IBM uzvraća udarac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

IBM uzvraća udarac

08.07.2005 | 01:14
IBM je predstavio low-power G5 za notebooke (do 1.6 GHz) i G5 dual-core na 2.5 GHz, što bi značilo G5 na matematičkih 10 GHz. Baš pravi trenutak za preći na Intel.
Kao da Jobs i IBM međusobno tjeraju inat...
08.07.2005 | 03:19
Dakle, Jobsove rijeci da nevjerojatno dobri proizvodi na PPC tehnologiji imaju doci ove godine su istinite. No da komentiram Davorove rijeci: cijela je prica velika zbunjoza.
Da je iBM opako umeljao stvar, jest. PPC derivacija je Appleu jos uvijek jako skupa tehnologija jer je nitko osim Applea (i IBM-a, al ograniceno) i ne koristi. Steta. Svaki razvoj 970 inacice Cupertino mora potpiriti vatrom zelenih novcanica i mislim da su se zbog toga i posajbali medjusobno. S druge strane, nitko, ni Dell ni Toshiba ni HP ili neki peti proizvodjac ne moraju potkupljivati Intela da bi proizvodio Pentium M ili nesto trece. Jel sad tesko razumijeti \"prijelaz\" na Intela? Ma cista ekonomska racunica, nista vise. Da je rijec o osobnom inatu i vrucoj krvi, stvar nikad ne bi prosla nadzorni odbor. Odbore zanimaju samo pare.
08.07.2005 | 09:47
Jos da vidimo da to negde radi i da se prodaje
  • User
  • Posjetitelj
08.07.2005 | 11:12
Sad me baš zanima kako će se stvari dalje razvijati...Hoću li za godinu-dvije kupiti G5 ili Pentium D minija? Vidjet ćemo...
08.07.2005 | 11:35
Naravno da su iza svih tih opcija samo pare, samo se postavlja pitanje kako će u tim stvarima proći mali korisnik koji treba odlučiti kada i na što potrošiti ušteđevinu.
08.07.2005 | 12:16
dpasaric je napisao:
Naravno da su iza svih tih opcija samo pare, samo se postavlja pitanje kako će u tim stvarima proći mali korisnik koji treba odlučiti kada i na što potrošiti ušteđevinu.

Ako izidje PowerBook s ovim niskopotrosnim G5 i dvojezgreni dual PowerMac, to samo po sebi trazi da ih se nabavi, pod svaku cijenu. Narocito ako ce za 2 godine postati vrijedni antikvitet, nesto u stilu renesansnih ostataka PPC Atlantide.
08.07.2005 | 19:46
hm.. dali to znaći da ima šanse da aplle ostane na ibm-u a ne na intelu. nevjerujem al moguće. možda se podjele poslovi: ibm- da radi high end computore a intel na one low budget macs zbog kojih bi više ljudi prešlo na mac.... sce je moguće(osim drvene peći)
  • User
  • Posjetitelj
09.07.2005 | 14:11
Vrlo je moguće, iako ne i sigurno da će se G5 zadržati u PowerMacovima - zbog altiveca i samog procesora koji je izvrstan, a da će inteli biti u slabijim mašinama. Ako je istina ono što Jobs kaže da je programe potrebno vrlo malo prepravljati da bi ih se prebacilo na drugu platformu(X86) s OS X-om, onda se ne bi trebali bojati ni smanjenja količine softwarea za PPC platformu u slučaju da G5 u PowerMacovima ostane \"the processor\"(osim, možda, igara za PPC macove). No da li će to značiti da ćemo takav software morati kupovati u dvije varijante - za PowerPC i X86(-64) Macove, s obzirom da Rosetta emulira tek G3 strojeve? Naravno, tko zna što Jobs planira iduće godine napraviti s novim G5 procesorima niske potrošnje... Jesu li oni privremeno rješenje do Intela ili će Intel u Recycle Bi... ovaj... Trash!
09.07.2005 | 14:41
User je napisao:
Vrlo je moguće, iako ne i sigurno da će se G5 zadržati u PowerMacovima - zbog altiveca i samog procesora koji je izvrstan, a da će inteli biti u slabijim mašinama.

No Jobs je decidirano rekao - do 2007. tranzicija je gotova - PowerPC is out.
Ma koliko G5 bio dobar proc (a jest) za dvije godine ces vidjeti sto ce od njega ostati - Apple je jedini kupac (uz sitno samog IBMa) a ako nema kupaca nema ni procesora. Varijante za konzole necu spominjati - to se napravilo i to je to - nece se vise razvijati osim u procesu proizvodnje gdje ce IBM samo profitirati.

Ako je istina ono što Jobs kaže da je programe potrebno vrlo malo prepravljati da bi ih se prebacilo na drugu platformu(X86) s OS X-om, onda se ne bi trebali bojati ni smanjenja količine softwarea za PPC platformu u slučaju da G5 u PowerMacovima ostane \"the processor\"(osim, možda, igara za PPC macove).

Sve je moguce - no kako je Intel izasao Appleu u susret toliko mozes biti siguran da se Apple vise ne mora opterecivati glupostima koje su dolazile iz Motorole i IBMa. Sada ce uvijek imati najnoviji i najbolji procesor, pa se mozda desi da imamo nove Macove svaka 3-4 mjeseca. Nadajmo se i jeftinije. A Softver - vecina ce biti Universal Binary, no tko zna koliko dugo.
  • User
  • Posjetitelj
09.07.2005 | 20:22
Istina... Bolna istina... Odlučio sam da ću čuvati Performu 5200 i iMac G3 za uspomenu na PowerPC i Classic Mac OS.. Nemaju neku novčanu vrijednost, ali sentimentalna je itekako visoka . A minija ću kupiti kad Intelov procesor bude unutra za pozdrav novim i, nadam se, boljim vremenima!

Do tada, jedina mi je briga kada će taj novi color iPod u hr!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 5 minuta
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]
  • ZoPaj: iPhone Book i iPhone Book Neo
  • Yonkis: Preklopni iPhone, bit će kad tad, samo kako će se zvati? [link]
  • Yonkis: Apple prvih 50 godina [link]
  • Bertone: MA pusti ga, cendra bez veze, da mu je bilo bitno probudio bi se u pet :D
  • Djuro genijalac: A jbg, sori
  • Yonkis: Baš hvala na spoileru. I to ne na Alfi.
  • Djuro genijalac: Dvostruka pobjeda Mercedesa! Opet runda za sve!
  • Djuro genijalac: I ja dam napraviti od jabuka iz vrta, ali to potraje do Božića, maks, ako je dobar urod
  • smayoo: Mi od šogoricinih jabuka iz Požege :)
  • Djuro genijalac: Koji? I ja pijem sok od jabuke. U pravilu onaj iz Lidla 100% kojeg miješam s vodom pola-pola
  • smayoo: Ja ću jedan sok od jabuka, prirodni, mutni. :)
  • Djuro genijalac: Kaj pije jabučnjak? Ja plaćam rundu!
  • Djuro genijalac: Mercedes 1-2 u kvalifikacijama Melbournea!
  • Ender: ranije sam vidjao da linus koristi intel- MB Air. meni je to bilo dovoljno.
  • dpasaric: Linus voli popljuvati Apple, često i opravdano, ali kada on nešto hvali, znači da su zaista odradili dobar posao...
  • hal9000: E da sam i ovo doživio: [link]
  • Performita: Vikalica je još uvijek jednako cool kao prije! Osobito smajlići :)
  • dpasaric: Ma i to isto, ali to će valjda s novim HomePodima i s navodnim HomePadom...
  • zvone: Gdje je novi Apple TV? Nikako da stigne.
  • dpasaric: Javit ću cijene čim ih dobijemo...
  • Borisone: U Italiji Neo kreće od 699 EUR. Kod nas može biti samo više, pretpostavljlam standardnih 70-100 EUR
  • dpasaric: Osvrt na novotarije je na naslovnici, pa slobodno komentirajte!
  • Yonkis: Jeftin u USA, za studoše osnovni Neo je 500$ a koliko će biti kod nas? A tek onaj sa TouchIDom?
  • cavarovobrdo: Očekivao sam vrišteće boje iMac G3. Nekako mi je NEO uređaj za mlađariju, zato veselo. Rado se sijećam svog MacBook black plastenjaka :)
  • drlovric: Meni je Neo bas cool.....kao nekada plasticni Macbook. jeftinij je nego iPhone i odlicna ulaznica u Mac svijet.
  • invictus: Neo? Svašta oni sebi dozvole.
  • accom: ništa od boje ajvara.
  • Yonkis: [link] - Neo? Stvarno Apple, Neo?
  • Borisone: U oglasniku ako nekoga zanima MacBook Air M4 16/512
  • Air: Nadam se ne onaj kupvni crveni nego onaj domaći neodređeno narančasti :)
  • smayoo: Ja već godinama pišem u Apple i pitam kad će napraviti MBP u boji ajvara. :o)
  • cariblanco: Ja kupujem novi MacBook, samo ako ima ponuda u naranđastoj boji

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.56 Seconds

Provided by iJoomla SEO