macbook pro 2012 vs retina 2013
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

macbook pro 2012 vs retina 2013

03.06.2014 | 09:22
Pozdrav narode

Nakon odredjenog vremena citanja foruma, vrijeme je i da se pridruzim s jednim pitanjem za znalce . Nakon testiranja OS-a na Air-u (koji je uzgred receno strojcina), odlucio sam prijeci na MBP. Sluzio bi uglavnom kao desktop replacement (uglavnom bi se sve vrtilo oko Adobe CS), te mi sama kvaliteta ekrana (retina) nije presudna. Moje pitanje glasi, kolika je razlika u brzini rada izmedju MBP 2012 (sa dodanim ssd-om i ramom) i retinom (oba 13" i i5)? Naime u mogucnosti sam povoljno nabaviti novi MBP 2012, cija bi cijena sa dodanim ssd-om i ramom bi bila niza nego nova retina (sto nije presudno), ali bih imao vise rama i mogucnost upgrade-a (sto mi je relativno vazno).

Sama prenosivnost uredjaja mi nije toliko bitna (tezina).

Koja su vasa misljenja ?

Hvala
03.06.2014 | 09:26
Sam si sebi odgovorio. Ukoliko ti je bitno da kasnije mozes dodati jos RAM-a bjezi od Retine. Jednostavno je

HD se i moze nadograditi skupim 3rd party rjesenjem, dok RAM ostaje fiksno jer je zalemljen na ploci.

Ja sam iz istog razloga kupio Retinu 15 sa 16GB, ali sada vidim da sam hladno mogao proci i sa 8 cini mi se.

Najveca prednost (i te kakva) Retine je bas taj ekran. Danas je smijesno i pomalo primitivno raditi na rezoluciji od 800px, pogotovo sto spominjes Adobe alate koji znaju iskoristiti svaki pixel raskosnog Retina ekrana.

Ako se odlucis za stariju generaciju, kupujes racunla koja su na kraju svog vijeka, jer Retina je put kojim Apple koraca u buducnost.
03.06.2014 | 09:38
Retina je super, bez dvojbe, ali MBP ce 95% vremena biti spojen na vanjski monitor (jer je 13 ili 15" jednostavno premalo za smislen 8-satni rad). Kad spominjes ram, kod nas i nema opcije za 16GB, zato mi upgrade i je bitan. Vise me je zanimalo da li je sama arhitektura kod retine puno naprednija/brza, s obzirom da je novija.
03.06.2014 | 11:35
A MINI?
03.06.2014 | 14:30
Razmisljao sam i o njemu (vec ima i7, samo staviti SSD i podebljati ram, bio bi super stroj), ali bih htio imati jedan stroj za sve.
13.06.2014 | 12:09
Na kraju je stigao rMBP, i5 2,4 GHz, 13", 8GB, 256 GB. Stroj je munjevit
13.06.2014 | 13:09
Way to go Cestitke.

Mada bi uvijek radije uzeo rMBP 15", ali razumijem da postoje ljudi koji imaju drugacije potrebe ili preferencije.
12.07.2014 | 17:24
zdravo,

evo i ja kupujem uskoro novi komp, i u slicnoj sam dilemi.
uglavnom sam proucila sve pros and cons obaju masina tako da su mi je situacija na tom polju relativno jasna, + nije mi toliki problem u budgetu koliko u principu i ideji da kupnjom rMBP-a bez AppleCarea riskiram kasnije znatno vece izdatke. naime, ne svidja mi se cinjenica da se retina ne moze otvarati i nadogradjivati, kao ni da je sve zalemljeno za maticnu plocu, sto - koliko sam shvatila - znaci da ukoliko mi ode baterija npr. imam znatno vece troskove jer moram mijenjati kompletnu unutrasnjost.

pitanje bi glasilo: odlucim li se za stari MBP (late 2012) moze li on izdrzati iduce 2-3 godine uz povremene upgrade (uzela bih ga u startu s 8gb rama) da radi na jednako besprijekornoj razini, ili je ovaj novi Intelov procesor kod rMBP toliko bolji da bih ipak trebala uzeti njega?

tnx!
12.07.2014 | 18:00
Mislim da može bez problema, već neko vrijeme procesor nije usko grlo već spori diskovi. Dakle investiraj u memoriju i SSD i stariji procesor uopće ne bi trebao biti problem. Osim, naravno, ako se ne baviš kakvbim zahtjevnim matrematičkim izračunima.
12.07.2014 | 18:01
Jasnije bi nam bilo kad bi nam rekla cemu ce ti uglavnom usluziti MBP 2012
12.07.2014 | 18:02
Ako govorimo o usporedbi isključivo procesora, znači Ivy Bridge u 2012. modelu nasuprot Haswell-a u 2013. retina modelu, razlika u brzini je zanemariva... Haswell-ova prednost je što koristi manje energije pa tako produžava trajanje baterije. Što se tiče grafike, ona je u novim modelima (naravno ovisno o modelu) dosta bolja od HD4000 u 2012. modelu... Apple tvrdi da Iris grafika ima i do 90% bolje performanse u gamingu, taj postotak je možda malo prevelik, ali da je nova grafika bolja... Je... Tako da sve ovisi što želiš... Ja bi uvijek išao na 2013. Retinu... Stroj je nevjerojatno brz (PCIe SSD diskovi), baterija traje li ga i traje, a o ekranu neću ništa ni govoriti... Nema usporedbe... (Ako te smayoo pita, nisam ti ja to rekao... )
12.07.2014 | 19:31

Samo da dopunim: MBP 2012 15" ima i Nvidia, i HD4000 grafiku, s automatskim prebacivanjem. Čim se spojiš na struju, šalta na jaču grafiku. A brzina novog rMBP nije u procesoru, nego u SSD. Kome je bitno, ugradi si SSD u stari MBP. I dalje ispada jeftinije. A i produljuje vijek baterije.
13.07.2014 | 02:55
I moja Retina ima dvije graficke, i to entry level 2.3/16GB/256 iz 2012.

Kasnije su poceli kakiti po tom pitanju, pa na novijoj seriji mislim samo u najjace modele stavljali su dvije graficke. Kao Iris je dovoljna (citaj jeftinije im je). Glupo i bespotrebno, jer ta druga graficka stvarno vrijedi.

Ja se cesto igram na mom rMBP i nisam jos niti JEDNU igru nasao na na toj grafici nece da radi

A profitiraju i ostale aplikacije ako ju znaju iskoristiti...

Moj odgovor na temu bi bio da ja osobno ne bi niti pogledao stari MBP u odnosu na Retinu. Vrijeme mu je da ide u mirovinu

U stvari kad malo bolje razmislim ja nemam nista od elektronike da nije Retina ekran. A priznajem imam svasta i previse i bez realne potrebe
13.07.2014 | 09:11
smayoo kaže:

Samo da dopunim: MBP 2012 15" ima i Nvidia, i HD4000 grafiku, s automatskim prebacivanjem. Čim se spojiš na struju, šalta na jaču grafiku. A brzina novog rMBP nije u procesoru, nego u SSD. Kome je bitno, ugradi si SSD u stari MBP. I dalje ispada jeftinije. A i produljuje vijek baterije.

Ne šalta automatski, ovisi što se radi. Ja nisam primjetio da mi je prebacio na diskretni GPU kad nije bio uštekan vanjski monitor. Ima načina kako se može ručno odabrati koja će grafika raditi. Doduše, imam starili MBP, pa možda i to ima neke veze.
Inaće, kad radi na diskretnog grafičkoj, grijese dosta više.
13.07.2014 | 09:54
jmirakul kaže:

treba mi ponajvise za tekstove (citanje i pisanje), ali i za FCP + PS.
ne fotkam vjencanja, sportska natjecanja i modu tako da mi kvaliteta ekrana kod PS-a ne predstavlja nikakvu stavku. dapace, citala sam da dio ekipe ima problema s vidom i retinom, navodno umjesto da odmaraju ova visoka rezolucija i kristalna jasnoca umaraju oci...

svakako bih stavila SSD u njega + izvadila CD i stavila dodatnih terabajt memorije, u slucaju da uzimam stari MBP.

znam da bi mi za FCP trebao 15" rMBP ali on mi je malo preskup.

nazalost, razlika u cijeni izmedju retine i starog MBP-a nije toliko velika, tako da imam problema s odlucivanjem...s jedne strane privlaci me novo&brze&lakse, a s druge stara masina mi ulijeva sigurnost da - sto god da se desilo - uvijek je mogu popraviti i nadograditi .

edit: razmisljam o 13" u oba slucaja.
13.07.2014 | 10:06
darbon kaže:
dapace, citala sam da dio ekipe ima problema s vidom i retinom, navodno umjesto da odmaraju ova visoka rezolucija i kristalna jasnoca umaraju oci...

!!!!
13.07.2014 | 10:32
@Riba, to ti je ono kad ekipa iz grada ode u planine na friski zrak i pocne glava boljeti.
Od friskog zraka boli glava, od kristalno ciste slike bole oci.
13.07.2014 | 10:33
Inace imam iPad s retinom i MBP bez i bas ne primjecujem veliku razliku.
13.07.2014 | 13:10
darbon kaže:
jmirakul kaže:

treba mi ponajvise za tekstove (citanje i pisanje), ali i za FCP + PS.
ne fotkam vjencanja, sportska natjecanja i modu tako da mi kvaliteta ekrana kod PS-a ne predstavlja nikakvu stavku. dapace, citala sam da dio ekipe ima problema s vidom i retinom, navodno umjesto da odmaraju ova visoka rezolucija i kristalna jasnoca umaraju oci...

svakako bih stavila SSD u njega + izvadila CD i stavila dodatnih terabajt memorije, u slucaju da uzimam stari MBP.

znam da bi mi za FCP trebao 15" rMBP ali on mi je malo preskup.

nazalost, razlika u cijeni izmedju retine i starog MBP-a nije toliko velika, tako da imam problema s odlucivanjem...s jedne strane privlaci me novo&brze&lakse, a s druge stara masina mi ulijeva sigurnost da - sto god da se desilo - uvijek je mogu popraviti i nadograditi .

edit: razmisljam o 13" u oba slucaja.

Ako je tako onda ti retina varijanta nista ne znaci pogotovo na 13", a u ovoga ces lako moci dogradjivati komponente po zelji. Ako se odlucis na dogradnje ovaj post ti moze koristiti.
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/104550-mb...rade-log.html#104550
13.07.2014 | 15:26
Riba kaže:
darbon kaže:
dapace, citala sam da dio ekipe ima problema s vidom i retinom, navodno umjesto da odmaraju ova visoka rezolucija i kristalna jasnoca umaraju oci...

!!!!

nije da vjerujem svemu sto pise na plotu, ali ta se stavka iskristalizirala u ovim mnogobrojnim iscitavanjima recenzija pa mi se ucinila realnom.
13.07.2014 | 15:32
jmirakul kaže:

Ako je tako onda ti retina varijanta nista ne znaci pogotovo na 13", a u ovoga ces lako moci dogradjivati komponente po zelji. Ako se odlucis na dogradnje ovaj post ti moze koristiti.
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/104550-mb...rade-log.html#104550

priznajem da sam tempted velicinom i ekranom retine, a i tih par tisuca mi ne predstavlja problem, ali ziheraski dio moje konzervativnije strane koji voli razmisljati dugorocno navija za stari mac.
bilo bi sve puno jednostavnije da su razlike u cijenama vece...
hvala ti na odgovoru!
13.07.2014 | 16:07
Ima li nei specifican razlog zasto zelis 13" model, jer mislim da bi za FCP puno prikladniji bio veci model?

Pogotovo jer par tisuca nije problem kako kazes
13.07.2014 | 16:42
drlovric kaže:
Ima li nei specifican razlog zasto zelis 13" model, jer mislim da bi za FCP puno prikladniji bio veci model?

Pogotovo jer par tisuca nije problem kako kazes

Od 10 do 14 se mogu rastegnuti, ali 20 mi je ipak malo previse
a i svidjaju mi se 13ice zbog kompaktnosti... zenskim torbama naime ipak nisu naodmet manje stvari
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 48 minuta
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, tino1, Tomek, zvone, Anonimci (376)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO