PDF tekstualni dokument - kako ga importovati
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PDF tekstualni dokument - kako ga importovati

08.06.2008 | 00:01
Kako tekstualni PDF da importujem u neki drugi program, npr. Word ili InDesign kako bih ga mogao uredjivati, mijenjati i sl.
08.06.2008 | 12:46
U indesign samo trebas napravit "Place" tog dokumenta u neki text box, i ako je kriptiran neces ga moci dirati...
08.06.2008 | 12:47
Koliko sam ja vidio, u Acrobatu 8 ima "Save As" pa onda odabereš RTF ili HTML.

Alternativno, ima software (za Windowse), zove se Solid Converter, ali nije puno praktičnije nego izravni editing u Acrobatu (samo je jeftinije), zato što gotovo nikad ne uspije generirati "flowed text" (a da ne izgubi prijelom), nego ima hrpa ubačenih praznih redaka nebuloznih osobina (redak visine 2pt i tome slično) i tekstove veličine npr. 13.7pt i tako.

Jasno, ako je PDF zaštićen, Solid Converter neće raditi, dakle (pod pretpostavkom da imaš password) ionako najprije u Acrobatu moraš skinuti zaštitu.

Za Mac ne znam da ima nešto slično.
08.06.2008 | 13:12
Iz nezaštićenog PDF-a normalno možeš goli tekst bez formatiranja i copy-paste u neku aplikaciju.
08.06.2008 | 15:57
Ubacim ga u Word ili InDesign, ali nastane dzumbus. Fale slova i ko bi to uredio da stima kao u originalu.

smayoo je napisao:
Iz nezaštićenog PDF-a normalno možeš goli tekst bez formatiranja i copy-paste u neku aplikaciju.
08.06.2008 | 20:07
PDF je najbolje otvoriti i obraditi u Adobe Acrobatu.
Ali pitanje je kakav je taj pdf dokument, možda su fontovi u krivuljama i ko zna šta još !?

U Illustratoru ga otvoriš vrlo jednostavno - file -open.
08.06.2008 | 20:44
Poanta je u tome da PDF nije format koji je predviđen za editing. Koncept portabilnog formata dokumenata je u tome da autor dokumenta, onaj koji ima pravo izmjena ima i originalni dokument na kojem radi izmjene.

Jednostavne, male izmjene, se mogu raditi u samom Acrobatu, ali isto narušiš slog (prijelom) čim izmjene postanu malo intenzivnije.

Što točno želiš raditi?
08.06.2008 | 21:09
Rukopis krace knjige stigao je u PDF formatu. Rukopis je cak bio cirilicni, a ja sam ga po savjetima ovdje otvorio pomocu Adobe Acrobata 7.0 i spremio u Wordu. Medjutim, sta sam dobio. Latinicni slog s djelomicnom mjesavinom raznih simbola, zagrada i sl. Neupotrebljiv, ako ga ne bih ispravljao prema originalu.

Postavio sam pitanje zato sto me to kopkalo: da li se dokument koji dobijem u PDF formatu moze otvoriti u nekom dokumentu i da bude identican.

Prije nekoliko dana stampao sam novu knjigu. Pripremio sam je u InDesignu na Macu. Kada sam dosao u stampariju, oni nisu imali Mac. Srecom sam tekst imao i u PDF i oni su ga otvorili. Ali, nisam pitao kojim programom. Izgleda InDesignom za PC. Samo je bilo problema sa slovom Dj (Djakovo). To sam lako ispravio i rukopis je otisao u stampu.

Dakle, prije nego sto posaljem mail tom momku u toj stampariji i pitam ga kako je to uradio, pitao sam ovdje. Kako PDF tekst otvoriti i u kom programu da bude identican originalu, kako bi se u njemu mogle, ipak, izvrsiti neke izmjene?

Inace, kada u ameriku saljem neki tekst s nasim dijekriticima, razne punomoci koje mi ljudi moraju ovjeriti, a vazno je da imaju sva nasa slova, uvijek saljem u PDF.

smayoo je napisao:
Poanta je u tome da PDF nije format koji je predviđen za editing. Koncept portabilnog formata dokumenata je u tome da autor dokumenta, onaj koji ima pravo izmjena ima i originalni dokument na kojem radi izmjene.

Jednostavne, male izmjene, se mogu raditi u samom Acrobatu, ali isto narušiš slog (prijelom) čim izmjene postanu malo intenzivnije.

Što točno želiš raditi?
08.06.2008 | 22:45
Ovo s ćirilicom se ne bi smjelo događati. Ali već sam vidio neke freeware PDF generatore koji u besplatnoj verziji rade sve normalno, ali namjerno generiraju dokument s "ispretumbanim" fontovima tako da ti npr. search ne funkcionira. I onda kad iz njih napraviš redovnim Acrobatom export u rtf ili tako nešto dobiješ kupus i salatu (latinični tekst obično ispadne u neke "kvake").

Inače, Acrobat 5 nema search & replace (za zamjenu npr. slova "Đ") u cijelom tekstu, ali (ne bi se sad kladio jer mi je u firmi i ne radim dugo s njim) mislim da Adobe 8 standard ima.
09.06.2008 | 09:11
smayoo je napisao:
Poanta je u tome da PDF nije format koji je predviđen za editing.

Upravo tako
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 17 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO