Zagrijavanje MBP / rMBP prilikom igranja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zagrijavanje MBP / rMBP prilikom igranja

15.08.2013 | 22:11
Ne znam, možda tvoj mac nema termosondu izravno na CPU. Vjerojatno računaju da je neka od drugih temperatura (moja pretpostavka je: Heatsink B ) dovoljno bliska temperaturi CPU.
15.08.2013 | 22:12
smayoo kaže:
Ne znam, možda tvoj mac nema termosondu izravno na CPU. Vjerojatno računaju da je neka od drugih temperatura (moja pretpostavka je: Heatsink dovoljno bliska temperaturi CPU.

i ja sam tako nesto pretpostavio... ali ono... probat cu saznati na nekom apple forumu da vidim tocno..hvala svakako..
15.08.2013 | 22:52
ee ljudi, sorry ,ne zelim biti gnjavator..al evo
sad se upravo dopisujem sa podrskom Applea, nije nista otvoreno osim chromea i heatsink B pokazuje 58C, dosta je vruc odozdola, i nije mi jasno kako se tako grije, baterija je na 81 posto puna, a pokazuje samo 2h i 40 min da ce izdrzati... ono cudno mi je to... dakle prakticki idle work... a vruc je pun k...
15.08.2013 | 23:53
OK, a koliko je opterećenje CPU? Otvori Activity monitor pa vidi koji proces tovari CPU. Inače, 60º nije tako strašno. Nije to vruće pun k. nego ti imaš takav osjećaj jer je metalno kućište pa prenosi toplinu. Meni je CPU trenutno 90-95% idle, a temperatura je 55-56º. Ljeto je, jbg. Zrak je topliji nego zimi pa je hlađenje slabije, ali nije to strašno.
16.08.2013 | 00:18
smayoo kaže:
OK, a koliko je opterećenje CPU? Otvori Activity monitor pa vidi koji proces tovari CPU. Inače, 60º nije tako strašno. Nije to vruće pun k. nego ti imaš takav osjećaj jer je metalno kućište pa prenosi toplinu. Meni je CPU trenutno 90-95% idle, a temperatura je 55-56º. Ljeto je, jbg. Zrak je topliji nego zimi pa je hlađenje slabije, ali nije to strašno.

cpu mi je isto kao i tebi oko 90% idle...

znam da je metal i sve.. i znam da to nije strasno , samo mi je cudno, al evo napravio sam SMC reset onaj , i sad sam pricao sa frendom na skypeu, surfao, temp na heatsink je oko 40C... mozda je to biilo nuzno..vidjet cu ovih dana... ma samo mi je bitno da mi se nesto ne shebe... inace sam odusevljen svime , od performansi, do workflowa u svemu... prekrasna mala kantica jabučica ....

hvala na replyu once again
16.08.2013 | 00:26
Gle, Mac ti nije PC plastiša. Ne treba po njemu stalno nešto čačkat, provjeravat i tweakat. Samo ga pusti da radi kako je napravljen da radi. Kad budeš radio, ako ti temperatura bude išla preko 80, onda je vrijeme da se zabrineš i smisliš rješenje da mu poboljšaš hlađenje. Mislim da je nedavno drlovric stavio link na neku aluminijsku ploču na koju se stavi MBP. Dobiješ veće pasivno hladilo, bolje hlađenje pod teretom. Potraži malo po forumu. Bilo je to prije mjesec dana cca.
16.08.2013 | 00:30
smayoo kaže:
Gle, Mac ti nije PC plastiša. Ne treba po njemu stalno nešto čačkat, provjeravat i tweakat. Samo ga pusti da radi kako je napravljen da radi. Kad budeš radio, ako ti temperatura bude išla preko 80, onda je vrijeme da se zabrineš i smisliš rješenje da mu poboljšaš hlađenje. Mislim da je nedavno drlovric stavio link na neku aluminijsku ploču na koju se stavi MBP. Dobiješ veće pasivno hladilo, bolje hlađenje pod teretom. Potraži malo po forumu. Bilo je to prije mjesec dana cca.

istina, malo sam preveć isfrustriran windows mašinama i svim bullshitovima s kojima sam se godinama borio... sve radi tika taka, nemam zamjerki, već samo strah...

pogledat cu taj post, probat cu ga naci... do tada, lp..

thx
16.08.2013 | 04:56
Kod mene se radi o 15" Retini koja je isla na 103C prilikom igranja, pa me to malo brinulo.

Medjutim tako veliku temperaturu postize jedino u igri Tropico 4, pa pretpostavljam da nesto nije dobro optimizirano u samoj igri.

Ostale igre su uglavnom na 90 ili manje.

Podigao sam defaultnu vrtnju ventilatora sa 2000 na oko 2800, jer se ja cesto u pustinji gdje je puno topliji vanjski zrak, pa je i to pomoglo. I dalje ih ne cujem uopce, a par stupnjeva mi je procesor hladniji i u idle modu.

Uglavnom, taj alu block (kostao je 10-15 dolara za kilu i nesto aluminija) nisam narucio jer imam plasticni speck case preko maca, pa ne bi bio direktan kontakt za optimalno odvodjenje toplote.

Te tvoje temperature su nista i bez veze se brines, MBP su jednostavno dizajnirani da tako rade. Ventilatori se mogu vrtiti brzinom preko 6000 i ako ih cujes da su tako bucni, onda znaj da se nesto pregrijava unutra.

Za sada je sve u najboljem redu. Puses na hladno

P.S. UMEK i Richie Hawtin koriste MBP na gigs. Zadimljeno, vruce, vlaga, non stop rade, pa izdrze Izdzat ce i tvoj, ne brini se bez veze...
16.08.2013 | 11:23
drlovric kaže:
Kod mene se radi o 15" Retini koja je isla na 103C prilikom igranja, pa me to malo brinulo.

Medjutim tako veliku temperaturu postize jedino u igri Tropico 4, pa pretpostavljam da nesto nije dobro optimizirano u samoj igri.

Ostale igre su uglavnom na 90 ili manje.

Podigao sam defaultnu vrtnju ventilatora sa 2000 na oko 2800, jer se ja cesto u pustinji gdje je puno topliji vanjski zrak, pa je i to pomoglo. I dalje ih ne cujem uopce, a par stupnjeva mi je procesor hladniji i u idle modu.

Uglavnom, taj alu block (kostao je 10-15 dolara za kilu i nesto aluminija) nisam narucio jer imam plasticni speck case preko maca, pa ne bi bio direktan kontakt za optimalno odvodjenje toplote.

Te tvoje temperature su nista i bez veze se brines, MBP su jednostavno dizajnirani da tako rade. Ventilatori se mogu vrtiti brzinom preko 6000 i ako ih cujes da su tako bucni, onda znaj da se nesto pregrijava unutra.

Za sada je sve u najboljem redu. Puses na hladno

P.S. UMEK i Richie Hawtin koriste MBP na gigs. Zadimljeno, vruce, vlaga, non stop rade, pa izdrze Izdzat ce i tvoj, ne brini se bez veze...

hvala decki na savjetima i realnim stavovima...

kako sam i naveo gore iznad, previše sam ovisio u win mašinama kako za mjuzu tako i za privatno korištenje pa mi se to sad reflektirali i za mac, iako nema apsolutno nikakvog razloga...

jaaako puno DJa koristi MAC, zato sam ga i čopio, ali ne iz nekog hira već zato što sam se konačno uvjerio da to radi bez greške otkako sam ga izvadio iz boxa... tako da sam ja prezadovoljan onime što sam kupio... ovo su bile samo neki scarovi koje vučem od starih vremena, ali to je to, nemam se zašto onda više brinuti ...
16.08.2013 | 12:10
Imaš postolja s ventilatorom. Skinu 2-3 stupnja. Kupio i žali bože novaca.
Ja imam MBP spojen na monitor + BT tipkovnica i miš. Komp na tom postolju, poklopac nalo otvoren. Tako preživljava ove vrućine.
Jesi probao punjač pod punim opterećenjem?
16.08.2013 | 12:34
mujagawudakhi kaže:

ok, hvala na replyu!.. nije mi jasno zasto mi ne pise jedino CPU temp kao sto nekima pise u tom istat prou??

Ja isto mislim da su ti temperature u redu, manje brini, više uživaj...

Što se tiče ne prikazivanja temperature CPU-a u iStat Pro, provjeri da li ti je u opcijama widgeta stavljena kvačica na CPU temperature...
Screen_Shot_2013_08_16_at_11.png
16.08.2013 | 12:37
ma meni je ovo samo za muzičke potrebe, imam desktop komp... vidjet cu da uzmem to postolje mozda uskoro..
16.08.2013 | 12:38
Borostef kaže:
mujagawudakhi kaže:

ok, hvala na replyu!.. nije mi jasno zasto mi ne pise jedino CPU temp kao sto nekima pise u tom istat prou??

Ja isto mislim da su ti temperature u redu, manje brini, više uživaj...

Što se tiče ne prikazivanja temperature CPU-a u iStat Pro, provjeri da li ti je u opcijama widgeta stavljena kvačica na CPU temperature...

vec sam to gledao, nema CPU ponudjeno uopce za staviti kvacicu... al sta je tu je... radit ce to i bolje nego da gledam to stalno hhh
18.08.2013 | 18:32
drlovric kaže:
Instalirao sam smcFan i povecao default na malo manje od 2800. Jos uvijek ih ne cujem uopce, a temperatura je spala za 7-8C u idle sa 47-48C na 39-40C.

U igrama se sada vrti izmedju 93-99C, a primjetio sam da je Tropico 4 najvise zagrijava (sada okruglo 100, nije vise 103C) cak i na nizim postavkama pa moguce da igra bas nije optimizirana kako treba.

Wargame, CoD4, F1 2012, Batman rade uvijek na 90 i nesto, dok se venitlatori vrte na oko 4000rpm.

Ispuhao sam i kanal za zrak komprimiranim zrakom (ipak sam ja u pustinji) pa je mozda i to pomoglo da se spuste tih 2-3 stupnja pri opterecenju.

Kazem, mozda pusem na hladno (mada je 103C daleko od hladnog ) jer nisam imao nikakvih problema, laptop cak nije ni neugodno vruc (kako ljudi kazu da je tipkovnica vrela i sl) samo su po mojoj nekakvoj logici ove vrijednost ipak previsoke.

Kad govorimo o temperaturi MBP-a obicno se misli na CPU temp. Medjutim postoje dva CPU temp. senzora. Jedan na heatsink-u, a drugi u samom procesoru na silicijskoj plocici (CPU die). Velika je razlika u temperaturi unutar CPU-a i na hladnjaku. Kada kazes 103C, na koji se senzor to odnosi? Pretpostavljam da je to CPU die jer 100C na hladnjaku sigurno zavrsava sa RIP. Koji iStat imas instaliran? iStat Pro (free) koji mislim da nema CPU die senzor ili iStat Menus koji prikazuje temperature sa oba senzora. Kod mene je temperaturna situacija u normalnom radu na iStat Menus slijedeca:
Screen_Shot_2013_08_18_at_4.png
25.08.2013 | 20:32
Screen_shot_2013_08_25_at_17.jpg

Model je MacBookPro6,2 2,4GHz, i5, 4GB.
Vidi se kako radi u punoj snazi, CPU 98%, HandBrake64 nešto kodira i nn polovini puta je. Temperatura je takva kakva je.
25.09.2013 | 22:04
Evo riješenje za one sa starim klasičnim modelima. Nisam pogledao možda ima rješenje i za retina modele.

m.iclarified.com/entry/index.php?enid=33769
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 57 minuta
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Riba, temeljnik, ZeljkoB, Anonimci (837)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO