iMac 21,5" mid 2010 model - ugradnja SSD-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 21,5" mid 2010 model - ugradnja SSD-a

08.12.2014 | 07:25
Društvo,

zanima me da li je netko ugrađivao SSD u iMacove uopće? Kako je to napravio, prema kojim tutorialima? Da li je bilo problema?

A onda me zanima specifično ovaj model 2010, 21,5" iMac. Našao sam odličan tuturial na OWC, gdje se ugrađuje SSD BEZ vađenja SuperDrivea, što mi se čini najbolja opcija, samo treba kupiti kabliće za povezivanje SSD-a na matičnu, i naravno SSD.. Taj tutorial spominje samo model 2011, pa stoga nisam siguran za model 2010...

evo linka :

Molio bih da javite svoja iskustva na ovu temu.

Hvala
08.12.2014 | 08:21
Dao sam ugraditi SSD (OWC 6g) u late 2010 27" model na mjesto HDDa (optika je i dalje unutra). Razlog zašto nisam sam radio je što je mac bio pod garancijom tako da nisam baš imao izbora.

Ono što eventualno treba spomenuti je da će ti trebati software za kontrolu ventova jer u trenutku kada skineš HDD koji ima dvožilni kabel preko jumper konektora spojen, mac će sve ventove vrtiti na max.

Što se ostalog tiče tu nema problema, sve radi super.
09.12.2014 | 01:35
Nedavno sam ugradio samsung evo 500 SSD u Imac 27 mid 2010.
Frend i ja smo ga ugrađivali SSD prema OWC video uputama i relativno bi sve prošlo uredu da prilikom vračanja ploče nije ispao data kabel iz slota.

Normalno to sam otkrio kad je sve bilo sastavljeno tako da sam morao ponoviti postupak i jače pritisnuti data kabel koji je ispao.

Ni ja nisam micao optiku, nego sam sa sata power splitter kabelom dodao SSD.

Treba pripaziti na jack od kabla senzora temp. hdd se ne pomješaju strane jer to uzrokuje vrtnju ventilatora hdd na max.
Ja sam jak pazio na to i vratio kako je bio, tako da nisam imao problema s vrtnjom ventilatora i nisam imao potrebu za softwareom za upravljanje ventilatorima.

Fusion drive da ili ne, ima svakakvih uputa po netu, pa sam odlući što ti je bolje...

Nakon ugradnje imac mid 2010 je poletio i onaj osiječaj radiš na compu a ono tišina, nema vrtnje hdd..
09.12.2014 | 13:02
Kažeš da si dodao SSD. To znači da je HDD i dalje unutra? Gdje si uglavio SSD? Zalijepio ga negdje PowerTape-om, ili ?
I na kraju; jesi li složio Fusion Drive. Meni je to zakon kombinacija!
09.12.2014 | 19:49
Da, dodao sam SSD.
HDD je ostao na svom mijestu, a ssd je postavljen, priljepljen 3M trakom na stražnji dio imaca , taman ima mjesta.

eshop.macsales.com/installvideos/imac_mid27_2010_ssddiy/

Slikazaslona2014-12-09u19.22.35.png

Ja na kraju nisam složio fusion drive jer nakon malo istraživanja po netu, došao sam do zaključka da mi je tako bolje s obzirom kako koristim računalo.
Na SSD mi je osx i sve aplikacije, katalozi lightrooma da maximalno iskoristim brzinu ssd-a, te se vrti plex server.
Na HDD su mi itunes backupovi, download folder, muzika i ostali folderi s večim datatekama i piši briši stvari,
a na Nasu mi je ostala multimedija.

Na taj način smatram da ne forsam do kraja ssd i nije uvijek pun i ne piše-briše po njemu , kao što to radi fusion drive.
Tako bi i garbage collection trebao bolje radit, kad več imamo problem s trimom na Yosemiteu.

To je moje mišljenje, nemora značiti da je to najispravnije, ali meni odlično funkcionira i jako sam zadovoljan.
10.12.2014 | 11:04
Super!
Hvala na detaljima .
10.12.2014 | 19:34
13.12.2014 | 13:23
i ja sam danas ugradio SSD u iMac 21,5", model 2010...

htio sam ići na metodu dodavajući SSD ispod DVD-a, ali mi je potreban dodatni kabl sa ebay, puno bih čekao..

na kraju sam ipak ugradio na mjesto optičkog drivea, imao sam dodatni caddy, imao sam SSD od 128 GB.

sad se premišljam oko pravljenja Fusion Drivea ili poput "Ljut k0 Ri5" koristit SSD za OS X a drugih 500 GB za ostalo

a što sa TRIM funkcijom ? kako to uključiti, ili provjeriti da li mi radi?
13.12.2014 | 16:33
Ako češ trebati imam viška power sata splitter cable, za istovremeno napajanje ssd i hdd, i data cable.

Trim funkcija radi s trim eneblerom na Maverick osx, a na Yosemite osx Apple je dodao funkciju provijere svojih drivera- kext signing.

S trim eneblerom gasiš tu funkciju i dobivaš trim ali ako je kext signing ugašen kod restarta dolazi do problemai osx se neče bootati...

www.cindori.org/trim-enabler-and-yosemite/

Apple je uveo kext signing iz jednostavnog razloga, masa ljudi ugrađuje ssd u svoje Macove i tako im produžuje životni vijek što im jako ne odgovara- ne prodaju nove i ne

zarađuju... jadni.
13.12.2014 | 16:39
@Ljut k0 Ri5 - možeš li mi slikati taj splitter cable, da vidim da li je to što ja trebam? koliko cijeniš to?

nisam shvatio - MOGU LI ILI NE MOGU upaliti TRIM funkciju ikako? ako mogu - kako?

fala
13.12.2014 | 17:14
A koliko sw to produzuje vijek SSD-a? S 10 na 15 godina?
13.12.2014 | 17:31
Par $ sam platio, ako ti treba dogovorit čemo se, ja sam u Zg.

Trim funkcuja se pali s programom Trim enebler i sličnima i kao što sam ti rekao na Mavericku radi odlično.

Problem je kod Yosemitea, pročitaj si , poslao sam ti link pa sam odluči dali češ koristit trim enebler ili ne.

@ zabac - Trim samo ubrzava rad garbage colectiona koji oslobađa zauzete čelije za ponovno zapisivanje , a životni vijek odlučuje koliko puta je jedna čelija bila

pobrisana - zapisana, pojednostavljeno rečeno.
Prilozi:
13.12.2014 | 18:32
@ slavko TRIM 3.2.5 je po meni spreman za Yosemtie, ali pročitaj sve šta ti se nudi. jer trebaš isključiti kext signiranje ako to 3,2.5 ne radi automatizmom onda ima neki hack preko Terminala.

www.cindori.org/software/trimenabler/

@Ljut ko Ri5 TRIM i garbage collektion nisu ni slični a kamoli da jedan drugoga "ubrzava". TRIM radi u OS X u a GC u controlleru. Ali to sam već nekoliko milijona puta napisao u jabučnjaku. To sa životnim vijekom maže i proć i ako je jako pojednostavljeno.
13.12.2014 | 19:12
Krivo shvatio. Pisao je kako sami komp ima dulji vijek trajanja. Sorry.
13.12.2014 | 19:53
pa taj kablić, sata splitter, zar to nije za velike 3,5" diskove?
13.12.2014 | 20:27
@tino1- nisam ni rekao da su slični, možda sam se krivo izrazio za "ubrzava", bolje bi bilo "saving time".

Apsolutno si u pravu da trim radi u OS Xu a GC u controleru

TRIM command enables the OS to notify the SSD that old data is no longer valid about the time it deletes the logical block addresses from its logical table. The advantage of the TRIM command is that it enables the SSD’s GC to skip the invalid data rather than moving it, thus saving time not rewriting the invalid data. This results in a reduction of the number of erase cycles on the flash memory and enables higher performance during writes. The SSD doesn’t need to immediately delete or garbage collect these locations it just marks them as no longer valid.
13.12.2014 | 20:32
@VanjusOS- Sata power splitter cabel dijeli napajanje između HDD i SSD.

Jedan kraj je priključen na Hdd 3,5" koji je originalno u imacu a drugi dio je priključen na SSD.
13.12.2014 | 20:37
@Ljut k0 Ri5 - i mislio sam tako, ali to mi se čini prevelik konektor za 2,5" SSD..

uglavnom, mislim da ću ipak ostaviti ovako kako je sad, bez DVD-a, a naručio sam externo kućište za DVD, pa ako zatreba DVD, imam...

Imam još jedno pitanje za sve koju su sami rastavljali/popravljali iMacove , nisam siguran da li da otvaram novu temu ili možemo ovdje nastaviti?

KAKO OČISTITI "FLEKE" KOJE SE VIDE NA BIJELOJ PODLOZI NA IMACU?

- da li je netko osobno to radio, može li opisati postupak, prema kojem tutorialu je radio, na kojem iMacu...
13.12.2014 | 20:54
Ja se to isto spremam napraviti, gledao sam neki tutorial na you tubeu, ali bi me isto interesirala iskustva ako je netko rastavlao lcd panel i brisao fleke.
13.12.2014 | 21:52
našao sam ovaj link :

ne čini se baš jako teško, što vi mislite?
14.12.2014 | 09:45
Možda nači bolje upute jer ove su kovačke.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 13 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

cariblanco, divanl, Gjuroo, Maxxy, Riba, Anonimci (510)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.83 Seconds

Provided by iJoomla SEO