MacBook Pro izvađen vruć iz torbe
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro izvađen vruć iz torbe


01.09.2019 | 22:09
Pozdrav svima!
Evo da se i ja pridružim temi, kad je Smajo već tako lijepo odgovorio.
Prekjučer sam držao neka predavanja na jendom tečaju, MBP 13 (2017), na projektoru preko adaptera i napravim slijedeće-na kraju predavanja isključim se s projektora, isključim adapter za HDMI, pogasim PowerPoint i sklopim ekran ("stendby") i stavim ga u torbu! Nije tada bio vruć...baš...
I nakon sat vremena, nešto želim pogledati (dok su drugi predavali), otovrim torbu a ono moj MBP vruć kao nikada! Probam ga upaliti neće. I nakon 2-3 minute počnu puhati ventilatori ko ludi i tako oko 5-10 minuta. Kada se ohladio i dalje je puhao dok ja nisam "prisilno" upalio (power) i tada prestali ventilatori i moj MBP 13 radi O.K.
E sad, jučer ponovo predavanje, sve radi OK kao i zadnjih 2-3 godine.
Trebam li nešto poduzeti ili?
Da li je moguće da je naknadno uključio ventilatore jer je torba bila izložena (malo) suncu (kraj prozora)?
01.09.2019 | 23:02
Pa daj sad, molim te, objasni, što nije bilo jasno u opomeni koju sam napisao forcemacu? Njega sam na onaj način opomenuo i tamo mu odgovorio jer sam već napisao odgovor na prvi post pa više nisam mogao razdvojiti thread. I sad ti odmah misliš da je OK dalje postavljati nepovezana pitanja, a autor threada još nije ni vidio odgovor na svoj?

Ventilatori ne pušu ako je komp u sleepu, bez obzira na temperaturu. Mogućnosti su dvije, kako se meni čini:

1) komp ti nije ni otišao u sleep kad si ga poklopio, radi neke softverske kvake vezano za PowerPoint i/ili iskapčanje vanjskog displaya - možda ne smiješ iskopčati vanjski display prije nego quitaš PowerPoint. Kad se radi o Micro$oft govnetu, to je sasvim realna mogućnost. Rekao bih da je ovo vjerojatnija opcija. I da ti je to pravedna kazna za korištenje Micro$oft poluproizvoda na Macu.

2) komp ti jest otišao u sleep kad si ga poklopio, ali, kad si ga stavio u torbu, nešto nisi napravio kako treba pa se on u torbi (malo) otklopio i probudio. Spojio se na wifi i radio uobičajene aktivnosti (provjeravao mail, itd.) i - pregrijao se jer je bio zatvoren u torbi. To se meni jednom dogodilo.
03.09.2019 | 23:17
Nema potrebe za ljutnjom. Ima nas koji po formumima pišemo i čitamo samo i jedino kada nešto trebamo i stoga se ispričavam na lošem odgovoru, krivoj temi i što sve još ne...uglavnom, nije bilo loše namjere.

Što se Microsofta tiče, da je dobar (mislim na Windows i PC laptope) nebi bio na Macu. Jedno vrijeme si me nagovorao da počnem koristiti Mac software (nećeš se sjetiti ali tko zna), pogotovo Keynote. I jesam, koristio sam ga na nekoliko predavanja prve godine (nije teško, čak štoviše lakše je od PP) ali dogodilo se čudo da na važnom kongresu moj MBP 13 nije htio dati sliku na projektor u sali (na svi drugim projektorima tog kongresa je sve bilo u redu ali sam ja bio u toj) što god da sam mu napravio...a nakon toga export u PPT je bio katastrofa i tako sam ga i održao (na PC-u u dvorani, što je za mene bilo ravno porazu).

Kasnije u još nekoliko navrata, kada su predavanja sponzorirana firme su tražile PPT tako da mogu pravdati honorar...a export u PDF ne žele (o tome kako sam u više slučajeva vidio svoja predavanja u tuđim kompjuterima i na drugim kongresima neću pisati, izmeđuostalog zato sami kupio MBP) i eto ti vraga, piši u PowerPoint!

Što se tiče Excela on mi je neophodan (Numbers ne zadovoljava a i pitanje exoprta datoteka koje dijelim s firmom je komplicirano), Pages ne koristim jer imam Word koji dobijem s ostatkom officea. Nije MS office kriv premda nije baš predobro adaptiran za OSX.
Kada predajem studentima, korsitim Keynote.

No, sve to sada nije bitno, moj MBP 13 je moj najbolji prijatelj koji me do subote nikada nije izdao (i ono s onim projektorom na kongresu). Baterija traje nekoliko puta više nego što mi treba trajati kada predajem. Čak štoviše, uglavnom ne nosim punjač na predavanja. Samo adapter i slider.

Sigurno sam ga stavio u sleep mode tek nakon što sam izašao iz MS PP i odvojio HDMI. Tek tada poklopio. MPB je bio na polici uz prozor i tijekom predavanja (takva sala ovog puta) pokraj njega torba. Samo sam ga stavio u torbu i zatvorio ju. Nisam ga nigdje nosio, tu je bio tijekom pauze i tijekom ostalih 2-3 predavanja...
Tek nakon toga, kada sam išao pogledati i ispraviti sutrašnje predavanje otvorim torbu a on vruć da ga jedva možeš držati. Nije puhao ventilator odmah. Otvorim ekran a ono ništa. Držim power i tek tada počne luđački puhati. I kada je puhao već sigurno 5-10 minuita i kada je zrak koji ispuhuje bio hladan (on je na dnu još bio malo topal) ponovo stisnem i držim power nekoliko sekundi...i tek tada prestanu puhati ventilatori i dobijem normalnu sliku. Potrošio je za to vrijeme oko 30% baterije, možda malo manje.

Eto. Još se jednom ispričavam na krivo napisanoj poruci, temi, threadu ili što god još...
03.09.2019 | 23:52
Mac ili nije otišao u sleep, ili se probudio u torbi jer se otklopio. Ili ga je možda probudio daljinac za upravljanje slajdovima (ako je ostao uključen)? Nema treće mogućnosti.

Ako se ponovi, pokreni Activity monitor i pogledaj pod CPU ima li neki proces koji guta jako puno.
03.09.2019 | 23:56
dogodilo se čudo da na važnom kongresu moj MBP 13 nije htio dati sliku na projektor u sali


Radilo se o VGA projektoru? Ili HDMI? Sa starim kramama od VGA projektora zna se dogoditi da Mac krivo skuži koje su podržane rezolucije pa pomogne ručno postaviti nižu rezoluciju za eksterni prikaz. Ja sam jednom naletio na neki šit koji nije mogao progutati više od 800x600 ??! I to ne tako davno, prije jedno 3-4 godine možda.
04.09.2019 | 14:22
BT miš može upaliti komp ako je zaklopljen i u torbi.
04.09.2019 | 14:25
Ja sam na svom MBP aktivirao hibernaciju na disk kad se odabere Sleep i to mi se cini najbolje rjesenje. MBP se bas ugasi, ne radi nista, a treba mu vrlo kratko da se ponovno pokrene iz tog sleepa i moze ga se pokrenuti jedino pritiskom na Power gumb
06.09.2019 | 14:07
Radilo se o HDMI projektoru. No na desku je bila neka HDMI "kutija" s 4 ulaza pa si mogao priključiti svoj laptop na HDMI preko toga, a sam projektor nisi mogao ni dohvatiti (velika sala u hotelu, projektor ugrađen ne sjećam se više gdje, a ulazi su kao što sam napisao na desku zajedno s njihovim službenim (hotelskim) laptopom...)
06.09.2019 | 14:16
Vjerujem da tu mnogi imaju problema dobiti sliku sa svog laptopa, a ne samo ti s Macom.
06.09.2019 | 15:10
Meni se također dogodilo da sam izvukao MBP 13 (2014) iz torbe vruceg. Na poslu i doma imam 27'' monitore na koje se spajam preko HDMI. Mac bude spojen na napajanje tako da radim s poklopljenim ekranom. Procedura odspajanja mi je: (i) podizanje ekrana, (ii) odspajanje HDMI, (iii) odspajanje Magsafe, (iv) spustanje ekrana. Nakon sto mi se ovo dogodilo zakljucio sam da nakon ovakvog rada i ovakvog odspajanja racunalo ponovnim zaklapanjem ekrana ne ulazi uvijek u sleep mode. Naime, ponovnim dizanjem ekrana nije mi se nudio login dijalog vec ekran kojeg sam imao po zavrsetku rada. OS je Mojave. Prije ove verzije OS-a ovaj problem nisam primjetio.
06.09.2019 | 15:12
svemir kaže:
Nema potrebe za ljutnjom. Ima nas koji po formumima pišemo i čitamo samo i jedino kada nešto trebamo i stoga se ispričavam na lošem odgovoru, krivoj temi i što sve još ne...uglavnom, nije bilo loše namjere.


Ne ljuti se smayoo, samo mu nije jasno zašto si napravio istu grešku kao i osoba prije tebe, iako si, pročitavši odgovore u temi, mogao jasno shvatiti da se to ne radi (jer je i njega smayoo upozorio).

Da malo karikiram, ovo tvoje objašnjenje je otprilike kao da se voziš cestom, i vidiš ispred sebe da je policajac zaustavio lika koji je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, i onda i ti isto prođeš kroz crveno, a kad te policajac zaustavi i pita zašto si to napravio, ti mu odgovoriš:"Pa eto, ne vozim baš često pa ne znam da treba stati na crveno svjetlo na semaforu, a žuri mi se pa sam zato prošao kroz crveno. I zašto se sad toliko ljutite zbog toga?"

Kasnije u još nekoliko navrata, kada su predavanja sponzorirana firme su tražile PPT tako da mogu pravdati honorar...a export u PDF ne žele (o tome kako sam u više slučajeva vidio svoja predavanja u tuđim kompjuterima i na drugim kongresima neću pisati


Organizator kongresa bi trebao biti svjestan da su PowerPoint prezentacije autorsko djelo njihovih vlasnika, i trebao bi od domaćina kongresa (ili eventualno vanjske firme angažirane za potrebe kongresa) tražiti pismenu potvrdu da niti jedna prezentacija koje bude pokrenuta sa njihovih računala neće biti neovlašteno kopirana (tj. ukradena).
Na žalost, kod nas čak i neki organizatori pokušavaju neovlašteno doći u posjed prezentacija koje održavaju sudionici na kongresima koje oni organiziraju. Takve osobe ljubazno zamolim da prezentaciju zatraže od njihovih vlasnika, jer ja nisam ovlašten za kopiranje tuđih prezentacija, i po završetku kongresa sve prezentacije brišem sa kompjutera firme u kojoj radim.

Inače, PDF baš i nije format predviđen za držanje prezentacija (mada ga neki ipak koriste za tu svrhu).

Radilo se o HDMI projektoru. No na desku je bila neka HDMI "kutija" s 4 ulaza pa si mogao priključiti svoj laptop na HDMI preko toga, a sam projektor nisi mogao ni dohvatiti (velika sala u hotelu, projektor ugrađen ne sjećam se više gdje, a ulazi su kao što sam napisao na desku zajedno s njihovim službenim (hotelskim) laptopom...)


Ta HDMI "kutija" ja ustvari HDMI switcher, koji omogućava slanje do četiri različita HDMI izlaza na jedan ulaz (koji je spojen na projektor). Takva oprema je zgodna stvar, ali zna praviti probleme kada se radi o rezolucijama i frekvencijama koje su izvan nekog standarda koje ta oprema podržava.

Recimo, u firmi gdje ja radim, imamo nešto slično, s tim da se laptop korisnika može spojiti na 'kutijicu' preko VGA, HDMI, DVI ili DisplayPort-a, a zatim se video signal konvertira i prenosi putem ethernet kabela do projektora u kojemu se opet pretvara u video signal ulazi u projektor preko HDMI priključka (između svega toga je još jedan komad hardvera, ali nećemo sad u detalje).
Jedini slučajevi kod kojih smo imali problem, su bili onda kada su nam dolazili ljudi sa Apple kompjuterima, pogotovo novije generacije sa Retina rezolucijama, i sa novijim ultrabook-ovima sa mini verzijama konektora.
Točan uzrok problema na znam, ali stvar je najvjerojatnije u različitim frekvencijama koje koristi Apple (ili adapteri za konverziju različitih vrsta priključaka, u slučaju ultrabook-ova).

U ovakvim slučajevima, jedino rješenje je Video Scaler, tj. uređaj koji može pretvoriti bilo koju rezoluciju u bilo koju drugu, a to košta i to uglavnom imaju samo firme specijalizirane za izvođenje kongresa.

smayoo kaže:
Vjerujem da tu mnogi imaju problema dobiti sliku sa svog laptopa, a ne samo ti s Macom.


Iako jesam imao osobnih iskustava koji kažu da se znaju dogoditi problemi, ne bih se složio sa ovom tvrdnjom, jer u pravilu, tj. u većini slučajeva, HDMI switcheri (i HDMI splitter-i u slučaju kad jedan ulaz treba podijeliti na više izlaza) rade bez problema.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred -1 godine, 12 mjeseci
 • Zmay: Ima li možda netko za prodati starog PowerMaca? Mislim na seriju 1994-1997.? :)
 • Borisone: macOS Monterey: 40 Tips, Tricks, and Features You Might Have Missed: [link]
 • ZeljkoB: Jel postoji jednostavno rjesenje za uzeti apple one iz hr ?
 • dpasaric: Javi benchmarke u thread o MBP na naslovnici :)
 • energyman: Stigao mi 16” M1 Pro :)
 • smayoo: Evo ovdje: [link]
 • stefanjos: ljudi iParty 2021 prijave u forumu!!
 • smayoo: Piši u oglasnik
 • dodoonn: Prodajem MBP 13, M1 star 2mj, 512gb, space gray, 9500kn. Kupljen u DE. Zdravlje baterije 100%.
 • Dijete: :) Smayoo shhhh, skrati jezik, mogu te cuti…
 • smayoo: sjetio sam se te pjesme na Dan sjećanja nedavno. :( Tužno je što su neke bitne životne stvari, iako drugačije, opet nekako - iste... :(
 • smayoo: [link]
 • Bertone: Vrlo prigodno... sjela recenzija za Dan Republike :D
 • smayoo: Evo, jesam! :D
 • dpasaric: Evo MBP 14" test na naslovnici, slobodno komentirajte!
 • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko tipku 0 (nula) sa MBP 2011 (ili slicnog), te mozda sarafe od donjeg poklopca? :)
 • stefanjos: tino1 ista ista :)
 • Dijete: Dobra stvar sa Salash je kaj nemaju puno cvaraka, ali ih ipak imaju kroz cijelu godinu… tak da manje vise imam uvijek malo u frizideru i grickam ih umjesto cokolade…
 • Daddo: Inače čvarci su postali problem. Nema više kvalitetnog leđnog špeka za iste. :(
 • Daddo: Jako fino ali ne i zasitno. Osim hobe.
 • Daddo: Ribe i mekušci su sasvim druga kategorija.
 • Dijete: Venisoni se isto love aha… ali i uzgajaju
 • Dijete: Ima i divljih svinja, isao sma u lov dva puta, al preferiram osti i podmorje vise od puske u sumi
 • Daddo: Zamajavam. Kod vas ipak najviše se venisoni love. :)
 • Dijete: ima, svinja, al tu di sam ja nema hladnoce i ekipice s kojom bi napravio pravo kolinje :)
 • Daddo: Hladetina, pihtija, piktija, lučenje, dželadija… kako gdje i tko ju spravlja i zove.
 • Daddo: Nema kod vas svinja?
 • Dijete: Hladetina…
 • Dijete: Pobeglo mi je bez jednog s…. Moram si nokte postucat… tu nema kolinja :( al imam super obitelj blizu koja ima firmu Salash i rade mesna bozanstva - i cvarke… dakle taj dio mi fali, mijesat i stiskat cvarke…
 • Daddo: /me kuha hladetinu upravo
 • Dijete: Se ide rano spavat vecera prije kolinja? Ili kolinje vise nije in?
 • Daddo: “Afrika sa strujom” all over again.
 • drlovric: @VanjusOS: Pa znas da jeste :) Instaliram evo novi. Odlucio sam na clean instalation, pa to malo traje. Tebi treba?
 • smayoo: Možda se ne sjećaš (očito se ne sjećaš) 80%-tnog blackouta Hrvatske prije cca 20 godina kad se razletio VN prekidač u TS Tumbri i izazvao raspad EE mreže u Hrvatskoj
 • smayoo: Shit happens. Nije da netko baš želi da se takvo što dogodi, ali nije ovo više SFRJ, niti postoji više JUGEL koji je imao zakonsku obavezu održavanja 95%-tne raspoloživosti mreže.
 • smayoo: :D :D :D :D
 • JOHN: Pa to se ne smije dogoditi!
 • smayoo: @JOHN: kako ne bi bilo moguće? Ako se dogodi neki pičvajz na TS Konjsko, može i cijela Dalmacija ostati bez struje
 • tino1: @John možda nisu platili račune?
 • tino1: @riba debilana, prijatelju po cijeloj liniji. DA smo na vrijeme, već bi i zaboravili. Sad je kasno, ovaj val nas lomi punim. Pitam se gdje će im duša.
 • tino1: @žabac, koje veze ima ministarstvo zdravlja na bliskom istoku s potvrdama?
 • JOHN: Kako je moguće da cijeli Split ostane bez struje?
 • Riba: I da je opravdano, ne zelim da dijete propusta jos vise skole nego sto je to vec slucaj.
 • Riba: U svakom slucaju debilana.
 • Riba: Nisu oni odredili nego ministarstvo zdravlja, a i nitko ne kaze da je putovanje obavezno.
 • smayoo: Ne može izostanak biti neopravdan ako su oni sami odredili da ne dolazi u školu.
 • jura22: To je dokaz da su potvrde bezvrijedne.
 • Riba: Nece ici u skolu pa ce dobiti neopravdane izostanke.
 • smayoo: Kakve veze to ima što ti dijete mora biti dva tjedna u karanteni? Pa nije to dvije godine. Što bi da ti se dijete razboli? Isto bi bilo doma dva tjedna.
 • Riba: Ali kako je krenutlo, opet ce pozatvarati pola zracnih luka, pa je svejedno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.93 Seconds

Provided by iJoomla SEO