iMac 2008. problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 2008. problem

03.04.2025 | 16:44
Pozdrav svima,

imam iMac Core 2 Duo 2.4 20" iz 2008. HDD 250 GB, dual boot: macOS i Windows 7 (ranije XP), svaka particija po 100 gb. Namjeravao sam izbrisati macOS particiju i povećati Windows particiju na 200 gb.
Nakon brisanja macOS particije (pomoću Diskgenius sa eksternog hdd) prilikom pokretanja pojavljivao se prazan svjetlosivi zaslon i nakon malo oklijevanja podizali su se Windowsi. Međutim, nakon što sam Windows particiju pokušao probno povećati za 10 gb rastežući je u oslobođeni prazan prostor ispred nje, sustav se više ne može podići. Na ekranu se nakon kraćeg vremena prikaže trepćuća ikona foldera sa upitnikom. Ako je pri tom pritisnut Option (Alt), pojavi se samo strelica kursora na praznom zaslonu, a ako je priključen usb stick pojavi se EFI Boot ikona, ali kad kliknem na nju iMac se smrzne.

Ugrađeni optički pogon je nakon sve većih problema na kraju sasvim otkazao. Kad sam okrenuo iMac naopačke, na trenutak je "zahvatio" win 7 instalacijski disk i pojavila se početna poruka na crnoj podlozi (Windows is copying files...), ali kako je dvd nastavio vrtiti u prazno nova poruka je javila da instalacija ne može nastaviti.
Jedan usb stick je sa Windows 7 instalacijom (kreiran Rufusom), a drugi je Diskgenius WinPE bootable USB drive. U oba je slučaja rezultat klikanja na EFI Boot ikonu smrzavanje.

Trenutno bi na disku iza osnovne manje particije trebao biti prazan prostor veličine cca 90 gb i particija sa Windows 7 veličine 110 gb na kraju, mada se kod potvrđivanja tih postavki prilikom zatvaranja Diskgeniusa na djelić sekunde pojavila poruka "244 GB free". Ne znam je li to neki glitch ili sam možda krivo vidio.
Backup cijele Windows particije postoji na eksternom hdd. Diskgenius sam koristio sa eksternog diska.

Negdje sam pročitao da je moguć boot sa eksternog optičkog pogona spojenog na usb. Je li to realno? Postoji li neki drugi utility program kojim bi se moglo pristupiti disku sa usb sticka?
03.04.2025 | 18:08
Trebali bi ponovno, "na svježe" instalirati MacOS 10.11.6, El Capitan. Može sa pripremljenog USB sticka ili DVD-a. Vanjski optički pogoni na tom Macu rade bez problema.

Nakon toga pomoću "Boot Camp" aplikacije koja je dio MacOS-a treba odrediti particije i nastaviti sa instalacijom Windowsa.

Napraviti backup.
03.04.2025 | 22:01
Balena Etcher pokazuje da El Capitan.dmg od 11 GB ima u stvari veličinu 80 GB i da su USB stickovi od 16 i 32 GB premali...
04.04.2025 | 00:12
nesto ti tu nije u redu verovatno sa tom instalacijom el capitan-a.
04.04.2025 | 00:25
Vanjski USB DVD bi trebao raditi, počisti to sve od nule i složi kako želiš. Generalno je jako loša ideja držati MacOS i Windowse na istom disku. Ako je tvoj DVD krepao, stavi umjesto njega jedan SSD i onda na njega MacOS ili Windowse i tako lijepo razdvoji situaciju.
04.04.2025 | 01:09
ja nisam imao do sada problema sa W10 i Mac OS na istom drajvu.
ali se slazem da je bolja solucija da se izvadi DVD i umesto njega stavi neki SSD ili hard drajv. konkretno ja ne mogu da se setim kad sam poslednji put imao potrebu za koriscenjem DVD-ja.
04.04.2025 | 05:45
Treba prvo utvrditi ima li pokretač teme gdje izraditi bootabilni OSX USB. To je najbolje napraviti na Macu, i nije problem. No njegov Mac trenutno nije u funkciji.

Drugo, i najbolje rješenje je svježa instalacija OSX-a sa DVD medija, pod uvjetom da on postoji, a što je danas rijetkost.

Napomena, ne okretati Mac kad DVD "vrti", može ispasti iz ležišta i onda zapeti u pogonu. A onda treba rastavljati Mac, ili na servis.

Znači u konačnici najbolje je nabaviti vanjsku DVD jedinicu i sve "pregaziti".
04.04.2025 | 10:02
Skinuo sam sa archive.org El Capitan 10.11. od 7,1 GB i ovaj put je uspjelo, izgleda da je onaj raniji bio neka "oplemenjena" 11 GB verzija.
Međutim, prilikom instalacije se kao destinacija nudi samo OSX Base System, interni hdd se ne vidi. U Disk Utility ne mogu odabrati opcije za particioniranje i mountanje, znači li to da trebam najprije izbrisati disk?
Prilozi:
05.04.2025 | 09:16
Trebalo bi izbrisati disk.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 5 minuta
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Gjuroo, robee, Anonimci (1115)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.89 Seconds

Provided by iJoomla SEO