PDF tekstualni dokument - kako ga importovati
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PDF tekstualni dokument - kako ga importovati

08.06.2008 | 00:01
Kako tekstualni PDF da importujem u neki drugi program, npr. Word ili InDesign kako bih ga mogao uredjivati, mijenjati i sl.
08.06.2008 | 12:46
U indesign samo trebas napravit "Place" tog dokumenta u neki text box, i ako je kriptiran neces ga moci dirati...
08.06.2008 | 12:47
Koliko sam ja vidio, u Acrobatu 8 ima "Save As" pa onda odabereš RTF ili HTML.

Alternativno, ima software (za Windowse), zove se Solid Converter, ali nije puno praktičnije nego izravni editing u Acrobatu (samo je jeftinije), zato što gotovo nikad ne uspije generirati "flowed text" (a da ne izgubi prijelom), nego ima hrpa ubačenih praznih redaka nebuloznih osobina (redak visine 2pt i tome slično) i tekstove veličine npr. 13.7pt i tako.

Jasno, ako je PDF zaštićen, Solid Converter neće raditi, dakle (pod pretpostavkom da imaš password) ionako najprije u Acrobatu moraš skinuti zaštitu.

Za Mac ne znam da ima nešto slično.
08.06.2008 | 13:12
Iz nezaštićenog PDF-a normalno možeš goli tekst bez formatiranja i copy-paste u neku aplikaciju.
08.06.2008 | 15:57
Ubacim ga u Word ili InDesign, ali nastane dzumbus. Fale slova i ko bi to uredio da stima kao u originalu.

smayoo je napisao:
Iz nezaštićenog PDF-a normalno možeš goli tekst bez formatiranja i copy-paste u neku aplikaciju.
08.06.2008 | 20:07
PDF je najbolje otvoriti i obraditi u Adobe Acrobatu.
Ali pitanje je kakav je taj pdf dokument, možda su fontovi u krivuljama i ko zna šta još !?

U Illustratoru ga otvoriš vrlo jednostavno - file -open.
08.06.2008 | 20:44
Poanta je u tome da PDF nije format koji je predviđen za editing. Koncept portabilnog formata dokumenata je u tome da autor dokumenta, onaj koji ima pravo izmjena ima i originalni dokument na kojem radi izmjene.

Jednostavne, male izmjene, se mogu raditi u samom Acrobatu, ali isto narušiš slog (prijelom) čim izmjene postanu malo intenzivnije.

Što točno želiš raditi?
08.06.2008 | 21:09
Rukopis krace knjige stigao je u PDF formatu. Rukopis je cak bio cirilicni, a ja sam ga po savjetima ovdje otvorio pomocu Adobe Acrobata 7.0 i spremio u Wordu. Medjutim, sta sam dobio. Latinicni slog s djelomicnom mjesavinom raznih simbola, zagrada i sl. Neupotrebljiv, ako ga ne bih ispravljao prema originalu.

Postavio sam pitanje zato sto me to kopkalo: da li se dokument koji dobijem u PDF formatu moze otvoriti u nekom dokumentu i da bude identican.

Prije nekoliko dana stampao sam novu knjigu. Pripremio sam je u InDesignu na Macu. Kada sam dosao u stampariju, oni nisu imali Mac. Srecom sam tekst imao i u PDF i oni su ga otvorili. Ali, nisam pitao kojim programom. Izgleda InDesignom za PC. Samo je bilo problema sa slovom Dj (Djakovo). To sam lako ispravio i rukopis je otisao u stampu.

Dakle, prije nego sto posaljem mail tom momku u toj stampariji i pitam ga kako je to uradio, pitao sam ovdje. Kako PDF tekst otvoriti i u kom programu da bude identican originalu, kako bi se u njemu mogle, ipak, izvrsiti neke izmjene?

Inace, kada u ameriku saljem neki tekst s nasim dijekriticima, razne punomoci koje mi ljudi moraju ovjeriti, a vazno je da imaju sva nasa slova, uvijek saljem u PDF.

smayoo je napisao:
Poanta je u tome da PDF nije format koji je predviđen za editing. Koncept portabilnog formata dokumenata je u tome da autor dokumenta, onaj koji ima pravo izmjena ima i originalni dokument na kojem radi izmjene.

Jednostavne, male izmjene, se mogu raditi u samom Acrobatu, ali isto narušiš slog (prijelom) čim izmjene postanu malo intenzivnije.

Što točno želiš raditi?
08.06.2008 | 22:45
Ovo s ćirilicom se ne bi smjelo događati. Ali već sam vidio neke freeware PDF generatore koji u besplatnoj verziji rade sve normalno, ali namjerno generiraju dokument s "ispretumbanim" fontovima tako da ti npr. search ne funkcionira. I onda kad iz njih napraviš redovnim Acrobatom export u rtf ili tako nešto dobiješ kupus i salatu (latinični tekst obično ispadne u neke "kvake").

Inače, Acrobat 5 nema search & replace (za zamjenu npr. slova "Đ") u cijelom tekstu, ali (ne bi se sad kladio jer mi je u firmi i ne radim dugo s njim) mislim da Adobe 8 standard ima.
09.06.2008 | 09:11
smayoo je napisao:
Poanta je u tome da PDF nije format koji je predviđen za editing.

Upravo tako
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 32 minuta
  • dpasaric: Možda za neki nebitni stroj za početak...
  • dpasaric: Ne znam, ja ne bih žurio. :)
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO