Spremanje dokumenta iz InDesigna u PDF
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Spremanje dokumenta iz InDesigna u PDF


06.04.2012 | 13:16
Sada kada sam poprilično savladao prelom knjiga u InDesignu, kada sam isto to postigao i u pripremi korica, uz svesrdnu pomoć i Jabučara, evo još jedne molbe. Trebam odgovor kako spremati dokument u PDF-u za štampariju. Knjige koje prelamam su uglavnom za djecu sa puno ilustracija u boji, a korice uvijek u boji.

Spremao sam dokument na ovaj način: File -> Adobe PDF Presets -> Press Qualiti... Takav snimak sam na CD-u dostavljao u štamapriju i nikada nije bilo problema. Knjige su imale odlične ilustracije u boji, kao i korice.

Sada me jedan poznanik upozorio da ne bi trebalo tako da radim, nego: File -> Export... Export Adobe PDF ... i onda dosta drugih podešavanja.

Može li mi neko potanko objasniti šta sve treba podesiti u prozoru Export Adobe PDF, ako moj način spremanja nije bio dobar? Treba mi objašnjenje korak po korak kako to činiti.
Adobe_PDF_Presets.jpg
06.04.2012 | 13:42
Laki - ako nije tajna, mozes nam pojasniti kako to da prelamas knjige. Jesu to neke tvoje ili to radis nekome uslugu ili ti je to posao...
06.04.2012 | 13:47
Kakva tajna, zar još postoje tajne? To su isključivo moje knjige. To mi nije posao, nego sam razočaran tuđim prelomima. Volim sam da pripremim knjigu i tako odmah vidim šta ću dobiti. A po prirodi sam precizan, ne dozvoljavam greške.
06.04.2012 | 13:52
E to me zanimalo

Mozes spremati PDF File -> Adobe PDF Presets -> Press Quality. Jednino ukljuci rezne linije, pasere i napust.
Ako su ti svi linkovi sredjeni mozes staviti no color conversion pod color opcijama.

Mislim da bi to trebalo biti ok
06.04.2012 | 14:06
Eto, Tito je sve lijepo objasnio.
Ako ne znaš šta su rezne linije, paseri i napust to je ovo:
Screen_Shot_2012_04_06_at_06.png
06.04.2012 | 14:08
I da, još nešto, predlažem kada napraviš postavke koje najbolje odgovaraju, idi dole na "Save Preset..." i sačuvaj postavke nešto kao "Za tisak" ili nešto tako...
06.04.2012 | 14:20
Prijatelj te dobro savjetovao ovaj način kojim si do sad radio znalo se dešavati da file pukne ( ostanu slike u RGB itd ) i zato mi u tiskari preferiramo izradu prvo PS a onda njega distilati po određenom profilu.

To se događa pogotovo na pripremama sa teškim slikama!
06.04.2012 | 14:28
Renzo, ali, ovo podrazumijeva spremanje baš na taj drugi način, a ne kao što sam ja spremao. Ovo podrazumijeva export, a ne moj dosadašnji način: File -> Adobe PDF Presets... -> Press Qualiti, gdje sve ide vrlo jednostavno i sprema dokument bez nekog mog daljnjeg uplitanja.

Evo, sada sam pokušao jedan stari prelom spremiti na način: File -> Export... označavajući Crop Marks, Registration Marks i Colour Bars, kao i Use Document Bleed Settings.

Sada vidim markere za rezanje kao i onaj spekrat boja gore na vrhu stranice.

Renzo kaže:
I da, još nešto, predlažem kada napraviš postavke koje najbolje odgovaraju, idi dole na "Save Preset..." i sačuvaj postavke nešto kao "Za tisak" ili nešto tako...
06.04.2012 | 14:30
Dobar savjet. Vidim sada kod File -> Export šablon pod nazivom Za tisak.

Renzo kaže:
I da, još nešto, predlažem kada napraviš postavke koje najbolje odgovaraju, idi dole na "Save Preset..." i sačuvaj postavke nešto kao "Za tisak" ili nešto tako...
06.04.2012 | 14:35
Pa kako mogu uključiti linije, pasere i napust kod spremanja File -> Adobe PDF Presets -> Press Quality? Tu se pojavi samo jedan prozor, dam mu ime i mjesto gdje da ga sprema. Nema nikakvih drugih pitanja.


Tito kaže:
E to me zanimalo

Mozes spremati PDF File -> Adobe PDF Presets -> Press Quality. Jednino ukljuci rezne linije, pasere i napust.
Ako su ti svi linkovi sredjeni mozes staviti no color conversion pod color opcijama.

Mislim da bi to trebalo biti ok
06.04.2012 | 15:18
CooL kaže:
Prijatelj te dobro savjetovao ovaj način kojim si do sad radio znalo se dešavati da file pukne ( ostanu slike u RGB itd ) i zato mi u tiskari preferiramo izradu prvo PS a onda njega distilati po određenom profilu.

To se događa pogotovo na pripremama sa teškim slikama!


Pa kaj nije stvar na kraju ista?
06.04.2012 | 16:05
Nije ista stvar. Najsigurnije je najprije printat u postscript, pa distilat kroz distajler. Kad smo kod bleeda uključi ga, ali ne s postavkama 0 (zero) kako je to nacrtao Renzo, jer to onda nema smisla. Ako ti fotke idu u tisak u marginu obavezno dokument postavi s 3mm bleeda, i onda to i uključi kod printanja. (Bilo gdje, ili u PDF ili u PS format.) PS dovoljno je uključiti samo cropmarks, bez klinova i ostalog.
06.04.2012 | 17:42
Najbolje preporuke će ti dati u tiskari u koju nosiš posao naravno ukoliko sami(najčešće) obrađuju donešene matrijale i printaju te montiraju i tiskaju. Neki prihvaćaju pdf, neki traže ps, neki ti daju drivere i profil za svoj osvjetljivač kako bi se maksimalno korektno otisnule boje koje ti pripremiš...
06.04.2012 | 17:45
evo, da i ja podržim stranku "postscriptaša". imao sam loših iskustava s pripremom preko "export" opcije, pogotovo s grayscale ili c/b stvarima. preporučljivije je raditi .ps fajl pa ga onda provući kroz distiler i napraviti pdf na taj način. meni su čak tiskare ponekad tražile da im šaljem "sirovi" .ps fajl.

dakle, najbolje je ići na file > print i onda namještati detalje. to možeš u dogovoru s tiskarom jer nemaju sve tiskare iste drivere pa ti ono što kod jedne ispadne dobro kod druge može ispasti loše. zato ako ne radiš sve kod iste tiskare obavezno s njima provjeri detalje pripreme za tisak.
06.04.2012 | 19:52
Najbolje ti je upitati u tiskari kak da im slozis PDF, koju verziju PDF-a koriste. Ova varijanta s PS-om nije losa, al to se radilo 90-tih i mislim da je nepotrebna. Danasnji RIP-ovi bez problema prozvacu vecinu PDF-ova, bitno je jedino da nisi ukljucio smanjivanje slika (downsample), da nemas ukljucen neki kolorni profil, i da ako imas stvari koje idu van stranica il se približuju rubu stranice da ukljucis bleed. No, najbolje je da pitaš. Ukoliko rade s nekom starijom verzijom PDF-a, 1.4 npr. problem bude im ukoliko imaš transparency, drop shadow il slicne efekte. Al i to se da rijesiti.
06.04.2012 | 21:32
Zadnji PS file sam napravio prije 4 godine, ako ne i vise. Dnevno saljem barem 2 PDFa u tisak i nikad nema problema. Tak da ne znam o kakvim problemima pricate.
10.04.2012 | 11:44
Još jedno pitanje, ili dva-tri!

Kako u InDesign prelom treba unositi slike i ilustracije, kao RGB iliCMYK? Vidim da je ilustrator već sve ilustracije dostavio kao: nešto.psd, CMYK/8, ma šta sve to značilo. Fotografija autora je .jpg.RGB/8. Treba li i nju prebaciti u CMYK i kao takvu ubaciti?

Kako prilagođavati veličinu slike? Ja držim pritisnut Shift+cmd i povlačim ručicu.

Zašto mi kod InDsigna CS5 stalno otvoreni dokument bježi lijevo-desno? Kako to fiksirati?
10.04.2012 | 12:25
neznam sto znaci da bježi lijevo desno?
ali vezano uz color mode fotki ... cmyk
no pro PDF exportu se ta konverzija desava defaultno (osim ako je disejblaš) ... jedino je bolje to činiti predhodno sam jer je onda manje iznenađenja .

poz
13.04.2012 | 19:42
Nisam vidio temu obzirom da sam zadnje vrijeme malo zapustio Jabučnjak, al bolje ikada nego nikada. No da odgovorim Lakiju i dam osvrt na neke napisane stvari ovdje.

@Laki: PDF Presets i Export su praktički jedna te ista stvar, jedino što kod Exporta imaš i drugih formata izuzev PDF-a za export. Tako da je potpuno svejedno.

A po pitanju konkretnih savjeta.

1) Traži upute od tiskare u kojoj ćeš raditi tisak, a ne po forumima. Tiskara točno zna postavke za svoj radni proces, za razliku od formuaša.

2) Po pitanju uključivanja reznih linija, pasera i ostalih oznaka, pogledati savjet broj 1. Većina tiskara danas koristi moderne RIP-ove koji će sami staviti potrebne oznake. Oznake je potrebno stavljati mahom kod tiskara koje a) imaju zastarjelu opremu b) uopće nemaju adekvatnu opremu već montažu rade u InDesignu, Corelu itd.

