MBA M1 ili MBP M1
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBA M1 ili MBP M1


03.09.2021 | 22:45
I ovo Cisco AnyConnect Secure Mobility Client je proradilo. Admini mi je poslao novu verziju jer se s neta sa Ciskovih stranica ne da skinuti (iako sam se logical ali to nije dosta).
Još program za fotografije stavim i mislim da je to to.
14.09.2021 | 22:31
Nakon 20-ak dana iskristalizirao se problem s Magic Mouse-om (koji je govno samo po sebi ali neka ga).
Naima, javlja se greška povezana s "BNBMouseDevice".
Nisam je uspio simulirati jer se očito desi kada komp bude duže u sleepu (valjda kada miš ode spavati).
Redovito me dočeka poruka da se komp restartao i uvijek je to navedeno kao greška.
Sada sam uzeo Mighty Mouse-a (koji ima i više tipki usput i on ne generira grešku). Da li je problem u BT modulu ili u mišu, ne znam.
Ovo je samo na znanje, inaće je MBA M1 osnovni model.
Radi začuđujuće dobro, vrti 3840x2160 u 23,98FPS-a, dok MBP 2015 to nikako nije mogao u QT-u (išlo je trzavo), a u GoPro programčiću je ipak išlo.
16.09.2021 | 20:26
Problem je prisutan i dalje ali sada "AppleBluetoothHIDMouse", to je s Mighty Mouse-om.
Apple, iako je nadogradio sustav, problem nije rješio.
Kome je do miša, mora imati sreće.
16.09.2021 | 23:39
Prek bluetootha koristim Airpods Pro, Logitech MX Master 3, intous wacom i apple magic trackpad 2.
Svi su spojeni al ih naravno ne koristim sve simultano jer nisam hobotnica…

Nisam imao nikakvih problema sa misem (al ne koristim apple mis, al mislim da trackpad koriste isti driver)…

Imas neku uputu da pokusam reproducirat gresku?
16.09.2021 | 23:52
U ovakvim slučajevima bilo bi korisno znati i o kojoj generaciji magic mousea je riječ. Koliko vidim na Apple reseller webu domaćih tvrtki, magic mouse i trackpad su u svojoj trećoj generaciji.

Dodatno, javlja li se problem i kad je prijenosnik na punjaču?

Je li OS na zadnjoj verziji?
17.09.2021 | 10:31
@Dijete, ne mogu reproducirati grešku. Ispada kad miševi odu u sleep (nakon računala) onda se to desi, a ja ne znam koliko mišu treba. Desi se redovito po noći, nikad kada komp radi.
Kada ga ujutro otklopim, dočeka poruka da je komp napravio restart i one dvije poruke.

@Daddo, radi se o Magic Mouse-u 1. generacije i Mighty Mouseu (valjda je jedini) i spojeni su na BT.
Jučer sam nadogradio na 11.6 i pratiti ću. Sada je spojen Mighty Mouse.
Probati ću nakon toga spojiti i Magic Trackpad.
Spaja ti ću jedno po jedno.

Kako god, BT miš i BT modul generiraju neku grešku.
17.09.2021 | 12:32
Stvar je sad puno jasnija oko mogućeg uzroka takvog ponašanja.

Magic mouse prve generacije radi putem Bluetooth 2.0 protokola (en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth#Bluetooth_2.0_+_EDR ), nemaš podršku za "sleep" niti za low energy kao kod novijih generacija (Magic mouse 2 radi na 4.2 standardu, ja sam s njim i tipkovnicom 2. generacije povremeno imao problema na miniju od El capitana naovamo).

Izašla je treća generacija periferije, vjerojatno na najnovijem standardu.

Ja bih na tvom mjestu za početak probao noviju generaciju magic mousea ili neki 3rd party BT miš novijeg datuma.
17.09.2021 | 13:26
OK. BT je prema dolje kompatibilan i ne bi trebalo biti problema, a ima ga jer Apple po staro običaju gramzive kapitalističke firme jednostavno namjerno ne rješavaju problem već tjeraju na kupnju novih (po meni sve gorih i lošijih) uređaja.
Magic Mouse je govno od miša jedino dobro izgleda (i naravno debelo je precijenjen).
O tastaturama ne treba trošiti riječ jer su i one sve lošije i lošije.
Naravno i nove BT periferije lošije rade sa starim OSX-om.


Prije budem nabavio neki BT miš vulgaris nego se natezao s Apple miševima.

Interesantno je da Mighty Mouse radi bolje na iPadu od Magic Mouse-a.
17.09.2021 | 13:54
Najzahvalniji dio magic mousea je njegov gornji dio osjetljiv na dodir. Sam miš je daleko je od ergonomski idealnog, ali za razliku od ostalih miševa njega držim drugačije "s pola šake" i pomičem puno manje pa mi to što je nizak ne predstavlja problem.
17.09.2021 | 15:54
Kupi sebi Logitech MX Master i uzivaj u zivotu.

Apple nikada u zivotu nije napravio dobar mis. Onaj 15 god stari sa kuglicom je bio jedini sa nekom prolaznom ocjenom, iako se i ona morala stalno cistiti.
17.09.2021 | 16:01
Nije se nužno morala stalno čistiti, to je ovisilo jako o tome koliko ti se koža znoji i koliko često pereš ruke, ali da, ta je kuglica bila problem. Nažalost, jer inače je miš bio odličan (ne prolazan). Ali slažem se, MX Master je predobar da bi patio za dodirnom površinom Magic Mousea.
17.09.2021 | 16:28
Lako za kuglicu, na čistom papiru se okrene miš i protrlja se kuglica.
Na koji Master ste mislili? Ima u ponudi 2s i 3.
17.09.2021 | 17:17
Već godinama koristim Magic mouse i ne bi ga mijenjao za niti jedan drugi. Imao sam, prosle godine, probu s Logitechom mx master 3 i nakon 2 dana odustao i vratio se magic mouseu. Logitech je ogroman i prepun nepotrebnih tipkica.

Ali to sam ja...

Ne kuzim koji dio ne valja kod Magic mousea, osim da se može puniti jedino dok leži na leđima.
17.09.2021 | 17:43
Kako ne kužiš? Pa cijela ova tema je o tome. Čovjeku ne radi to kako treba. Apple miš s Apple kompom, nabijem ih na q.
Mi u uredu imamo 3 kom MX Master 3, nemamo nijedan 2 pa da znam iz prve ruke. Kolega koji ima 2, a 3 je probavao negdje drugdje, kaže da su razlike neznatne. Mislim da je rekao da nema tipku na palcu i da se kotačić za horizontalni scroll može bolje tweakati na 3. U reviewima po internetu piše da se 3 brže napuni (USB C priključak, ako imaš dovoljno jak punjač, on može potegnuti veću struju punjenja od 2, koji možda ima microUSB priključak, nisam siguran), ali to nije neka bitna stvar jer ionako s par minuta punjenja kad je skroz prazan dobiješ 2h rada. Ja ga spojim na USB na Das Keyboard tipkovnici kad javi da je prazan i nastavim raditi pa ga poslije pustim preko noći da se puni (tipkovnica se napaja s monitora i to sve ostane pod napajanjem kad odnesem laptop) i nakon toga mi radi mjesecima, zaboravim kad sam ga punio zadnji put.
17.09.2021 | 18:10
Tito kaže:
Već godinama koristim Magic mouse i ne bi ga mijenjao za niti jedan drugi. Imao sam, prosle godine, probu s Logitechom mx master 3 i nakon 2 dana odustao i vratio se magic mouseu. Logitech je ogroman i prepun nepotrebnih tipkica.

Ali to sam ja...

Ne kuzim koji dio ne valja kod Magic mousea, osim da se može puniti jedino dok leži na leđima.


Ne valja ergonomija (na stranu ovaj problem sa povezivanjem i sleepom). Kad kažem "ne valja", to ne znači doslovce - ne valja, nego miš traži određeni period prilagodbe u odnosu na "standardne" zbog činjenice da je u profilu niži, pa kad ga primiš u ruku kao ostale miševe - ruka je u neprirodnom položaju, a gornja dodirna površina nije "pod prstima".

Meni moj magic mouse 2 paše i nemam adekvatnu (bežičnu) zamjenu za njega jer sam ljevoruk i bitna mi je simetričnost u dizajnu (miš koristim lijevom rukom sa standardno okrenutim lijevim i desnim klikom i dvoklikom).

Razlika između MM2 koji koristim na svom Mac miniju i ostalih miševa na drugim PC računalima je u načinu na koji ih držim.

Standardni miš držim na način da je ruka mi u zraku a kompletan miš držim u dlanu i kod pomicanja mičem ruku u laktu/ramenu.

Magic mouse držim na način da mi je ruka na podlozi, polovica šake je na magic mouseu, palac i prstenjak na najvišoj točki miša (na polovici uređaja, gdje je logotip s donje strane). Kod pomicanja mičem magic mouse "iz zgloba" (zapešće), a kažiprst i srednjak služe za upravljanje putem dodirne površine. Punjenje je nakaradno i to je zapravo jedina mana (uz BT problem koji žabac opisuje, koji se na miniju 2014-e sa Big Surom javi svakih mjesec i pol dana, mini se "ne gasi", samo ode u sleep).(Fotka je odavde .)

Da postoji simetrični trackball miš (ovo samo simetrično i BT: www.logitech.com/en-us/products/mice/m57...ball.910-005868.html ) to bi vjerojatno bio moj izbor miša za Mac.

Dodirna površina je strašna i genijalna stvar kod MacOS-a i to nema nijedan 3rd party miš, a trackpad uz žičanog miša mi je "nepraktičan". Možda u dogledno vrijeme kad primarno budem provodio vrijeme na Macu i popamtio tipkovničke prečace složim kombinaciju magic 2 keyboard bez numeričkog dijela + trackpad, a postojećeg miša uparim s ipadom/macbookom.

Postoji Logitech MX anywhere koji je simetričan i neskup ( www.logitech.com/en-us/products/mice/mx-...0-005899.html?crid=7 ), ali mi u tom slučaju nedostaje dodirna površina na samom mišu koje se (još uvijek) nisam spreman odreći.
17.09.2021 | 18:14
Točno to. Apple na Apple ne ide. Da su napravili pošteni miš, možda bi ga kupio, ali ovako ne.
Oval Logitech moram u živo vidjeti i isprobati. Na slikama mi se čini dosta veliki. Možda nije za nošenje okolo.

E sad, zašto imam uopće ova dva miša. Prvi, kojeg sam kupio davno kada je izašao (prije valjda 15 godina) bio je među rijetkima koji ima BT vezu, ostali su imali RF vezu i onaj dongle (neki veći, neki manji). Prije toga ali na PC-u imao sam Logitech neki MX i tastaturu u kompletu i ta RF veza se znala izgubiti.
Kasnije sam kupio Magic mouse i razočereo se. Mislio sam da će na iPadu raditi, radi ali loše.

Na kraju, ko i sada bude zezalo, morati ću žičani miš uštekati dok ne pribavim nešto suvislije kao MAster ili nešto takvo.


Još jedno pitanje, taj Logitech Master traži i upravljačke programe. Kako oni rade ma Big Sur-u, ima kakvih problema? Vjerujem da generički driveri podržavaju dvije tipke i scroll kotač.
17.09.2021 | 20:26
Ima neki svoj SW jer previse opcija ima za genericke drivere. Mis mozes podesiti da se u svakoj aplikaciji drugacije ponasa, ako si bas geek

Ovo je taj software, Logi se zove.


ScreenShot2021-09-17at1.24.45PM.png
17.09.2021 | 20:48
Vi, koji mate MX 1 ili 2, jel vam B/F bočne tipke režu palac?
17.09.2021 | 22:58
jura22 kaže:
Oval Logitech moram u živo vidjeti i isprobati. Na slikama mi se čini dosta veliki. Možda nije za nošenje okolo.


Pa nije baš praktično, velik je, da. Ako ti treba za nošenje okolo, ovo je putni bluetooth miš s kojim imam super iskustvo:

www.logitech.com/en-us/products/mice/m53...ouse.910-004529.html
18.09.2021 | 00:48
Bertone kaže:
Vi, koji mate MX 1 ili 2, jel vam B/F bočne tipke režu palac?

Ne na MX Master 2S
18.09.2021 | 01:41
Bertone kaže:
Vi, koji mate MX 1 ili 2, jel vam B/F bočne tipke režu palac?


MX1 imam vec par godina baterija drzi super mis je super no doduse malo prespor za mene

nista mi na njemu ne smeta
18.09.2021 | 09:13
Nažalost, problem je. idalje prisutan. Zadnja nadogradnja nije ništa popravila.
Uključujem Magic Trackpad pa pratim.
20.09.2021 | 18:15
Magic Trackpad do sada nije uzrokovao rušenje sustava.
800kn dati za miša samo za probu, radije onda Logitech.
21.09.2021 | 17:46
Prerano sam se ponadao, opet greška ali neka druga: BNBTrackpadDevice.

Magic mouse: BNBMouseDevice
Mighty mouse: AppleBluetoothHIDMouse
Magis trackpad: BNBTrackpadDevice

Sada isključujem trackpad ali ne gasim BT pa pratim.
25.09.2021 | 13:44
Da ne davim, kupio MX 3 i za čudo sve tipke rade bez programa.
Na kraju niti nije toliko velliki.
Benefit je što podržava do 3 uređaja pa je upareni s MBA i iPad-om. Možda uparim i s još nećim.
Dosta sam zadovoljan u ovid par minuta korištenja.
Kupljen u Protisu za 646kn što je oko 104$, a regularna cijena je 99,99$ ili najniža koju sam našao od 90$.
Pratim BT modul i neočekivano restartenje.
03.10.2021 | 17:00
Za samozaposljavanje planiram uzeti MBA i na raspolaganju mi je do 20000kn.

Lap + monitor + tipkovnica + mis + docking + MS Office

Moze preporuka gdje sve to na jednom mjestu uzeti?
03.10.2021 | 17:50
Ne kupuj sad Office. Za par dana izlazi novi.
03.10.2021 | 18:08
BlackDwarf kaže:
Za samozaposljavanje planiram uzeti MBA i na raspolaganju mi je do 20000kn.

Lap + monitor + tipkovnica + mis + docking + MS Office

Moze preporuka gdje sve to na jednom mjestu uzeti?


Neki dobar dock za Mac da netko kod nas prodaje, nije mi poznato. Ako itko, možda Finder (vjerojatno Finder, vidim da su registrirani kao OWC reseller).

Ovo sve ostalo nije neki problem naći, ima na puno mjesta. Prvo što mi pada na pamet je HG Spot, ali svakako ti preporučam da najprije vidiš što kažu u Finderu

MS Office ne kupuj, čak i za vrlo složene dokumente LibreOffice je puno bolji izbor, a funkcionira kao donationware. MS jedino trebaš ako s nekim razmjenjuješ dokumente natovarene nekim čudnim makroima i sl, ili ti treba licenciran Teams, ili tako nešto.
03.10.2021 | 18:34
Imam jos vremena do nabave.
Moram uz poslovni plan ubaciti ponudu 20.000kn bez PDV.
Bitno mi je da sad na prvu da bude sve na jednoj lokaciji, a kasnije nabavim s razlicitih lokacija i isto opravdam racunima.


Zbog partnera s kojim cu raditi moram koristiti MS Office.
03.10.2021 | 19:07
Office uredno radi neuredno na Apple računalima. Ako se mora, mora se.
Za dock ne znam što reći jer onaj koji imam guta bateriju kompa.
Miš, vidi gore, MX ne radi probleme, a i osjetno je jeftiniji od Apple koji je ...... (upiši prostu riječ).
 • Stranica:
 • 1
 • 2
 • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana
 • Borisone: macOS Monterey: 40 Tips, Tricks, and Features You Might Have Missed: [link]
 • ZeljkoB: Jel postoji jednostavno rjesenje za uzeti apple one iz hr ?
 • dpasaric: Javi benchmarke u thread o MBP na naslovnici :)
 • energyman: Stigao mi 16” M1 Pro :)
 • smayoo: Evo ovdje: [link]
 • stefanjos: ljudi iParty 2021 prijave u forumu!!
 • smayoo: Piši u oglasnik
 • dodoonn: Prodajem MBP 13, M1 star 2mj, 512gb, space gray, 9500kn. Kupljen u DE. Zdravlje baterije 100%.
 • Dijete: :) Smayoo shhhh, skrati jezik, mogu te cuti…
 • smayoo: sjetio sam se te pjesme na Dan sjećanja nedavno. :( Tužno je što su neke bitne životne stvari, iako drugačije, opet nekako - iste... :(
 • smayoo: [link]
 • Bertone: Vrlo prigodno... sjela recenzija za Dan Republike :D
 • smayoo: Evo, jesam! :D
 • dpasaric: Evo MBP 14" test na naslovnici, slobodno komentirajte!
 • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko tipku 0 (nula) sa MBP 2011 (ili slicnog), te mozda sarafe od donjeg poklopca? :)
 • stefanjos: tino1 ista ista :)
 • Dijete: Dobra stvar sa Salash je kaj nemaju puno cvaraka, ali ih ipak imaju kroz cijelu godinu… tak da manje vise imam uvijek malo u frizideru i grickam ih umjesto cokolade…
 • Daddo: Inače čvarci su postali problem. Nema više kvalitetnog leđnog špeka za iste. :(
 • Daddo: Jako fino ali ne i zasitno. Osim hobe.
 • Daddo: Ribe i mekušci su sasvim druga kategorija.
 • Dijete: Venisoni se isto love aha… ali i uzgajaju
 • Dijete: Ima i divljih svinja, isao sma u lov dva puta, al preferiram osti i podmorje vise od puske u sumi
 • Daddo: Zamajavam. Kod vas ipak najviše se venisoni love. :)
 • Dijete: ima, svinja, al tu di sam ja nema hladnoce i ekipice s kojom bi napravio pravo kolinje :)
 • Daddo: Hladetina, pihtija, piktija, lučenje, dželadija… kako gdje i tko ju spravlja i zove.
 • Daddo: Nema kod vas svinja?
 • Dijete: Hladetina…
 • Dijete: Pobeglo mi je bez jednog s…. Moram si nokte postucat… tu nema kolinja :( al imam super obitelj blizu koja ima firmu Salash i rade mesna bozanstva - i cvarke… dakle taj dio mi fali, mijesat i stiskat cvarke…
 • Daddo: /me kuha hladetinu upravo
 • Dijete: Se ide rano spavat vecera prije kolinja? Ili kolinje vise nije in?
 • Daddo: “Afrika sa strujom” all over again.
 • drlovric: @VanjusOS: Pa znas da jeste :) Instaliram evo novi. Odlucio sam na clean instalation, pa to malo traje. Tebi treba?
 • smayoo: Možda se ne sjećaš (očito se ne sjećaš) 80%-tnog blackouta Hrvatske prije cca 20 godina kad se razletio VN prekidač u TS Tumbri i izazvao raspad EE mreže u Hrvatskoj
 • smayoo: Shit happens. Nije da netko baš želi da se takvo što dogodi, ali nije ovo više SFRJ, niti postoji više JUGEL koji je imao zakonsku obavezu održavanja 95%-tne raspoloživosti mreže.
 • smayoo: :D :D :D :D
 • JOHN: Pa to se ne smije dogoditi!
 • smayoo: @JOHN: kako ne bi bilo moguće? Ako se dogodi neki pičvajz na TS Konjsko, može i cijela Dalmacija ostati bez struje
 • tino1: @John možda nisu platili račune?
 • tino1: @riba debilana, prijatelju po cijeloj liniji. DA smo na vrijeme, već bi i zaboravili. Sad je kasno, ovaj val nas lomi punim. Pitam se gdje će im duša.
 • tino1: @žabac, koje veze ima ministarstvo zdravlja na bliskom istoku s potvrdama?
 • JOHN: Kako je moguće da cijeli Split ostane bez struje?
 • Riba: I da je opravdano, ne zelim da dijete propusta jos vise skole nego sto je to vec slucaj.
 • Riba: U svakom slucaju debilana.
 • Riba: Nisu oni odredili nego ministarstvo zdravlja, a i nitko ne kaze da je putovanje obavezno.
 • smayoo: Ne može izostanak biti neopravdan ako su oni sami odredili da ne dolazi u školu.
 • jura22: To je dokaz da su potvrde bezvrijedne.
 • Riba: Nece ici u skolu pa ce dobiti neopravdane izostanke.
 • smayoo: Kakve veze to ima što ti dijete mora biti dva tjedna u karanteni? Pa nije to dvije godine. Što bi da ti se dijete razboli? Isto bi bilo doma dva tjedna.
 • Riba: Ali kako je krenutlo, opet ce pozatvarati pola zracnih luka, pa je svejedno.
 • Riba: Nema veze sa poslom, metnula nam ga je skola, traze da dijete nakon puta mora biti dva tjedna u karantetni ako nije cijepljeno, a djecu ne cijepe tako da su nam de facto sjebali sve mogucnosti za putovanje.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO