UPS za 27" iMac i vanjske diskove
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

UPS za 27" iMac i vanjske diskove


05.12.2019 | 19:07
Tražim preporuku za UPS (preferiram APC) za 27" iMac (2017. godište) na koji su spojena dva (2) My Book Duo vanjska diska. Primarna funkcija UPS-a će biti održati iMac i diskove u pogonu barem par minuta, da se stignu snimiti svi otvoreni projekti, kad nestane struje. Sekundarna funkcija mu je prenaponska zaštita. U kombinaciji nema nikakvih telefonskih, Ethernet ili sličnih kablova.

Iskustva zadovoljnih korisnika su dobrodošla.
05.12.2019 | 19:49
Već 4 god imam Eaton UPS Ellipse ECO 800 DIN na koje je spojen imac, 4bay nas, 8 port switch, ruter i ISP ruter. Radi bez problema. Up time je cca 5min.
05.12.2019 | 21:14
Više godina imam APC BX800CI-GR za iMac i dva vanjska diska i nikad me nije iznevjerio. Nisam nikada mjerio koliko drži.
06.12.2019 | 00:15
Ako ti je važna pouzdanost, onda Eaton. Sve ostalo što se nudi na HR tržištu je druga liga, odnosno treća. Konkretno APC je, u smislu kvalitete izrade i mogućnosti servisa, treća liga globalno gledajući, samo što ih je kupio Schneider Electric, a kod nas ih distribuira King ICT, odnosno M-San pa ih njihov poslovni sustav "gura" u drugu ligu, a plasira ih kao prvu.
06.12.2019 | 00:20
Pardon, zaboravio sam napisati:
Eaton 5E 2000VA
Line interactive, s reguliranim naponom (dakle i duljom autonomijom za iste baterije). Drži 2 Mac Pro s monitorima između 6 i 10 minuta, ovisno o opterećenju.
06.12.2019 | 14:56
Hvala svima na odgovorima, bit će Eaton.

Ovaj rustyev (ECO serija) sigurno zadovoljava moje potrebe, a i cijena mu je super tako da je naizgledniji kandidat.

Iz PRO serije u konkurenciji je 850 DIN model - na slikama vidim neku "rešetku" (koju ECO serija nema) na prednjoj strani pa me zanima što se krije iza nje (jer ne mogu dokučiti iz specifikacija). Imaju li PRO uređaji ventilator? Rado bih izbjegao bilo kakvu dodatnu buku pa ako važem između potencijalno "bučnog" reguliranog napona (PRO serija) i tišine (ECO serija), u prednosti bi bila ECO serija - ako je PRO jednako tih, bit će PRO.
06.12.2019 | 16:34
Pretekao me Djipi s pitanjem, ja ću isto onda Eaton. Gledao sam APC, ali nisam znao ove sočne detalje...
Nego, jel bi ovaj ECO 800 din mogao izdržati jedan Mac Pro 5,1 3-5 minuta tek toliko da se pozatvaraju otvoreni file-ovi?
Naime, jedan bi uzeo za Synology nas, a drugi za Mac Pro.
06.12.2019 | 17:12
A kakvi su AEG UPSovi? Vidim da Lost ima do kraja 12. neku akciju na njih. www.lost.hr/ponuda/itemlist/category/492...ekidna-napajanja-aeg
06.12.2019 | 17:39
Svaki elektronički proizvod (a osobito svaki koji ima veze s energetskom elektronikom) koji se prodaje pod imenom nekad poznatog i uvaženog, a u međuvremenu potonulog europskog branda (npr. Grundig, Körting, AEG, Telefunken, Philips...) je u osnovi (ultra)jeftini kineski proizvod upitne kvalitete zapakiran u tzv. "dizajnirano" tzv. "brand name" kućište. Zaobiđi...
Da se razumijemo, i Eaton UPS-ovi, pogotovo ovi konzumne klase, su također proizvedeni u Kini, ali nije sve iz Kine nekvalitetno i jeftino. Eaton je ime firme koja je kupila nekadašnju američku firmu "Best UPS" koja je prije 30 godina bila nosioc ključnih patenata u području poluvodičkih izvora stabiliziranog napajanja. Današnji Eaton proizvodi utemeljeni su na tom 30-godišnjem vlastitom razvoju i iskustvima, a kriteriji kvalitete su preneseni i na proizvodnju u drugim zemljama, pa i u Kini. Osim toga, Eaton UPSove u Hrvatskoj prodaju, ugrađuju i servisiraju ljudi koji se tim poslom (stabiliziranim napajanjem) također bave već 30 godina, a ne informatički trgovci.
06.12.2019 | 17:44
Djipi kaže:
Hvala svima na odgovorima, bit će Eaton.

Ovaj rustyev (ECO serija) sigurno zadovoljava moje potrebe, a i cijena mu je super tako da je naizgledniji kandidat.

Iz PRO serije u konkurenciji je 850 DIN model - na slikama vidim neku "rešetku" (koju ECO serija nema) na prednjoj strani pa me zanima što se krije iza nje (jer ne mogu dokučiti iz specifikacija). Imaju li PRO uređaji ventilator? Rado bih izbjegao bilo kakvu dodatnu buku pa ako važem između potencijalno "bučnog" reguliranog napona (PRO serija) i tišine (ECO serija), u prednosti bi bila ECO serija - ako je PRO jednako tih, bit će PRO.


Iza rešetke je, naravno, ventilator. Svaki UPS je bučan, ali ne cijelo vrijeme, nego samo kad ispadne primarno napajanje, dakle, kad proradi inverter i kad daje AC napajanje iz baterije. A to je tih par minuta autonomije. Čak i kad se radi o line interactive UPS-u koji pretvara cijelo vrijeme (nema preklop), opet se ventilator čuje samo kad interter dođe pod puno opterećenje jer inače pretvaranje radi na minimalnom opterećenju, a većina snage ide preko bypassa.

Tako da mislim da ti je buka ventilatora nebitan faktor. Naš Eaton se čuje (i to dosta glasno) kad god ispadne ili zatreperi mrežni napon, makar i samo na djelić sekunde, to traje oko minutu i onda se vrati u normalan tihi standby rad. Ako je došlo do trajnog ispada napona, onda, naravno, ventilator radi pun gas, a zujalica te upozorava da si na baterijama (što je učestaliji ton zujalice, to si bliže praznoj bateriji).
06.12.2019 | 17:51
Jel ima neki entry level UPS da ne bude od kilovat ili dva a da se na njega može zakačit dodatna baterija(e). Iamm doma viška onih VRLA baterija, pa zašto ne bi povečao autonomiju.
06.12.2019 | 18:06
Nema.
Što ti znači da imaš "viška" tih baterija? Otkud, kakvih, zašto?
Baterije ne možeš tek tako spajati "piggy back" kako ti padne na pamet. Baterijske ćelije spojene u seriju moraju biti iste nazivne struje, a to de facto znači i istog kapaciteta (jer je teško naći ćeliju drugog kapaciteta, a iste nazivne struje). Baterijski stringovi spojeni u paralelu (što je način povećanja autonomije) moraju apsolutno biti istog kapaciteta jer se inače troše različitom brzinom pa onda slabiji string ruši napon ostalima i de facto crpi struju ih njih.
Savjetujem ti da ne petljaš po baterijama ako jako dobro ne znaš što radiš jer možeš izazvati sasvim solidan požar, da i ti tvoja zgrada završi na TV, kao nedavno ona u Splitu.
Inače, "entry level" UPS nije nešto što je definirano isključivo snagom, ali generalno UPS ispod 1 kVA snage nije čak ni entry level, to je nekakva igračka. Takvi su obično zapakirani u neotvorivu kutiju jer nisu zamišljeni niti da ih se servisira.
06.12.2019 | 18:20
smayoo kaže:
Svaki UPS je bučan (...)


Baš svaki? Pitam jer sam dobio dojam da ECO serija uopće nema ventilator (za PRO sam u međuvremenu pronašao da buči do 25 db - vjerujem da je to ovo što si opisao).

@rusty - jel' buči tvoj?
06.12.2019 | 23:16
Da, gledam sad dokumentaciju, možda je stvarno pasivno hlađen.
07.12.2019 | 00:03
Ne moj je tiši od ssd diska. 0 bodova.
22.07.2022 | 08:30
Imam UPS Eaton Ellipse PRO 650 DIN koji ima tri utičnice, četvrta je samo prenaponska zaštita. Kako mi trenutno nedostaje dodatna utičnica, a ne bih baš kupao novi UPS, da li je sigurno spojiti prenaponsku letvu na UPS kako bih dobio dodatnih utičnica? Naravno, pritom pazeći da se ne preoptereti UPS. U letvu bi bili spojeni NAS, moj router, ISP router i alarmna centrala, sve skupa max 90W.
22.07.2022 | 08:42
Ako ti je to sve skupa manje od deklariranih 650/400W trebalo bi biti bez problema.
22.07.2022 | 08:53
I meni je to logično, ali sam na nekoliko mjesta pročitao da zbog filtera u prenaponskoj zaštiti nije preporučljivo spajati u seriju. Isto tako da bi UPS trebao biti spojen direktno u zidnu utičnicu.
22.07.2022 | 09:04
Prenaponska zaštita iza prenaponske zaštite nema nikakve svrhe. Ne škodi, ali ne služi nikakvoj svrsi.
Općenito, prenaponska zaštita (klase C, kakve se ugrađuju za informatičku opremu) ne služi svrsi ako na glavnoj razvodnoj ploči nema prenaponske zaštite klase B, a ova opet ne služi svrsi ako otpor uzemljenja same instalacije premašuje 10 Ω. Sve u svemu, kod nas u Primorju, gdje su građevine podignute na kamenitom terenu, u pravilu ti je prenaponska zaštita kao sveta vodica.

Nema neke posebne veze kamo priključuješ UPS (da li u zid, ili u produžni kabel), dokle god vodiči i utičnice mogu podržati snagu koju će UPS povući.
22.07.2022 | 09:15
Onda nemam brige o načinu spajanja dok god pazim na snagu. Hvala na odgovorima!
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 30 minuta
 • smayoo: Ako netko u Zagrebu ima radni stroj s grafuljom GeForce 3090Ti ili 3080Ti i/ili Quadro RTX A5000 ili A4500 ili malo slabijom, i Windowsima, imam prijatelja koji bi hitno trebao na takvom stroju kratko testirati jedan specifični softver pa molim da mi se javite privatnom porukom. Hvala!
 • m@xym: Korisnički isprženi diskovi nebi trebali predstavljati nikakav problem, samo moraju biti zatvoreni (na način da više nije moguće dosnimavanje nove muzike) jer većina auto-radija koje sa kojim sam imao iskustva, nisu mogli čititi diskove sa otvorenim session-om
 • drpongrac23: U iTunes se može snimiti playlista kao AUDIO CD, samo je pitanje da li auto čita pržene diskove
 • mbp2009: nisam skinuo pjesmu nekih 10 godina haha
 • Siky97: ekipa... uzeo sam dream car iz 2004.g. i nemam bt i aux...samo cd haha ... zna li tko koje programe koristiti na meku za skidanje glazbe da mi cd čitač u autu to može pročitat
 • Kloba: Putinu pak fali da pripoji još samo Mars Ruskoj Federaciji - uglavnom - u super smo dobu živi :D
 • Kloba: No vidim da ga Biden opasno sustiže, neki dan je javno pozvao suradnicu da mu se javi - iako je dotična već nekoliko (dana, tjedana?) pokojna... Senili lagano i on
 • Kloba: A jbg, Trumpa nisam pratio uopće, a na ovo sam naletio u nekom dokumentarcu koji nema veze s njim, nego je tip spomenuo baš taj meme - pa reko da vidim
 • mbp2009: ali čudi me kako nisi znao, to je već meme barem 5 godina haah
 • mbp2009: meni se takvi gafovi dogode svaki dan, izgleda da sam onda kreten teški
 • Kloba: U prvih deset sekundi se sve čuje... :D
 • Kloba: Nisam znao da je Trump ispao ovako glup na sastanku sa Cookom: [link]
 • ZeljkoB: Zna li tko kada nova posiljka Apple Watch Ultra stize u iStyle ?
 • andy: realno nema utjecaj na bateriju jer backlight jednako blješti bez obzira na profil
 • andy: mislim da u životu display profil nisam micao s defaulta
 • mbp2009: dečki, koji display profile koristite? sad malo vrtim na rMBP i ovaj apple rgb mi paše puno više nego colour LCD, ima to nekakav utjecaj na bateriju?
 • dpasaric: Danas, od 20 sati nadalje, prvi dan proslave u Pikiju! :)
 • ZeljkoB: Ja pitao Telemach za eSIM i doslovno mi rekli da ne znaju i da pratim objave na webu.
 • Zdravac: Bio danas u Telemach-u, rekli su do kraja godine će biti podrška za eSim. Rade na tome.
 • andy: i ovdje i u Austriji mi je uvijek na LTE. iPhone 12, A1
 • andy: kad se već spominje 5G, ima li još itko da ga ne može uhvatiti nigdje?
 • alojz: Telemach uopće ne podržava iPhone 5G, a kamoli eSIM. Možda kad updateaju mrežu i dobe licencu od Apple-a budu i to
 • Zdravac: thanks
 • ZeljkoB: Samo A1 i HT za sada
 • ZeljkoB: [link]
 • Daddo: U HR samo A1 i T-mobile.
 • Zdravac: Zna li netko da li Telemach HR podržava eSim?
 • dpasaric: Držim palčeve za svemoćnu baku! :)
 • zoranowsky: @dpasaric, sve je u rukama baka-servisa :)
 • dpasaric: Rezervirajte si petak i subotu! Ili barem jedan od ta dva dana! :)
 • Junuz: Hvala soffoklo
 • mbp2009: update na watchos 9, nakon 4-5 dana privikavanja, sat ima izuzetno dugo trajanje baterije. Jutros u cca 7:30 ga skinuo s punjača na 100%, trenutno je na 74%, SE je u pitanju, tako da nemam always on display, za svaki slučaj.
 • 1v@n: Koliko je danas realno tražiti za iPad Pro LTE 12.9’ (2. gen) s 512 GB. Apple Keyboard cover, Apple Pencil i još nešto dodataka. Nemam neku potrebu riješiti ga se, ali me svrbi da bih uzeo takav, ali noviji 11 ili 12.9
 • Soffoklo: Za sad se još možeš vratiti na iOS 15.6.1. Odi ovdje [link] odaberi svoj iPhone i skini zadnju dostupni iOS 15 verziju
 • Junuz: Jeli neko zna za mogućnost vraćanja iphona na prethodni OS.16 mi pravi probleme u viberu kucam poruku a ona nestane.Primatelj je dobije ali ja to neznam.Takođe mi nedođu poruke već naknadno.I jezički problemi na zaključanom ekranu.Miješa septembar sa rujan i sl
 • Junuz: Partizanska eskadrila,vođa njemačkih lovaca.U dobrom duhu te vrste filmova gine od partizanskog oficira.
 • smayoo: Je, svi ga znamo kao zlog SS-oficira. A Stevo Žigon je najpoznatiji YU Gestapovac. :)
 • m@xym: Praktično nema partizanskog filma ili serije u YU filmografiji, u kojoj Radko nije glumio njemačkog oficira (imao je tvrdi slovenski izgovor)
 • m@xym: ako nikad nisi gledao neki njegov film ili seriju, onda si dosta mlad.
 • mbp2009: ekipa, koristi li itko sketchup i ,po mogućnosti, v-ray plugin
 • smayoo: Neka mu je lijepa vječnost!
 • mbp2009: nekim čudom sam čuo za njega, ali nikad nisam gledao film
 • mbp2009: nisam gledao njegove filmove, rip
 • m@xym: Umro Radko Polič
 • 1v@n: *fileove
 • 1v@n: Ne znam zašto bi ga itko uspoređivao s Garminom i Suuntom. Evo, ja prvi kao korisnik Fenixa 6X Pro ne razmišljam o drugom satu, sve dok ne naprave nešto što može nadmašiti ova 2 tjedna na jednom punjenju. A kad već hoće biti sat za planinare hobiste, onda bi dobro došla i podrška za .GPX filmove i topografske offline karte.
 • Borisone: Čekaj da se ekipa počne buniti kako nema 5G na 40 metara dubine.
 • mbp2009: nitko ni ne očekuje da ga garmin i suntoo neće pojesti :)
 • mbp2009: pa taj watch ultra i je više za neke hobiste nego ozbiljne ekstremne sportaše
 • 1v@n: Ma i da može dublje, kako ćeš upravljati njime?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Dijete, Kumar, Riba, Anonimci (350)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.97 Seconds

Provided by iJoomla SEO