iMac za početnika
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac za početnika

22.02.2014 | 22:28
Bok svima,

trenutno sam u razmišljanju o kupnji 27" iMaca koji bi mi služio samo za osnovne stvari kao što su mail, gledanje filova, surfanje i ostale stvari koje imaju veze sa Iphoneom.

Obzirom da nikada nisam imala Apple prizvod osim Iphonea ne znam kako bih se snašla na iMacu?
Dali postoji netko negdje da mi pokaže osnove?

Hvala.
22.02.2014 | 22:45
ako si mozda u zg
www.istyle.eu/hr/radionice/
pozdrav
22.02.2014 | 22:48
Postoji ovaj forum, gdje doznaš sve što te interesira. Imamo podforum Switch, pa ga slobodno malo prouči.
22.02.2014 | 23:16
cariblanco kaže:
Postoji ovaj forum, gdje doznaš sve što te interesira. Imamo podforum Switch, pa ga slobodno malo prouči.

@LauraR., jesi li sigurna da je kupnja 27" iMac isplativa ako ces ga koristiti za osnovne stvari, koje si i navela.

Ukoliko nisi PRO korisnik, onda ti je Mac Mini odlična kupovina a i uštedjet ces nešto i novaca.

E sad, ako ti novac ne predstavlja neki problem, onda go for it. iMac je strašan stroj, a meni osobno je prilagodba trajala tjedan dana.
23.02.2014 | 00:41
damir1- hvala, nadam se da ce biti tremina posto je 22.2 danas !

cariblanco-nisam ni skužila taj dio foruma, odmah se bacam na čitanje!

juka28- razmišljala sam o miniju ali baš želim mac 27 pošto planiram duže vremena koristiti navedeni stroj.

Zanima me garancija u iStyle, znači uz iMac dobijem 1 godinu i nakon 11 mjeseci korištenja mogu otici u iStyle i kupiti još dvije godine?
23.02.2014 | 02:52
LauraR kaže:
damir1- hvala, nadam se da ce biti tremina posto je 22.2 danas !

cariblanco-nisam ni skužila taj dio foruma, odmah se bacam na čitanje!

juka28- razmišljala sam o miniju ali baš želim mac 27 pošto planiram duže vremena koristiti navedeni stroj.

Zanima me garancija u iStyle, znači uz iMac dobijem 1 godinu i nakon 11 mjeseci korištenja mogu otici u iStyle i kupiti još dvije godine?

U Hrvatskoj se klasični Apple Care ne nudi niti u jednom dućanu, iako ga servisi istih tih dućana uredno priznaju.
Oni ih nude po vlastitim imenima, tako iStyle ima iCare, a Store StoreCare+

Ako iMac odlučiš kupiti u iStyle-u, da, evo ti link da ne duljim:
www.istyle.eu/hr/istyle-produljeno-jamstvo

Store pak, inzistira da je StoreCare+ moguće kupiti isključivo prilikom kupnje Maca, iPada ili iPoda, ni dan kasnije - što smatram žešćim kretenizmom...
FileX ne znam kakve opcije trenutno nudi, ali lani su imali akciju da ukoliko kupiš Mac kod njih, automatski dobivaš Filex Store Care.

Zaključno, svi oni zapravo kupe Apple Care, a tebi više zaračunaju svoj Care, pa ti je možda najbolje i najjeftinije Apple Care kupiti u Apple Storeu u inozemstvu preko nekoga, ili na eBayu i slično. Ako ništa, jeftinije je.
Ali da ti Apple Care treba, treba ti, to su preskupe mašine da bi se nakon godine dana morala brinuti hoćeš li morati iskeširati par tisućica je ti je riknula matična ploča, grafička kartica, procesor ili ekran...
I tako će nažalost biti sve dok jednog lijepog dana Apple malo ne regulira stvari i u ovom našem malom Eldoradu... A to će, iako smo u EU već upali, doći tek za dvije godine - HR iTunes music Store itd

I da, taj savjet sam dobio upravo na ovom forumu, a je red da ga prenesem baklju - pročitaj si knjigu "OS X Mavericks the missing manual - autora Davida Pougea (ako imaš iPhone ili iPod, najbolje iPad) u epub formatu.
23.02.2014 | 03:02
U vezi garancije, baš sam pitala djelatnika iStyle kaže da se produženje može kupiti nakon kupnje uređaja samo tada ne vrijedi 20% popusta.

Kakvo je stanje sa ajpedtima samog operativnog sustava i aplikacija sve je isto kao i na Iphone uređaju?
23.02.2014 | 03:32
Da, imaš aplikaciju App Store (za Mac aplikacije) i iTunes (sve znaš, ili polako učiš) - i svaka od njih ti se brine da ti sve aplikacije, kao i sistemski driveri, budu up to date. Imaš i opciju app nap, koja služi da se appovi update-aju prilikom sleepa...
Čuda, samo trebaš raditi sve više na Macu a sve manje na Wi dowsima
23.02.2014 | 12:23
Pošto pratim samo Iphone i njegove izlaske, gdje se mogu pratiti informacije oko dolaska novog iMaca 27" koji bi možda u sebi imao SSD da ne moraom posebno naručivati taj model?
23.02.2014 | 14:14
Možeš ga naručiti već sada da ti dođe sa SSD-om, pitaj u trgovini gdje kupuješ. To ti je i moja preporuka jer onda nemaš pokretnih djelova u njemu, pa je tako i vjerojatnost kvarova znatno manja.
23.02.2014 | 14:39
Jel imaš možda negdje neki link kolko košta taj model i da specifikaciju vidim? Pošto na stranici nema .

Čitam malo ovaj problem, dali je to samo na starijem ili i na novijem modelu iMaca 27"? Mislim ako kupujem stroj za tolikemnovce ne želim ni pomišljati na ovakve probleme.

www.jabucnjak.hr/forum/hardver/31782-nec...e-imac-monitora.html
23.02.2014 | 15:06
U Hrvatskoj nema na netu mogučnosti za konfiguririati stroj kao na primjer u USA ili u Italiji, zato sam rekao da pitaš kod trgovca kod kojeg kupuješ stroj za cijenu i rok isporuke.

Aktualna generacija iMaca nema problema sa prašinom u monitoru jer je staklo zaljepljeno za panel.
23.02.2014 | 16:03
Hvala, trenutni 27 iMac je 2013 model?

Svakih koliko izbacuju nove modele, dali kao Ipohone jednom godišnje ili?
23.02.2014 | 16:27
Mozes sama sracunati,nije tesko

www.everymac.com
23.02.2014 | 16:45
LauraR kaže:
Hvala, trenutni 27 iMac je 2013 model?

Svakih koliko izbacuju nove modele, dali kao Ipohone jednom godišnje ili?

Ja sam osobno svoj iMac uzeo u FileX (ZG) i to BTO kongifuraciju (build to order) Tražio sam najjači procesor u to vrijeme i htio sam žičanu international tipkovnicu (tada se već počela isporučivati malena BT tipkovnica).

Pošto je bila custom narudžba čekao sam točno 21 dan od plaćanja. Došao je bez ikakvih problema. Uzeo sam +2 god jamstva odmah tamo i tada. Nikakvih problema nisam imao sa tim macom (i dan danas me služi odlično). Osobno imam dakle late 2010 model koji su osjetljivi na prašinu (ajmo to tako reći), ali evo meni ekran izgleda kao prvi dan. Nemam nikakvih problema sa prašinom niti sa samim panelom.

Općenito sam jako zadovoljan sa filex kao trgovinom (tamo sam sve macove uzimao) pa ih preporučam.

što se tiče vremena izdavanja pojedinih modela, pogledaj malo tu: buyersguide.macrumors.com
Ovo su procjene kada bi koji model mogao, odnosno kada je izašao, pa temeljem toga procjeni sama.

Vezano za neku edukaciju. može ti poslužiti i ovaj link pcclassesonline.com Vrlo profi napravljeno i potpuno free. Prvenstveno se koncentriraju na Mac ekosustav. Također sve što rade objavljuju na svojem YT kanalu pa možeš i tamo naći sve što ti treba za početak.
23.02.2014 | 19:00
Hvala rusty, i ja sam razmišljala o žičnoj tipkovnici no ipak...

Kako to da si se za žičnu odlučio, koliko traju baterije na bežičnoj ( tipkovnici i mišu)?
23.02.2014 | 19:15
Koristi opciju "Trazi" - gornji desni ugao. Nema potrebe da se isto pitanje postavlja milion puta a vec postoji odgovor.

www.jabucnjak.hr/forum/hardver/72526-app...-baterija.html#72531
23.02.2014 | 21:39
odlučio sam se na žičanu zbog toga jer manja (koja je i wireless) nema numerički dio. Htio sam full size keyboard čisto zato jer mi je to radni stroj koji ne ide nigdje sa mnom pa kao takav mi je bolji i više funkcionalan sa većom tipkovnicom. Imam Magic Trackpad i on me služi super a po pitanju baterija rekao bi oko 5-6mj prije promjene. Uređaj nikada ne gasim kao takav.
23.02.2014 | 23:34
Hvala ti!

Dali je netko od forumaša možda djelatnik-ica iStiyle?
19.03.2014 | 20:37
Dali se mogu ovi ili neki slični zvučnici spojiti na iMac?

www.njuskalo.hr/zvucnici/wharfedale-diam...balaza-oglas-9947003
19.03.2014 | 20:42
Mogu ako imaš pojačalo za njih

(ili traži neke druge s ugrađenim pojačalom)
19.03.2014 | 22:09
Znaci svaki aktivni zvucnici ili pasivni sa pojacalom koji imaju 3.5 mm kabel mogu raditi na imacu?
19.03.2014 | 22:59
ne! moras kupiti specijalni audio kabel
pa nije ti mac bas svijet koji funkcionira sam za sebe. velika vecina periferija radi i na macu, tipkovnice, priteri, web kamere, diskovi, pa naravno i zvucnici za koje nisu potrebni nikakvi driveri. kao sto mozes ustetkati u njega i slusalice.
23.03.2014 | 08:55
Kaj ga hebete. Sjetite se kako ste vi pocinjali a Mac-om.
@LauraR, ako znas koji strani jezik tada imas uputa po netu koliko zelis.
23.03.2014 | 10:01
Laura, upravo sam završio prikaz tekućeg (Late 2013) iMac 27" modela i objavit ću ga danas ili sutra nakon migracije Jabučnjaka na 3.0 izdanje.
23.03.2014 | 11:22
Jedva čekam pročitati prikaz Latea!

Zabac naučila sam Ingliš pa ću se snalaziti.
23.03.2014 | 12:33
Imaš tutoriala na jubitu-u koliko želiš. Najvažnije ti je znati gdje je znak @ (Shift+Option+2) jer ti on treba kad upališ MAC i kreneš upisivati postavke (za upisati AppleID). Dalje si na konju.
Apple_Keys.jpg

Tu su ti tipke kako ih nazivamo.
Shift je Shift
Ctrl je Control
Alt je Option
Jabuka (Cmd) je Command

PS. Za shvatiti ti je dovoljan i "pidgin english".
23.03.2014 | 13:10
Naime @ je alt+shift+2 na HR tipkovnici. Ako je US layout, onda je na shift+2 (bez alt). Ni u kojoj kombinaciji nije kao na windowsima, na desni alt + v.
23.03.2014 | 16:23
Imao sam jedno vrijeme isprintanu slikicu na stolu dok se nisam naučio.
20.08.2014 | 21:48
Kloba kaže:
I da, taj savjet sam dobio upravo na ovom forumu, a je red da ga prenesem baklju - pročitaj si knjigu "OS X Mavericks the missing manual - autora Davida Pougea (ako imaš iPhone ili iPod, najbolje iPad) u epub formatu.

I mene interesira taj manual, samo ga ne mogu nać, pomoć dećki...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 17 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, iAnte, IgorD, Riba, rkoren5, superstric, Anonimci (528)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO