Savjet oko kupnje starijeg iMac-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Savjet oko kupnje starijeg iMac-a

04.12.2021 | 13:21
Bok svima
Otac zeli da uzme neki iMac medjutim malo starije generacije, za ono sto bi koristio bilo bi posve prihvatljivo.
Putem oglasa nasli smo potencijalna tri kandidata
1. iMac 27” 2011 i5 2.7GHz 8GB RAM 1TB ATI 6770M
2. iMac 27” 2011 i7 3.4GHz 16GB RAM 1TB ATI 6970M
3. iMac 27” 2013 i5 3.2GHz 8GB RAM 1TB NVIDIA GT755M

Ovaj treci je onaj tanki model koji mu se najvise svidja, ali mu je takodjer svejedno, ako ne mora davati vise novaca dobri su i ovi stariji.
Koji bi se najvise od ova tri isplatilo uzeti?
Vise je pitanje zbog nekih stvari npr oko potencijalne nadogradnje, serijskih problema koji bi se mogli dogoditi, jer je ipak u pitanju rabljeno racunalo.

Hvala unaprijed
04.12.2021 | 13:28
iMac je rizik jer su (neke serije vise, neke manje, trebalo bi istraziti) sklone problemima i kvarovima. Bolja kombinacija je Mini i eksterni monitor, ali ako otac bas zeli iMac trebalo bit pogledati koja od tih grafickih je manje bila podlozna crkavanju. Vjerojatno ce netko ovdje tko je veci iMac entuzijast od mene znati vise da ti pomogne.
04.12.2021 | 13:35
Ako je suditi po ovoj informaciji:

www.irepairs.es/en/why-do-mac-graphics-cards-fail/

Problematicne su serije A1312 i A1418. Prva dva sa tvoje liste su A1312, ovaj drugi bi trebao biti A1419 pa moguce da je dobar izbor ali provjeri da nema i s tom serijom problema.
04.12.2021 | 18:16
Hvala puno
Nece da cuje za alternative poput Mac Mini, MacBook Pro, Mac Pro, samo iMac dolazi u obzir
Kod mene je MacBook Pro Mid 2012 s Nvidia grafikom, radi ko urica
Dok na Mac Pro 3,1 mi je riknula ATI graficka 2600XT, pa sam zamijenio sa Nvidia GT120 i sad sve super, ocito su te ATI/AMD grafike imale problema s krepavanjem, ne znam da li je i danas to slucaj s novijim modelima.
05.12.2021 | 00:21
iMac može biti super ako se ubode serija koja nije imala GPU probleme na duge staze, to je najveći rizik kod tih starijih modela. Generalno, noviji modeli (oni s tankim ekranom) su bili imuni na takav tip problema i mogu ih preporučiti.

Kod njih je samo jako-jako rizično otvaranje sa skidanjem ekrana (vrlo skupa greška ako se dogodi) radi zamjene HDD-a SSD-om. Četiri puta sam to napravio bez greške, ali peti put me ta greška stajala mjesečne plaće.
05.12.2021 | 09:16
iMac da, al prije kupnje provjera dal sve radi, i onda ga rastavit temeljito očistit ventilatore od prašine, napajanje također ispuhati i zamijeniti termalne paste na procesorima. Ipak su to 10 godina stari uređaji i poželjno je promijeniti pastu nakon toliko vremena.
05.12.2021 | 11:21
Imas na Oglasniku jedan 2012. model, taj bi isto trebao biti OK.
2011. model bih svakako izbjegavao zbog problema s grafickim karticama za koju nije upitno da ce riknuti, samo kad ce riknuti
08.12.2021 | 12:05
slamd64 kaže:
Bok svima
Otac zeli da uzme neki iMac medjutim malo starije generacije, za ono sto bi koristio bilo bi posve prihvatljivo.
Putem oglasa nasli smo potencijalna tri kandidata
1. iMac 27” 2011 i5 2.7GHz 8GB RAM 1TB ATI 6770M
2. iMac 27” 2011 i7 3.4GHz 16GB RAM 1TB ATI 6970M
3. iMac 27” 2013 i5 3.2GHz 8GB RAM 1TB NVIDIA GT755M

Ovaj treci je onaj tanki model koji mu se najvise svidja, ali mu je takodjer svejedno, ako ne mora davati vise novaca dobri su i ovi stariji.
Koji bi se najvise od ova tri isplatilo uzeti?
Vise je pitanje zbog nekih stvari npr oko potencijalne nadogradnje, serijskih problema koji bi se mogli dogoditi, jer je ipak u pitanju rabljeno racunalo.

Hvala unaprijed

Imao sam iMac 2011,bio bez ikakvih problema.Prednost njega je šta si sam možeš dograditi ram,jer se ne treba rastavljat ekran.Ako ima a vjerovatno ima hdd poželjno je staviti ssd i max ram,i u taj deblji ili noviji tanji.Ugradnja ssd zahtjeva vađenje prednjeg dijela ekrana.Kod tankog modela je to kompliciranije jer je lijepljen.Trenutno imam imac late 2013 sa ssd i 16gb ram i doslovno leti,brz i pouzdan.U globalu su oba dobra.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 34 minuta
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO