eMac pitanjca
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

eMac pitanjca

25.11.2003 | 09:48
Pozdrav svima!

1. Masina je eMac 1 GHz G4 256/80 Gb/SuperDrive/56K i na njoj treba radit OS 9. Particioniran je hard na dva djela, instaliran je Panter, restoriran OS 9 i skopiran na drugu particiju. U startup disku se ne pojavljuje particija sa devetkom.
Da li se uopce oce dici taj model sa devetkom (ne emulacija na Panteri)?

2. Masina je ista samo postoji jedna particija na kojoj je Pantera i devetka se dize pod njom. U Panteri nema HR Roman tipkovnice.
Da li radi lokalizacija s Jaguara?
Ako ne, kako dobiti hr slova?
Kako lokalizirati devetku, jer kada se ide otvorit sistem u mapi sistema kaze da je u upotrebi pod desetkom. Kako lokalizirat devetku?

Fala na odgovorima
25.11.2003 | 11:21
1. Pogledaj na Apple stranicama - ali mislim da ne podrzava bootanje u 9tku - stovise, vrlo sam siguran...

2. Samo prebaci HR lokalizaciju na 10.3 i bit ce OK.
Devetku neces moci lokalizirati - zato sto nemres sistem otvoriti - jedino rjesenje bi ti bilo mislim instalirati OS 9 HR nekako gore.

Toliko od mene, nisam sad nesto pametan, znam....
25.11.2003 | 12:38
AFAIK stari eMac je podržavao boot u OS 9, ali ovaj zadnji model ne - samo kroz Classic emulaciju. Lokalizacija s Jaguara radi i na Pantheru. Devetku bi najlakše lokalizirao na nekom drugom OS 9 stroju, pa je onda podvalio ovome. No, ne kužim - zašto ti danas treba lokalizirani stari sustav pod emulacijom?
25.11.2003 | 17:00
Masinu je kupio frend i ima neke statisticke programe (StatView, SPSS) koji mu rade na devetki, poslije to prebaci u FH ili Word...
Je li pali ona ako dignem masinu sa DVDa pa onda cackam po devetki (ubacim hr tipkusu)?

Fala again
25.11.2003 | 18:13
Kada si već spomenuo SPSS je ima godinu dana izašao i za OS X.
27.11.2003 | 21:23
AFAIK stari eMac je podržavao boot u OS 9, ali ovaj zadnji model ne - samo kroz Classic emulaciju.
Ne bih tvrdio baš toliko odlučno da je to netočno, ali nemam dokaza.
Moram provjeriti.
eMac bi zbog škola trebao još jedno vrijeme biti 9-bootable
01.12.2003 | 21:03
Imaoc sam eMaca 1GHz, ali s combo driveom i pouzdano znam da može bootati OS9. Istina tu sm opciju upotrijebio samo jednom u ovih par mjeseci koliko ga imam. Moja konfiguracija je takva da je OSX i OS9 na istoj particij. Tako sam ga dobio instaliranog iz Angola.
02.12.2003 | 16:32
U OS 9 se može staviti HR tipkovnica iz X-a na slijedeći način (za one koji ne mogu bootati u 9-ku):

Otvoriti datoteku System iz 9-ke u System folderu u Resourceru
Otvoriti Hrvatski u Resourceru (može se file za 9-ku skinuti na jabučnjaku ili na free-zg.htnet.hr/piko )

U datoteku Hrvatski odabrati sve resource osim <DF> i Alis (vidim da mi se i to vuće po fileu) na lijevoj strani i odabrati iz menija Copy (ili Jabuka + C)
Sada u datoteci System lupiti na Jabuka+V (ili iz menija Paste)
Zatvoriti obje datoteke i pritom spremiti datoteku System !!!

Startati Classic i onda promijeniti layout u Keyboard u ControlPanelu - OD 9-ke !!!

PS. Imam nove stranice i nove layoute !!!
03.12.2003 | 21:19
Piko,
skinuo sam nove layoute i unicode fontove. S layoutima nisam imao nikavih problema, međutim sa fontovima imam.
Kada dva puta kliknem na unicode.sitx.bin napravi mi se unicode folder i u njemu po jedan folder za svaki font, međutim svi su folderi prazni osim ariela koji ima samo jedan file (kada sam ga pogledao u font booku prikazao mi je ćirilične fontove).
Čini mi se da je na poslu, na Windowsima bilo više fileova u Arial folderu (ostale nisam gledao na poslu).

Help!
04.12.2003 | 13:05
Provjerio sam i sve je OK (downloadao i raspakirao).... možda imaš stari stuffit ? ..... ja sam arhive radio sa 8.0.1
04.12.2003 | 14:48
Imam 8.0.1 deluxe. Sve ostale arhive s tvoga site rade, samo ta ne radi. Na windowsima sam ga uredno raspakirao i vidim pojedinačni direktorij za svaki font i po 4-5 fileova u svakom. Kopirao sam tako raspakiran direktorij na Memory Stick pa ću ga odnijeti doma i onda probati.
Šta znači ono da se može kopirati cijeli direktorij? Da li to znači da mogu uzet npr. direktorij Arial i kopirati ga u direktorij Fonts i da će MacOS to skužiti?

Još jedno pitanje. Ja imam već sve te fontove na sistemu, bez hrv. slova. Da li mogu maknuti postojeće i staviti ove tvoje, pa da sam siguran da će ih sve aplikacije koristiti? Trenutni fontovi nemaju istu ektenziju kao ovi tvoji.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 5 minuta
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Gjuroo, smayoo, superstric, tino1, Anonimci (489)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO