SSD znalci, par pitanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD znalci, par pitanja

06.04.2014 | 09:41
tino1 kaže:
Samsung EVO bi bila jedna alternativa. Radi isto sa TLC-ovima, ali u biti je neka vrsta Hybrida između TLC i SLC-a i to da je jedan dio označen kao Turbowhrite Buffer u kojemu se piše u SLC modu (to znači uključeno 1 ili izključeno 0po čeliji) što je puno brže nego u TLC-ovima i kad se smanji aktivnost Controller pakuje sve u puno sporije TLC područje. Kod 250 GB EVO-a je taj Cache 3 GB velik, a kod večih 500 GB i 1000 GB je je i do 6 GB-a tako da sve šta se piše do 3 GB ide brzo samo preko toga se usporava.
Ali slaba točka ostaje MEX controller koji je 400 Mhz taktovan i njie baš idealan za rad sa TLC-ovima, a i ostale točke TLC-ova.
Cijena je prihvatljiva 65 Centi po GB. Tako da je po meni EVO dobar i radi super.
07.04.2014 | 02:24
tino1 kaže:
Cijena je prihvatljiva 65 Centi po GB. Tako da je po meni EVO dobar i radi super.

Eee, prvo me usereš da sam se sjebao, jer Basic je loš, a onda ipak nije tako strašno jer je EVO Basic...
Još ću zažaliti što sam se ipak odlučio za Samsunga...
07.04.2014 | 06:52
Da pojasnim. Oprosti što smo te zbunili.

Prvo je Samsung prije jedno godinu i pol dana izbacio 840 Basic, prvi SSD sa TLC ovima, ali i sa MDX Controllerom (controller koji se ujedno koristi i za PRO verziju sa MLC ovima) tako da je moralo doći do modifikacije i od toga modela je napravljen EVO -(lution) u kojemu je označem DRAM Cache (3-12 GB) sa čelijama koje rade na SLC-u (a to je najbrže šta ima) i time imaju veću brzinu pisanja a iz tog Cache-a premiještaju podatke u fazi manje gužve na područje TLC-a. Tako da je ogromna razlika između Samsung 840 Basic (stari) i Samsung 840 EVO.
A pošto ti imaš 840 EVO prst u uho i uživaj, ništa se ne sekiraj. Ono što sam ja kritizirao za TRIM i Garbage Collection ostaje i sad problem. Ali za to postoji lijek, kad osjetiš da ti SSD počinje biti sporiji (za nekoliko godina) jer se zatrpao i TRIM i GC možda nisu radili, napraviš Secure Erase i bila stvar.
Facit:
Samsung 840 - no go
Samsung 840 EVO- ok
07.04.2014 | 07:45
Vanjuska procitaj malo reviewe, nemoj da te zbuni par lokalnih "strucnjaka"
07.04.2014 | 11:51
MoschuS kaže:

Hi hi, da vidiš tek onda konfuzije....

Pol toga su reklame, pa tek kad ih pročitas gomilu i informiraš se o tehnologijama, tek onda možeš izvući objektivne zaključke... valjda...
07.04.2014 | 16:49
MoschuS kaže:

Kad bih stigao čitati. AdaptaDrive mi je tu već mjesec dana, ovaj tjedan će i SSD, što znači da na njega ide 10.9 i reinstalacija svega, što povlači sa sobom malo pretumbavanja po diskovima da bi sve posložio kako sam zamislio.

Problem je, nemam vremena trenutno za to Nije samo novi OS i aplikacije, generalno čišćenje crufta koji se skupio još od 10.4 (sad sam na 10.6)... A kod reinstalacije, znači i nova podešenja, pa da budem miran... eh ne da mi se.

Sve mi se čini da ću samo pregaziti postojeći OS i držat fige
07.04.2014 | 16:50
tino1 kaže:
A pošto ti imaš 840 EVO prst u uho i uživaj, ništa se ne sekiraj. Ono što sam ja kritizirao za TRIM i Garbage Collection ostaje i sad problem. Ali za to postoji lijek, kad osjetiš da ti SSD počinje biti sporiji (za nekoliko godina) jer se zatrpao i TRIM i GC možda nisu radili, napraviš Secure Erase i bila stvar.

Dakle, procedura je normalna, kao i sa običnim mehaničkim diskovima. Ubacim SSD, pokrenem Disk utility, Erase i format na HFS+ i to je to?
ne treba nešto posebno uključivati?

Hvala još jednom svima...
07.04.2014 | 19:58
kad stavljaš ili mijenjaš HDD za SSD onda izvadiš HDD i staviš SSD na njega staviš u tvom slučaju Clean install marvericks- i složiš si sve kao hoćeš ili povučeš backup.
Ako ti bude trebao Secure Erase ima na jabučnjaku www.jabucnjak.hr/clanci/mac-os-x/ssd-sec...aja-iz-macbooka.html procedura kako se to radi. Ali do toga će proć neko vrijeme tako da se sad sa tim ne zamaraš. Ako negdje zapneš pitaj slobodno ove lokalne "stručnjake" neko od nas je uvjek voljan pomoći.

EDIT: bilo bi dobro kad bi Mavericksa imao na Bootable -Sticku.
A to se radi ovako:
Instaliraš skinuti Mavericks staviš prazan Stick i otvoriš Terminal upišeš sljedeće:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/ime tvog sticka/ --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/ --nointeraction
08.04.2014 | 13:52
tino1 kaže:
bilo bi dobro kad bi Mavericksa imao na Bootable -Sticku.

Imam na USB stickovima bootable 10.5 do 10.9, uvijek zatreba za nekoga
Ne govoreći da 10.6 ostaje na jednom od internih hardova...
13.04.2014 | 11:23
Nije vezno uz temu ali možda kome pomogne.
SSD 240.0 GB KINGSTON za 999kn (inaće je 1199kn).
www.links.hr/?naziv=&option=artikl&a...00.254#grupna-kupnja
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 14 minuta
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, jura22, Riba, tino1, Tomek, zvone, Anonimci (748)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO