Mac mini 5,1 Mid-2011 - MC815LL/A
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini 5,1 Mid-2011 - MC815LL/A

27.10.2014 | 21:43
da promijenim termalnu pastu (Arctic MX-4)?..
27.10.2014 | 21:50
temeljnik kaže:
Testirao sam macmini s prime95 i temperature idu 92-97C.. da li je to normalno za njega?

Ocitanje temp. sa kojeg tocno senzora? Samo na CPU ih ima nekoliko.
27.10.2014 | 22:13
temeljnik kaže:
da promijenim termalnu pastu (Arctic MX-4)?..

Nema potrebe... Ako ćeš tako razmišljati: " Moram mijenjati termalnu pastu, moram gurnuti čačkalicu pod ventilator da bi malo bolje hladio..." nisi ni trebao prelaziti na Mac... To su stvari koje možeš ostaviti iza sebe u PC svijetu. Mac je jako dobar u tome da vodi brigu sam o sebi... Ako nema neki očiti kvar, a te temperature to nisu, pusti ga da to i radi...
27.10.2014 | 22:33
evo screenshot:
28.10.2014 | 03:43
@temeljnik:

U principu Mac racunala su konfigurirana da dobijes ugodnost na ustrb sigurnosti/trajnosti procesora (ako procesor konstantno radi na visim temperaturama skracujes mu vijek trajanja). Ventilatori su podeseni da budu besumni ili sto tisi, kompromis je da su radne temperature procesora nesto vise. I to ti je tako.

Ocigledno nije neka opipljiva razlika jer Macovi tako rade godinama bez da procesori izgore u njima

Ja imam mali utility na rMBP kojim te ventilatore ipak vrtim malo brze od Apple postavki (ali ja sam u pustinji, prasina, vreline, pa nisam bas skolski primjer korisnika).

Kada igram Tropico 4, temperatura mi ide na 104C. Ostale igre su u rasponu 80-95. Tako da, po meni, ti tvoji podaci uopce nisu alarmantni.
28.10.2014 | 08:57
ali opet ne možemo isključiti mogućnost da je na njegovom mini-u netko nanio pastu na cooler nogom
čega sam se sve narastavljao i kakve sam sve tvorničke slojeve skidao... auuuu... znam da to nitko ne maže u tvornici, nego sloj paste "preinstalled" na cooler-u... ali ga u dosta slučajeva ima previše... kad mi nanosimo, to bude u minimalnom sloju i malo se napravi s hladnjakom lijevo/desno, da se lijepo priljubi... ja bi svakako probao s dobrom pastom ukoliko mini mije pod jamstvom
28.10.2014 | 09:37
Termopasta je termalni vodič. Nema bitnog utjecaja da li je sloj debeo desetinku milimetra ili čak nekoliko milimetara. Veći je problem ako je ima premalo pa ostanu "rupe" po kojima nema paste, jer se onda ta površina bitno slabije hladi.
28.10.2014 | 23:49
Svoj Mini sam znao po 4, 5 sati ostaviti da transkodira video u ffmpegu, cpu na 100%.
Nije mu smetalo osim što je bio glasan.

I da, naravno da sam nakon 5 sati znao skužiti da sam neku potavku krivo stavio.
29.10.2014 | 06:33
smayoo kaže:
Termopasta je termalni vodič. Nema bitnog utjecaja da li je sloj debeo desetinku milimetra ili čak nekoliko milimetara. Veći je problem ako je ima premalo pa ostanu "rupe" po kojima nema paste, jer se onda ta površina bitno slabije hladi.

O ovome smo vec razgovorali pred godinu-dvije. Debljina sloja ima bitnog utjecaja i pravilo je da sloj bude cim tanji. Funkcija termalne paste je da popuni rupe gdje bi se inace zadrzao zrak, i u idealnom slucaju da ne stoji izmedju dva elementa ako to nije potrebno. Naravno, uvijek je bolji i deblji sloj od zraka.
Pa i ne tako davno su Apple laptopi imali problema sa grijanjem jer su u proizvodnji bacili spatulu te paste na hladnjak.
29.10.2014 | 08:02
Koliko znam termalna vodljivost paste je 1-2 reda veličine manji od recimo aluminija.
Al ima oko 200 W/mK, dok je termalna vodljivose paste do 8 W/mK (srebro).
Trebalo bi kupovati skupu pastu gdje piše silver ili diamond ili tako nekako.
Sloj mora biti što tanji i stime se slašem s Ribom.

Može se razglabati do besvjesti.
Ventilatori su poželjni, toplinske cijevi (heat pipe) isto, termoelektrični generator (Peltierov element) valjda isto.
29.10.2014 | 08:21
Debljina sloja paste ima veze samo u početnom periodu, dok temperatura hlađene površine iznimno brzo raste, i to u smislu da će 20-30x deblji sloj paste (dakle, debeo 2-3 mm umjesto 0,1 mm) imati početnu tromost od 10-15 sekundi, dok ne postigne ujednačenu temperaturu. Nakon toga je sasvim svejedno.

To da ima termalnu vodljivost 2 reda veličine manju od krutih metala - je točno, ali nije relevantno, jer je termalna vodljivost dovoljno velika da vanjska površina paste UVIJEK poprima temperaturu hlađene površine, čak i da je kilometar debela, samo je pitanje proteka vremena (govorimo o rasponu od milisekundi do sekundi, dok proces prenošenja topline ima dinamiku u minutama i desecima minuta).

Naravno da nije dovoljno dobro staviit puno paste, a ne razmazati je dobro pa da ostanu mjehuri zraka u debelom sloju paste, ali to nema veze s debljinom paste, nego s aljkavo obavljenim poslom. Osobno sam vidio nekoliko slučajeva gdje su razni "stručnjaci", od želje da sloj bude što tanji, stavili premalo paste pa se nije imalo što razmazati pa je efektivno manje od 40% površine imalo svrsishodno hlađenje.

Koristio sam termalnu pastu u vrijeme dok se ona uopće nije korisitila u računalima jer se procesori još nisu toliko grijali da je bila potrebna. Znam o čemu pričam.
29.10.2014 | 08:33
ma sve to stoji... ali to mi se čini u idealnim uvjetima... ne znamo kakve je kvalitete pasta na hladnjaku... redovito zamijenim pastu na par godina starim laptopima i temperatura se smanji... meni se činilo radi debelog sloja koji je možda i izgubio svoja svojstva, jer se ne da skinut, nego je potpuno suh i jednostavan način skidanja je aceton ima logike da debeli sloj paste svejedno odvodi toplinu... ali gubi li pasta svoja svojstva upravo zbog debelog sloja nakon određenog vremena ili ne, ne znam
29.10.2014 | 11:37
Pasta se stvrdne čim se prvi put izloži temperaturi preko 100º, ali ne gubi (bitno) svojstva toplinske vodljivosti. Međutim, jednom kad se hladnjak "otkine", mora se nakon toga zamijeniti jer, ako je stvrdnuta, više se ne može ostvariti kvalitetan termički kontakt kod ponovne montaže.
29.10.2014 | 20:14
Ne slažem se kako je debeli sloj paste jednak kao i tanki sloj. Makar i ne imao mjehuriće zraka. Vodljivost zraka je 0,02 W/mK (više je toplinski izolator, nego vodić) i kako ne bi ostalo zraka između hladnjaka i komponente, stavlja se pasta koja je za dva reda veličine bolji vodić topline. Ako bi bilo svejedno, debeli ili tanki sloj, tada bi i zrak bio dobar jer su pore mikronske (a znamo da nije tako).
Onda bi se s pravom zapitali, zašto uzimati bakar, a ne aluminij jer je sve jedno. Debeli sloj paste uzrokuje veću razliku temperature (gradijent je veći) i komponenta je na višoj temperaturi. Gradijent mora biti blaži, kako bi većina tolpine bila preuzeta od strane hladnjaka. Pa pobogu, cijalo vrijeme ovdje brundamo kako je mormalno da se MBP grije izvana i to je točno to. Da je od bakra, bio bi još toliji.
Pastu treba nanjeti u tankom sloju da pokrije površinu koje se prethodno ispolirala. Samo hladnjak će istisnuti višak paste, te time i popuniti one rupe sa zrakom.
29.10.2014 | 22:41
Žabac, analogija razmišljanja ti je posve pogrešna.
Zrak, naravno, ne bi bio dobar jer je njegova toplinska vodljivost toliko loša da je slabija od radijacijskog efekta, što znači da se na drugoj strani sloja zraka temperatura nikad neće izjednačiti s onom na hlađenoj površini (zato se i zove izolator). Nikad. Niti nakon beskonačno vremena.
Kod termalne paste će se temperatura izjednačiti s temperaturom hlađene površine u roku od djelića sekunde ako je sloj debeo 0,nešto mm, a u roku od nekoliko sekundi ako je sloj debeo 2-3 mm. Što je posve beznačajna razlika s obzirom da se dinamika hlađenja mjeri u minutama.
30.10.2014 | 02:53
Problem je jer se nece nikada izjednaciti temperature. Kad bi to bilo talo i kod zraka bi se isto desilo. Jedna strana je toplija (blize izvoru), a druga je hladnija (dalje izvoru). Koliko je hladnija, ovisi jedino o materijalu i njegovim svojstvima.
Ako je materijal toplinski izolator, onda je taj gradijent strmi i velika je razlika u T, a ako je materijal vodic topline, tada je razlike T manja izmedju krajeva.
30.10.2014 | 09:11
Razumijem što smayoo govori... pasta je u neku ruku tekući metal... silikonska pasta s metalnim česticama ovako laički govoreći... jedino mi je nepoznanica kakva su njena svojstva ovisno o debljini...
Logika mi govori da što je sloj tanji, to su metalne čestice bliže površinama, odnosno manji je razmak od čestica koje trebaju prenijet toplinu
IMHO
30.10.2014 | 09:47
To ti je cijela nauka oko toga. Treba se gledati toplinska vodljivost.
Ovdje imaš materijal: en.wikipedia.org/wiki/List_of_thermal_conductivities
Veći broj, veća vodljivost.
To je samo dio priće jer i površina igra ulogu (rebra) gdje prirodno ili prisilno odvodimo toplinu s tijela hladnjaka.
Na sličnom principu radi i izolacija na kućama, samo je ovdje idela da NE hladimo prostor. Krivulja nije linearna. Duplo veća izolacija ne daje i duplo veće smanjenje gubitaka. Duplo deblja pasta ne daje duplo lošije odvođenje topline.
Idealno bi bilo bez paste, samo hladnjak na procesor ili već nešto uz 100% prijanjanje (što nije moguće).
Bakar je bolji vodić topline od aluminija, ali je i skuplji iteži. Vjerojatno, kad bi se MBP napravio od bakra tada bi i odvođenje topline bilo veće. Kad bi mogli koristiti dijamant. Mada postoje paste koje imaju dijamantnu prašinu u sebi. Brzim pregledom, cijena je 15$.
30.10.2014 | 10:26
Sve to štima, osim što je bitna razlika između materijala koji ima toplinsku vodljivost manju od efekta radijacije. To su izolatori i kod njih se temperatura nikad ne izjednači pa, što deblji sloj izolatora imaš, to je veća razlika temperature i jače se sprječava gubitak topline.
Kod materijala čija je toplinska vodljivost veća od efekta radijacije, to su toplinski vodiči i kod njih se temperatura *UVIJEK* izjednači, samo je pitanje da li to traje par milisekundi, par sekundi ili par minuta (kad bi se radilo o sloju koji je debeo par centimetara).
30.10.2014 | 11:14
Zašto je toplinski otpor proporcionalan debljini sloja i obrnuto proporcionalan koeficijentu toplinske vodljivosti?
30.10.2014 | 11:57
Za odgovor na to i mnoga druga pitanja iz te domene preporučam knjigu "Osnove i regulacija sustava grijanja, ventilacije i klimatizacije", 1. dio, doc.dr.sc. Petar Donjerković, FSB Zg, Alfa, Zagreb, 1996.
30.10.2014 | 15:35
Zaključak: nema veze koliko je debeli sloj paste, makar bio i centimetar.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 17 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, iAnte, IgorD, Riba, rkoren5, superstric, Anonimci (528)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.82 Seconds

Provided by iJoomla SEO