iStyle Comfort - dodatna garancija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iStyle Comfort - dodatna garancija


27.01.2022 | 21:39
Pozdrav ljudi, gledam da si produžim garanciju još na godinu-dvije za Mac, gledam sada ovo u iStyle-u, taj njihov Comfort(dodatna garancija)..

Jel ima tko da je to kupio? Kako to funkcionira? Jel kao Apple Care ili? Kada se kupi, jel se treba aktivirati kao Apple Care ili oni pri kupnji na račun upišu serijski broj od računala i to je to?

Ako itko zna šta o toj ponudi, neka napiše, u svakom slučaju će mi pomoći, bilo kakva informacija.

Vidim da to između ostaloga nude i za iPhone, iPad, Apple Watch.

Hvala
28.01.2022 | 02:35
Nisam to kupio i nemam. Svoje uređaje kupujem u store.com.hr koji ima "Store Care", za koji vjerujem da je ista stvar kao i taj Comfort koji opisuješ.

Kako imam iskustvo rada u ovlaštenom servisu za brand (nema veze s Appleom) bio sam prisiljen naučiti razlike u jamstvima pa sve što ću napisati funkcionira općenito, a kod Applea samo mrvu specifičnije (uz ogradu da informacije nisu "najsvježije" jer već nekoliko godina nisam u tome, ali se u pravilu ne mijenja to često ni drastično).

Jamstva su:

Proizvođačko - ono koje obvezuje proizvođača da o vlastitom trošku i u određenim slučajevima koje to jamstvo definira otkloni problem na proizvedenom uređaju o svom trošku - u EU je za većinu proizvoda 2 godine za fizičke osobe (one na koje se odnosi zakon o zaštiti potrošača), odnosno godinu dana za pravne (one na koje se odnosi zakon o obveznim odnosima).

Apple je tu na EU tržištu specifičan i "krši" zakonsko jamstvo od 2 godine, te za svoje uređaje daje samo godinu dana jamstva. Kako im to i zašto prođe... službeno nitko ne zna, ali prođe.

Trgovačko - ono koje obvezuje prodavatelja da ispoštuje svoju stranu ugovora u skladu sa važećim zakonom - i tu važi slično kao i kod proizvođačkog - fizičke osobe 2 godine, pravne godinu dana, samo trošak popravka pada na trgovca (koji ga onda nadoknađuje od proizvođača ili ne, ovisno o tome što kaže proizvođačko), no popravak uređaja u trgovačkom jamstvu nužno vrši ovlašteni servis.

Zakonsko - ovo je za EU specifična stvar - jamstvo za krajnjeg korisnika u EU ne može biti kraće od 2 godine. Zakonodavca nije briga TKO će snositi trošak popravka, krajnji korisnik ima pravo na njega. Ovo trgovci "ne vole", a ni kupci, jer iako ide njima u korist, u slučaju da je proizvođačko jamstvo kraće, teret dokaza za neispravnost je na kupcu. Tu ima fora da razna tijela koja nadziru te stvari različito tumače neispravnost od nečeg što se zove skriveni nedostatak, pa shodno tome i trošak dokazivanja ovisno o tome kad se uređaj pokvari (ili nedostatak otkrije) snosi jedna od ugovornih strana.

Dodatno jamstvo - bilo proizvođač, bilo trgovac ima pravo kupcu/korisniku ponuditi i naplatiti uslugu dodatnog jamstva. Tu spadaju i Apple Care i Store Care i Comfort i kojekakva Protecto jamstva, jamstva na lom ekrana koja prodaju operateri za telefone. Ovo je najzanimljiviji dio priče za krajnjeg korisnika, a evo i zašto.

Apple Care je dodatno jamstvo proizvođača koje daje Apple. Apple će teško "propasti" u smislu da ćeš u slučaju nekog kvara /nedostatka u periodu koji je obuhvaćen dodatnim jamstvom biti za isto uskraćen jer je Apple jednostavno odlučio prestati poslovati na tvom tržištu i zatvorio sve servise/trgovine i nestao. Popravak uređaja pokrivenog dodatnim proizvođačkim jamstvom (bez obzira gdje ga kupio) vrši ovlašteni servis kojem proizvođač to uredno plati bez da ti kao kupac išta imaš s tim (naravno ako tako stoji u uvjetima jamstva, ima slučajeva gdje participiraš u trošku popravka). Jamstvo je na uređaj sa serijskim brojem uz aktivaciju Apple Care usluge koju dokazuješ računom na ime i prezime.

Store Care/Comfort su dodatna jamstva trgovca - stvar je gotovo identična kao Apple Care , princip ostvarivanja prava na to jamstvo je isti, uvjeti su "isti" uz sitnu razliku - trgovac može, ako tako odluči, popravak povjeriti nekom servisu koji ne mora nužno biti ovlašten (iako najčešće jest, jer proizvođači, uvoznici, distributeri i svi u lancu jako paze da na tržištu nema originalnih dijelova izvan te mreže koju zakonski moraju osigurati).

U nekim slučajevima to dodatno jamstvo može nuditi i distributer za određeno tržište, pa onda napraviš registraciju preko weba s računom u periodu X (bilo kalendarski/sezonski ili u nekom vremenu od datuma kupnje) i imaš dodatno jamstvo.

Da bi stvar bila još napetija i "čudnija" za krajnjeg korisnika, neki trgovci u dogovoru s osiguravajućim kućama nude dodatna jamstva pod raznim komercijalnim imenima (Protecto, Uniqua....). To nisu jamstva per se, nego police osiguranja za uređaje po principu iznosa na štetni događaj. Tipa "kasko" za auto.

NPR: Uređaj u vrijednosti primjerice 5000 kn, "dodatno jamstvo" kupljeno kod trgovca je 500 kn i pokriva trošak popravka do primjerice 3000 kn a uključuje i one kvarove koje je prouzročio krajnji korisnik. Tu je fora ko i kod popravka auta - ti plati svoj dio (ako tako stoji u uvjetima) pa će osiguranje svoj po ponudi servisa (koji može i ne mora biti isti onaj ovlašteni... i opet, najčešće jest iz ranije navedenih razloga), a tek onda servis popravlja uređaj/naručuje dijelove. Ili plati sve sam, pa traži od osiguranja lovu nazad. Naravno ako osiguranje još postoji. Jer ipak smo u HR pa tvrtke propadaju, gase se i mijenjaju vlasnike i uvjete poslovanja.

Svaka od ovih gore pobrojanih stvari ima pluseve i minuseve, isplati se manje ili više ovisno o tome koliko ti je nešto bitno i koliko si spreman "riskirati".

Apple Care je svakako najbolja opcija (i najskuplja). Obzirom da Apple baš ne dijeli distribuciju i reseller status svakom, ni Store Care / Comfort nisu puno različiti, samo bi popravak mogao biti "sporiji".

Sve ove "osiguranje" kemije ne odnose se nužno na Apple, iako i to je moguće da trgovac proda jer lova je lova, a usluga je usluga.

Kad kažem "kemija", nema tu ništa nelegalno i kažnjivo, samo je malo obilazno, vjerojatno sporije i otud niža cijena (a moguće i kvaliteta) usluge.

Koliko ti je uređaj bitan, odnosno koliki si downtime zbog servisa u stanju podnijeti... toliko ti ta usluga - vrijedi. Za Apple "mirno spavam" IMHO Apple Care je way to go ako je računalo alat kojim zarađuješ.
28.01.2022 | 08:05
Apple je tu na EU tržištu specifičan i "krši" zakonsko jamstvo od 2 godine, te za svoje uređaje daje samo godinu dana jamstva. Kako im to i zašto prođe... službeno nitko ne zna, ali prođe.


Prođe mu zato što EU direktiva određuje da odgovornost za 2-godišnje jamstvo snosi trgovac, a ne proizvođač (jer EU ne može nametnuti pravila nekom proizvođaču koji nije iz EU, ali može trgovcu, koji jest iz EU).
28.01.2022 | 10:29
Vjerojatno si u pravu. Ja bih to drugačije da sam Apple... otvorio EU subsidiary i radio "veleprodaju" distributerima, preprodavačima i sve to... onda imam tu "jednu godinu" jer ne prodajem ja krajnjem korisniku.

Ne isplati se direktno iz USofA jer bi morali neke carine poreze i to (mislim dođe isto ali je papirološki više i vremenski dugotrajnije i treba kojekakvijeh JUS standarada zadovoljit na EU razini).
28.01.2022 | 15:25
Ako sam dobro razumio, taj Comfort je potpuno isto kao Apple Care, samo u slučaju kvara, sporije će to riješiti nego sa Apple Care?
28.01.2022 | 16:34
Nije isto. Domaci vrijedi u RH, a Apple vrijedi u cijelom svijetu.

Nije vjerojatno, vec tako.

U EU je dvije godine garancija za kupca. Kupca nije briga tio je osigurava.
Ta garancija se dade jednostavno izracunati na temelju % kvarova.
Ako ima 5% skarta, ovda se cijena digne 5+%.
28.01.2022 | 17:23
Ok, ok. Hvala.

Samo mi nije još jasno, kako se aktivira taj Comfort? Isto kao Apple Care ili? Ili je neki drugi postupak?
28.01.2022 | 17:49
Koliko znam, nema aktivacije. Kupi se samo i veže se za broj računala.
AppleCare se kupi preko neta i "prazan" je. Treba ga spojiti s računalom.
29.01.2022 | 14:51
Jel možda znaš koja je cijena Apple Care za Macbook M1? I jel Apple Care dodatno jamstvo 2 godine, znači 12 mjeseci tvorničko + 2 godine dodatno = sve ukupno 3 godine?

Ovaj Comfort u iStyle-u je samo 1 godina dodatna, a koliko čitam Apple Care je 2 godine dodatno, jel to točno?

Mislim ako je tako, i ako je cijena slična toga Comfort i Apple Care, onda definitivno se isplati bolje kupiti Apple Care.
29.01.2022 | 15:00
Koliko znam comfort daje +1 godinu na 2 zbog EU.
AC daje 2+ na onu jednu koju dale Apple.
Kakogod 3 godine.

Provjeri da li je na Macbook 2 godine.
29.01.2022 | 15:04
Hvala ti na pomoći, ali tek sad vidim da se Apple Care može aktivirati samo 2 mjeseca od kupnje Macbooka, kasnije ne, znači ništa od toga. Kakva glupost. Preostaje onda samo taj Comfort, on se može kupiti bilo kada dok traje redovna jednogodišnja garancija.
01.02.2022 | 23:12
Slično pitanje, nema potrebe za novom temom..

Kupio sam polovan MBP, još je pod garancijom. Stiže iz Njemačke (tamo je i kupljen). Želio bih produljiti garanciju, ako je moguće (Apple Care nije opcija, po serijskom broju mi tako kaže). Mogu li na uređaj kupljen u DE, kupiti dodatnu garanciju kod nas i kako do iste najjeftinije doći?
01.02.2022 | 23:41
Rekao bih da ne možeš, ali možeš sam sebi platiti osiguranje kod bilo kojeg osiguravatelja jer su ti ta dodatna jamstva koja naši trgovci nude - zapravo ista stvar, samo što premiju osiguranja ne plaćaš osiguravatelju direktno, nego si trgovac još i na tome uzme maržu.
 • Air
 • Korisnik
 • 31
02.02.2022 | 10:19
Koliko se ja sjećam, ja sam svoj AppleCare (MBP kupljen u HR a AppleCare u USA) aktivirao unutar godinu dana.
Mogu reći da mi se isplatilo. Baterija se napuhala u trećoj godini, slučajno su vidjeli kod jedne provjere grafičke pa su je zamijenili.

Evo teksta s Apple stranice:

"In some countries and regions, you can buy an AppleCare Protection Plan within 1 year of your purchase of an eligible Mac, Apple TV, or other device." link

Pa ako te zanima AppleCare provjeri da li za taj komp za taj serijski broj se može aktivirati. MIslim da ima stranica na kojoj se to radi.

EDIT: prednost AppleCare što vrijedi svagdje gdje ima ovlašteni Apple servis (nekad je bolje odnesti na servis u Austriju nego kod nas, ako ti je usput u nekoj kombinaciji) i što nemaš potrebe za nikakvim računima i dokazivanjima gdje si ga kupio.
02.02.2022 | 11:18
Ovo s baterijom koja se napuhala je čudna iznimka, vjerojatno bi prošlo i kao defekt tvornice. Moje iskustvo je (a poveliko je) da Apple Care uglavnom nikada ne treba (što je zapravo lijepa reklama). Osobno ga nisam nikada kupio niti za jedan moj uređaj niti to preporučujem kao nešto isplativo.

Kod Macova ako što ima krepati, krepa prve godine (defektni SSD, napajanje i slično). Ako krepa u iduće tri, onda je to neka tvornička greška i Apple ih odreda pokriva sa svojim Apple Extended Warranty akcijama. I imam desetine primjera gdje smo takva jamstva realizirali u drugoj ili trećoj godini bez problema. Najpoznatiji su bili GPU problemi na MacBook Pro, zatim GPU na Valjku i pozadinsko osvjetljenje na nekim novim MacBook Pro serijama (uz naravno one problematične serije tipkovnica). I Apple je sve to pokrio.

Rijetki su kvarovi i da ne budu pokriveni, mogu izdvojiti uglavnom samo napajanja u iMacu nakon cca 5 godina.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 15 sati
 • Bertone: @Riba, otvorio sam temu u veziu slika pa baci oko (napravio sam screenshote pa je ovako preglednije)
 • Riba: Bertone, daj mi neki primjer, konkretni post pa cu pogledati.
 • Bertone: Nemam problema sa slikom avatara, ali imam sa slikama koje posta dpasaric, njih ne vidim sve dok ne odem na citiraj post i onda otvorim link na sliku u drugom tabu, slike ostalih članova uglavnom vidim
 • Riba: Testiram malo kasnije sa vise browsera...ima li jos netko taj problem?
 • Joseph: I safari ... no way
 • Joseph: Probao sa microsoft edge ... neće
 • Joseph: izmijeni svoju sliku .... choose file (280kb.jpg)... pošalji .... nema rezultata
 • Joseph: na macu i na win koristim chrome možda je u tome problem
 • Riba: Odaberes sliku i kliknes "POSALJI".
 • Riba: Radi bez problema, pokusaj sa drugim browserom (?)
 • Riba: Testirat cu.
 • Joseph: slika je oko 280KB ...napravim sve kako tam piše ali ne dogđa se ništa
 • Joseph: Riba kod mene to ne hoda ....!?!
 • Riba: Link: IZMIJENI SVOJU SLIKU
 • Riba: Joseph - Osobno->Korisnicki profil.
 • Joseph: kako izmijeniti svoju sliku?
 • Bertone: evo vidiš da je trebalo samo malo prodrmati usnulu temu ;)
 • 1v@n: Problem riješen, izgleda da je dobro restartati iPad tu i tamo...
 • 1v@n: Eto, sad strši van kao prva tema u 2022. :)
 • Bertone: Pa oživi ga pitanjem :)
 • 1v@n: Photos ne prepoznaje disk kao kameru, Files se smrzava čim označim stotinjak RAW fileova, file exploreri u 99% slučajeva nemaju opciju kopiranja u camera roll, a oni koji imaju, ili ne rade kako treba ili se ruše
 • 1v@n: Tražim kako prebaciti masu RAW fotki s diska u Camera Roll na iPadu
 • 1v@n: Da ne otvaram novu temu u mrtvom iPad podforumu...
 • Gjuroo: Ovaj: [link]
 • Gjuroo: Mislim da ipak treba biti CAC-1510-A
 • Gjuroo: Taj tvoj je isto CAC-1510 kao i moj.
 • dpasaric: [link]
 • dpasaric: To ti je ovo:
 • dpasaric: Nije, ovo je običan DVI (barem tako piše u opisu), treba biti Dual-Link DVI-D da bi radila Cinema 30"
 • Gjuroo: Davore, jel to ovaj? [link]
 • dpasaric: Nemate 58.000 kn za novi Appleov Pro Display XDR monitor? Nema problema! Sada svaki novi Mac možete spojiti na stari Apple Cinema 30" monitor! USB-C -> Dual Link DVI-D adapter stoji 50 €. Radi bez greške!
 • dpasaric: [link]
 • Dijete: strojcina
 • JOHN: Stroj
 • Josip R.: Danas montirao video na novom M1 Pro i to samo na bateriji niti jednom se ventilatori nisu čuli, laptop nije vruč, baterije drži. Laptop je čuod! Imao prošlu generaciju ovo je duplo brže bez ikakve muke.
 • Gjuroo: Olrajt. Tnx!
 • dpasaric: Naručen 24. ožujka, stigao jučer.
 • Gjuroo: Davore, kad si naručio komp? Koliko mu je trebalo da stigne?
 • Borisone: Za tu cijenu, ako nije ispalo s kamiona, može tipkovnica biti i na arapskom.
 • Borisone: WTF, pa to je 8000 kuna manje od "normalne" cijene.
 • Josip R.: JOHN [link]
 • Josip R.: drlovric OKP :D
 • JOHN: Hvala na info. Što si konkretno uzeo i gdje si kupovao?
 • drlovric: Ajjjj ceremonije oko 2-3 nebitne crtice na kucistu. Moj kolega digao dzipa na kredit, isgrebali mu ga oko zgrade, kamecici ostetilimalo boju. Secer eno skoro dobio za svoje rodjene pare :D Nestvarno mi da se toliko vezete za predmete da je i najmanja ogrebotina problem :)
 • Josip R.: *uzeo
 • Josip R.: pueo na firmu da prebije porez i prodao ga za manje. Uštedio sam cca 500€.
 • Josip R.: JOHN iStyle kad sam ranije pitao nisu radili zamjeni tipki na HR, iKlinika je uzela 400 kn. Moje oštečenje je par sitnih crtica, ima na internetu iskustva di su bolje ogrebani. Malo je pokvarilo dojam ali me lagano prošlo. Laptop je bio orginal vakum ima onu zelenu trakicu, nije prepakiran. Imao je račun i serijski broj odgovara na kutiji laptopa i kutiji u kojoj je isporučen. laptop je netko
 • dpasaric: [link]
 • JOHN: Josip R koliko te koštala zamjena tipki. I čisto uspitno, kako to da ih nisi mijenjao u iStyle kao ovlaštenom servisu?
 • JOHN: Josip R nisi odgovorio na pitanje dpasarica. Da li si kod otvaranja obratio pozornost na onu trakicu

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO