Direct Attached Storage (DAS)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Direct Attached Storage (DAS)

12.11.2024 | 14:49
Ima li tko iskustva s DAS uređajima? I da moze preporučiti nešto?

Znaci enclosure za 2-4-5+ diskova koji se spaja na USB-C / Thunderbolt direktno na PC/Mac/Linux masinu...
Obično nemaju RAID mogucnosti vec samo tzv JBOD (just a bunch od disks), sto mi je sasvim OK i često su dosta brži od NAS uređaja zbog načina spajanja.
12.11.2024 | 15:43
Iskustva nemam, ali ne vidim razlog za spajanje nekoliko diskova, direktno na usb/thunderbolt, bez RAID-a, osim ako nije baš neka specifična situacija.

Ako ti treba velika količina memorije, a brzina nije kritična, NAS (sa RAID-om) je pouzdanije rješenje, a ako je brzina kritična, onda direktno spojen RAID 0 kontroler , ili, ako ti treba i brzina i pouzdanost, RAID 5.

Direktno spajanje većeg broja diskova, bez RAID-a drastično smanjuje MTBF (srednje vrijeme do pojave kvara na disku), što znači da riskiraš gubitak podataka, a to, bez nekog valjanog razloga (npr. postojanje backup-a na drugom mediju) nije uputno raditi.

BTW DAS je Direct Attached Storage.
12.11.2024 | 15:49
Ja imam jedino iskustvo s Promise Pegasus RAID kutijama na thunderboltu. Mislim, da sam 2011 kupio prvi, Pegasus R6, koji još uvijek uredno radi. U tom razdoblju sam zamjenio diskove. Postavljeni su bili u RAID5 polje (6x2TB=10TB), jedan je otišao u digitalni nepovrat), ali sam uspio sve podatke kopirati na drugi mrežni disk i ništa nisam izgubio. Zamjenio sam ih sa 3TB diskovima, tako da je sad to u RAID 5 konfiguraciji 6x3TB=15TB.

Novi je Pegasus32 R4 (sa četiri 4TB diska), ali sa Thunderbolt 3 priključkom. Brzine su solidne, meni - kao jedinom korisniku, sasvim dovoljne.
www.apple.com/it/shop/product/HNRL2ZM/A/...fa88774aa3ba7f0d71de

Ali nemam nikakve info, kako to radi sa Win ili Linuxom.

Još jedna, ne tako mala stvar. Ovaj stari je b.p. radio na MP6.1, a kad sam uzeo MacStudio, OSX Raid-a nije našao - ni DiskUtility. Google zna sve - i našao sam neki način kako se to riješi... zaboravio sam, i nikako da stignem to provjerit... znam samo, da mi OSX svake toliko javlja, da je Promise app Legacy - i da "will no longer be supported"... Kad stignem, primit ću se tog posla na Airu, a Studia ne diram (ni update-am sistema) dok radi. Ali - pošto je u Apple store-u, mislim, da je stvar do Promise app-a, i da bi jedino to trebao poinstalirat.
12.11.2024 | 16:11
Ja sam davno imao Drobo DAS, prodao ga i kupio Synology NAS.

Diskovi su bucni, to zvizdi, brunda. Ne zelis to drzati na svom stolu

Radije razmisli o varijanti da imas neki SSD externi disk za tekuce projekte, i kada zavrsis spremas to na NAS koji je negdje malo dalje od tvog stola.

Ne znam kakvo ti je poslovno okruzenje i dal bi ti ta buka uopce predstavljala problem. Meni je to bio razlog da ga se rijesim.
12.11.2024 | 16:19
Koristim OWC 3.5/2.5" HDD dock sa TB2 i USB3 sučeljem, spojen preko TB2/TB3 adaptera na TB4 Dell monitor koji se s druge strane preko TB4 spaja s MBP 16" 2023. Prije je bio spojen TB2 na Apple 27" TB Display kojeg sam koristio s tri prethodna MBP laptopa (15" mid 2012, 15" 2015, 15" 2019). Vidim da ga više nema u ponudi, čak niti nečeg sličnog. Jako sam zadovoljan, ali očito ti ga ne mogu preporučiti kad više nije dobavljiv.
12.11.2024 | 16:58
MacPro 1.1 i natrpas brdo diskova i u podrum.
12.11.2024 | 18:26
m@xym kaže:
Iskustva nemam, ali ne vidim razlog za spajanje nekoliko diskova, direktno na usb/thunderbolt, bez RAID-a, osim ako nije baš neka specifična situacija.

Ako ti treba velika količina memorije, a brzina nije kritična, NAS (sa RAID-om) je pouzdanije rješenje, a ako je brzina kritična, onda direktno spojen RAID 0 kontroler , ili, ako ti treba i brzina i pouzdanost, RAID 5.

Direktno spajanje većeg broja diskova, bez RAID-a drastično smanjuje MTBF (srednje vrijeme do pojave kvara na disku), što znači da riskiraš gubitak podataka, a to, bez nekog valjanog razloga (npr. postojanje backup-a na drugom mediju) nije uputno raditi.

BTW DAS je Direct Attached Storage.

Razlog je nekoliko diskova koje bih htio iskoristiti, a nedovoljno prostora u PC kucistu. Sekundarni razlog je brzina jer imam iskustva s NASovima i uvijek su bili dosta spori, ili skupi ako su bili brzi

Thx za ispravak - ako admin moze editirati naslov teme molio bih ispravak.
12.11.2024 | 18:27
drlovric kaže:
Ja sam davno imao Drobo DAS, prodao ga i kupio Synology NAS.

Diskovi su bucni, to zvizdi, brunda. Ne zelis to drzati na svom stolu

Radije razmisli o varijanti da imas neki SSD externi disk za tekuce projekte, i kada zavrsis spremas to na NAS koji je negdje malo dalje od tvog stola.

Ne znam kakvo ti je poslovno okruzenje i dal bi ti ta buka uopce predstavljala problem. Meni je to bio razlog da ga se rijesim.

Imas sam jedan Netgear NAS davno i to je bilo kao avion, na kraju sam ga drzao u ostavi i od tamo sam ga cuo
Buka mi je bitan faktor, jer sve sto imam sada je nečujno.
12.11.2024 | 18:28
smayoo kaže:
Koristim OWC 3.5/2.5" HDD dock sa TB2 i USB3 sučeljem, spojen preko TB2/TB3 adaptera na TB4 Dell monitor koji se s druge strane preko TB4 spaja s MBP 16" 2023. Prije je bio spojen TB2 na Apple 27" TB Display kojeg sam koristio s tri prethodna MBP laptopa (15" mid 2012, 15" 2015, 15" 2019). Vidim da ga više nema u ponudi, čak niti nečeg sličnog. Jako sam zadovoljan, ali očito ti ga ne mogu preporučiti kad više nije dobavljiv.

Thx smayoo, vidim da OWC ima nekoliko zanimljivih stvari u ponudu pa cu pogledati malo poblize.
12.11.2024 | 18:32
jura22 kaže:

Htio bih ici u suprotnom smjeru - zamijeniti Windows PC masinu sa novim MacMini i diskove pobacati u DAS. To bi mi smanjilo clutter na, oko i ispod radnog stola.
12.11.2024 | 18:34
Nasao sam jedno zanimljvo rješenje - 4 HDD + 4 m.2 SSD, cak podrzava i RAID (0 ili 1) za (prva) 2 HDDa.
www.terra-master.com/global/products/d8-hybrid.html
12.11.2024 | 22:17
Ovaj Terramaster mi izgleda kao dobar koncept, još da ga netko složi u kućištu koje bi izgledalo kao Mac Studio, to bi bila prava stvar!
13.11.2024 | 08:31
dpasaric kaže:
Ovaj Terramaster mi izgleda kao dobar koncept, još da ga netko složi u kućištu koje bi izgledalo kao Mac Studio, to bi bila prava stvar!

To bi bio vrh! I onda ne bih uopce trebao vise razmisljati )
13.11.2024 | 18:28
ZeljkoB kaže:
jura22 kaže:

Htio bih ici u suprotnom smjeru - zamijeniti Windows PC masinu sa novim MacMini i diskove pobacati u DAS. To bi mi smanjilo clutter na, oko i ispod radnog stola.

Misli osam dda staviš MacPro 1.1 s diskovima u njemu i spojiš na mrežu.
Daljinski možeš pristupiti kompu i konfigurirati ga kako hoćeš.
Probe radi samo to napravio i vidi se kako se spajam s MBA na MP preko Screen Sharinga.
Screenshot2024-11-13at16.52.55.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Anonimci (522)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.88 Seconds

Provided by iJoomla SEO