IBM uzvraća udarac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

IBM uzvraća udarac

08.07.2005 | 01:14
IBM je predstavio low-power G5 za notebooke (do 1.6 GHz) i G5 dual-core na 2.5 GHz, što bi značilo G5 na matematičkih 10 GHz. Baš pravi trenutak za preći na Intel.
Kao da Jobs i IBM međusobno tjeraju inat...
08.07.2005 | 03:19
Dakle, Jobsove rijeci da nevjerojatno dobri proizvodi na PPC tehnologiji imaju doci ove godine su istinite. No da komentiram Davorove rijeci: cijela je prica velika zbunjoza.
Da je iBM opako umeljao stvar, jest. PPC derivacija je Appleu jos uvijek jako skupa tehnologija jer je nitko osim Applea (i IBM-a, al ograniceno) i ne koristi. Steta. Svaki razvoj 970 inacice Cupertino mora potpiriti vatrom zelenih novcanica i mislim da su se zbog toga i posajbali medjusobno. S druge strane, nitko, ni Dell ni Toshiba ni HP ili neki peti proizvodjac ne moraju potkupljivati Intela da bi proizvodio Pentium M ili nesto trece. Jel sad tesko razumijeti \"prijelaz\" na Intela? Ma cista ekonomska racunica, nista vise. Da je rijec o osobnom inatu i vrucoj krvi, stvar nikad ne bi prosla nadzorni odbor. Odbore zanimaju samo pare.
08.07.2005 | 09:47
Jos da vidimo da to negde radi i da se prodaje
  • User
  • Posjetitelj
08.07.2005 | 11:12
Sad me baš zanima kako će se stvari dalje razvijati...Hoću li za godinu-dvije kupiti G5 ili Pentium D minija? Vidjet ćemo...
08.07.2005 | 11:35
Naravno da su iza svih tih opcija samo pare, samo se postavlja pitanje kako će u tim stvarima proći mali korisnik koji treba odlučiti kada i na što potrošiti ušteđevinu.
08.07.2005 | 12:16
dpasaric je napisao:
Naravno da su iza svih tih opcija samo pare, samo se postavlja pitanje kako će u tim stvarima proći mali korisnik koji treba odlučiti kada i na što potrošiti ušteđevinu.

Ako izidje PowerBook s ovim niskopotrosnim G5 i dvojezgreni dual PowerMac, to samo po sebi trazi da ih se nabavi, pod svaku cijenu. Narocito ako ce za 2 godine postati vrijedni antikvitet, nesto u stilu renesansnih ostataka PPC Atlantide.
08.07.2005 | 19:46
hm.. dali to znaći da ima šanse da aplle ostane na ibm-u a ne na intelu. nevjerujem al moguće. možda se podjele poslovi: ibm- da radi high end computore a intel na one low budget macs zbog kojih bi više ljudi prešlo na mac.... sce je moguće(osim drvene peći)
  • User
  • Posjetitelj
09.07.2005 | 14:11
Vrlo je moguće, iako ne i sigurno da će se G5 zadržati u PowerMacovima - zbog altiveca i samog procesora koji je izvrstan, a da će inteli biti u slabijim mašinama. Ako je istina ono što Jobs kaže da je programe potrebno vrlo malo prepravljati da bi ih se prebacilo na drugu platformu(X86) s OS X-om, onda se ne bi trebali bojati ni smanjenja količine softwarea za PPC platformu u slučaju da G5 u PowerMacovima ostane \"the processor\"(osim, možda, igara za PPC macove). No da li će to značiti da ćemo takav software morati kupovati u dvije varijante - za PowerPC i X86(-64) Macove, s obzirom da Rosetta emulira tek G3 strojeve? Naravno, tko zna što Jobs planira iduće godine napraviti s novim G5 procesorima niske potrošnje... Jesu li oni privremeno rješenje do Intela ili će Intel u Recycle Bi... ovaj... Trash!
09.07.2005 | 14:41
User je napisao:
Vrlo je moguće, iako ne i sigurno da će se G5 zadržati u PowerMacovima - zbog altiveca i samog procesora koji je izvrstan, a da će inteli biti u slabijim mašinama.

No Jobs je decidirano rekao - do 2007. tranzicija je gotova - PowerPC is out.
Ma koliko G5 bio dobar proc (a jest) za dvije godine ces vidjeti sto ce od njega ostati - Apple je jedini kupac (uz sitno samog IBMa) a ako nema kupaca nema ni procesora. Varijante za konzole necu spominjati - to se napravilo i to je to - nece se vise razvijati osim u procesu proizvodnje gdje ce IBM samo profitirati.

Ako je istina ono što Jobs kaže da je programe potrebno vrlo malo prepravljati da bi ih se prebacilo na drugu platformu(X86) s OS X-om, onda se ne bi trebali bojati ni smanjenja količine softwarea za PPC platformu u slučaju da G5 u PowerMacovima ostane \"the processor\"(osim, možda, igara za PPC macove).

Sve je moguce - no kako je Intel izasao Appleu u susret toliko mozes biti siguran da se Apple vise ne mora opterecivati glupostima koje su dolazile iz Motorole i IBMa. Sada ce uvijek imati najnoviji i najbolji procesor, pa se mozda desi da imamo nove Macove svaka 3-4 mjeseca. Nadajmo se i jeftinije. A Softver - vecina ce biti Universal Binary, no tko zna koliko dugo.
  • User
  • Posjetitelj
09.07.2005 | 20:22
Istina... Bolna istina... Odlučio sam da ću čuvati Performu 5200 i iMac G3 za uspomenu na PowerPC i Classic Mac OS.. Nemaju neku novčanu vrijednost, ali sentimentalna je itekako visoka . A minija ću kupiti kad Intelov procesor bude unutra za pozdrav novim i, nadam se, boljim vremenima!

Do tada, jedina mi je briga kada će taj novi color iPod u hr!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 19 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, drlovric, Ender, Gjuroo, Riba, tino1, VanjusOS, Anonimci (550)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO