Mac mini - kupiti M4 ili pričekati sljedeći?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini - kupiti M4 ili pričekati sljedeći?

23.03.2026 | 14:18
Pozdrav ekipa. Novi sam ovdje pa želio čuti savjet vas starih znalaca.

Odlučio sam ući u svijet Maca i odluka je pala da to bude sa Minijem od 24/512. E sad, budući da se proizvodni ciklus trenutno aktualnog M4 privodi kraju, ima li možda više smisla pričekati sljedeći Mini koji bi po nekim procjenama trebao stići do sljedeće jeseni a možda čak i na WWDC u lipnju?
23.03.2026 | 14:25
Meni je uvijek razboritije kupiti stari model koji se pokazao stabilan i bez problema, nego novi s kojim tek treba vidjeti ima li problema. Ako nisi profesionalni korisnik, i to vrlo zahtjevan, nećeš ni vidjeti neke bitne razlike u stvarnom životu između M4 i M5 procesora. Ja koristim Macbook Pro M3 star malo preko 2 godine profesionalno, svakodnevno, u prosjeku 16 ili više sati svaki dan, i ne uspijevam ga natovariti preko 20% njegovog maksimuma.
23.03.2026 | 16:59
ja imam mini 24/512 za obiteljsku upotrebu i ne vidim neku veću razliku u brzini u odnosu na studio 64/1t, adobe i affinity
ne editiram video pa ne znam za tu namjenu no mini radi glatko i nije ugašen godinu dana.. inaće dok čekaš M5 piše se da će M6 biti veliki skok u odnosu na 5 a već se spominje i M7 koji će se proizvoditi u Intel tvornici u USA, osnovni model
23.03.2026 | 17:33
M6 bi navodno trebao napraviti razliku.
Mac mini M4 ili M4 PRO su dobra računala ali ja sam na kraju uzeo Studio M4 MAX.
Mac mini M4 nije mogao sve raditi(otvorio bi Local, Ps, FCPili DaVinci, Polypene, 2 browser-a i tada nije bilo Claude AI) počela se pojavljivati ona smrdljiva kuglica (spinning beach ball).
Mac mini M4 PRO se grijao(kad bi prilkjučio kameru, mikrofon, program za snimanje monitora, Ps, Local, FCP, 2 browser-a ...), ali stvarno se grijao. Išao sam kod dva prijatelja, ista stvar.
Mac Studio M4 MAX, on sve to može "progutatu" još uz to sada koristim AI bez ikakvih problema i imam AI Ollama-u interno ... radi ko švicarski sat.

Pravo pitanje što ćeš ti raditi sa tim MAC-om?

Koliko vidim, ovi što su kupili M5 i nije baš da se nešto hvale po YT-u ...
M6 bi trebao biti rješenje no međutim tu ima više pitanja nego odgovora.
CIjene RAM-a rastu skoro na dnevnoj bazi, SSD ista stvar ... a Apple koliko čujem ide iz Kine u USA što znači i da će cijene ići gore.

Što se rada tiče opisano u ovom postu su moje vlastito iskustvo a ne nekog YouTube-ija.
Sve vezano uz M5, probao sam ga, vrh. Ali to je laptop a meni laptop nije potreban.

Ja da sada prelazim na MAC pričekao bi WWDC i ako izađe 5 kupi. Ako ne M4 se uvijek može kupiti.

Ako sam napisao nešto što nije točno volio bih da me se ispravi jer i mene zanima dosta toga vezano uz Mac Mini M5, u biti više MAX i Ultra.

I za kraj, kada izađe 5 mislim da će se M4 moći kupiti za jako male pare, evo moj prijatelj je kupio Mac Mini M4 za 480€ star godinu dana i 2 mjeseca i ima garanciju još 10 mjeseci.
23.03.2026 | 17:39
Pricekati. M5 je dosta veliki skok u odnosu na M4. Skok izmedju 1 i 2, 2 i 3, 3 i 4 nije bio takav. Imtel M1 je bio skok i M4 M5 je skok.
23.03.2026 | 17:59
Ja bi volio da vidim workflow tih ljudi koji kukaju da su im PRO/MAX chipovi spori i da ih usporavaju u radu. Ili da nesto ne mogu odraditi na njima.

Mislim da su se zeznuli jedino ljudi sa 8GB RAM. To mogu razumjeti.

Youtuberi rade recenzije, exportirao mi video sa 1:23min, a onaj stari za 1:44min. Kakva usteda. Kupujte novu generaciju odmah

Odes u WC, dok se vratis oba su svejedno zavrsila. Prica za budale.

Za uredski posao, web design, obradu fotografija, DTP, apsurdno je i pricati da bilo koji M nesto ne moze.

Ja osobno koristim M1 Pro i nikada ali nikada to racunalo nije bilo usko grlo niti me u bilo cemu ogranicavalo...
23.03.2026 | 18:16
Kako AI vidi raspored SoC-ova:

soc.png

I ovo:

vs.png
23.03.2026 | 18:26
jura22 kaže:
Kako AI vidi raspored SoC-ova:

soc.png

I ovo:

vs.png

Dosta ovisi u kojem racunalu se nalazi SOC radi termalnih karakteristika.

Ja recimo zelim Macbook, te iz tog razloga ne kupujem Max vec Pro chip. Pregrijava se i trosi mi bateriju bez veze...

U ovoj M5 generaciji se CPU izjednacio na Pro i Max i to mi je bas super. Razlika je iskljucivo u broju GPU jezgri.
23.03.2026 | 18:30
Treba dobro odabrati jer se n epovećava samo CPU i GPU jezgre, već i memorijska propusnost.
Može se desiti da naoko brži SoC zbog Thermal throttling-a postane u stvari sporiji od naoko sporijeg SoC-a.

SoC danas postoji u više izvedbi i namjene.
Apple je napravio jeftini SoC koji služi za osobno računalo.
Postoje daleko skuplji SoC-ovi (AMD Instinct MI300 ili NVIDIA Grace Hopper) posebne namjene.
Kako je nekad Apple krajem 70-ih dao računalo običnim ljudima, tako je i prije 5 godina dao SoC običnim ljudima (neki manje sretni ovdje ne shvaćaju važnost).

Zanimljivost:
Jedan MacBookAir M1 osnovni model je preko 1000x jači od Cray‑2 (1985) u sirovoj snazi!
Ovo super računalo je 2000-ih imalo snagu kao i ovaj M1!!!
en.wikipedia.org/wiki/ASCI_Red
23.03.2026 | 20:17
Marko pozdrav! Nisi nam rekao dvije bitne stvari za ovaj savjet: za što ćeš koristiti taj Mac mini i koliko ti je hitno kupiti ga? O tome kako koristiš računalo uvelike ovisi i naš savjet.
23.03.2026 | 22:07
Zahvaljujem na odgovorima.

Mac bih koristio uglavnom za rad u grafičkim programima: CorelDRAW, Illustrator, Photoshop..

Nije toliko hitno jer PC još uvijek odrađuje posao tako da bih mogao izdržati još neko vrijeme ali definitivno ne bih dužio sa čekanjem.
23.03.2026 | 22:45
Za te alate je M4 procesor je sasvim dovoljan, ali ono što je važnije su radna memorija, a i SSD. Bilo bi lijepo da ima barem 24 GB, a još bolje 32 ili više.

SSD od 512 GB je minimum, osobno bih išao na 1 TB, ne čak radi sveukupnog kapaciteta ako si skromnih potreba, koliko radi trajnosti. Veći SSD-i duže traju jer ih algoritam zapisivanja može više štedjeti. Mali SSD-i još na Macu s malo RAM-a prvi stradaju.

Mac mini M5 će vjerojatno izaći do WWDC-a, ako ne i prije. Nemaju nekih posebnih razloga da otežu s njim.
24.03.2026 | 09:38
Da, onda je definitivno pametnije ići na verziju od 1TB jer sam uz ovaj od 512 svakako planirao koristiti i neki eksterni SSD.

Hvala na savjetu
24.03.2026 | 09:42
mkulis kaže:
Da, onda je definitivno pametnije ići na verziju od 1TB jer sam uz ovaj od 512 svakako planirao koristiti i neki eksterni SSD.

Hvala na savjetu

Sad uopce nemas Mac? Radis na PC?
24.03.2026 | 10:55
drlovric kaže:
Sad uopce nemas Mac? Radis na PC?

Da.
24.03.2026 | 13:46
mkulis kaže:
Mac bih koristio uglavnom za rad u grafičkim programima: CorelDRAW, Illustrator, Photoshop...

E, ovo da ću te pitati - kako to da koristiš istovremeno Corel i Illustrator? To su obično dva tabora i ljudi koji rade u jednom uglavnom ne koriste drugi? Radiš li to zbog nekih starih projekata ili imaš klijente koji koriste oba, pa je zato bitno? Imaš li već sav softver ili tek ideš u nabavu?
24.03.2026 | 14:52
Prijatelju moj tebi sa PC ce prelazak na M generaciju biti takav upgrade da je potpuno nebitno koji ces kupiti. Razumijem da ulazes u buducnost, ali vjeruj mi na rijec da se ne trebas previse zamarati generacijom za te svoje potrebe.

Gledaj da ima min 16MB, idealno i vise, a ostalo je sve manje bitno...

Ne bih ja na tvom mjestu bjezao niti od rabljenog modela.

Ovako Gemini vidi definiciju rijeci svejedno

unnamed-2.jpg
24.03.2026 | 17:04
mkulis kaže:
Zahvaljujem na odgovorima.

Mac bih koristio uglavnom za rad u grafičkim programima: CorelDRAW, Illustrator, Photoshop..

Nije toliko hitno jer PC još uvijek odrađuje posao tako da bih mogao izdržati još neko vrijeme ali definitivno ne bih dužio sa čekanjem.

Ja sam "pobjegao" sa PC-a na MAC.
Imam PC I dalje(dao sam ga djeci za školu mada je još uvijek to jako dobra mašina, stara manje od dvije godine).
Kad sam prelazio na MAC, kupovao sam ga sa gledišta PC-a i sve ostalo sam radio na isti način što je velika pogreška.
Bolje potrošiti na više RAM-a nego na SSD, ili ići na neku "zlatnu sredinu". RAM ne možeš nadograditi a pohranu uvijek možeš prošitiriti.

Mac mini M4 je dobar, PRO još bolji ali M4 MAX je stvarno super mašina.

Radim sa programima kao što su Adobe, Affinity(još koristim plaćene verzije, nisam se prebacio na ovu besplatnu, niti ću), Local(za web stranice), Polypane, FCP, nešto malo završne obrade u DaVinci, Claude(Desktop verziju), Ollama(imam dobrih modela, oko 90GB) ... i uz to hrpa drugih otvorenih "stvari" dok radim (YT, Netflix, Face ...), Insta kamera, Sony kamera, mikrofon bežični te hrpa manjih aplikacija za pomoć kao što je Text Sniper, Pixel Snap2, Filmora(imam LTD verziju i služi mi za stvari koje nisu zahtjevne mada Filmora napreduje jako brzo i počinje biti jako dobra) ...
Miš I tipkovnica od Logitecha(miš master4 a tipkovnica MX Keys S) a trackpad sam kupio za 50€ preko Njuške. Miś i tipkovnica spojeni na jedan receiver(BT brže troši bateriju miša i tipkovnice, bar meni, drugima neznam).

Moj MAC Studio M4 MAX i niti ga čujem niti vidim. Nema više fali ovo za grafu, nađi ono za ... , pa podesi ... MAC M verzije su pali i vozi.
Još uz to koristim vanjka kućišta Thunderbolt 5 sa Samsung ssd-ovima i brzinama 6GB/s i tako nemam problema sa pohranom...

Kad moram nešto djeci raditi ili objasniti na PC-u(jer u školi su na Win) udavi me, update ovaj, onaj, matične, drivere ... Neka njega djeci i neka "guštaju", ja samo na svome M4 MAX-u.
Sve drugo mi više ne pada na pamet.
Napomena, Mene igrice ne zanimaju, djeca imaju PS5, Nintendo Switch ... ovo govorim za ove "kukavce" šta odma počnu gaming ovo, gaming ono!
24.03.2026 | 22:17
dpasaric kaže:

E, ovo da ću te pitati - kako to da koristiš istovremeno Corel i Illustrator? To su obično dva tabora i ljudi koji rade u jednom uglavnom ne koriste drugi? Radiš li to zbog nekih starih projekata ili imaš klijente koji koriste oba, pa je zato bitno? Imaš li već sav softver ili tek ideš u nabavu?

Bavim se tiskom tako da posao zahtjeva ponekad Illustrator iako preferiram Corel i uglavnom radim u njemu

Nemam software ali budu mi braća Azijci to riješili za sitnu lovu
24.03.2026 | 22:21
drlovric kaže:
Prijatelju moj tebi sa PC ce prelazak na M generaciju biti takav upgrade da je potpuno nebitno koji ces kupiti. Razumijem da ulazes u buducnost, ali vjeruj mi na rijec da se ne trebas previse zamarati generacijom za te svoje potrebe.

Gledaj da ima min 16MB, idealno i vise, a ostalo je sve manje bitno...

Ne bih ja na tvom mjestu bjezao niti od rabljenog modela.

Ovako Gemini vidi definiciju rijeci svejedno

unnamed-2.jpg

pontmax1 kaže:

Kad sam prelazio na MAC, kupovao sam ga sa gledišta PC-a i sve ostalo sam radio na isti način što je velika pogreška.
Bolje potrošiti na više RAM-a nego na SSD, ili ići na neku "zlatnu sredinu". RAM ne možeš nadograditi a pohranu uvijek možeš prošitiriti.

hvala na savjetima
26.03.2026 | 06:27
Pa i nije baš svejedno:

1.png

Što se dobije prelaskom:

2.png
26.03.2026 | 09:09
Logicno da je auto od 300KS bolje i jace nego ono od 150, ali oba te odvezu na posao U gradskoj guzvi, razlika niti ne postoji.

Moj komentar se odnosio na to da se covjek ne mora uopce zamarati generacijama, tj da nuzno ceka M5 i gubi vrijeme. Tom logikom nikada nista neces kupiti, jer uvijek je nesto bolje iza coska.

Po meni, pametnija kupnja je starije racunalo sa vise rama nego najnovija generacija sa manje. Za graficki design kojim se covjek bavi M chip nije usko grlo. Pro chip bilo koje generacije zavrsava posao.
26.03.2026 | 16:57
Pa kakve veze ima. Spomenuo je Photoshop koji će imati koristi od AI za generative fill, remove object, neural filters.
Corel/Illustrator neće imati koristi od AI.
Ako mu to ne treba, M4 ili M4Pro sigurno će biti i više nego dobri.
26.03.2026 | 17:16
jura22 kaže:
Pa kakve veze ima. Spomenuo je Photoshop koji će imati koristi od AI za generative fill, remove object, neural filters.
Corel/Illustrator neće imati koristi od AI.
Ako mu to ne treba, M4 ili M4Pro sigurno će biti i više nego dobri.

Vecina toga se svakako vrti na Adobe serverima, a malo manje lokalno

Tako se bore protiv piraterije...
26.03.2026 | 21:52
Zašto? Pa napisao sam za Photoshop. Ima benefit od AI u M5 (Apple Neural Engine).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 45 minuta
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.88 Seconds

Provided by iJoomla SEO