Ubo sam si Minija... :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ubo sam si Minija... :)

06.11.2014 | 11:22
Na SSD diskovima koji dolaze sa Mac računalima je Trim uključen, na third party SSD-ovima nije podržan... Postoje načini kako ga uključiti, jedan je Trim enabler. Problem sa Yosemite je u tome što je Apple uveo kext signing koji je potrebno isključiti prije pokretanja Trim enablera... Sve u svemu, sa Yosemite su dodatno zakomplicirali stvar tako da sam ja odlučio ostaviti Trim isključen. Previše je postova na stranim forumima u kojima se ljudi tuže na boot failure nakon uključivanja trima tom metodom na third party SSD-ovima... Da ne duljim, tu sve piše...

www.cindori.org/trim-enabler-and-yosemite/
06.11.2014 | 12:21
U mom MBPro ugrađen je Samsung EVO840 SSD 120 GB. Nakon što sam napravio upgrade sustava na Yosemite prestao je raditi Trim Enabler. Ali sam skinuo noviju verziju Trim Enablera i bez ikakvih posljedica (za sada) ga ponovo pokrenuo.
Obzirom da ništa posebno ne instaliram na stroj, mislim da ne bi trebalo biti problema.
06.11.2014 | 13:08
Wiseguy kaže:
U mom MBPro ugrađen je Samsung EVO840 SSD 120 GB. Nakon što sam napravio upgrade sustava na Yosemite prestao je raditi Trim Enabler. Ali sam skinuo noviju verziju Trim Enablera i bez ikakvih posljedica (za sada) ga ponovo pokrenuo.
Obzirom da ništa posebno ne instaliram na stroj, mislim da ne bi trebalo biti problema.

Medjutim moras paziti kod kod update-a OS da ti updater ponovo ne ukopca provjeru potpisa kextova. Kad se to dogodi neces moci bootati stroj. Ili probaj sam napraviti PRAM reset i vise nema boot-a. Ukoliko ti se to dogodi tada bootas sa CMD-R u Recovery i pokusas na terminalu ponovo u NVRAM zapisati da ne provjerava potpise kextova.
sudo nvram boot-args="kext-dev-mode=1"

ili kopirati original (nemodificirani) IOAHCIFamily.kext sa recovery particije na boot disk.
09.11.2014 | 20:04
dxdandy (a i ostali) u koji slot ste stavili SSD? Mislim na varijantu da u Miniju ostanu obadva diska?
Citao sam da je dosta ljudi imalo problema ako se klasicni disk ostavi u "lower" slotu a ssd stavi u "upper" dok obratno nema problema.
za one koji ne znaju lower slot je donji kada Mini stoji ne stolu, ne kada je okrenut i stavljate disk unutra
09.11.2014 | 20:24
meni je SSD u lower
10.11.2014 | 10:28
Mislim da cu i ja to odmah napraviti da nebi morao ponovo otvarati
Onu termalnu zastitiu si ostavio na hdd ili si je preslio na ssd? Da li je to opce termalna zastita ili nesto drugo pa je bitno da ostane u tom lower slotu jer je blizu wi-fija?
10.11.2014 | 11:22
Misliš folija koja je na HDD? Ona ti je na SSDu nepotrebna, na HDD je obavezno stavi. Mislim da nije riječ o termalnoj zaštiti već o zaštiti samih konektora.
10.11.2014 | 11:51
Da, mislim na onu crnu foliju koja je s donje strane hdd-a. Ostavit cu je, ni meni nema smisla da ide na ssd koji je skroz zatvoren i manje se grije.
10.11.2014 | 14:57
MoschuS kaže:
dxdandy (a i ostali) u koji slot ste stavili SSD? Mislim na varijantu da u Miniju ostanu obadva diska?
Citao sam da je dosta ljudi imalo problema ako se klasicni disk ostavi u "lower" slotu a ssd stavi u "upper" dok obratno nema problema.
za one koji ne znaju lower slot je donji kada Mini stoji ne stolu, ne kada je okrenut i stavljate disk unutra

Znaci, kad mi je mini u radnom polozaju tj. na stolu ako me sjecanje ne vara onda je meni donji tj. onaj blize stolu stari hdd a ssd mi je onda gornji. Mislim da klasicnom hdd-u mozda jedino moze smetati temperatura tj. da nema kuda otici od ssd. Ne vidim koji drugi razlog moze biti ako je sve sjelo na svoje mjesto perfektno. Ispravite me ako grijesim.
10.11.2014 | 15:15
About This Mac - System Report - SATA/SATA Express

pogledaj 'Bay name'
10.11.2014 | 20:03
Da, kod mene je stari tj. original disk Lower a ssd disk Upper. A kakvih su to problema imali ako smijem pitati. Kako god, dok se ne pocnu primjecitvati neki problemi, nista ne diram. Jedino sto mi ovaj tjedan stize i 16gb memorije pa mozda kad krenem rastavljati budem imao volje i mjesta diskovima zamjeniti iako ne vidim razlog zasto bi se problemi javljali. Moram li nesto prije toga ako se na to i odlucim napraviti i u OS-u ili ne. Mislim namjestio sam da se boota sa ssd-a pa je valjda to to ?
11.11.2014 | 01:04
ukoliko ti sve radi ne diraj
11.11.2014 | 13:22
Evo i moja operacija ssd uspjesno zavrsena, upravo instaliram sve nazad
11.11.2014 | 14:15
Cestitam !

Meni se nakon instalacije SSD znatno smanjio period bootanja i naravno samo pokretanje aplikacija ali sam subjektivnog misljenja da mi je boot bio jos dosta brzi na mavericksu.
Kazem, subjektivno misljenje .
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku