24.03.2026 | 17:04
mkulis kaže:
Zahvaljujem na odgovorima.
Mac bih koristio uglavnom za rad u grafičkim programima: CorelDRAW, Illustrator, Photoshop..
Nije toliko hitno jer PC još uvijek odrađuje posao tako da bih mogao izdržati još neko vrijeme ali definitivno ne bih dužio sa čekanjem.
Ja sam "pobjegao" sa PC-a na MAC.
Imam PC I dalje(dao sam ga djeci za školu mada je još uvijek to jako dobra mašina, stara manje od dvije godine).
Kad sam prelazio na MAC, kupovao sam ga sa gledišta PC-a i sve ostalo sam radio na isti način što je velika pogreška.
Bolje potrošiti na više RAM-a nego na SSD, ili ići na neku "zlatnu sredinu". RAM ne možeš nadograditi a pohranu uvijek možeš prošitiriti.
Mac mini M4 je dobar, PRO još bolji ali M4 MAX je stvarno super mašina.
Radim sa programima kao što su Adobe, Affinity(još koristim plaćene verzije, nisam se prebacio na ovu besplatnu, niti ću), Local(za web stranice), Polypane, FCP, nešto malo završne obrade u DaVinci, Claude(Desktop verziju), Ollama(imam dobrih modela, oko 90GB) ... i uz to hrpa drugih otvorenih "stvari" dok radim (YT, Netflix, Face ...), Insta kamera, Sony kamera, mikrofon bežični te hrpa manjih aplikacija za pomoć kao što je Text Sniper, Pixel Snap2, Filmora(imam LTD verziju i služi mi za stvari koje nisu zahtjevne mada Filmora napreduje jako brzo i počinje biti jako dobra) ...
Miš I tipkovnica od Logitecha(miš master4 a tipkovnica MX Keys S) a trackpad sam kupio za 50€ preko Njuške. Miś i tipkovnica spojeni na jedan receiver(BT brže troši bateriju miša i tipkovnice, bar meni, drugima neznam).
Moj MAC Studio M4 MAX i niti ga čujem niti vidim. Nema više fali ovo za grafu, nađi ono za ... , pa podesi ... MAC M verzije su pali i vozi.
Još uz to koristim vanjka kućišta Thunderbolt 5 sa Samsung ssd-ovima i brzinama 6GB/s i tako nemam problema sa pohranom...
Kad moram nešto djeci raditi ili objasniti na PC-u(jer u školi su na Win) udavi me, update ovaj, onaj, matične, drivere ... Neka njega djeci i neka "guštaju", ja samo na svome M4 MAX-u.
Sve drugo mi više ne pada na pamet.
Napomena, Mene igrice ne zanimaju, djeca imaju PS5, Nintendo Switch ... ovo govorim za ove "kukavce" šta odma počnu gaming ovo, gaming ono!