3) Izrada PostScripta danas nema smisla, točnije, nikada od uvođenja PDF-a više nema smisla. Postoje dva razloga zašto tiskare traže da se fajl prvo printa u PostScript fajl pa kasnije dobiveni PostScript fajl distilirati u PDF. a) Strah od neukih korisnika koji su slali razno razne PDF-ove iz Worda koje su napravili pomoću svakakvih PDF prntera b) neukost ljudi u tiskari koji kupe novu opremu ali im je teško pročitati upute zato jer se obično radi o opsežnim uputama od minimalno 500 stranica. Da rezimiram, distiliranjem PostScript fajla u PDF ćeš napraviti više štete nego koristi, a o šanse da nešto napraviš krivo su otprilike deset puta veće no kada radiš export to PDF.

4) Fotke neka budu u CMYK kolor modu.

5) ponovo savjet br:1, nazovi tiskaru i pitaj.

Par savjeta šta pitati tiskaru:

1) Koju verziju PDF-a očekuju, 1.3, 1.4 ili višu?

2) Da li treba uključiti oznake u PDF-u (rezne cajhne, klinove itd.), ako da, koje.

3) Predati knjigu kao jedan PDF dokument ili kao nekoliko PDF dokumenata (jedan dokument jedna stranica)

4) Pitati tiskaru koji profil koriste. Ovdje ne pričam o tome da neka od tiskara ima stroja sa spektrofotometrom na izlazu pa da sam korigira bojanike vlaženje puffer itd, već isključivo radi TAC-a koji je sadržan u profilu. Vrlo vjerojatno se radi o nekom ISO ili FOGRA profilu.

Par savjeta za izradu materijala:

1) Prvo podesiti aplikacije. RGB working profile u aplikacijama neka bude Adobe RGB (za "normalni" tisak ti ne treba ništa bolje od ovoga), kao CMYK working profile postavi profil koji ti preporuči tiskara. Rendering intent (odnosno na hrvatskom "mapiranje gamuta") u većini slučajeva staviti "perceptual". Snimiti te postavke u PhotoShopu i tada otići u Bridge i reći mu "Creative Suite Color Settings" i tamo sinhronizirati kolor postavke za cijeli CS paket.

2) Kada obrađuješ fotografije, obrađuj ih u RGB modu, ali uključi Proof Colors (kratica na tastaturi jabuka + Y), s time da ti je proof kolor prostor working CMYK kolor prostor. Tek kada si gotov sa obradom fotografija, pretvori fotografiju u CMYK. Fotografije pokušaj što je više moguće u samom PhotoShopu svesti na pravu veličinu, preporučena razlučivost u većini slučajeva je 300 ppi. No ne moraš se tih 300 piksela po inču držati kao pijan plota.

3) Ukoliko imaš teksta koji ide preko neke slike, pripazi na overprint (pretiskivanje) teksta. Na ofsetnom tisku iz arka koji je poprilično precizan to nije neki problem, ali bolje spriječiti potencijalne probleme.

4) kada biraš boje u vektorski elementima, znači u InDesignu ili Illustratoru, nemoj birati boje pickerom već "zamiješaj" boje i probaj reducirati broj komponenti.

P.S.
Znam da sam ti sada vjetojatno zadao glavobolju. Ima tu još puno stvari koje nisu ni dotaknute, no ovo nije ni mjesto ni način da bi se kvalitetno obradila takva tema. No korektna priprema za tisak nije trivijalan posao. Kao i drugi poslovi, kada se gleda sa strane, izgleda da ga kvalitetno može odratiti i "od susjeda Pere mali". Ali to nije tako.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 40 minuta
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha
 • mbp2009: Smayoo dosta dobar vic, ne sjecam se kad sam ga cuo zadnji put ;)
 • mbp2009: m@xym na krivom si tabu, ovo je Jabučnjak, ne Reddit :D
 • smayoo: Taj vic je star stoljeće, @m@xym, i, da crnjak je, kao i tisuće drugih, nemoj reći da si ga sad prvi put čuo? Žao mi je što imaš takvo osobno teško iskustvo da te to tako pogađa, ali to je ipak samo vic, i to stvarno star. Razmisli što te stvarno muči pa to rješavaj, ne istresaj se ovdje.
 • m@xym: Ako je vic, onda je crnjak, barem za one koji su imali "čast" gledati uživo kako te dvije bolesti polako ubijaju ljude.
 • cariblanco: Ma moj m@xym...to je bio vic ;)
 • m@xym: Ne znati gdje si, a moći se kretati, ili znati gdje si ali, ali biti de facto nepokretan, dođe ti ga na isto.
 • cariblanco: Parkins pobjeđuje...bolje prosuti koju kap rakije, nego da neznate gdje je :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO