Direct Attached Storage (DAS)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Direct Attached Storage (DAS)

12.11.2024 | 14:49
Ima li tko iskustva s DAS uređajima? I da moze preporučiti nešto?

Znaci enclosure za 2-4-5+ diskova koji se spaja na USB-C / Thunderbolt direktno na PC/Mac/Linux masinu...
Obično nemaju RAID mogucnosti vec samo tzv JBOD (just a bunch od disks), sto mi je sasvim OK i često su dosta brži od NAS uređaja zbog načina spajanja.
12.11.2024 | 15:43
Iskustva nemam, ali ne vidim razlog za spajanje nekoliko diskova, direktno na usb/thunderbolt, bez RAID-a, osim ako nije baš neka specifična situacija.

Ako ti treba velika količina memorije, a brzina nije kritična, NAS (sa RAID-om) je pouzdanije rješenje, a ako je brzina kritična, onda direktno spojen RAID 0 kontroler , ili, ako ti treba i brzina i pouzdanost, RAID 5.

Direktno spajanje većeg broja diskova, bez RAID-a drastično smanjuje MTBF (srednje vrijeme do pojave kvara na disku), što znači da riskiraš gubitak podataka, a to, bez nekog valjanog razloga (npr. postojanje backup-a na drugom mediju) nije uputno raditi.

BTW DAS je Direct Attached Storage.
12.11.2024 | 15:49
Ja imam jedino iskustvo s Promise Pegasus RAID kutijama na thunderboltu. Mislim, da sam 2011 kupio prvi, Pegasus R6, koji još uvijek uredno radi. U tom razdoblju sam zamjenio diskove. Postavljeni su bili u RAID5 polje (6x2TB=10TB), jedan je otišao u digitalni nepovrat), ali sam uspio sve podatke kopirati na drugi mrežni disk i ništa nisam izgubio. Zamjenio sam ih sa 3TB diskovima, tako da je sad to u RAID 5 konfiguraciji 6x3TB=15TB.

Novi je Pegasus32 R4 (sa četiri 4TB diska), ali sa Thunderbolt 3 priključkom. Brzine su solidne, meni - kao jedinom korisniku, sasvim dovoljne.
www.apple.com/it/shop/product/HNRL2ZM/A/...fa88774aa3ba7f0d71de

Ali nemam nikakve info, kako to radi sa Win ili Linuxom.

Još jedna, ne tako mala stvar. Ovaj stari je b.p. radio na MP6.1, a kad sam uzeo MacStudio, OSX Raid-a nije našao - ni DiskUtility. Google zna sve - i našao sam neki način kako se to riješi... zaboravio sam, i nikako da stignem to provjerit... znam samo, da mi OSX svake toliko javlja, da je Promise app Legacy - i da "will no longer be supported"... Kad stignem, primit ću se tog posla na Airu, a Studia ne diram (ni update-am sistema) dok radi. Ali - pošto je u Apple store-u, mislim, da je stvar do Promise app-a, i da bi jedino to trebao poinstalirat.
12.11.2024 | 16:11
Ja sam davno imao Drobo DAS, prodao ga i kupio Synology NAS.

Diskovi su bucni, to zvizdi, brunda. Ne zelis to drzati na svom stolu

Radije razmisli o varijanti da imas neki SSD externi disk za tekuce projekte, i kada zavrsis spremas to na NAS koji je negdje malo dalje od tvog stola.

Ne znam kakvo ti je poslovno okruzenje i dal bi ti ta buka uopce predstavljala problem. Meni je to bio razlog da ga se rijesim.
12.11.2024 | 16:19
Koristim OWC 3.5/2.5" HDD dock sa TB2 i USB3 sučeljem, spojen preko TB2/TB3 adaptera na TB4 Dell monitor koji se s druge strane preko TB4 spaja s MBP 16" 2023. Prije je bio spojen TB2 na Apple 27" TB Display kojeg sam koristio s tri prethodna MBP laptopa (15" mid 2012, 15" 2015, 15" 2019). Vidim da ga više nema u ponudi, čak niti nečeg sličnog. Jako sam zadovoljan, ali očito ti ga ne mogu preporučiti kad više nije dobavljiv.
12.11.2024 | 16:58
MacPro 1.1 i natrpas brdo diskova i u podrum.
12.11.2024 | 18:26
m@xym kaže:
Iskustva nemam, ali ne vidim razlog za spajanje nekoliko diskova, direktno na usb/thunderbolt, bez RAID-a, osim ako nije baš neka specifična situacija.

Ako ti treba velika količina memorije, a brzina nije kritična, NAS (sa RAID-om) je pouzdanije rješenje, a ako je brzina kritična, onda direktno spojen RAID 0 kontroler , ili, ako ti treba i brzina i pouzdanost, RAID 5.

Direktno spajanje većeg broja diskova, bez RAID-a drastično smanjuje MTBF (srednje vrijeme do pojave kvara na disku), što znači da riskiraš gubitak podataka, a to, bez nekog valjanog razloga (npr. postojanje backup-a na drugom mediju) nije uputno raditi.

BTW DAS je Direct Attached Storage.

Razlog je nekoliko diskova koje bih htio iskoristiti, a nedovoljno prostora u PC kucistu. Sekundarni razlog je brzina jer imam iskustva s NASovima i uvijek su bili dosta spori, ili skupi ako su bili brzi

Thx za ispravak - ako admin moze editirati naslov teme molio bih ispravak.
12.11.2024 | 18:27
drlovric kaže:
Ja sam davno imao Drobo DAS, prodao ga i kupio Synology NAS.

Diskovi su bucni, to zvizdi, brunda. Ne zelis to drzati na svom stolu

Radije razmisli o varijanti da imas neki SSD externi disk za tekuce projekte, i kada zavrsis spremas to na NAS koji je negdje malo dalje od tvog stola.

Ne znam kakvo ti je poslovno okruzenje i dal bi ti ta buka uopce predstavljala problem. Meni je to bio razlog da ga se rijesim.

Imas sam jedan Netgear NAS davno i to je bilo kao avion, na kraju sam ga drzao u ostavi i od tamo sam ga cuo
Buka mi je bitan faktor, jer sve sto imam sada je nečujno.
12.11.2024 | 18:28
smayoo kaže:
Koristim OWC 3.5/2.5" HDD dock sa TB2 i USB3 sučeljem, spojen preko TB2/TB3 adaptera na TB4 Dell monitor koji se s druge strane preko TB4 spaja s MBP 16" 2023. Prije je bio spojen TB2 na Apple 27" TB Display kojeg sam koristio s tri prethodna MBP laptopa (15" mid 2012, 15" 2015, 15" 2019). Vidim da ga više nema u ponudi, čak niti nečeg sličnog. Jako sam zadovoljan, ali očito ti ga ne mogu preporučiti kad više nije dobavljiv.

Thx smayoo, vidim da OWC ima nekoliko zanimljivih stvari u ponudu pa cu pogledati malo poblize.
12.11.2024 | 18:32
jura22 kaže:

Htio bih ici u suprotnom smjeru - zamijeniti Windows PC masinu sa novim MacMini i diskove pobacati u DAS. To bi mi smanjilo clutter na, oko i ispod radnog stola.
12.11.2024 | 18:34
Nasao sam jedno zanimljvo rješenje - 4 HDD + 4 m.2 SSD, cak podrzava i RAID (0 ili 1) za (prva) 2 HDDa.
www.terra-master.com/global/products/d8-hybrid.html
12.11.2024 | 22:17
Ovaj Terramaster mi izgleda kao dobar koncept, još da ga netko složi u kućištu koje bi izgledalo kao Mac Studio, to bi bila prava stvar!
13.11.2024 | 08:31
dpasaric kaže:
Ovaj Terramaster mi izgleda kao dobar koncept, još da ga netko složi u kućištu koje bi izgledalo kao Mac Studio, to bi bila prava stvar!

To bi bio vrh! I onda ne bih uopce trebao vise razmisljati )
13.11.2024 | 18:28
ZeljkoB kaže:
jura22 kaže:

Htio bih ici u suprotnom smjeru - zamijeniti Windows PC masinu sa novim MacMini i diskove pobacati u DAS. To bi mi smanjilo clutter na, oko i ispod radnog stola.

Misli osam dda staviš MacPro 1.1 s diskovima u njemu i spojiš na mrežu.
Daljinski možeš pristupiti kompu i konfigurirati ga kako hoćeš.
Probe radi samo to napravio i vidi se kako se spajam s MBA na MP preko Screen Sharinga.
Screenshot2024-11-13at16.52.55.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 25 minuta
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.58 Seconds

Provided by iJoomla SEO