Sandisk USB stik, A & C
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Sandisk USB stik, A & C

26.05.2025 | 20:06
shop.sandisk.com/products/usb-flash-driv...?sku=SDDDC4-032G-G46

Neki dan sam uzeo ovaj od 512G i moram reći da sam razočaran koliko je spor.

Kupujem te njihove modele već godinama jer imaju i USB C i USB A krajeve pa su korisni i sa novim i starim Macovima. Valjda mi je prvi bio 64GB, pa 128, pa dva komada 256 (plus jedan crni od 256) i svi su radili ok. Nisam nešto testirao te brzine ali djeluju relativno brzi.

E pa, ovaj model od 512 je neki fušeraj. Zagrijava se i kopiranje na njega traje otprilike 4 puta dulje nego na 256 model. A ovaj 256 ke krcat sa stvarima i star je barem godinu dana dok je 512 model prazan i nov. Ne znam jel moj nekako pokvaren ili što, ali probao sam i sa HFS Plus, pa APFP i na kraju ExFAT. Sve isto sporo.

Ovo pišem i kao upozorenje nekom tko to planira kupiti ali i kao upit, ako netko ima takav USB koji možda radi dobro na osnovu čega bi se moglo zaključiti da ovaj moj nije dobar i da bih ga možda trebao zamijeniti.
26.05.2025 | 20:31
Imam takav od 32GB i radi super. Za stick te veličine od 512 GB, meni bi zdrava pamet rekla da to ne može raditi kako valja jer nema dostatno hlađenje. Spor ti je vjerojatno jer ide u thermal throttling. Pretpostavljam da pokušavaš prekopirati stotine gigabajta u šutu pa ti se to događa. Da ga koristiš za parcijalna čitanja i pisanja (po par gigabajta, recimo), vjerojatno bi ti bio jednako brz kao i ovi manji.
26.05.2025 | 20:32
Testirao sam sa jednim fajlom od 1,2 GB.

Istina, on krene brzo do negdje 100MB i tu krenu pauze kojih ima nekoliko do kraja.

A evo, 256 radi super. Na njega sam i znao poslati po 10-20 GB u komadu. Npr. XCode ili MacOS instalacije koje skinem na jednom kompu pa šetam okolo, dvije lokacije a ne da mi se nosati prave USB3 diskove u ruksaku s kompom. Ni punjač nikad ne nosim pa mi je ovo bila ideja kako imati neke stvari uvijek sa sobom. Na svu sreću, to će i biti nešto što ću gore snimiti jednom ili dvaput godišnje i onda ne dirati.

edit - sad gledam sitna slova na njima, dva srebrna od 128 i 256 su made in china, crni od 256 i srebrni od 512 su made in taiwan.
27.05.2025 | 00:17
I moja iskustva s USB memorijama velikog kapaciteta su loša. Na kraju sam potpuno odustao od svega preko 64 GB. Drago mi je da ti imaš dobro s tim od 256 GB, ako mi ikada bude trebao tolikog kapaciteta, sada znam što tražiti.

U mojem iskustvu najbolje se pokazao Verbatim, pogotovo za neke delikatne operacije tipa flash navigacije u autu i slično.
27.05.2025 | 01:20
Imam Samsung od 512 GB, USB-C. Radi ko metak!

www.hgspot.hr/usb-stick-512-gb-samsung-t...-plavi-muf-512da-apc
27.05.2025 | 08:35
Imam ovaj shop.sandisk.com/products/usb-flash-driv...?sku=SDDDC3-512G-G46

i radi bez problema i na iPhoneu i na iPadu - the high-end USB 3.2 Gen 1 performance with up to 400MB/s read speeds

A ovaj je još brži, duplo brži od mog. www.amazon.com/dp/B0DVDKLLKX/ Transfer speeds up to 800MB/s
27.05.2025 | 08:54
IgorD kaže:
Testirao sam sa jednim fajlom od 1,2 GB.

Istina, on krene brzo do negdje 100MB i tu krenu pauze kojih ima nekoliko do kraja.

U tom slučaju, ja bih digao reklamaciju. To zvuči kao neispravan uređaj.
27.05.2025 | 13:06
Ja sam imao neki ultra full cool gamerski Kingston. Bio sigurno par stotina dolara, i sluzio mi kao extended storage u Playstation.

Jedan dan je samo umro, tako da im bas i ne vjerujem
27.05.2025 | 13:29
Tako je i baba od mog kuma. Jedan dan samo umrla.
27.05.2025 | 17:58
Imam
SanDisk SSD SDSSDE30-1T00-G26 Portable SSD 1TB R800MB/s
i
Portable SSD T5 USB 3.1 500GB

Ako ih se isteka a ne unmounta, raspadne se TOC ili sto vec.
Oba su exFAT formatirana.

Rjesenje je ustekati ih na Windowse i onda on popravi stvar. macOS je nemocan.

Treba paziti s takvim diskovima. Stick mi nikad nije crko na taj nacin.
27.05.2025 | 20:10
Jedno su SSD a drugo su USBovi.
27.05.2025 | 21:05
Oba se prodaju kao SSD. Valjda jesu SSD.
27.05.2025 | 22:04
Memorija na čipu je SSD, kakav god da mu je konektor...
28.05.2025 | 18:10
Da i ne. Nije memorija sve.
SSD bi trebao biti bolji a ispada da u ova dva moja slucaja nije.
Imam i neki SATA 256GB SSD z vanjskom kucistu i taj radi kako treba.
29.05.2025 | 19:20
jura22 kaže:
Da i ne. Nije memorija sve.
SSD bi trebao biti bolji a ispada da u ova dva moja slucaja nije.
Imam i neki SATA 256GB SSD z vanjskom kucistu i taj radi kako treba.

SSD je...usb stick, memory kartica i taj SATA u vanjskom kućištu, kao i PCIe i Nvme. Određena količina memorijskih čipova koji zajedno čine određen kapacitet. Nadalje još i TLC, SLC, NAND i MLC, sve su to faktori koji određuju brzinu i pouzdanost.
29.05.2025 | 21:17
Koncentriran si na chip, a to nije jedino bitno.
31.05.2025 | 19:10
IgorD kaže:
...
Ovo pišem i kao upozorenje nekom tko to planira kupiti ali i kao upit, ako netko ima takav USB koji možda radi dobro na osnovu čega bi se moglo zaključiti da ovaj moj nije dobar i da bih ga možda trebao zamijeniti.

Mislim da imamo isti model, moj je ovaj sa slike ispod.

SanDisk512GB.png

E sad, da li je ispravan ili ne, odnosno da li je problem u minijaturnim dimenzijama i prevelikom kapacitetu (spram 128 ili 265 GB modela), nemam pojma, ali sam također vidio usporenje i da se dosta zagrije.

Sad mi vrag nije dao mira pa sam malo mjerio i bacio na papir.
Za testiranje korišten ThinkPad T14s gen.1 (AMD Ryzen 7 PRO 4750U, 16 GB RAM-a, Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB) tak da hardver nije usko grlo, OS je LMDE 6 Faye.

Prvi broj je veličina u GB, zagrada je broj fajlova koji se kopiraju. Iza znaka = je brzina na početku kopiranja u MB, > slijedeći broj je veličina do tada prenesenih podataka, a u zagradi je trenutna brzina prijenosa podataka i na kraju iza – je vrijeme u sekundama ili minute+sekunde.

USB-A
2,2 GB (1) = 248-135 MB – 8 sek
4,4 GB (2) = 225-110 MB – 41 sek
6,2 GB (48) = 330 MB > 3 GB (113 MB) > 3,6 GB (11 MB) > tu sam odustao od zapisivanja/mjerenja trenutno prenesenih podataka i brzine prijenosa i sačekao kraj - 12,43 min
50,8 GB (9) = 280 MB > 10 GB (112 MB) > 20 GB (118 MB) > 30 GB (110 MB) > 40 GB (114 MB) > 50 GB (112 MB) – 7,38 min

USB-C
2,2 GB (1) = 325-280 MB – 4,2 sek
4,4 GB (2) = 340-240 MB – 28 sek
6,2 GB (48) = 345 MB > 3 GB (18 MB) > .... odustao od praćenja trenutno prenesenih podataka i brzine prijenosa i sačekao kraj kopiranja - 17,43 min
50,8GB (9) = nisam ni probao jer je USB bio toliko vruć nakon što je završio s kopiranjem 6.2 GB da se prstom mogao dotaknuti na 2-3 sekunde nakon čega bi da sam nastavio držati prst na njemu zaradio opeklinu

Moj zaključak je da USB memorija usporava zbog temperature, a zagrijavanje je veće na USB-C konekciji nego kod USB-A, zbog čega je kod veče količine manjih podataka, USB-A zapravo brži od USB-C jer se manje grije,... no brojevi su iznad pa možda netko izvuče pametniji zaključak
31.05.2025 | 20:05
Je, to je moj.

USB.jpg

Imam i crni kakav je gore linkao Yonkis, ali moj je 256 - shop.sandisk.com/products/usb-flash-driv...?sku=SDDDC3-256G-G46

Pa sam malo usporedio, taj crni je iz nekokg razloga najbrži i uopće se ne zagrijava. Nisam to radio ovako detaljno kao ti ali budem danas kasnije ili sutra.
01.06.2025 | 17:49
Grije se i crni, pogotovo kad duže copy/move/paste. To je za očekivati kad je minijaturno kućište.
01.06.2025 | 18:22
Možda tvoj 512, moj 256 ni malo na ovim stvarima od par GB.

Ok, sad sam sjeo i krenuo mjeriti. USB-C, MBP 16" i9. Dvije datoteke, ukupno 2,9 GB. Možda kasnije probam i negdje drugo ali stvar je katastrofa kad je u pitanju ovaj Sandisk mališan od 512GB.

Screenshot2025-06-01at19.14.42.png

Vremena za različite diskove, sve Sandisk osim prvi 2TB Samsung u OWC Thunderbolt kučištu, sekunde i eventualno minute:

T = Taiwan, C = China

Samsung - 3:59
Srebrni 256 (T) - 1:13:48
Crni 256 (C) - 26:00
Srebrni 256 (C) - 1:07:17
Srebrni 128 (C) - 59:27
Srebrni 512 (T) - nakon 9 minuta iskopirao je 1,3GB i piše još 12 minuta. Javim se ako završi

edit - Uglavnom, prekinuo sam na 1,6GB kad je pisalo još 9 minuta. Vruć je ko vrag

edit 2 - Kad je bal nek je na vodi, kad već mjerim spojio sam i vanjske WesternDigital 2,5" 5TB i Seagate 3,5" 6TB. Ovaj drugi ima vanjsko napajanje, WD se napaja na USB3.

WD 2,5" 5TB - 57:25
Seagate - 3,5" 6TB - 18:17

Bome su ovi velki diskovi puno brži od malih. Možda da probam s još kojim? Možda.

edit 3 - Mali 2,5" Seagate i veliki Intenso 8TB. Nemam pojma koji vrag je unutar tog Intensa, na internetu piše da ubacuju Hitachi i Toshiba diskove, nikako saznati što je u ovom mojem. Probao sam sve i ne želi "priznati" tko ga šalje i tko ga plaća

Isto tako i 1TB SSD Silicon Power unutar Satechi USB-C kučišta.

Intenso 3,5" 8TB - 23:13
Seagate 2,5" 4TB - 33,20
Satechi/SP 1TB - 6:50

Moram priznati da mi se čini kako je Spotlight zgrabio Intenso jer se disk čuo cijelo vrijeme dok god ga nisam ejectao, možda je zato sporiji nego 3,5" Seagate, a možda je jednostavno spor.

Kao zaključak mi je zanimljivo da je Thunderbolt očekivano daleko najbrži iako ne 4 puta u odnosu na USB 3.2, a crni Sandisk stick se takmiči po brzini s velikim 3,5" diskovima.
01.06.2025 | 18:43
IMG_1416.jpeg

Ja imam ova dva i prodaju se kao SSD, ali mi se ne ponašaju kao SSD, več kao loši stick.

Eksterni disk se može ištekati bez problema i nakon uštekavanja je ponovno čitljiv, dok ova dva su u banani (exFAT je file sistem).
Zato treba paziti.
Interesantno, Samsung brže piše nego što čita, dok SanDisk radi obrnuto.

I da, griju se. Ovi gore manje od stickova.
01.06.2025 | 20:00
IgorD kaže:
Možda tvoj 512, moj 256 ni malo na ovim stvarima od par GB.

Ne grije se ni moj SD 512 GB kod kopiranja jednog ili dva fajla veličine 2-3 GB, zagrije se ako je u tih par GB 20-ak i više manjih fajlova, a tada se i uspori.

Ako se tebi događa ovo:
Srebrni 512 (T) - nakon 9 minuta iskopirao je 1,3GB i piše još 12 minuta. Javim se ako završi

... na dva fajla i 2,9 GB, ja bi ga reklamirao pa što bude jer moj uredno i relativno brzo iskopira bez zagrijavanja (imaš gore u testu vrijeme za dva fajla od 4,4 GB).
01.06.2025 | 20:05
Bertone kaže:

Ne grije se ni moj SD 512 GB kod kopiranja jednog ili da fajla veličine 2-3 GB

Čak i na par gigabajta srebrni butu topli, crni je baš hladan.

Bertone kaže:
ja bi ga reklamirao pa što bude jer moj uredno i relativno brzo iskopira bez zagrijavanja (imaš gore u testu vrijeme za dva fajla od 4,4 GB).

Sutra ću otići tamo gdje sam ga kupio iako sam bacio pakiranje ali imam račun jer je na R-1.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

temeljnik, Anonimci (363)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds