Ubo sam si Minija... :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ubo sam si Minija... :)

06.11.2014 | 11:22
Na SSD diskovima koji dolaze sa Mac računalima je Trim uključen, na third party SSD-ovima nije podržan... Postoje načini kako ga uključiti, jedan je Trim enabler. Problem sa Yosemite je u tome što je Apple uveo kext signing koji je potrebno isključiti prije pokretanja Trim enablera... Sve u svemu, sa Yosemite su dodatno zakomplicirali stvar tako da sam ja odlučio ostaviti Trim isključen. Previše je postova na stranim forumima u kojima se ljudi tuže na boot failure nakon uključivanja trima tom metodom na third party SSD-ovima... Da ne duljim, tu sve piše...

www.cindori.org/trim-enabler-and-yosemite/
06.11.2014 | 12:21
U mom MBPro ugrađen je Samsung EVO840 SSD 120 GB. Nakon što sam napravio upgrade sustava na Yosemite prestao je raditi Trim Enabler. Ali sam skinuo noviju verziju Trim Enablera i bez ikakvih posljedica (za sada) ga ponovo pokrenuo.
Obzirom da ništa posebno ne instaliram na stroj, mislim da ne bi trebalo biti problema.
06.11.2014 | 13:08
Wiseguy kaže:
U mom MBPro ugrađen je Samsung EVO840 SSD 120 GB. Nakon što sam napravio upgrade sustava na Yosemite prestao je raditi Trim Enabler. Ali sam skinuo noviju verziju Trim Enablera i bez ikakvih posljedica (za sada) ga ponovo pokrenuo.
Obzirom da ništa posebno ne instaliram na stroj, mislim da ne bi trebalo biti problema.

Medjutim moras paziti kod kod update-a OS da ti updater ponovo ne ukopca provjeru potpisa kextova. Kad se to dogodi neces moci bootati stroj. Ili probaj sam napraviti PRAM reset i vise nema boot-a. Ukoliko ti se to dogodi tada bootas sa CMD-R u Recovery i pokusas na terminalu ponovo u NVRAM zapisati da ne provjerava potpise kextova.
sudo nvram boot-args="kext-dev-mode=1"

ili kopirati original (nemodificirani) IOAHCIFamily.kext sa recovery particije na boot disk.
09.11.2014 | 20:04
dxdandy (a i ostali) u koji slot ste stavili SSD? Mislim na varijantu da u Miniju ostanu obadva diska?
Citao sam da je dosta ljudi imalo problema ako se klasicni disk ostavi u "lower" slotu a ssd stavi u "upper" dok obratno nema problema.
za one koji ne znaju lower slot je donji kada Mini stoji ne stolu, ne kada je okrenut i stavljate disk unutra
09.11.2014 | 20:24
meni je SSD u lower
10.11.2014 | 10:28
Mislim da cu i ja to odmah napraviti da nebi morao ponovo otvarati
Onu termalnu zastitiu si ostavio na hdd ili si je preslio na ssd? Da li je to opce termalna zastita ili nesto drugo pa je bitno da ostane u tom lower slotu jer je blizu wi-fija?
10.11.2014 | 11:22
Misliš folija koja je na HDD? Ona ti je na SSDu nepotrebna, na HDD je obavezno stavi. Mislim da nije riječ o termalnoj zaštiti već o zaštiti samih konektora.
10.11.2014 | 11:51
Da, mislim na onu crnu foliju koja je s donje strane hdd-a. Ostavit cu je, ni meni nema smisla da ide na ssd koji je skroz zatvoren i manje se grije.
10.11.2014 | 14:57
MoschuS kaže:
dxdandy (a i ostali) u koji slot ste stavili SSD? Mislim na varijantu da u Miniju ostanu obadva diska?
Citao sam da je dosta ljudi imalo problema ako se klasicni disk ostavi u "lower" slotu a ssd stavi u "upper" dok obratno nema problema.
za one koji ne znaju lower slot je donji kada Mini stoji ne stolu, ne kada je okrenut i stavljate disk unutra

Znaci, kad mi je mini u radnom polozaju tj. na stolu ako me sjecanje ne vara onda je meni donji tj. onaj blize stolu stari hdd a ssd mi je onda gornji. Mislim da klasicnom hdd-u mozda jedino moze smetati temperatura tj. da nema kuda otici od ssd. Ne vidim koji drugi razlog moze biti ako je sve sjelo na svoje mjesto perfektno. Ispravite me ako grijesim.
10.11.2014 | 15:15
About This Mac - System Report - SATA/SATA Express

pogledaj 'Bay name'
10.11.2014 | 20:03
Da, kod mene je stari tj. original disk Lower a ssd disk Upper. A kakvih su to problema imali ako smijem pitati. Kako god, dok se ne pocnu primjecitvati neki problemi, nista ne diram. Jedino sto mi ovaj tjedan stize i 16gb memorije pa mozda kad krenem rastavljati budem imao volje i mjesta diskovima zamjeniti iako ne vidim razlog zasto bi se problemi javljali. Moram li nesto prije toga ako se na to i odlucim napraviti i u OS-u ili ne. Mislim namjestio sam da se boota sa ssd-a pa je valjda to to ?
11.11.2014 | 01:04
ukoliko ti sve radi ne diraj
11.11.2014 | 13:22
Evo i moja operacija ssd uspjesno zavrsena, upravo instaliram sve nazad
11.11.2014 | 14:15
Cestitam !

Meni se nakon instalacije SSD znatno smanjio period bootanja i naravno samo pokretanje aplikacija ali sam subjektivnog misljenja da mi je boot bio jos dosta brzi na mavericksu.
Kazem, subjektivno misljenje .
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 17 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

1v@n, drlovric, Ender, moragd, Riba, zorsim, Anonimci (448)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.73 Seconds

Provided by iJoomla SEO