LG Ultrawide Monitor
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

LG Ultrawide Monitor

26.02.2020 | 19:33
@smayoo: i sve je to ok. Hvala bogu pa ima dovoljno toga na tržištu da se svako pronađe u nečemu. Potpuno je razumljivo i opravdano da ljudi nemaju iste interese, iste navike, iste tolerancije na pojedine osjetilne podražaje, a u krajnjoj liniji niti ne radimo svi iste poslove. Ja se samo nadam da ovdje prilikom svojevrsnog negiranja potrebe visoko rezolucijskih ekrana govoriš u svoje vlastito ime, a ne da minoriziraš tehnologiju kao takvu.

Evo recimo moga primjera: bavim se video produkcijom, a još uvijek radim i neke fotografske poslove, iako sve manje (nekad mi je fotografija bila glavni posao). Dugo vremena sam na terenu koristio PC laptope (sredinom i krajem 2000-ih), a onda jedno 4 godine pre-retina MBP iz 2011. Bilo mi je to odlično računalo i vrlo brzo u performansama za to vrijeme. No, dok nisam prešao na novije računalo s retina ekranom (MBP 2013. na kojem i dan danas radim dok ne stigne naručeni 16" MBP nisam bio niti svjestan koliko kompromisa zapravo radim, koliko mi je sporiji workflow i koliko se više naprežem. Slično kao što nam je bio super i Renault 5 krajem 80-ih dok nismo znali za bolje. Evo, recimo fotoreporterski posao gdje je bitna brzina je dosta patio jer sam svaku fotografiju morao učitavati u ful rezoluciji i povećavati je na 100 % ne bih li bio potpuno siguran da je fotka u fokusu. Kako je fokus na tadašnjim, pa čak ponekad i današnjim, aparatima često znao imati probleme s front i backfocusom, jednostavno čovjek nikad nije mogao biti sto posto siguran je li kod portreta fokus na nosu, oku ili uhu. S novijim generacijama ekrana doživio sam svojevrsno ponovno rođenje. U Lightroomu out of focus fotke diskvalificiram još u fazi dok su učitani samo previewi, ili u najgorem slučaju kod pune rezolucije, ali bez potrebe za uvećavanjem. To je ušteda brat bratu DUPLO u vremenu pregledavanja i selektiranja materijala. Slično vrijedi i za obradu fotografija. Selektivni sharp tool, denoise tool... grain efekti i čitavo brdo razno raznih alata su doslovno dan i noć kada se koriste na visoko rezolucijskom retina ekranu i na nekome prije toga. Samim time se i ljudsko oko istrenira i počinje primjećivati neke stvari koje netko drugi ne bi. Sasvim sam siguran da bi moja žena, programer po struci, odmahnula rukom te ne bi niti primijetila razliku da joj jedan dan zamijenim takva dva ekrana.

Mislim da slične stvari vrijede za bilo koje poslove. Mislim da ne moram napominjati koliko su za sound dizajn i općenito neki audio miks i finalizaciju bitne solidne monitor slušalice. To je jednostavno must have za svakog montažera. No svejedno se i dan danas susrećem s ljudima koji tvrde da neki Beats, Apple ili nebitno koji consumer brand ima isti zvuk kao i studijske monitor slušalice od nekog Sennheisera, Audio technice i sličnih proizvođača. To je sasvim sigurno stvar osobnog neprepoznavanja razlike u performansama, nepercipiranja razlike u frekvencijskom rasponu i u krajnjoj liniji nevažnosti same tematike za takvog čovjeka. Sasvim sam siguran da bi i ti pronašao neku paralelu u svom poslu.
26.02.2020 | 19:53
Ja kada sam 2012 kupio Retina MBP, nisam se mogao nadiviti ekranu. Tocno se sjecam tog momenta kada su zrnasta i nzaubljena slova nestala iz mog zivota

Ista stvar kada sam prvi put uzeo u ruke iPhone 4. Pogledas i znas da to zelis.

Ali ja sam godine proveo u fotografiji i opcenito sam vizualni tip, tako da mogu razumjeti ljude kojima to nije bitno.
26.02.2020 | 20:08
Eto, ako vi meni vjerujete da ja to ništa o čemu pričate (nazubljena slova i sl.) ne vidim, vjerujem i ja vama da to - vidite. To je, u svakom slučaju, sve subjektivno. Ionako nemamo objektivno mjerilo za kvantifikaciju tog dojma.
@gogh - minoriziram li tehnologiju kao takvu? Ne, to bi bilo preteško reći, ali smatram da se tehnologija koja je - evo - korisna nekom za neku specifičnu profesionalnu namjenu, gura svima, konzumentima, od kojih (odgovorno tvrdim) većina uopće ne uočava razliku.

Ali priča i nije krenula od retine, nego od milijun-hercnih ekrana koji služe savršenom prikazu superduper animacije u videoigrama.
26.02.2020 | 20:29
Znam što je screen tearing i vidio sam ga u igrama kada sync nije dobar ili kada grafičkoj nedostaje toliko snage da jednostavno ne stigne iscrtati potrebno u zadanom vremenu. No, u samim igrama, ja ne mogu primjetiti da je animacija mekanija ako se vrti u 50 fps, a ne 25 fps. Mogu razumijeti da u nekom nabrijanom FPS-u postoji razlika u agilnosti kako se sve to ponaša, možda je i osjećaj "lakši, brži", ali sam animirani dio meni izgleda jednako glatko čim pređemo 25 FPS-a.

Što se tiče retina rezolucija, naravno da vidim razliku kada sam blizu monitora, ali i dalje mi to malo znači na velikom monitoru jer sam udaljen 30 do 50 cm od ekrana i slažem se da je to lijep luksuz, ali nije mi nešto neophodno za rad čak niti u mom poslu koji je vezan za grafiku. Mi u firmi koristimo retina monitor samo na računalu koje producira sadržaje za retina uređaje - jer za to jest potreban.
26.02.2020 | 20:41
Sad si me, naravno, sjetio jednog od onih legendarnih "Marfijevih zakona za računare", objavljenim u onim davnim Računarima (kojima? 4?)

"Kompjuteri služe rješavanju problema kojih ne bi bilo da nema kompjutera"
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 56 minuta
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.96 Seconds

Provided by iJoomla SEO