corel i mac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

corel i mac

15.06.2004 | 13:33
ima li tko iskustva sa CorelDraw-om na Macu.

hvala!

igor
15.06.2004 | 15:54
Mene je nevolja neki dan natjerala da nesto obavim u njemu. Mogu li kako pomoci?
16.06.2004 | 14:16
cisto me zanima jer moram nesto odraditi, a naviko sam se na njega na poslu. za privikavanje na FH trenutno nemam vremena.
16.06.2004 | 14:59
Onda ne znam sto bih ti rekao osim da radi.

Jedini problem na koji sam naisao ticao se fontova (ocekivano, zar ne? :->). Cini mi se da me ugodno iznenadio s Unicodom, ali pojavio se problem pogresne interpretacije rezova fontova s Windowsa. Konkretno, poceo sam raditi projekt pod Windowsima i odnio ga doma na Mac. Fontove sam uzeo sa sobom, medjutim to mi nije puno pomoglo jer je Mac "odbio" prepoznati (unutar Corela) pojedine rezove. Nisam u tome na domacem terenu pa ne znam kako jasnije objasniti problem, ali rjesenje se svelo na to da za dio fontova obavim ponudjenu (unutar Corela) supstituciju, a za ostatak sam morao koristiti Macove verzije fonta i odustati od rezova prenesenih s Windowsa.

P.S. To cime sam se bavio stane na jednu stranicu A4, nema dodirnih tocaka sa... separacijom i odnosi se uglavnom na cisti dizajn pa slijedi zakljucak da i nisam neka referenca. Ali posao je obavljen pa nemam primjedbi na alat.
17.06.2004 | 14:34
thnx to mi je i trebalo. znaci radi ok. cuo sam da je spor na macu?

btw. koji corel i koja masina?
17.06.2004 | 15:27
Corel 11, Titanium na 667 MHz.

Spor na Macu? Ni manje ni vise od ocekivanog. Meni je referenta tocka P4 na 2.4G pod Win2000 i tek na dual G5 podnosim brzinu odaziva Macovog GUIja.

Iako, da ne ispadne pljuvanje po hardveru - uglavnom je kriv traljavo pisan softver. Jedan od zornijih primjera je evolucija Project Buildera u Xcode. Project Builder se vukao. Kliknem na menu bar i vidim (na Titaniumu) kako se pojavljuju meniji (OK, vidim zato jer sam picajzla i ocekujem ~0ms response :->), a Xchode radi k'o urica (klines i dobijes ono sto si ocekivao). Rekao bih: k'o na Windowsima, ali netko ce me razapeti pa bolje da sutim.

Bottom line price o sporosti je taj da je svaki G5 dovoljno brz da upristoji traljavo kodiran GUI, a uredno kodiran GUI leti i na G4 masinama "od jucer", bez obzira na sve Aqua bombone.

Ostaje samo zagonetka sto se dogodilo Appleu da nije uspio Project Builder iskodirati prema vlastitim standardima. Vjerojatno je Jobs osobno giljotinirao project managera, bacio im cijeli kod u smece i natjerao backup ekipu da preko noci iskodira Xcode from the scratch.

Ups. Malo sam se udaljio od Corela.
27.03.2005 | 14:53
Ja nemam corel, a trebam otvoriti neke .cdr u photoshopu ili bilo gdje drugdje na mac-u. postoji li nacin drugi od onoga da se nabavi coreldraw. Ako ne, gdje ga mogu nabaviti za taj jedan posao.
29.03.2005 | 00:57
Illustrator 11 (iz CS paketa) bi to trebao moći, AFAIR...
29.03.2005 | 23:28
Illustrator CS nemere direktno ni na Macu ni na PCju otvarat Corel fajlove. Mora ih se iz Corela sejvat kao ai.
30.03.2005 | 15:43
Jel Corel na Macu konacno postao Postscript aplikacija?
Ono, kuzi fontove i krivulje i gradiente kao svaka druga postscript aplikacija?
05.04.2005 | 23:39
bbosnjak je napisao:
Illustrator CS nemere direktno ni na Macu ni na PCju otvarat Corel fajlove. Mora ih se iz Corela sejvat kao ai.

More, no pogubiće maske i jos neke stvari. Ako je stvar slozenija postavlja se pitanje kolko je isplativo to opce otvarat u AI. Ili stvar zavrsit na Corelu, ili u AI sve radit nanovo. Naime, niti eksport iz Corela, ak je nekaj složenijeg u pitanju, ne radi kak spada.
05.04.2005 | 23:42
Zvonimir je napisao:
Jel Corel na Macu konacno postao Postscript aplikacija?
Ono, kuzi fontove i krivulje i gradiente kao svaka druga postscript aplikacija?

Ne nije. A kak stvari stoje niti nece. Nekak ne vjerujem da ce, posto nije izasla verzija 12, izac verzija 13 za Maca. Jednostavno nemaju interesa na Mac trzistu. S obzirom na broj prodanih primjeraka, taj potez je s njihove strane gledano skroz OK. Nije da sam zalostan zbog toga. A i zakaj imam filing da misliš kak je Corel na piceku PostScript aplikacija.
07.04.2005 | 16:21
A i zakaj imam filing da misliš kak je Corel na piceku PostScript aplikacija.

Znam da nikad nije bio. HPGL.
Mislio sam da ce na Macu mozda krenuti drugom, boljom stazom ...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 22 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.61 Seconds

Provided by iJoomla SEO