Tomislav Ribičić 07.05.12

Iako slovi kao kvalitetan, i Apple hardver nas zna ponekad neugodno iznenaditi. To nas ne treba previše čuditi; utroba svakog Macintosha sastoji se od istih organa kao i kod njegove PC braće (pogotovo od prelaska na Intel arhitekturu) i podložna je istim problemima, tako da sve na koncu ovisi o izlaznoj kontroli kvalitete. Na sreću u posljednje vrijeme kvarovi nisu česta pojava. Od poznatijih kvarova možemo izdvojiti masovno otkazivanje superdrive pogona u iMac modelima i prijenosnicima za koje nije neobično da posustanu otprilike nekoliko tjedana nakon isteka garancije. Olakotna je okolnost što zamjenski uređaj nije skup, pogotovo ako se odmah odlučite za zamjenski eksterni uređaj ili naručite zamjenu s poznatog www.macsales.com.

Zašto se stvari kvare?

Dok ne pređemo na bio-računala gdje će krivac biti bakterija, u gotovo 99% slučajeva kvarovi na elektroničkim uređajima izazvani su dugotrajnim izlaganjem visokoj temperaturi. To je posebno izraženo kod kompaktnih i prijenosnih računala gdje je učinkovito hlađenje često podređeno minijaturizaciji i unutarnje komponente rade na graničnim temperaturnim područjima. Najčešće nakon nekog vremena dolazi do sušenja elektrolitskih kondenzatora u dijelu za napajanje što u konačnici dovodi do poteškoća pri radu ili uključivanju uređaja. Iako simptomi preplaše vlasnika (računalo uopće ne radi), kvar je relativno jednostavno i jeftino popraviti. Ovo je do sada bilo izraženo na bijelim iMac G5 modelima, iako se ne bih čudio da uskoro slični problemi zadese i Intel modele.

1.jpg
Uz pomoć slike lako ćete i sami dijagnosticirati kvar. Hint: desni je dao svoje

Drugi problem koji se može pojaviti jest da jedna od komponenti (najčešće centralni ili grafički procesor) zbog zagrijavanja i naprezanja izgubi kontakt sa matičnom pločom. Većina današnjih komponenti koristi BGA (Ball Grid Array) tehnologiju gdje su elementi sa pločom povezani malim kuglicama lemne legure koje se nalaze između komponente i ploče i do nje je nemoguće doprijeti za razliku od klasičnih lemnih tehnika. Dio problema je i u činjenici da već neko vrijeme olovo zbog svoje toksičnosti nije dozvoljeno kao sastojak lemne legure čime je ista izgubila neka dobra svojstva i podložnija je pucanju. (ali eto, nije otrovna).

2.jpg
Ovako navodno izgleda loš BGA spoj. Meni svi izgledaju isto!

U ovom slučaju popravak nije jednostavan iako ćete po netu naići na savjete kako to napraviti uradi sam metodom pomoću pištolja za skidanje boje. Neke od metoda ne bi nikako preporučili! :) Ideja je da se procesor ili ploča toliko zagriju da se lem rastali i nanovo napravi problematični spoj. Pravi primjer kada se klin klinom izbija.

Don’t do this at home. Ili drugdje.

Iako je privlačna, ovu “uradi sam metodu” preporučio bih samo ako vas ne zanima dugoročno rješenje ili je uređaj toliko star da ulaganje u propisan servis nema smisla jer ovakvi popravci najčešće ne traju duže od nekoliko mjeseci. Ili volite opasnost.

I konačno, može doći do samog kvara na komponenti, bilo da je to procesor, memorija ili neka od pasivnih komponenti. U tom slučaju zamjena je jedina opcija.

Što nakon kvara?

Moj je uobičajeni postupak baciti oko na Ebay gdje se danas može pronaći doslovno sve i provjeriti dostupnost i cijenu zamjenskog dijela. Ako ste vješti sa rukama i sposobni napraviti zamjenu sami, proći ćete višestruko jeftinije nego da prepustite nabavku i zamjenu ovlaštenom servisu.

U današnjem društvu masovne potrošnje pokvarene stvari se bacaju i kupuju nove jer se smatra da ih se ili ne može ili ne isplati popravljati. No, je li to zaista tako?

Case study - MacBook Pro iz 2008 godine

MacBook Pro serija iz 2008 godine koristila je nesretni nVidia GT8600 grafički procesor. Dotični je patio od konstrukcijskog problema koji je dovodio do pojačanog zagrijavanja koji bi u konačnici izazvao potpuno otkazivanje računala. Imali smo brojne primjere ovog kvara u našem forumu, a jedan od njih je zadesio i autora ovog teksta. nVidia je ovaj problem priznala, pogođene su bile velike serije PC i Mac računala iz tog razdoblja, a Apple je svim vlasnicima zauzvrat ponudio produženu garanciju i besplatno vršio izmjenu matične ploče svim vlasnicima sporne serije koje je zadesio kvar.

Međutim, nije sve tako bajno. Da bi zaslužili besplatnu zamjenu, servis mora iz ploče pročitati informacije iz grafičkog procesora, a to je bilo moguće samo ako je računalo prošlo barem “startup chime” zvuk. U mom slučaju to nije bilo moguće, pa tako ni besplatna zamjena. Drugi problem je što zamjena ploče nije trajno rješenje, jer će i zamjenska ploča patiti od istog problema kao i originalna, i postoji rizik od identičnog kvara, kao što su neki to i iskusili i to višekratno.

Ebay je bio preveliki rizik u ovom slučaju jer se radi o dijelu koji često otkazuje. Većina prodavača nije nudila nikakvo jamstvo, a i povećana potražnja je povećala cijene ponude. Križamo to. A križam i službeni servis jer nema smisla investirati u skup servis za 4 godine star stroj i krećem u potragu za jednim od sve malobrojnijih servisa koji to može i zna napraviti.

Igrom slučaja servis je našao mene prije nego ja njega. Sam postupak popravka se svodi ili na tzv. reballing proceduru kada se svi BGA spojevi nanovo prelemljuju uz moguću zamjenu samog procesora budući da reballing podrazumijeva skidanje elementa za ploče, čišćenje kontakata i ponovno lemljenje. Zamjenski grafički čip je naručen i operacija je mogla početi!

Prvi korak je naravno vađenje matične ploče iz MacBooka kako bi doprijeli do procesora koji se nalazi s donje strane. Uz izvrsne upute dostupne na iFixIt stranicama i ispravan alat, ploču je moguće prilično brzo izvaditi.

3.jpg
Nakon što premotamo dosadni dio skidanja gornjeg poklopca, ovo je scena koja nas dočeka. Primjetite ventilatore za hlađenje s obje strane.

 

4.jpg
Matična ploča s donje strane

Procesori se nalaze s donje strane ploče i naliježu na rashladni element koji pomoću tzv. toplinskih cijevi odvodi toplinu na na dva rebrasta hladnjaka s lijeve i desne strane koje rashlađuju dva ventilatora. Ako prašina zapriječi protok zraka kao što je bio slučaj kod jednog MacBooka, to je siguran put u katastrofu. Propušite povremeno hladnjake kroz stražnji otvor pomoću komprimiranog zraka! Ako pritom povirite kroz stražnji otvor za hlađenje primjetit ćete i izdašne (čitaj: pretjerane) količine paste za hladnjak koje mora biti čim manje. O tome se svojevremeno dosta raspravljalo po netu.

5.jpg
Jao!

 

6.jpg
Kao na motorima sa unutarnjim izgaranjem: Heatpipe i rashladni elementi

 

7.jpg
Dežurni krivac - Nvidia GPU

Grafički procesori danas su najveći generatori topline. Kod MacBooka Pro iz 2008 godine radi se o GeForce 8600M GT modelu koji je kako sam već spomenuo došao glave velikom broju prijenosnika neovisno o proizvođaču te je sama Nvidia priznala problem.

Prvi korak ka ozdravljenju je skidanje Nvidia GPUa sa ploče. Umjesto kojekakvih plamenika i vrućih pištolja, za to se koriste profesionalni alati namijenjeni upravo za to. U osnovi potrebno je sam element zagrijati na dovoljnu temperaturu da se kontakti rastale i da se procesor može odvojiti od ploče a da se pritom ne ošteti ni ploča niti okolni elementi. Namjenski uređaj koristi usmjerenu infracrvenu energiju za zagrijavanje željenog BGA elementa.

8.jpg
GPU je spreman za skidanje!

 

8a.jpg
Burn Baby, burn! Plinovi koji se otpuštaju pri zagrijavanju ploče su toksični!

 

9.jpg
Uspjeh!

 

10.jpg
Očišćen GPU...

 

11.jpg
...i njegovo mjesto na ploči

Nakon skidanja GPUa potrebno je očistiti kontakte na ploči i na procesoru i pripremiti ih za reballing, što znači da treba nalemiti nove kuglice na kontakte procesora kako bi se isti mogao vratiti na ploču. Za to se koristi odgovarajuća šablona koja će pozicionirati svaku kuglicu na svoj kontakt s donje strane procesora.

Uz GPU, nije rijetkost da nastrada i video memorija koju koristi GPU, što se i dogodilo u jednom slučaju, tako da je bilo potrebno zamijeniti i RAM čipove. Postupak je gotovo identičan.

12.jpg
Video RAM je uklonjen

 

13.jpg
Bolesnici na okupu

 

14.jpg
Šablona za kugličenje!

 

15.jpg
Vjerujem da je sada svima jasno zašto se ovo zove Ball Grid Array

 

16.jpg
Svaka je kuglica na svom mjestu

 

17.jpg
GPU sa svježim kuglicama spreman za vraćanje na svoje mjesto

Nakon pripreme GPU-a, tj. reballinga, vrijeme je da se isti vrati na svoje mjesto. Za to se koristi sličan postupak zagrijavanja kako bi se kuglice rastalile i GPU zalemio na ploču pri čemu je potrebno izuzetno precizno namjestiti čip na ucrtanu poziciju na ploči kako bi svi kontakti bili poravnati. Ovaj je dio postupka kritičan jer i najmanja greška rezultirati će neuspješnim popravkom i ponavljanjem čitavog postupka!

Pri sastavljanju potrebno je dobro očistiti površine rashladnog elementa i procesora koje naliježu jedna na drugu kako bi se toplina čim bolje prenosila na hladnjak. Za to se koristi kvalitetna termovodljiva pasta u što tanjem sloju koji je dovoljan de eliminira zrak između hladnjaka i procesora kako bi prijenos topline bio čim učinkovitiji. Usput je dobro ukloniti prašinu sa hladnjaka i ventilatora.

18.jpg
Hladnjak sa termo pastom spreman za montažu matične ploče

 

19.jpg
Čisti ventilatori su osnova dobrog hlađenja

 

20.jpg
Nakon vraćanja ventilatora na mjesto, stavlja se nova traka koja usmjerava strujanje zraka kroz hladnjak

Nakon sastavljanja slijedi veliki trenutak - prvo uključivanje uređaja kada ćemo konačno znati je li zahvat uspio! Donedavno mrtvi laptop prodisao je novim životom:

21.jpg

Epilog

Moj MacBook radi bez problema već nekoliko mjeseci a kako bi mu maksimalno produžio život odlučio sam koristiti neki od stalaka za laptop koji poboljšavaju hlađenje. Ponuda stalaka kod nas je ponešto anemična, a osjećam nelagodu dok plaćam nekoliko stotina kuna za odljevak od jeftine plastike. Online potraga je otkrila zgodan Macallyjev EcoFan stand od bambusa, međutim cijena me ponukala da se pokušam sjetiti gdje sam nešto slično već vidio... i sjetio sam se! Upoznajte IKEA Magasin cjedilo za posuđe:

22.jpg

Čini se da više nije dostupno na IKEA stranicama ali je kupljen u Italiji za pun 1 euro (!). U slučaju da ga ne pronađete, postoji velik broj identičnih cjedila online za šaku eura. Naravno isti nije smjesta pogodan za korištenje kao što vidite na slici. No u par sitnih preinaka, došao sam do ovoga:

23.jpg

Preklopni dio okrenut je naopako, i više se ne može sklopiti, ali zato nosač bez problema može prihvatiti i 17” model. Kad mu otpilim dvije letvice što bespotrebno strše, bit će savršen laptop stand za recesijsko doba.

Moram spomenuti i drveni stalak domaće proizvodnje! Jabučnjak uvijek rado pomaže malu privredu. :)

 

I za kraj...

 

Jabučnjak se zahvaljuje RAM-Servisu i vlasniku Darku Šturlanu koji je za nas dokumentirao proces popravka i pokazao kako ništa nije nepopravljivo. Osobno se zahvaljujem što je usput vratio moj MacBook u život a kako čujemo i još nekoliko u međuvremenu i zaslužio je naše preporuke.

U slučaju da ste vlasnik opisane ili neke druge serije MacBooka (ili nekog drugog modela) sa hadverskim kvarom ne bacajte ga; moguće je da je popravak sasvim prihvatljiva opcija. Preporučamo vam RAM-Servis gdje će obaviti brzu dijagnostiku kvara i procjenu cijene popravka koja je u mojem slučaju bila višestruko niža od ponude službenog servisa. Ovo naravno vrijedi i za bilo koji drugi komad elektroničke opreme. Svakako posjetite i njihovu Facebook stranicu gdje možete ostvariti dodatne popuste na uslugu.

 

Komentari  

dpasaric
08-05-2012 | 00:13
Često krenem u popravak nečega (ne neophodno Maca) i već unaprijed znam da je to financijski gledano često besmisleno jer novi slični uređaj stoji znatno manje nego li vrijednost vremena koje uložim u popravak. Ipak, volim popravljati stvari jer mi je jednostavno žao da nešto bude odbačeno samo zbog manjeg i ispravljivog nedostatka. Nije li npr. žalosno baciti cijeli Macov motherboard jer je npr. spržen samo Ethernet?

Općenito smo se kao ljudsko društvo počeli ponašati bahato, trošimo bez mjere i razloga, proizvodimo gomilu proizvoda za jednokratnu upotrebu i time generiramo tone smeća. Kultura popravka biva istisnuta filozofijom zamjene novim, makar i na kredit. Petlja koja mora u jednom trenu puknuti.

Macovi su pak posebna priča, na njih se ionako više gleda kao na kućne ljubimce, a ne kao na strojeve. Naravno da će većina korisnika učiniti sve da ih ozdravi i odgodi im mirovinu za još koju godinu, a ovaj vodič je odličan poticaj da se krene tim putem! :-)
Citiraj
vicko
08-05-2012 | 13:42
Odličan članak! Obožavam ovakve prikaze, svaka čast.

Inače, moj iMac (lampa 15", G4 800MHz, 1 GB, OSX 10.4.11) iz 2002. godine upravo navršava 10 godina, i "da pokucam u drvo" još radi...
Citiraj
Ogi
08-05-2012 | 16:48
Wow! Nisam znao da ima ljudi kod nas koji to rade. Svaka čast!
Citiraj
zabac
08-05-2012 | 21:52
A je li tajna koliko je (ili bi) popravak koštao? Ovaj je bio valjda gratis ili se simbolično naplatio zbog reklame. Hvala
Citiraj
Riba
08-05-2012 | 23:44
Popravak je plaćen ali je nezahvalno objavljivati cijenu jer ovisi o dijagnozi, je li potrebno mijenjati čip ili ne, što se mijenja itd, itd, pa si nisam uzeo slobodu o tome raspravljati!
Citiraj
Djuro genijalac
09-05-2012 | 07:25
A taj bi gospodin onda mogel popraviti i ethernet port na iMacu koji je spržil udar groma? Bijeli, iMac, Core 2 Duo, 2 GHz...? Sad je vezan na mrežu preko USB to ethernet adaptera....
Citiraj
rusty
09-05-2012 | 15:49
ma ovo je prejako! Svaka čast na ovom članku i naravno na vrlo vrlo zahtjevnom zahvatu koji je u konačnici u potpunosti uspio.

GZ!
Citiraj
Renzo
09-05-2012 | 16:44
Pročitavši naslov pomislih da je izabran novi Papa :-).
Šalu na stranu, dobar članak i svaka čast dečkima na
trudu i puno sreće u radu.
Citiraj
Dea
09-05-2012 | 18:21
Pozdrav svima,
ja sam Dea i samnom se srećete prvo kada dođete u servis. Ovim putem pokušati ću vam objasniti neka pravila postupanja, servisiranja i okvirne cijene servisa prijenosnika.
Kao prvo bih voljela napomenuti da nisu svi kvarovi popravljivi ali zato nešto više od 80% je. Kada se pristupi popravku ploče vrši se opširno testiranje koje je 90% pouzdano, naime za pravo testiranje potrebno je prijenosnik koristiti kroz minimalno mjesec dana.
Tako da na sve radove dajemo garanciju od 6 mjeseci, u tom vremenu imate pravo na reklamacije na sve izvršene radove ako ih je moguće popraviti a u slučaju da nije moguć popravak vraća vam se puni iznos novca.
Svaki prijenosnik je priča za sebe, od samog pristupanja i rastavljanja tako da cijene nisu fiksne nego se naplaćuju po utrošenom vremenu servisera.
Jednostavniji popravci matičnih ploča, bez zamjene dijelova(ekrana , touchpada, GPU-a i sl)uz uračunat potrošni materijal, ne prelaze 200 eura ali prosječne cijene su oko 100 eura po popravku.
Zasad najskuplji popravak kod nas je bio 3400 kn, ali uključuje i novi SSD disk, instalaciju dva OS-a i radne sate servisa.
Željela bih napomenuti da se radovi ne izvode bez odobrenja stranke, koja nije obavezna popraviti računalo kod nas( u slučaju odustajanja trošak je samo 100 kn za dijagnozu). Kada se izvrši primarna dijagnoza kvara klijentu se objasni koji je kvar, kako je došlo do kvara i da se prijedlog popravka te njegovo koštanje i procijenjeno vrijeme popravka (nešto je duže kod nabave dijelova van Hrvatske). Na sve obavljene radove servisa korisnik ima garanciju 6 mjeseci, u slučaju ponovljenog kvara korisnik odlučuje da li želi ponovni pokušaj popravka ili povrat novaca.
Nakon obavljenih radova vrši se testiranje uređaja, ali potpuno testiranje je kompletno tek nakon mjesec dana uporabe (kod klijenta). Osoblje servisa kontaktira klijete u roku od mjesec dana za povratnu informaciju o radu uređaja.
Bilo kakav posao na prijenosnicima je individualan, ovisi o kvaru, proizvođaču i vrsti prijenosnika. Svaki popravak koji iznosi više od 1/3 vrijednosti uređaja, se napominje klijentu da nije isplativ.
Moguće je preko nas naručiti i rabljene dijelove za određene prijenosnike, kao što su ekrani, punjači, kablovi, kučišta i slično. Za MAC računala su malo rijeđe dostupni ali se daju pronaći :-)
Naše sjedište je u Samoboru, servis nam je lociran na zapadnom dijelu Zagreba. Radimo održavanja računala i prijenosnika za velike sustave, srednje i male tvrtke te imamo puno referenci i zadovoljnih klijenata iza nas, što nam je izuzetno zadovoljstvo :-). Surađujemo sa dosta servisera na području Hrvatske, te i fizičke osobe van Zagreba nam šalju računala na servis.
Svi koji nisu u mogućnosti doći osobno u Zagreb, mogu svoj prijenosnik poslati kurirskom službom ( mi preferiramo Overseas) sa sljedećim podatcima: opis kvara, ime i prezime, kontakt broj telefona, eventalno kontakt mail, te adresom za vraćanje pošiljke; kod potrebe a R1 računom potrebni sam nam i podatci o tvrtci (naziv, sjedište, OIB).
Za sve savjete stojimo na raspolaganju, bez obaveza, potrebno je samo nazvati ili poslati mail.
Zahvaljujem u ime RAM-ovaca na pozitivnim komentarima. :-))))
Citiraj
Dea
09-05-2012 | 19:35
Za Djuro Genijalac... takav kvar ne zna bi li ti se isplatio popravljati, ima dosta posla oko toga kako mi kaže serviser... popraviti se da, ali ispod 50 eura ne možeš računati...
Citiraj
zabac
10-05-2012 | 17:49
Fala Bogu da je komunikacija dvosmjerna. Dao Bog više ovakvih tema i uključivanje nekoga tko se profesionalno bavi hardware-om. Programski problemi se još i dadu riješiti jer ne zahtjevaju posebne uređaje i alate.
Nadam se kako ćeš se češće uključivati u kakve rasprave. Palac gore.
Citiraj
Zdeslav
19-05-2012 | 13:01
Napokon i post o servisu, pohvalno, ljudi ne znaju da se dosta stvari da popraviti za malo novaca i ne znaju gdje i u kojem servisu. Prisiljeni su odlaziti u ovlaštene servise gdje se nakon odrađene računice ni ne isplati popravljati, a onda zna se banka, kreditić i omčica :-) Svaka čast onom tko može uzeti novo za "keš". Ja nažalost nisam u situaciji.
Osobno sam uvijek mišljenja da se od sebe 100% da se stvar spasi, naravno ako je moguće zbog same prirode kvara. Jako je teško doći do kvalitetnog servisa, a i ako dođeš do nekog onda slijedi: Ma to nam se ne isplati popravljati !!. Bolje neka kažu: ne znamo popraviti.
Samo naprijed.
Citiraj
intro.dll
06-09-2012 | 17:05
ziva istina je ovo na zalost :S
Citiraj
Riba
09-09-2013 | 22:30
Evo za potpunu informaciju navedeni MBP je opet ispustio dušu. Nažalost taj je kvar nemoguće trajno otkloniti jer se ipak radi o tvorničkoj greški. Dakle od popravke je radio još gotovo godinu i pol dana. Je li se isplatilo? Mislim da je. Sada je definitivno upokojen i zamijenjen novim Minijem. :-)
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 35 minuta
 • drlovric: Nisam stvarno znao da Hrvatska nema ATV . Kod mene je US account pa nisam ni provjeravao.
 • smayoo: Apple žičani miš (tzv. "sapun";)? Radi, ali ne radi horizontalni scroll.
 • ivan123123: Pozdrav! Može li se apple mouse koristiti na običnim laptopima, uz windowse?
 • ihorvat: sve što je iznad 3k je meni više nego odgovarajuće. Ima malo coatinga na ekranu ali ništa strašno kupio sam novi punjač početkom godine tako da onda može nadam se za 3500 otići ako ne i više, hvala na pomoći! :D
 • iLeo: Ja bi rekao prije 4-5K nego 3K
 • ihorvat: retina
 • smayoo: Retina ili non-retina?
 • ihorvat: koliko bi realno mogao dobiti za mb pro 15" 2012 sa 240ssd i7 8gb ram? Može 3000?
 • smayoo: Vjerojatno taj što se ATV usluga u Hrvatskoj službeno ne nudi? :)
 • drlovric: Sto bio razlog da ATV ima slovenske, madjarske i bugarske titlove, ali ne i hrvatske? :(
 • Zdravac: Da, istina.
 • Dijete: nije sve u reziserima, ima nesto i u producentima...
 • Zdravac: Ja ogledao prvu epizodu See, i naravno, sve moraju zajebati sa glupim vulgarnim i neobjašnjivo nepotrebnim scenama gdje ubiju svu čar pustolovne akcije. Stvarno ponekad ne razumijem tu potrebu režisera da idu baš za extremima.
 • stefanjos: for all man kind i moring show su meni odlicni. nemam predispoziciju za free, ali razmisljam si uzet pretplatu, ali malo mi je toga za cijenu koju mi se nudi s obzirom da sam zadovoljan i netflixom
 • drlovric: Dobio sam evo 12 mj ATV pretplatu uz novi iPhone 11. Jel ima nesto vrijedno za pogledati tamo? Neka preporuka? :)
 • dpasaric: Evo imate osvrt, pa javite dojmove u komentarima!
 • energyman: Ovo je predivno, konačno i base specka vrijedi nešto. Ide moj 2017 MBP na prodaju uskoro :D
 • stefanjos: znam za us$, trazim davorovu preracunutu cijenu s marzama :D
 • drlovric: $2800
 • stefanjos: koliko je base_ napokon nesto sto bi mogao uzeti kad mi crkne early 2013 retina 13 >(
 • drlovric: Bice eto najverojatnije moj MBP 2018 na prodaju uskoro, ako nekoga bude zanimalo :)
 • drlovric: Meni se ovaj laptop svidja. Vjerojatno cu ga kupiti 16/32GB sa 1TB SSD. Al ne mogu da vjerujem da u 2020. godini jos uvijek imaju 720p front cameru. Facetime stvarnno izgleda jadno :)
 • Soffoklo: @dpasacric to je sa 8TB SSD-om i 64GB RAM-a? Dobro je što je početni model iste cijene kao i 15,4" uz novije zvučnike, bolju tipkovnicu, itd
 • Soffoklo: S obzirom da su Japanci gazde Vibera još je i dobar po pitanju kiča, ali svakako je bolji od Facebookovog špijunskog sranja pod imenom WhatsApp
 • dpasaric: MacBook Pro 16" :) Preračunao sam koliko će kod nas stajati top model: nešto manje od 57.000 kn :)
 • JOHN: Trebale bi postoajti dvije verzije. Jedna osnova za razgovore, video poziv, poruke, a druga verzija sa svim ostalim govancima(stickeri i sl.)
 • JOHN: Viber je kič, a u tom smjeru lagano ide i whatsapp
 • JOHN: A za 15 su rekli zbogom!
 • drlovric: Meni je Viber super, koristim ga godinama i radi ko grom.
 • Matija klc: Uzas koliko je taj Viber po mojem misljenju iza Whatsappa. Opca katastrofa. A moram ga koristiti radi pojedinih kolega sa posla.
 • drlovric: Stigao nam novi MBP :) Nije cak nesto nenormalno ni skup :)
 • JOHN: Krasno
 • energyman: Ne potpisuje se više iOS12
 • JOHN: nisam dugo radio povratak na stari softver, jel ga moguće napravit a da se ne pregazi cijeli sadržaj?
 • JOHN: Ne koristim viber jer mi je kićavi šit. Definitivno ova zadnja verzija ios 13 ima problema. Daleko fluidniji mi je bio na ios 12. Za vikend ću ga vratit na 12, ako se još bude potpisivao, A i moram vidjeti što će mi falit od zadnjeg backup-a. iPhone xs također
 • Pixie: Ej ekipa, sto od Apple ekosistema ne stima u Hrvatskoj? Jel Apple Pay podrzan? Apple card? Gledam sto od stvari koje sam aktivirao u Americi mogu koristit kad se vratim doma..
 • smayoo: Ja viberu ne dozvoljavam pristup kontaktima
 • Matija klc: Ljudi moji kako meni steka Viber. Kada hocu novi kontakt pronaci ucitava 10 sekundi kontakte iz imenika. Ne znam dali vama tako? Ios13,iphone xs.
 • yawn pong: Meni je Weather u iOS13 krenio resetirati lokacije. Svako jutro se probudim sa Sant Clarom i New Yorkom iz nekog razloga
 • JOHN: Hrpa nesposobnih mulaca, to su fakin osnovne stvari.
 • JOHN: IOS13 je još jedan od nizu šitova koji ispadaju iz Apple. Zblesira mi se imenik, kad dolaze notfikacije tekst izlazi izvan okvira notifikacije pa je na bijeloj podlozi gotovo nečitljiv, editiranje je teksta je toliko nezgrapno da je tanka linija između select i edit. Kud ne napravi backup isti dan prije samog updejta. Šlamperaj, samo takav
 • ecvis17: u svakom slucaju serverska spika na desktopu ... nije za svakoga naravno ali zanimljivo
 • ecvis17: i da i ne ... fedora je kao neki base ... iako ne kuzim ni ja kako onda govore da je bare-metal hypervizor ...
 • smayoo: Nisam čitao pažljivo. Sorry. Ali - onda to nije OS, nego samo hypervizor
 • ecvis17: @smayoo kako mislis? zar to nije ovisno o tome sto imas u virtualkama ...
 • Pixie: Hvala puno
 • Riba: 64
 • Riba: Da, About This Mac -> System Report -> Software -> Applications, sortiraj po stupcu 32bit/54 bit
 • Pixie: Postoji li mogucnost da provjerim na MBP koje su mi aplikacije 32bitne? Odnosno, sto ce mi prestati raditi kad instaliram Catalinu?
 • smayoo: Sve su napisali, osim što nigdje ne piše koji aplikacijski softver se može koristiti. Genijalci... :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.46 Seconds

Provided by iJoomla SEO