iMac 21,5" mid 2010 model - ugradnja SSD-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 21,5" mid 2010 model - ugradnja SSD-a

08.12.2014 | 07:25
Društvo,

zanima me da li je netko ugrađivao SSD u iMacove uopće? Kako je to napravio, prema kojim tutorialima? Da li je bilo problema?

A onda me zanima specifično ovaj model 2010, 21,5" iMac. Našao sam odličan tuturial na OWC, gdje se ugrađuje SSD BEZ vađenja SuperDrivea, što mi se čini najbolja opcija, samo treba kupiti kabliće za povezivanje SSD-a na matičnu, i naravno SSD.. Taj tutorial spominje samo model 2011, pa stoga nisam siguran za model 2010...

evo linka :

Molio bih da javite svoja iskustva na ovu temu.

Hvala
08.12.2014 | 08:21
Dao sam ugraditi SSD (OWC 6g) u late 2010 27" model na mjesto HDDa (optika je i dalje unutra). Razlog zašto nisam sam radio je što je mac bio pod garancijom tako da nisam baš imao izbora.

Ono što eventualno treba spomenuti je da će ti trebati software za kontrolu ventova jer u trenutku kada skineš HDD koji ima dvožilni kabel preko jumper konektora spojen, mac će sve ventove vrtiti na max.

Što se ostalog tiče tu nema problema, sve radi super.
09.12.2014 | 01:35
Nedavno sam ugradio samsung evo 500 SSD u Imac 27 mid 2010.
Frend i ja smo ga ugrađivali SSD prema OWC video uputama i relativno bi sve prošlo uredu da prilikom vračanja ploče nije ispao data kabel iz slota.

Normalno to sam otkrio kad je sve bilo sastavljeno tako da sam morao ponoviti postupak i jače pritisnuti data kabel koji je ispao.

Ni ja nisam micao optiku, nego sam sa sata power splitter kabelom dodao SSD.

Treba pripaziti na jack od kabla senzora temp. hdd se ne pomješaju strane jer to uzrokuje vrtnju ventilatora hdd na max.
Ja sam jak pazio na to i vratio kako je bio, tako da nisam imao problema s vrtnjom ventilatora i nisam imao potrebu za softwareom za upravljanje ventilatorima.

Fusion drive da ili ne, ima svakakvih uputa po netu, pa sam odlući što ti je bolje...

Nakon ugradnje imac mid 2010 je poletio i onaj osiječaj radiš na compu a ono tišina, nema vrtnje hdd..
09.12.2014 | 13:02
Kažeš da si dodao SSD. To znači da je HDD i dalje unutra? Gdje si uglavio SSD? Zalijepio ga negdje PowerTape-om, ili ?
I na kraju; jesi li složio Fusion Drive. Meni je to zakon kombinacija!
09.12.2014 | 19:49
Da, dodao sam SSD.
HDD je ostao na svom mijestu, a ssd je postavljen, priljepljen 3M trakom na stražnji dio imaca , taman ima mjesta.

eshop.macsales.com/installvideos/imac_mid27_2010_ssddiy/

Slikazaslona2014-12-09u19.22.35.png

Ja na kraju nisam složio fusion drive jer nakon malo istraživanja po netu, došao sam do zaključka da mi je tako bolje s obzirom kako koristim računalo.
Na SSD mi je osx i sve aplikacije, katalozi lightrooma da maximalno iskoristim brzinu ssd-a, te se vrti plex server.
Na HDD su mi itunes backupovi, download folder, muzika i ostali folderi s večim datatekama i piši briši stvari,
a na Nasu mi je ostala multimedija.

Na taj način smatram da ne forsam do kraja ssd i nije uvijek pun i ne piše-briše po njemu , kao što to radi fusion drive.
Tako bi i garbage collection trebao bolje radit, kad več imamo problem s trimom na Yosemiteu.

To je moje mišljenje, nemora značiti da je to najispravnije, ali meni odlično funkcionira i jako sam zadovoljan.
10.12.2014 | 11:04
Super!
Hvala na detaljima .
10.12.2014 | 19:34
13.12.2014 | 13:23
i ja sam danas ugradio SSD u iMac 21,5", model 2010...

htio sam ići na metodu dodavajući SSD ispod DVD-a, ali mi je potreban dodatni kabl sa ebay, puno bih čekao..

na kraju sam ipak ugradio na mjesto optičkog drivea, imao sam dodatni caddy, imao sam SSD od 128 GB.

sad se premišljam oko pravljenja Fusion Drivea ili poput "Ljut k0 Ri5" koristit SSD za OS X a drugih 500 GB za ostalo

a što sa TRIM funkcijom ? kako to uključiti, ili provjeriti da li mi radi?
13.12.2014 | 16:33
Ako češ trebati imam viška power sata splitter cable, za istovremeno napajanje ssd i hdd, i data cable.

Trim funkcija radi s trim eneblerom na Maverick osx, a na Yosemite osx Apple je dodao funkciju provijere svojih drivera- kext signing.

S trim eneblerom gasiš tu funkciju i dobivaš trim ali ako je kext signing ugašen kod restarta dolazi do problemai osx se neče bootati...

www.cindori.org/trim-enabler-and-yosemite/

Apple je uveo kext signing iz jednostavnog razloga, masa ljudi ugrađuje ssd u svoje Macove i tako im produžuje životni vijek što im jako ne odgovara- ne prodaju nove i ne

zarađuju... jadni.
13.12.2014 | 16:39
@Ljut k0 Ri5 - možeš li mi slikati taj splitter cable, da vidim da li je to što ja trebam? koliko cijeniš to?

nisam shvatio - MOGU LI ILI NE MOGU upaliti TRIM funkciju ikako? ako mogu - kako?

fala
13.12.2014 | 17:14
A koliko sw to produzuje vijek SSD-a? S 10 na 15 godina?
13.12.2014 | 17:31
Par $ sam platio, ako ti treba dogovorit čemo se, ja sam u Zg.

Trim funkcuja se pali s programom Trim enebler i sličnima i kao što sam ti rekao na Mavericku radi odlično.

Problem je kod Yosemitea, pročitaj si , poslao sam ti link pa sam odluči dali češ koristit trim enebler ili ne.

@ zabac - Trim samo ubrzava rad garbage colectiona koji oslobađa zauzete čelije za ponovno zapisivanje , a životni vijek odlučuje koliko puta je jedna čelija bila

pobrisana - zapisana, pojednostavljeno rečeno.
Prilozi:
13.12.2014 | 18:32
@ slavko TRIM 3.2.5 je po meni spreman za Yosemtie, ali pročitaj sve šta ti se nudi. jer trebaš isključiti kext signiranje ako to 3,2.5 ne radi automatizmom onda ima neki hack preko Terminala.

www.cindori.org/software/trimenabler/

@Ljut ko Ri5 TRIM i garbage collektion nisu ni slični a kamoli da jedan drugoga "ubrzava". TRIM radi u OS X u a GC u controlleru. Ali to sam već nekoliko milijona puta napisao u jabučnjaku. To sa životnim vijekom maže i proć i ako je jako pojednostavljeno.
13.12.2014 | 19:12
Krivo shvatio. Pisao je kako sami komp ima dulji vijek trajanja. Sorry.
13.12.2014 | 19:53
pa taj kablić, sata splitter, zar to nije za velike 3,5" diskove?
13.12.2014 | 20:27
@tino1- nisam ni rekao da su slični, možda sam se krivo izrazio za "ubrzava", bolje bi bilo "saving time".

Apsolutno si u pravu da trim radi u OS Xu a GC u controleru

TRIM command enables the OS to notify the SSD that old data is no longer valid about the time it deletes the logical block addresses from its logical table. The advantage of the TRIM command is that it enables the SSD’s GC to skip the invalid data rather than moving it, thus saving time not rewriting the invalid data. This results in a reduction of the number of erase cycles on the flash memory and enables higher performance during writes. The SSD doesn’t need to immediately delete or garbage collect these locations it just marks them as no longer valid.
13.12.2014 | 20:32
@VanjusOS- Sata power splitter cabel dijeli napajanje između HDD i SSD.

Jedan kraj je priključen na Hdd 3,5" koji je originalno u imacu a drugi dio je priključen na SSD.
13.12.2014 | 20:37
@Ljut k0 Ri5 - i mislio sam tako, ali to mi se čini prevelik konektor za 2,5" SSD..

uglavnom, mislim da ću ipak ostaviti ovako kako je sad, bez DVD-a, a naručio sam externo kućište za DVD, pa ako zatreba DVD, imam...

Imam još jedno pitanje za sve koju su sami rastavljali/popravljali iMacove , nisam siguran da li da otvaram novu temu ili možemo ovdje nastaviti?

KAKO OČISTITI "FLEKE" KOJE SE VIDE NA BIJELOJ PODLOZI NA IMACU?

- da li je netko osobno to radio, može li opisati postupak, prema kojem tutorialu je radio, na kojem iMacu...
13.12.2014 | 20:54
Ja se to isto spremam napraviti, gledao sam neki tutorial na you tubeu, ali bi me isto interesirala iskustva ako je netko rastavlao lcd panel i brisao fleke.
13.12.2014 | 21:52
našao sam ovaj link :

ne čini se baš jako teško, što vi mislite?
14.12.2014 | 09:45
Možda nači bolje upute jer ove su kovačke.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 54 minuta
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, tino1, Tomek, zvone, Anonimci (391)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO