Koliko vam traju mehanicki HDD?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koliko vam traju mehanicki HDD?

21.07.2025 | 19:38
Imam dva WD Red 3TB diska u NAS. Odradili su preko 73000 radnih sati. Usporili su...

Testirao sam ih kroz Synology DSM i ovo su rezultati.

Kakva su vasa iskustva? Nakon koliko mijenjate mehanicke diskove ili ih koristite dok ne umru?

CleanShot2025-07-21at13.20.19.png

CleanShot2025-07-21at13.20.32.png
21.07.2025 | 19:56
Obično ih koristim dok ne počnu imati značajan broj grešaka ili se toliko uspore da to postane problem.

73.000 sati je zaista mnogo. Meni je većina diskova sada na oko 5.000 sati.
21.07.2025 | 22:13
... 8 i po godina non stop. Jel to ikad ide u sleep?
21.07.2025 | 22:28
@Igor:

Pojma nemam sto bih rekao na to

Kupio sam ga kad sam bio u pustinji. Tamo sam imao jako los internet i onda sam koristio Synology Download Station da mi skida torrente.

Uploadam par kb torrent file, a on kod kuce skida sav taj sadrzaj. Kasnije sam to nosio na eksternim diskovima i konzumirao taj sadrzaj.

Vremenom se nakupila medijateka svega i svacega, pa htjeli i ukucani da to gledaju. Tako je dosao Plex u pricu (i Infuse).

Zatim sam fotografirao vjencanja, pa je to bio centar zbivanja i dijeljenja sa klijentima.

Nakon toga su na NAS isli TimeMachine backup. To nikada nije radilo pouzdano, uvijek se raspadnu i postanu necitljivi.

Onda poslovni podaci, pa backup sigurnosnih kamera. Backup Smart Home stvari, i tako...

Uglavnom, radio je cijelo vrijeme nesto. Bas je odradio svaki cent. I samom NAS uredjaju jos uvijek nije nista, radi kao prvog dana.

Sad sam u dilemi dal da kupujem novi NAS ili da reduciram digitalni footprint i prebacim sve u Cloud.

CleanShot2025-07-21at16.20.01.png

CleanShot2025-07-21at16.19.38.png
22.07.2025 | 07:53
OK, power on-time nisu nužno radni sati. Elektronika diska je bila pod naponom, ali ne znači nužno da se cijelo to vrijeme vrtio, a osobito ne da je čitao-pisao. Svejedno je impresivno, ali nema šanse da ijedan komercijalni disk izdrži 70000+ sati RW operacija.
Uglavnom, koristi ih dok ne umru, ali ne drži na njima ništa jako važno, niti ih koristi za backup. Ako nemaš scenarij korištenja koji se u to uklapa, pokloni ih nekom ili ih jednostavno podloži pod kraću nogu od stola.
23.07.2025 | 12:18
smayoo kaže:
OK, power on-time nisu nužno radni sati. Elektronika diska je bila pod naponom, ali ne znači nužno da se cijelo to vrijeme vrtio, a osobito ne da je čitao-pisao. Svejedno je impresivno, ali nema šanse da ijedan komercijalni disk izdrži 70000+ sati RW operacija.
Uglavnom, koristi ih dok ne umru, ali ne drži na njima ništa jako važno, niti ih koristi za backup. Ako nemaš scenarij korištenja koji se u to uklapa, pokloni ih nekom ili ih jednostavno podloži pod kraću nogu od stola.

Samo ti pricaj. Dva sam stola zamijenio a ovi vrte kako vrte

U procesu sam migriranja bitnih podataka. Zadrzat cu ovaj stari Synology kao storage za media server, pa nek radi dokle radi.

Diskovi ce evidentno umrijeti prije nego sam NAS, pa cu uredjaj nekome pokloniti...
23.07.2025 | 18:06
Kod diskova imamo MTBF (Mean Time Between Failures).
Za mehanicke diskove WD RED je oko 1.000.000 sati i 180TB po godini.
To što je diskk upaljen i ne tadi ništa, ne troši se kao da radi R/W.
23.07.2025 | 21:37
Mene zanima ima li neko istraživanje, znači da nije tek teorija, što je bolje za hard diskove - da se vrte cijelo vrijeme ili da idu u spin-down kada mogu?

Ima li neka konkretna brojka koja je granica, ono, ako se radi spin-up/down sto puta dnevno, siguran sam da to ne može biti dobro, ali gdje je granica?
23.07.2025 | 21:58
Pa WD deklarira 180TB podataka u godinu dana.
Dobro je kod RAID 1 polja da se pouzdanost mnozi. Ako je vjerojatnost kvara diska u X godina 2% (0,02) onda je za dva diska vjerojatnost istovremenog kvara 0,0004 ili 0,04%.
Naravno, kada se desi kvar na jednom disku, treba ga zamijeniti.
Za WD Red deklarirani je 300.000 ukljucivanja.
Preporuka je 3-5 godina za zamjenu za posao a 5+ godina za kucnu upotrebu.
Naravno, backup je obavezan bez obzira sto se radilo.
Mislim da nema egzaktne matematike za zivotni vijek, zato postoje alati za pracenje stanja diska i na svaki znak otkazivanja treba reagirati.
27.07.2025 | 06:30
Meni još uredno radi 500GB HDD iz Mac-mini 2012. Doduše, ne kao primarni (jer sam ga zamijenio sa SSD), ali sam kupio externo kučište i sad već 5,6 godina služi kao storage za filmove, serije...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 11 minuta
  • MBPruleZ: Jel Vam radi RCS na iPhonima (iOS >=18). Ja sam na Telemachu, eSIM i nema opcije da se uključi
  • drlovric: Ma ide to bez problema. Ja sam uvijek azurirao sve strojeve prvi dan. Nisam imao problema, ali generalno nije pametno :)
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgleda da izlazi oko 19.00 sati po našem vremenu. Očekuje ze velika gužva prilikom downloada
  • dpasaric: Možda za neki nebitni stroj za početak...
  • dpasaric: Ne znam, ja ne bih žurio. :)
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.81 Seconds

Provided by iJoomla SEO