UCR kod osvjetljavanja filmova
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

UCR kod osvjetljavanja filmova

08.04.2008 | 08:05
Naime, Ëuo sam da postoji UCR opcija kod osvjetljavanja filmova. Da li neko zna koja je njena funkcija i gdje se ukljuËuje (na osvjetljivaËu ili u nekom programu). Hvala!
02.05.2008 | 20:57
UCR ili under color removal je postupak redukcije, uklanjanja cyana, magente i žute boje na uglavnom zatamnjenim mjestima slike koja se reproducira (šalje na osvjetljivač, ctp ... i ta mjesta cmy-a se zamjenjuju potrebnim postotkom crne boje.

Radi se čisto na uštedi cmy.

Programi kao što su photoshop i ostali imaju tu opciju kad šalješ to sve skupa na osvjetljivač.
04.05.2008 | 10:39
Recimo na primjer da je neka tamna nijansa ili neutralna nijansa na slici sastavljena od cmy-a

Sigurno znaš da neka rasterska točka koja sadržava 100% c, 100% m i 100% y teoretski treba dati crnu boju.

Međutim u stvarnosti to nije tako i rezultat ta tri preklapanja je neka tamno smeđa boja. Da bi se dobila crna, koristi se četvrta boja a to je (K) keyblack ili crna boja.

Znači, tamna (crna) ili neutralna (siva) mjesta ( rasterske točkice) na grafici se sastoje od cmy kombinacije a mogu se zamjeniti određenim postotkom RTV (raster tonske vrijednosti) crne boje.

Znači da na tim mjestima, ne bi tiskali cyan, magentu ili žutu mi će mo tiskati samo crnu, ako koristimo UCR postupak

Rezultat je ušteda cmy boja i sigurno kvalitetniji otisak (izraženija crna).

Nadam se da sam dobro objasnio
05.05.2008 | 08:47
Hvala Frankie na odgovoru. To sto si ti meni napisao ja vise ili manje znam.
Moj problem je sljedeci. Pripremu za tisak radim u FreeHandu (kada je u pitanju vektorska grafika), a ako imam slike ili kolore u cmyk-u njih napravim i obradim u Photoshopu i importiram ih u FreeHand i tu nema nikakvih problema u tisku. Problem nastaje kada imam iskljucivo vektorsku visebojnu pripremu u spot bojama gdje je otisak crne (pogotovo ako imamo vecu flehu) bljedi. Naravno to se vrlo jednostavno rijesi da se crna podlozi sa nekom drugom bojom koja se koristi u tisku (plava ili cyan npr.). Ja sam postavio ovo pitanje jer me jedan covjek uvjerava (koji je navodno veliki znalac) da kod takvih slucajeva postoji opcija UCR koja se ukljuci na osvjetljivacu i problem je navodno rijesen. E sad, kako se to kosi sa svime sto ja znam o grafickoj pripremi (a znam dosta je to radim skoro 15 godina),
- znam da ne postoji nikakva UCR opcija u FreeHandu koja se ukljucuje
- UCR opcija u Photoshopu mi nista ne znaci jer u konkretnom slucaju sam imao cistu vektorsku grafiku u 100% spot bojama
- znam da ne postoji nikakva UCR opcija koja se ukljucuje na osvjetljivacu
- kada bi i postajala kakva korist od nje kad imamo 100% spot boju koja nema rastersku tocku.
Zato sam i probao potraziti odgovor na forumu jer kao sto se kaze "svi ljudi sve znaju"
05.05.2008 | 10:48
Kad se radi o spot bojama u tom slučaju ti i ne treba ucr jer preklapanja rastera različitih spot boja se izbjegne overprint opcijom.
Logičn je onda da se ucr koristi samo za cmyk boje....

Ta fleka koju dobiješ može biti zbog X drugih stvari.
Treba vidjeti da li je problem na filmu (osvjetljivaču) ili na ploči, samom stroju (toniranje) itd.

Ni meni nije poznato uključivanje ucr-a na osvjetljivaču.

To podlaganje cmy pod crnu boju mi se nikako ne sviđa.
To je istko kao kad doma pometeš parket i uguraš prašinu ispod tapeta

Nešto tu ne štima.
05.05.2008 | 11:10
[b]MLADJO je napisao:

- kada bi i postajala kakva korist od nje kad imamo 100% spot boju koja nema rastersku tocku.

Imaš pravo u osnovi spot boje nemaju raster, ali prilikom osvjetljavanja rip (raster image processor) iscrtava linije ili točke na filmu, tako da ti to dođe nešto slično kao rasterska točka....tehnički gledano
Što znači da se i štrih rasterizira.
05.05.2008 | 13:26
Pa u osnovi je to jedino dobro rjesenje da se pod crnu podmetne neka druga boja iz cmy ako je tisak iz cmyk-a. Mada nije problem tiskati i drugu crnu boju (radi se o peterobojnom stroju) ali u tom slucaju imamo jednu plocu vise. Ovo rjesenje kada se podmetne pod 100% crnu jos i 100% cyan funkcionira i crna je full crna. To je bitno jer se radi o tisku raznih karata koji imaju na poledjini crni marker koji oznacava pocetak i kraj karte kako bi opticki citac mogao prepoznati pocetak karte za ispis podataka (npr. na termo printeru). Dakle imali smo slucaj kada taj printer ne vidi kartu jer crni marker nije full crni nego je recimo malo izbljedio. Zato podlazemo crnu. Naravno rjesenje broj dva u takvom slucaju je i tisak markera iz knjigotiska (sito negativ) gdje je otisak takovih 100% fleha iz spot boja puno jaci i to ispada OK. Teoretski problem su troskovi jer je cijena jednog kliseja za knjigotisak je otprilike kao cetiri offset ploce. Ali eto sada sam se i malo odmaknuo od teme...
05.05.2008 | 18:37
MLADJO je napisao:
Hvala Frankie na odgovoru. To sto si ti meni napisao ja vise ili manje znam.

Da, ali pitao si šta je UCR i ja sam ti odgovorio
Sve je ok!
05.05.2008 | 20:56
U svakom slucaju Frankie, drago mi je sto sam sa nekim razmjenio misljenja.
05.05.2008 | 21:31
MLADJO je napisao:
U svakom slucaju Frankie, drago mi je sto sam sa nekim razmjenio misljenja.

Naravno
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 4 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds