Fusion Drive za sve
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fusion Drive za sve


26.11.2012 | 19:35
Na temi "SSD MBP late 2011" je Lukarak potegnuo ideju da organizira njegov SSD i HDD u Fusion Drive.
Za sve one koji ne znaju šta je Fusion Drive: To je kad SSD i HDD u jednoj mašini rade kao veliki Hibrid HDD i koriste prednosti brzine SSD-a i velićine HDD-a i to tako da mašina sve šta se učestalo korist parkira na SSD a sve ostalo na HDD i to uvjek aktualno i ažurirano. Na primjer koristiš se stalno nekim Programom-Dokumentom isti će biti na SSD-u, a one koje ne koristiš tako učestalo biti će na HDD-u. Ako nešto sa HDD-a počneš koristiti učestalije prebacit će ga automatski na SSD. To se ima kupiti u novom IMac-u, ali može se i sam napraviti i to ovako:


1.USB Stick sa OS 10.8.2 (Bootable) to se može napraviti sa Lion Diskmaker-om.
2.Back up svega (Time Mashine ili sa CCC na neki HDD)
3.Startaj sa USB Stick-a (Alt tipka kod startanja, izaberi USB Stick)
4.Pokreni DiskUtility i izbriši sve sa HDD-a i SSD-a ( nazovi ih kod brisanja HDD i SSD tako da ih poslije možeš bolje vidjeti) Kod ovoga gubiš sve podatke.
5.Sad otvori Terminal i kreiraj jedan Logical Volumen i to:
a.Sa komandom “diskutil list” identificiraj kako ti se zovu HD-ovi. Najčešće je to “disk0″ “disk1″ itd.
b.Sad pokreni sa “diskutil coreStorage create FusionDrive disk0 disk1“ na mjestu disk0 i disk1 upiši ovdje tvoje HD-ove. Na mijesto FusionDrive se može upisati bilo koje ime.
c.Sad pogledaj sa komandom “diskutil coreStorage list” koji UUID ima tvoj novi HD. Kopiraj ga trebat će ti. To se nalazi pod „Logical Volume Group“ i izgleda ovako nekako „610F9C1C-3E64-3C52-B4C8-94AB8F3AED22“
d.Sad kreiraj novi HD sa “diskutil coreStorage createVolume 610F9C1C-3E64-3C52-B4C8-94AB8F3AED22 jhfs+ MojNoviDrive 100%“ na mjesto „610F9C1C-3E64-3C52-B4C8-94AB8F3AED22“ stavi normalno tvoj prije kopirani UUID a na mjesto „MojNoviDrive“ naziv koji želiš dati tvom novom HD-u. 100% je zato jer želiš koristiti 100% prostora tu se može upisati i u GB-ovima.
6.Izađi iz terminala i instaliraj Mountein Lion i prepeglaj sa Back Up-om sa Time Machine i to je to.

OBAVEZNO JE BACK UP I PAZI NA VELIKO I MALO SLOVO KAO UVJEK SA TERMINALOM.

Ako nešto userete nisam kriv.


Hvala još jedanput Lukarak za stvarno genialnu ideju.
26.11.2012 | 20:00
Mala napomena da u ovom sličaju ne radi TRIM enabler na ssd-u ako ste sami ugrađivali ssd
Ne znam kako je sa original Fusion driveom i original Apple ssd-ovima
To je za sad jedina prepreka zašto si još to nisam napravio makar ni sam ne zna koliko je taj TRIM bitan
26.11.2012 | 20:09
Ne mogu si zamisliti kako bi TRIM i kod originala radio, šta TRIM-uje i kad? Odakle zna na šta se njegovo pospremanje odnosi na SSD i HDD, kad je sve jedan Volumen? Glavno da radi Garbage Collection to je dovoljno, jer je isti u Controlleru tako da utječe samo na SSD.
Ako neko ima oriđiđi neka pogleda da li je kod njega TRIM uključen?
26.11.2012 | 20:41
Ovo vrijedi za baš sve Macove?
26.11.2012 | 21:05
Koji Mac imaš? Za sve koji mogu ML.
26.11.2012 | 21:06
24" iMac Early 2008
26.11.2012 | 21:08
A OS-X?
26.11.2012 | 21:42
ML 10.8.2
26.11.2012 | 22:07
Onda može.
26.11.2012 | 23:45
Nisam skužio kako OS sam od sebe zna koji je od dva drivea SSD, a koji HDD i kako da seli podatke tamo-vamo ovisno o učestalosti korištenja?
26.11.2012 | 23:48
svaka cast na tutorijalu. to mi je bila prva zamisao kad sam vidio keynote. Pricekat cu da vidim kako ce to ekipi raditi na razlicitim konfiguracijama pa cu se i ja odluciti
27.11.2012 | 00:53
smayoo kaže:
Nisam skužio kako OS sam od sebe zna koji je od dva drivea SSD, a koji HDD i kako da seli podatke tamo-vamo ovisno o učestalosti korištenja?


Ima jedan programćić koji se zove “Core Storage” integriran u OS -u koji prati sve navike User-a i od njih stvara i ažurira listu prioriteta. Taj software je prvi put itegriran u OSX X 10.7 Lion. Spaja dva fizička HD-a u jedan i placira podatke koliko toliko eficijentno sa jednog HD-a na drugi. Za to se služi jednim Algoritmom koji pamti direktne pristupe podatcima i broji učestalost tih pristupa, novo memorirane verzije ili traženje nečeg preko Spotlighta. A vjerojatno je SSD nekako označijo kao neku vrstu velikog Cache tako da zna gdje će pakovati naj češće upotrebljene stvari.
Sve to bi se moglo odgovoriti na ”IF”?
16.01.2013 | 21:54
Prije tjedan dana instalirao sam prema gore navedenim uputama fusion drive i isprobavao ga 6 dana i danas ga ukinuo. Kreiranje je proteklo prema uputama bez grešaka, ali… Set stvoren pod podizanjem recovery sučelja iz mountain lion instalacijskog medija nije vidljiv od strane lion operativnog sustava; dakle kad se ML instalira na tako stvoreni fusion drive taj disk nije vidljiv običnom lionu; druga i ne manja mana je nemogućnost bilo kakve interakcije s core storage servisom koji upravlja tako stvorenim setom diskova. Izuzetno mi je važno u svakom trenutku znati koliko "brzog" prostora imam na raspolaganju, npr. treba mi 30Gb brzog diska za određeni posao, ali ovako imam samo jedan disk i ne znam koliko je "popunjeno" ssd-a. Možda da postoji unutar disk utility-a sekcija u kojoj bi se moglo na temelju kriterija po kojima servis radi narediti oslobodi mi 25% ili u gigabajtima tolko i tolko prostora na ssd-u isto kao što se mijenja veličina particije pri particioniranju. S takvim načinom rukovanja i raspolaganja fusion drive-om bi bio zadovoljan, ovako palac dolje.
16.01.2013 | 22:35
Ja na ovo gledam kao na nesto sto koriste siroke mase. Prvi put sam za kombinaciju SSD i klasicnog diska cuo kad je Seagate izdao Momentus XT. Ne sjecam se da li je bilo kakvih problema ili ne.
Ako ti treba, kako kazes, 30GB za odredjeni posao, onda se valjda moze koja kuna vise dati za nesto veci SSD.
16.01.2013 | 22:56
I kad staviš veći ssd opet ne znaš koliko ga je zauzeto, sigurno manje nego kad je unutra disk manjeg kapaciteta ali opet nemaš uvid, a mogućnost postoji jer core storage sigurno zna za svaki mb kako je popunjen i na kojem dijelu diska.
17.01.2013 | 09:07
Boji se da nisam sve razumio do kraja, zato:

1. Ti si složio Fusion drive u ML-u i na takav Fusion drive mislio instalirati Lion? Ili takav disk ti nije vidio lion, kako?
2. Zašto moraš imat mogućnost narediti SSD u toj komfiguraciji da oslobodi "radnog prostora "?
Ta mogućnost bi bila kontra produktivna, jer bi SSD po tvom nahođenju pisao i brisao i time se sve više usporavao ili producirao bezpotrebnih zadataka TRIM-u ili GC-enu. Zato je FD napravljen da to radi automatizmom. U ostalom sve jedno koliko ti je SSD velik, taj dio FD-va je uvjek maximum popunjen, jer ta konfiguracija teži ka što bržem pristupu i obradi podataka i zato će uvjek iznova izračunavati cikluse učestalosti pristupanja i pohranjivanja podataka i te pakovati na SSD. Ali ako User smatra da to može raditi sa većom preciznošću nego taj algoritam, onda za takvog usera nije FD.
Na kraju, ja smatram da će se takva komfiguracija tek nakon nekog vremena poslagati kako treba, jer da bi mogla odrediti prioritete u obradi mora imati neki niz pristupa iz kojih bi mogla poćeti izračumnavati učestalost pristupa.

To je isto ko da si kupim automatik i kažem da bi trebao imati mogućnost određivanja pri kojim obrtajima motora bi trebalo šaltati. Pa kupi manualni mijenjač i šaltaj brate kolko hoćeš.
17.01.2013 | 09:41
Smet kaže:
I kad staviš veći ssd opet ne znaš koliko ga je zauzeto, sigurno manje nego kad je unutra disk manjeg kapaciteta ali opet nemaš uvid, a mogućnost postoji jer core storage sigurno zna za svaki mb kako je popunjen i na kojem dijelu diska.


Nisam mislio veći disk u kombinaciji FD-a, već klasično. Na pameti mi je bilo slijedeće: Radiš posao profi, za novce, tražiš određene performanse i tražiš potpunu kontrolu nad smještajem podataka. Mislim da za tebe nije FD.
FD je više za nekog običnog korisnika koji postavi to i "mozak na pašu".
17.01.2013 | 15:30
Tino1, što se tiče ciklusa pisanja i brisanja podataka s ssd-a mišljenja sam da već današnji ssd diskovi imaju duži životni vijek nego klasični, kombinacija u kojoj su mi podaci zarobljeni na ssd-u i klasičnom disku mi ne ostavlja mjesta za puštanje mozga na pašu. Ja sam složio fusion drive iz ML-a i instalirao ML. Takvom disku ne može pristupiti lion pokrenut s vanjskog diska, a s obzirom da je core storage prisutan i u lionu mislim da bi bilo logično da lion može čitati ML disk, ali očito su i tu napravljene modifikacije. Što se tiče utjecaja na količinu slobodnog prostora mislio sam da bi bilo dobro da korisnik može prema parametrima i algoritmima s kojima core storage raspolaže utjecati do neke mjere na količinu slobodnog ssd prostora i da ima uvid u popunjenost određenog diska, možda i grafički kao što to rade programi za defragmentaciju; možeš s ssd-a prema kriterijima učestalosti pristupa i korištenja osloboditi još npr. 10% podataka i ništa više. Tih 10% servis ne prebaci sam automatizmom, pa eto možeš to prebaciti ručno. S tim mogućnostima bi mi mozak lakše odlazio na pašu.
17.01.2013 | 21:13
@Smet
Ti možeš biti mišljenja kakvog hoćeš, ali fakt je da SSD gubi drstično na brzini kad se po njemu piše i briše bez da sae podvrgne torturi GC i ili TRIM-a. Ali u pravu si to ne bi trebalo biti nešto šta bi nam uzrokovalo glavobolju, barem na početku ne.
To da Lion ne prepoznaje takav kombinirani disc nisam znao, možda postoji neki workaround kojim bi se to moglo pokrenuti.
Ali tvoj nagon za utjecanje na količinu podataka koji su pohranjeni na SSD-u mi nikako nije jasan. Kako ti znaš da to sistem već sam ne radi u sklopu optimiziranja cijelog sistema? Ako ne vidiš popunjenost na SSD u, onda ne možeš ni znati dali sistam to ne optimira sam.
Ja mislim da si prebrzo odustao da bi mogao procijeniti učinkovitost takvog sustava.
17.01.2013 | 22:58
Nisam odustao, dapače; vrijeme će sigurno pokazati prednosti ovog sistema.
20.01.2013 | 00:04
Na svom MBP late 2011 sam slozio FD prije 20 dana, prije toga sam napravio backup na synology. Slijedio sam slican tutorial na netu kao ovaj tu, sve je proslo glatko, od samog konfiguriranja FD do restore mojeg backup-a.

Odlucio sam se za to jer sam nakon kupovine MBP odmah ubacio unutra i ssd, s time sto sam u optibay stavio 1tb hdd, i sve je radilo odlicno ne mogu se zaliti, no uvijek sam razmisljao gdje sta instaliras i kolko mjesta imam na ssd-u i slicno. Sada sam sretan s ovim setupom, stvarno jos nisam naisao na trenutak kada sam skuzio da je nesto sporije nego prije ( niti brze dakako), ali nema vise onog razmisljanja o tome sta ti treba/ ne treba biti na ssdu i kopiranja s hdd na ssd i obratno. U svakom slucaj preporuka, i ako kome treba informacija vise, slobodno pitajte.
26.03.2013 | 13:57
Izgleda da smo se malo prerano poveselili:

Tek sa 10.8.3 i malo drugacijim postupkom je to pravi fusion drive:

blog.macsales.com/17624-os-x-10-8-3-prov...pped-macs#more-17624
08.01.2014 | 18:14
Koja je razlika u postupku i krajnjem učinku?

Naime, ja imam bootable 10.8 na USB Sticku. Ne znam kako doći do 10.8.3.
Mogu li svejedno raditi Fusion sa tom početnom verzijom Mountain Liona ili mora biti baš 10.8.3 (ili stariji)?
08.01.2014 | 19:23
Mora biti 10.8.3 ili noviji.
08.01.2014 | 19:31
Pogledaj ovdje:
support.apple.com/kb/HT4848?viewlocale=en_US
13.01.2014 | 23:37
Ako ću za Fusion Drive raditi novi USB bootable OS X disk, mogu ga napraviti i iz 10.9.1 ili je bolje raditi ga iz 10.8.3?

Naime, ionako ću kasnije upgrejdati na Mavericks, pa da ne radim ovaj 10.8.3 međukorak ako nije potrebno...
14.01.2014 | 01:01
ili noviji.
14.01.2014 | 03:20
Nice
16.01.2014 | 18:39
Riješeno

I to ovako:
Napravljen TimeMachine BackUp (2,5h).
Izvađen SuperDrive i na njegovo mjesto ubačen OCZ 450 SSD od 256GB. SuperDrive umetnut u vanjsko USB kućište.
S Mac App Stora skinut Mavericks i s DiskMakerom X napravljen bootabilan USB.
Diskovi formatirani u FusionDrive prema gornjim uputama.
Restore from TimeMachine (1,15 min) i eto novog, puno bržeg MBP-a .

Hvala dečki!
17.01.2014 | 14:31
Pozdrav svima.
Kad smo kod Fusion drivea imam dva pitanja pa ako netko zna odgovor....

Dakle, imam MBP 13" mid 2012.
Ugradio bih SSD disc i zadrzao stari HDD na mjestu DVD-a.
Napravio bih Fusion Drive da imam virtualno jedan disc.

Pitanja su:
- Kako bi se ponasala baterija buduci je sada povecana potrosnja ugradnjom jos jednog disca?
- Mogu li se putem BootCamp-a na taj sada jedan disc instalirati i Windowsi.

Windowse jako rijetko koristim (mjesecno jednom do dva puta) zbog nekih uredjaja koje koristim na poslu, a za koje nema mogucnosti drugogo pristupa osim Windowsima, dakle trebaju mi

Hvala znalcima i onima koji su vec probali na odgovorima
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 25 minuta
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, dgajic, drlovric, m@xym, Maxxy, Riba, smayoo, Anonimci (378)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO