iMac 2009 late 27" Gpu failed
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 2009 late 27" Gpu failed

18.04.2016 | 12:37
Nemogu nikako bootat osim u safe modu, probao sam obrisat kextove od grafičke kartice (backup napravio prvo) i onda boota normalno. Pa prepostavljam da je otišla grafička kartica(probao reinstall os x 2 puta). Jel netko kod nas može nabavit grafičku karticu? Jel imate možda kakvu ideju šta da još probam? Sve radi osim 3d-a kida se slika na youtube inače ovak prikaz je sasvim ok.
iMac (27-inch, Late 2009)
2,66 GHz Intel Core i5
12 GB 1067 MHz DDR3
SSD
ATI Radeon HD 4850 512 MB
18.04.2016 | 14:16
Ammadeus koji je član foruma je nedavno imao također problema sa grafikom na identičnom modelu. Mislim da je sa rukama to bilo oko 3k kn ili tako nešto. Ima tema na forumu. Njemu je grafika totalno kihnula tako da nije bio identičan slučaj kao tebi, ali opet.
18.04.2016 | 14:18
Thx
25.04.2016 | 21:35
Rješeno . Odnio na servis u Osijeku, zove se Apple Servis Osijek na Facebooku ako itko treba. Serviser napravio reballing gpu čipa(nije trebalo mjenjat) i dobio sam 3mj garancije, 450kn. I sad sve opet šljaka Bilo rješeno za par dana.
25.04.2016 | 21:54
jesi li siguran da je radio reballing a ne reflow.Nekako mi to jeftino za reballing
25.04.2016 | 22:15
Mislim da je rekao reballing, ima još par njih koji kod nas rade reballing baš za 500kn samo za pc opremu a ne za mac.. U čemu je razlika?
25.04.2016 | 22:49
pogledaj ovdje sta je reballin i koliko traje www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/a-to-kada-bijeli-dim-izae.html
dok je reflow samo zagrijavanje grafickog cipa na odredjenoj temperaturi i to traje maximalno par mjeseci.
25.04.2016 | 23:07
Radio sam jednom reflow na 8800GT, izdržalo je tako dobrih 6 mjeseci, ali mislim da to ovisi i o opterećenju i o hlađenju. Moguće da sam i reflow mogao bolje napraviti, bilo me strah pretjerati.
25.04.2016 | 23:14
Ma gotovo sam siguran ali ću ga baš sutra pitat jer mislim da smo baš pričali o reballingu samo što sam mislio da će stavit novi čip ali isprobao je ovaj i rekao je da nema potrebe kad je ovaj ok. Dota 2 fino šljaka
26.04.2016 | 08:51
dpasaric kaže:
Radio sam jednom reflow na 8800GT, izdržalo je tako dobrih 6 mjeseci, ali mislim da to ovisi i o opterećenju i o hlađenju. Moguće da sam i reflow mogao bolje napraviti, bilo me strah pretjerati.

Vecina misli da je reflow jednostavno uraditi,malo zagrijes kalaj se rastopi i to je to.Na zalost u praksi je dosta drugacije,malo veca temperatura od potrebne i par sekundi duze zagrijavanje i od cipa nema nista.Refolw nije dugotrajno rjesenje,definitivno je reballing prava stvar ali je preskupa
26.04.2016 | 15:17
saint kaže:
Refolw nije dugotrajno rjesenje,definitivno je reballing prava stvar ali je preskupa

Nije to prava stvar. Prava stvar je da prestanu već jednom fušarit i neka proizvode hardver bez namjerno ugrađenih felera.
26.04.2016 | 15:32
Slazem se ali realno Apple opet ima najmanje problema sa pregrijavanjem u odnosu na ostale
26.04.2016 | 16:06
S obzirom na to koliko košta, najbolje da nema.
To je isto kao kad mi netko kaže kako se BMWi kvare xx% manje od ______. A koštaju duplo više. Ma hajde.
26.04.2016 | 16:12
Normalno da je najbolje da radi sve kak spada ali eto 5 i pol godina bez ikakvih problema osim naravno dust ispod ekrana, mislim da nije strašno sto je otišla grafa, bitno da se dalo popraviti... Bitno da se iMac isplatio ali mislim da cu pri kupnji idućeg maca ići na MacBook pro i LG 4k 27" monitor + externi gpu
08.06.2016 | 22:36
saint kaže:
dpasaric kaže:

Vecina misli da je reflow jednostavno uraditi,malo zagrijes kalaj se rastopi i to je to.Na zalost u praksi je dosta drugacije,malo veca temperatura od potrebne i par sekundi duze zagrijavanje i od cipa nema nista.Refolw nije dugotrajno rjesenje,definitivno je reballing prava stvar ali je preskupa

Sve je to nekako stvar omjera kvalitete i cijene.
Ipak ni reball niti reflow nije nešto što otklanja uzrok problema a to je u velikoj većini zakazivanje BGA komponente. Reball je nešto trajnije riješenje od reflowa ali jedino trajno rješenje je komponentu koja je zakazala zamijeniti novom.

Što se reflowa tiče, ne treba tu puno filozofirati. Ako pretpostavimo da se radi s BGA lemnom stancom, dakle s adekvatnim alatom, dovoljno je stisnuti start na stroju eventualno se može malo vremena izgubiti pri početnom postavljanju profila.
  • Hammer
  • Posjetitelj
09.06.2016 | 18:36
smayoo kaže:
To je isto kao kad mi netko kaže kako se BMWi kvare xx% manje od ______. A koštaju duplo više. Ma hajde.

Pa kvare se manje,i to debelo manje, biliv or not. Ima razloga zašto toliko košta - zato jer i vrijedi.
09.06.2016 | 20:49
Kvare se debelo manje od čega? Možda od VW. Od Toyote sigurno ne. A da bi konstatirao da vrijede toliko koliko koštaju, moraš napraviti matematiku koliko te košta kupiti taj auto i plaćati njegovo održavanje i servise kroz npr. 10 godina u odnosu na to koliko košta kupiti neki bitno (duplo!) jeftiniji auto koji je podjednako kvalitetan i plaćati njegovo održavanje i servise kroz tih istih 10 godina. Pri tom ne zaboraviti da novac plaćen danas vrijedi više od iste te svote plaćene kroz 10 godina. I onda, ako sveukupna suma ispadne na strani BMW-a možeš reći da vrijedi.
10.06.2016 | 08:33
Jao pa ne vjerujem da jos netko pusi te fore da se neki brend toliko manje/vise kvari od drugih
Ima mi shef novi bmw 3, u godinu i pol bio par puta na servisu, krepali ovi senzori, oni seznori, volan steka itd. Da je kupio Lagunu rekli bi mu ko ti kriv kad je fracusko govno ali ovako nitko nista. Pricam to jednom bmw fanatiku, kaze pa normalno da mu krepava kad su svi bmw ispod 2.0 masina smece i to opce nije "pravi" bmw. Ja reko odi u k... ti si lud

Ovo sto kaze Smayoo je jedina prava racunica. Ja imam Clia 2 starog 14god, u isto vrijeme frend kupio Yarisa (naravno jer se Toyota ne kvari) i u startu ga platio preko 2k eura vise. Ja do danas, znaci u 14 god. nisam imao ukupno 2k eura vanrednih kvarova i popravaka na Cliu, naravno redovne servise ne racunam jer ih moramo raditi svi. Znaci da njemu nije nista krepalo na Yarisu, a naravno da je, jos uvijek nije "opravdao" visu cijenu.
10.06.2016 | 09:22
Ovo što smayo piše ima smisla, ali iz perspektive ljudi koji zarađuju na tim mašinama te imaju potrebe za njima stvari, su ipak malo drugačije.
Drugim riječima, onaj tko putuje na duže relacije i to mu je posao teško da će klio biti optimalno riješenje bez obzira na cijenu i troškove još tu treba nadodati apple kao statusni simbol, što sigurno ne treba zanemarati.

Dakle, što se tiče kvarova na matičnim pločama, meni se čni da se Apple odrekao određenih benificija ugradnom primjerice AMD Gpu-a.Isti će zakazati u isto vrijeme bez obzira imao uređaj jabučicu ili ne ako radi u istim uvijetima. A radi.

Međutim, nisam siguran dali ste svjesni koliko ostalih glupavih kvarova ima kod ostalih brendova koja izostaju kod Apple računala radi određenih jednostavnih dizajnerskih riješenja. Možda najbolji primjer je riješenje DC konektora. To su stvari koje čine razliku između Apple-a i Acera, između Golfa i Klija. Pitanje je samo što želite i možda još bitnije, što vam je potrebno.
10.06.2016 | 20:08
Smayoo malo pretjeruje, nigdje ne spominje brend koji se mora platiti, jer nitko nije lagano do njega stigao. Da malo banaliziram...to bi bilo isto, da netko kaže da moji i smayoo odgovori, imaju istu težinu na jabučnjaku LOL
10.06.2016 | 20:29
Pa sad, nije Apple neko savršenstvo inženjerstva, više je savršenstvo dizajna. I Apple ima gafova.
Recimo jedan HP: store.hp.com/us/en/ContentView?storeId=1...;eSpotName=hpspectre
Vjerujem kako je taj HP uz bok MacBook ili MacBook Air po kvaliteti izrade.
Ne može se reći kako ovo nije bio inženjerski izazov kojeg su dizajneri nametnuli.
Naravno, kad se stave Windowsi, tada je to manje primamljivo, ali dovoljno atraktivno.
Da otvorite takav kom bilo gdje, bili biste primjećeni (ako je to ideja).

Sad opet, Apple tipkovnica koliko košta mogla je imati i pozadinsko osvjetljenje (bar ona žičana, ako ne i ona bežična s baterijom).
11.06.2016 | 09:26
Pa gdje si baš HP našao...
11.06.2016 | 10:33
Zna HP napraviti računalo, ali driveri su im za drek + vindoze kad se stave, tada je još gore.
Meni je ovaj komp itkako prihvatljiv dizajnom.

Imaš neki drugi primjer.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drpongrac23, Ender, Maxxy, Riba, yawn pong, Anonimci (672)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO