Koliko vam traju mehanicki HDD?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koliko vam traju mehanicki HDD?

21.07.2025 | 19:38
Imam dva WD Red 3TB diska u NAS. Odradili su preko 73000 radnih sati. Usporili su...

Testirao sam ih kroz Synology DSM i ovo su rezultati.

Kakva su vasa iskustva? Nakon koliko mijenjate mehanicke diskove ili ih koristite dok ne umru?

CleanShot2025-07-21at13.20.19.png

CleanShot2025-07-21at13.20.32.png
21.07.2025 | 19:56
Obično ih koristim dok ne počnu imati značajan broj grešaka ili se toliko uspore da to postane problem.

73.000 sati je zaista mnogo. Meni je većina diskova sada na oko 5.000 sati.
21.07.2025 | 22:13
... 8 i po godina non stop. Jel to ikad ide u sleep?
21.07.2025 | 22:28
@Igor:

Pojma nemam sto bih rekao na to

Kupio sam ga kad sam bio u pustinji. Tamo sam imao jako los internet i onda sam koristio Synology Download Station da mi skida torrente.

Uploadam par kb torrent file, a on kod kuce skida sav taj sadrzaj. Kasnije sam to nosio na eksternim diskovima i konzumirao taj sadrzaj.

Vremenom se nakupila medijateka svega i svacega, pa htjeli i ukucani da to gledaju. Tako je dosao Plex u pricu (i Infuse).

Zatim sam fotografirao vjencanja, pa je to bio centar zbivanja i dijeljenja sa klijentima.

Nakon toga su na NAS isli TimeMachine backup. To nikada nije radilo pouzdano, uvijek se raspadnu i postanu necitljivi.

Onda poslovni podaci, pa backup sigurnosnih kamera. Backup Smart Home stvari, i tako...

Uglavnom, radio je cijelo vrijeme nesto. Bas je odradio svaki cent. I samom NAS uredjaju jos uvijek nije nista, radi kao prvog dana.

Sad sam u dilemi dal da kupujem novi NAS ili da reduciram digitalni footprint i prebacim sve u Cloud.

CleanShot2025-07-21at16.20.01.png

CleanShot2025-07-21at16.19.38.png
22.07.2025 | 07:53
OK, power on-time nisu nužno radni sati. Elektronika diska je bila pod naponom, ali ne znači nužno da se cijelo to vrijeme vrtio, a osobito ne da je čitao-pisao. Svejedno je impresivno, ali nema šanse da ijedan komercijalni disk izdrži 70000+ sati RW operacija.
Uglavnom, koristi ih dok ne umru, ali ne drži na njima ništa jako važno, niti ih koristi za backup. Ako nemaš scenarij korištenja koji se u to uklapa, pokloni ih nekom ili ih jednostavno podloži pod kraću nogu od stola.
23.07.2025 | 12:18
smayoo kaže:
OK, power on-time nisu nužno radni sati. Elektronika diska je bila pod naponom, ali ne znači nužno da se cijelo to vrijeme vrtio, a osobito ne da je čitao-pisao. Svejedno je impresivno, ali nema šanse da ijedan komercijalni disk izdrži 70000+ sati RW operacija.
Uglavnom, koristi ih dok ne umru, ali ne drži na njima ništa jako važno, niti ih koristi za backup. Ako nemaš scenarij korištenja koji se u to uklapa, pokloni ih nekom ili ih jednostavno podloži pod kraću nogu od stola.

Samo ti pricaj. Dva sam stola zamijenio a ovi vrte kako vrte

U procesu sam migriranja bitnih podataka. Zadrzat cu ovaj stari Synology kao storage za media server, pa nek radi dokle radi.

Diskovi ce evidentno umrijeti prije nego sam NAS, pa cu uredjaj nekome pokloniti...
23.07.2025 | 18:06
Kod diskova imamo MTBF (Mean Time Between Failures).
Za mehanicke diskove WD RED je oko 1.000.000 sati i 180TB po godini.
To što je diskk upaljen i ne tadi ništa, ne troši se kao da radi R/W.
23.07.2025 | 21:37
Mene zanima ima li neko istraživanje, znači da nije tek teorija, što je bolje za hard diskove - da se vrte cijelo vrijeme ili da idu u spin-down kada mogu?

Ima li neka konkretna brojka koja je granica, ono, ako se radi spin-up/down sto puta dnevno, siguran sam da to ne može biti dobro, ali gdje je granica?
23.07.2025 | 21:58
Pa WD deklarira 180TB podataka u godinu dana.
Dobro je kod RAID 1 polja da se pouzdanost mnozi. Ako je vjerojatnost kvara diska u X godina 2% (0,02) onda je za dva diska vjerojatnost istovremenog kvara 0,0004 ili 0,04%.
Naravno, kada se desi kvar na jednom disku, treba ga zamijeniti.
Za WD Red deklarirani je 300.000 ukljucivanja.
Preporuka je 3-5 godina za zamjenu za posao a 5+ godina za kucnu upotrebu.
Naravno, backup je obavezan bez obzira sto se radilo.
Mislim da nema egzaktne matematike za zivotni vijek, zato postoje alati za pracenje stanja diska i na svaki znak otkazivanja treba reagirati.
27.07.2025 | 06:30
Meni još uredno radi 500GB HDD iz Mac-mini 2012. Doduše, ne kao primarni (jer sam ga zamijenio sa SSD), ali sam kupio externo kučište i sad već 5,6 godina služi kao storage za filmove, serije...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds