MacBook baterije crkavaju
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook baterije crkavaju

10.04.2018 | 18:41
I ljudi ako tko u zadnje vrijeme ima kakvih iskustava sa zamjenskim baterijama, napišite slobodno, koliko drže u odnosu na orginale, gdje su kupljene, cijene i sl.
Tko kod nas uopće prodaje orginalne baterije, okvirne cijene za non-removable baterije?
10.04.2018 | 18:53
U Petrinjskoj mijenjaju čelije u baterijama i jedn akošta oko 90kn, a zamjena je gratis. Nema garancije da li će sve zajedno raditi.
Tehnologija baterija je vrlo složena i malo tvornica ima vrhunski proizvod, a puno ih ima dobar proizvod.
Zamjenske baterije nisu ništa lošije od "originala" ali ne one najjeftinije, već neka srednja cijena.
Ako nova košta 100 novaca, onda ja ne bi zamjensku gledao ispog 50 novaca.
10.04.2018 | 19:29
Baterije od OWC-a su dobra "srednja" opcija.
macupgrade.eu
10.04.2018 | 19:50
strujic kaže:
smayo, može pojašnjenje vezano uz rečenicu "Elektronika baterije, naravno, ne može "izbaciti" neispravnu ćeliju jer je više ćelija spojeno u seriju."

Tvoj nick sugerira da si elektrotehničke struke. Nacrtaj shemu više baterijskih članaka u seriji i zamisli onda da je jedan od njih (A) u kratkom spoju i (B ) u prekidu pa reci kako bi ti takav neispravan članak "izbacio" iz baterijskog sloga, a da zadržiš nominalni napon baterije.

I kako misliš da si sje... jednu bateriju tako da si ju pregrijao, kako se to pregrije baterija, pa ne držiš laptop na vatri?

Meni se konkretno dogodilo da mi se laptop otklopio u torbi (jer ga nisam dobro zaklopio) te se probudio i radio zatvoren u tapeciranoj torbi dva sata prije nego sam primjetio.

Ali možeš bateriju uredno pregrijati i ako ganjaš laptop teškom zadaćom, a ne osiguraš mu propisno hlađenje (npr. držiš ga na stolu pod prozorom kroz koji prži zvizdan, držiš ga na nečem tapeciranom što mu zatvori usis zraka, držiš ga zaklopljenog i spojenog na vanjski monitor, tipkovnicu i miša (clamshell mode) satima intenzivno opterećenog...). Silicijski čipovi će se zagrijati na preko 100ºC i preživjet će to (odnosno, ako se zagriju još više, Mac će otići u thermal shutdown), ali baterija ti može otkazati već ako je trajno zagrijana preko 50ºC.

Svaki Macbook ima senzor(e) temperature baterije. Možeš vidjeti koja ti je temperatura baterije pomoću nekog programa koji očitava senzore. Npr. ja koristim iStat Menus. Meni trenutno oba senzora temperature baterije kažu 28ºC, CPU je 45, a izlaz toplog zraka 31.

Kakva je stvar kod drugih proizvođača, da li bi kod njih trebala biti ista stvar ili drugačija, kako oni uspijevaju izolirati neispravne ćelije i da li uspijevaju?

Naravno da ne uspijevaju. Otkud ti uopće ta ideja?

S drugim laptopima nisam imao takvih problema, neznam da li je slučajno ispalo tako ili to ipak nije slučajno?

Ako ti ne znaš, kako da mi to znamo? Jesi li sve laptope koristio na isti način? Koji je to način?

Npr. neki plastiše imaju usis zraka za hlađenje sa strane, a neki straga. MacBookPro ima usis zraka odozdo, a ispuh prema gore, kroz pregib između tijela i zaslona. Ako imaš naviku laptope držati na mekanoj tapeciranoj površini dok na njima radiš nešto više zahtjevno (to može biti i gledanje full hd filma pogotovo ako ga streamaš preko wifija), MacBook ti se sigurno zagrijava nepotrebno previše, a neki plastiša ne nužno (ovisi koji je i kako je izveden).

Možda sam se malo krivo izrazio, ni ne tvrdim da Apple uništava baterije namjerno,

Ne tvrdiš? Ono "nećeš, razbojniče, nećeš" nije baš zvučalo tako...

ali nekako nisam uvjeren da kod baterija kojima je otišla jedna od ćelije nije moguće nešto softverski tj. kroz firmware izvesti kako bi se zaobišla ta neispravna ćelija, upravo iz iskustva s drugim laptopima drugih proizvođača kod kojih nisam imao sličnih problema,

OK, idemo od početka. Koje si zapravo struke?

a s obzirom na veći broj koji mi je prošao kroz ruke bar poneki je morao prije ili poslije imati poneku pokvarenu ćeliju (bilo bi čudno da bar ponekom nije otišla koja ćelija). Imam dojam da Apple tu može nešto napraviti ali da namjerno ne radi, a da drugi rade.

Pogrešan dojam.
17.04.2018 | 15:38
Pisao sam samo iz svog iskustva i na temelju mog dojma, nisam neki stručnjak za baterije moguće da sam i u krivu i da su se neke stvari samo slučajno tako poklopile.

Ali, ako su sve te ćelije u bateriji spojene u seriju i crkavanje jedne ćelije praktično dovodi do neupotrebljivosti cijele baterije, zar ne bi bilo logičnije spajati te ćelije nekako u paralelu pa da crkavanje jedne ćelije ne utječe na rad svih ostalih ćelija u bateriji? Je li moguće da neki možda tako rade? Koja je svrha uopće da se neka baterija sastoji od 5 ili 10 ćelija umjesto od jedne ćelije, kada crkavanje jedne ćelije čini bateriju praktički neupotrebljivom?

Da li je nekom poznato kod iPhone i ostalih smartphone, da li su i kod njih mogući skokovi i padovi kod postotka napunjenosti baterije koja se prikazuje, da li se kod njih baterije sastoje od jedne ili više ćelija?
17.04.2018 | 17:47
Hm...
Oprosti, ja sam pretpostavio (assumption is mother of all fuck-ups ) da si elektrotehničke struke kad si si nadjenuo nick "strujić".
Baterija akumulira kemijsku energiju pa je pretvara u električnu. Dakle, jedna baterijska ćelija, ovisno o elektrolitu i elektrodama koje koristi ima napon kakav ima po svojoj kemijskoj naravi. Napon jedne ćelije dobiješ odabirom kemije baterije, to nije nešto što se proizvoljno bira. Npr. alkalne nepunjive baterije imaju 1,65 V neopterećeni napon (deklrariraju se kao 1,5 V jer cca toliko ispadne kad ih opteretiš nekim trošilom). Nekadašnje nikalske punjive baterije su bile 1,35V neopterećeno, ako se dobro sjećam. Litij polimerne su, čini mi se, oko 2,15V. Ne hvataj me za brojke, nemam ih sad vreemna provjeravati.
Uglavnom, *SVAKA* se baterija sastoji od više ćelija (članaka), osim ako nemaš uređaj koji radi na tako malom naponu da ti je jedna ćelija (2V) dosta.
Nema nikakvog smisla spajati ćelije u paralelu jer će napon i dalje ostati taj mali. Dobit ćeš veliki kapacitet baterije, ali s malim naponom. Naime, paralelni spoj znači da napon uvijek ostaje isti, a struje se zbrajaju, a serijski znači da struja uvijek ostaje ista, a naponi se zbrajaju (tj. množe).
17.04.2018 | 18:03
Paralelni spoj je lukaviji jer otkazivanjem jednog članka ne dolazi u pitanj ecijela baterija, samo se kapacitet smanji.
Gugle kaže 3,7V po članku ili 4,2V s aditivima za LiPolymer.
Isti Gugle kaže kako baterija u MBP ima 3,494V i 1,990V liniju. Dalo bi se zaključiti kaok su članci spojeni u paralelu.
17.04.2018 | 19:17
To mi zvuči kao napon koji bi mogao valjati jedino za komp u kojem uopće više ne postoji mogućnost ugradnje klasičnog mehaničkog HDD-a.
Očekivao bih da MBP koji još ima SATA interface ima bateriju od barem 7,nešto V.
17.04.2018 | 20:08
Zašto? Pa USB kutije u koje se gura 2,5" disk uredno radi na 5V. Ima mali chopper i diže napon na 12V koliko trab za napajanje. Nisu to velike potrošnje. Nekih 5W po disku.
Vjerojatno su interno riješili dizanje napona za pojedine potrošaće. Nisam se baš udubio u problematiku jer Apple takve podatke skriva k'o zmija noge.
EDIT
Opet sam našao kako one izmjenjiva imaju 10.8V.
Kako Apple ne dijeli podatke, dosta je teško bilo što komentirati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 14 minuta
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Ender, iAnte, IgorD, Riba, tino1, Zdravac, Anonimci (545)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.04 Seconds

Provided by iJoomla SEO