Mac Studio vs Mac Mini M4
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Studio vs Mac Mini M4

27.02.2025 | 11:21
Razmisljam u nekon doglednom roku konacno preci na Apple silicon, obicno kupim neki par godina stari model pa sam tako planirao i sada naci neki polovni Studio. Medjutim pogesno sam pretpostavljao da Studio daje mogucnost RAM i storage upgradea sto povlaci pitanje - nudi li Studio uopce ikakvu prednost u odnosu na M4 Mini za nekoga tko ne mari za veci broj portova i graficke performanse??
27.02.2025 | 12:37
Ovaj lik ima zanimljiv članak:

www.production-expert.com/production-exp...ni-heres-the-reality

Tvrdi da ne vidi razliku:

> “If you hid them behind a screen and asked me to tell you which one I was using, I couldn’t. And that’s the most telling thing of all.”

> In my Production Expert article, I ran a demanding Pro Tools session on both the Mac Studio M1 Ultra and the Mac mini 2024, featuring 1100 tracks, 1500 voices, and extensive plugin use. The results? The Mac Studio showed slightly better CPU usage (41% compared to 45% on the Mac mini) and significantly better memory usage (24% vs 59%), but these differences didn’t translate to a noticeable performance gap during the session. Both machines handled the workload effortlessly.
27.02.2025 | 12:46
Najvjerojatnije postoji točka gdje ovisno o naklikanoj konfiguraciji Studio počinje biti isplativiji od Minija.
Mini koristi standardne i Pro SoC-ove. Studio Max i Ultra.
Niti jedan Mac na M arhitekturi ne nudi mogućnost dogradnje RAM-a. Za storage valjda samo Mac Pro M2.

Jedine komparativne "prednosti" Studija su možda USB-A portovi ako koristiš standardnu žičnu tastaturu i miš, minimalna/standardna količina memorije 32GB, te ugrađeni SD card reader.

Na Studio možeš postaviti monitor, na Mini ... praznu šalicu kave.
27.02.2025 | 13:03
Bas sam na taj link i naletio. USB-A portovi mi trebaju ali nije neka investicija nabaviti neki dock za Mini koji to ima? U svakom slucaju bih investirao u 32 GB RAMa za Mini sto znaci BTO konfiguracija i organicen izbor polovnih. Zgodno je i sto ga mogu ubaciti u ruksak jer sam cesto izmedju dvije lokacije.
27.02.2025 | 15:14
Novi Mini M4 papa za gablec, marendu, sve dosadašnje Pro strojeve - jedino ne što se tiče hw nadogradnji, za ostalim, svi prethodnici mu mogu samo gutati prašinu. I to za sitan novac.
27.02.2025 | 15:35
Riba kaže:
Razmisljam u nekon doglednom roku konacno preci na Apple silicon, obicno kupim neki par godina stari model pa sam tako planirao i sada naci neki polovni Studio. Medjutim pogesno sam pretpostavljao da Studio daje mogucnost RAM i storage upgradea sto povlaci pitanje - nudi li Studio uopce ikakvu prednost u odnosu na M4 Mini za nekoga tko ne mari za veci broj portova i graficke performanse??

Ne nudi!
27.02.2025 | 17:24
Ne, tu je upravo kvaka!
27.02.2025 | 18:30
Riba kaže:
...nudi li Studio uopce ikakvu prednost u odnosu na M4 Mini za nekoga tko ne mari za veci broj portova i graficke performanse??

Ne zagubi se kad padne sa stola
27.02.2025 | 18:59
X-D
28.02.2025 | 09:14
Evo kao vlasnik i Studio M1 Max modela i mini M4Pro modela za moje potrebe nisam ni postavio minia kao "main" stroj na kojem radim jer jednostavno za ovo za što ja koristim strojeve nema smisla niti vidljive razlike.

Osobno mi je trebao još jedan stroj i mini je eto taman izašao i to je bilo to. Osim što je koju godinu mlađi, uopće ne vidim "studio" prednosti u odnosu na minia, niti je mini brutalno bolji od m1 max verzije. Opet jasno, sve to ovisi o tome za što se i na koji način koristi.

Da nemam Studio već minia i da mi treba još jedan stroj, opet bi uzeo još jednog minia.

my2c
28.02.2025 | 09:20
Ja mislim, da je miniM4 puno bolja price/performance opcija. Ali opet zavisi od aplikacija i rada. M1 Ultra mi je na stolu više od dvije godine. Svih šest Thunderbolt portova koristim (4 otraga stalno, dva na prednjoj strani - jedan stalno, drugi simo-tamo). Tri monitora fura bp. Simultano otvoreni Acrobat, AI, PS, ID, mail itd... ne zamaram se s tim. Blender renderira superbrzo. Mašina ostaje topla.

MBAir M3/16 GB je u Adobe applikacijama brži. Dok je otvorena jedna, i ne puno fajlova. ID npr. nema nikakve probleme sa ogromnim dokumentima, dok u PS brzo osjetim nedostatak memorije. Samo dva monitora uz zatvoren komp. Premalo portova. Ali price/performance odličan.

Mini M4 će bit samo još bolji.
28.02.2025 | 09:37
Pod pretpostavkom da su se i Mini M4 i Studio nagutali prašine, kojeg je lakše doma počistiti?
Sjećam se da je Studio drama za otvoriti. Ne znam za Mini M4.
28.02.2025 | 10:16
Zato je mini na boku pa ne vuče ništa sa stola, a Studio ima filter
28.02.2025 | 10:24
Dobro pitanje je kakav će korak učiniti Apple da diferencira Mac studio i Mac mini.

Osim što će u novi Mac studio ići M4 Ultra (i možda nešto još jače) bilo bi savršeno da ponudi slotove za proširenje pohrane, pa makar i one čudne Appleove. No, nekako sumnjam da će to napraviti. Znači vjerojatno će razlika biti tek u snazi procesora temeljem moći hlađenja. OK, možda i koji port više, ali to je sporedno.
28.02.2025 | 10:30
Meni bi logicna prednost Studia bila da ima prosiriv RAM i SSD, ovako ne vidim bas nikakav smisao?? Mini it is.
28.02.2025 | 17:33
Proširiv RAM definitivno, ali uz brzinu TB-a da li treba gurati u njega diskove (naravno, da ga se naručiti s većim SSD-om, ali je cijena ljuta).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO