UCR kod osvjetljavanja filmova
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

UCR kod osvjetljavanja filmova

08.04.2008 | 08:05
Naime, Ëuo sam da postoji UCR opcija kod osvjetljavanja filmova. Da li neko zna koja je njena funkcija i gdje se ukljuËuje (na osvjetljivaËu ili u nekom programu). Hvala!
02.05.2008 | 20:57
UCR ili under color removal je postupak redukcije, uklanjanja cyana, magente i žute boje na uglavnom zatamnjenim mjestima slike koja se reproducira (šalje na osvjetljivač, ctp ... i ta mjesta cmy-a se zamjenjuju potrebnim postotkom crne boje.

Radi se čisto na uštedi cmy.

Programi kao što su photoshop i ostali imaju tu opciju kad šalješ to sve skupa na osvjetljivač.
04.05.2008 | 10:39
Recimo na primjer da je neka tamna nijansa ili neutralna nijansa na slici sastavljena od cmy-a

Sigurno znaš da neka rasterska točka koja sadržava 100% c, 100% m i 100% y teoretski treba dati crnu boju.

Međutim u stvarnosti to nije tako i rezultat ta tri preklapanja je neka tamno smeđa boja. Da bi se dobila crna, koristi se četvrta boja a to je (K) keyblack ili crna boja.

Znači, tamna (crna) ili neutralna (siva) mjesta ( rasterske točkice) na grafici se sastoje od cmy kombinacije a mogu se zamjeniti određenim postotkom RTV (raster tonske vrijednosti) crne boje.

Znači da na tim mjestima, ne bi tiskali cyan, magentu ili žutu mi će mo tiskati samo crnu, ako koristimo UCR postupak

Rezultat je ušteda cmy boja i sigurno kvalitetniji otisak (izraženija crna).

Nadam se da sam dobro objasnio
05.05.2008 | 08:47
Hvala Frankie na odgovoru. To sto si ti meni napisao ja vise ili manje znam.
Moj problem je sljedeci. Pripremu za tisak radim u FreeHandu (kada je u pitanju vektorska grafika), a ako imam slike ili kolore u cmyk-u njih napravim i obradim u Photoshopu i importiram ih u FreeHand i tu nema nikakvih problema u tisku. Problem nastaje kada imam iskljucivo vektorsku visebojnu pripremu u spot bojama gdje je otisak crne (pogotovo ako imamo vecu flehu) bljedi. Naravno to se vrlo jednostavno rijesi da se crna podlozi sa nekom drugom bojom koja se koristi u tisku (plava ili cyan npr.). Ja sam postavio ovo pitanje jer me jedan covjek uvjerava (koji je navodno veliki znalac) da kod takvih slucajeva postoji opcija UCR koja se ukljuci na osvjetljivacu i problem je navodno rijesen. E sad, kako se to kosi sa svime sto ja znam o grafickoj pripremi (a znam dosta je to radim skoro 15 godina),
- znam da ne postoji nikakva UCR opcija u FreeHandu koja se ukljucuje
- UCR opcija u Photoshopu mi nista ne znaci jer u konkretnom slucaju sam imao cistu vektorsku grafiku u 100% spot bojama
- znam da ne postoji nikakva UCR opcija koja se ukljucuje na osvjetljivacu
- kada bi i postajala kakva korist od nje kad imamo 100% spot boju koja nema rastersku tocku.
Zato sam i probao potraziti odgovor na forumu jer kao sto se kaze "svi ljudi sve znaju"
05.05.2008 | 10:48
Kad se radi o spot bojama u tom slučaju ti i ne treba ucr jer preklapanja rastera različitih spot boja se izbjegne overprint opcijom.
Logičn je onda da se ucr koristi samo za cmyk boje....

Ta fleka koju dobiješ može biti zbog X drugih stvari.
Treba vidjeti da li je problem na filmu (osvjetljivaču) ili na ploči, samom stroju (toniranje) itd.

Ni meni nije poznato uključivanje ucr-a na osvjetljivaču.

To podlaganje cmy pod crnu boju mi se nikako ne sviđa.
To je istko kao kad doma pometeš parket i uguraš prašinu ispod tapeta

Nešto tu ne štima.
05.05.2008 | 11:10
[b]MLADJO je napisao:

- kada bi i postajala kakva korist od nje kad imamo 100% spot boju koja nema rastersku tocku.

Imaš pravo u osnovi spot boje nemaju raster, ali prilikom osvjetljavanja rip (raster image processor) iscrtava linije ili točke na filmu, tako da ti to dođe nešto slično kao rasterska točka....tehnički gledano
Što znači da se i štrih rasterizira.
05.05.2008 | 13:26
Pa u osnovi je to jedino dobro rjesenje da se pod crnu podmetne neka druga boja iz cmy ako je tisak iz cmyk-a. Mada nije problem tiskati i drugu crnu boju (radi se o peterobojnom stroju) ali u tom slucaju imamo jednu plocu vise. Ovo rjesenje kada se podmetne pod 100% crnu jos i 100% cyan funkcionira i crna je full crna. To je bitno jer se radi o tisku raznih karata koji imaju na poledjini crni marker koji oznacava pocetak i kraj karte kako bi opticki citac mogao prepoznati pocetak karte za ispis podataka (npr. na termo printeru). Dakle imali smo slucaj kada taj printer ne vidi kartu jer crni marker nije full crni nego je recimo malo izbljedio. Zato podlazemo crnu. Naravno rjesenje broj dva u takvom slucaju je i tisak markera iz knjigotiska (sito negativ) gdje je otisak takovih 100% fleha iz spot boja puno jaci i to ispada OK. Teoretski problem su troskovi jer je cijena jednog kliseja za knjigotisak je otprilike kao cetiri offset ploce. Ali eto sada sam se i malo odmaknuo od teme...
05.05.2008 | 18:37
MLADJO je napisao:
Hvala Frankie na odgovoru. To sto si ti meni napisao ja vise ili manje znam.

Da, ali pitao si šta je UCR i ja sam ti odgovorio
Sve je ok!
05.05.2008 | 20:56
U svakom slucaju Frankie, drago mi je sto sam sa nekim razmjenio misljenja.
05.05.2008 | 21:31
MLADJO je napisao:
U svakom slucaju Frankie, drago mi je sto sam sa nekim razmjenio misljenja.

Naravno
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 30 minuta
  • dpasaric: Možda za neki nebitni stroj za početak...
  • dpasaric: Ne znam, ja ne bih žurio. :)
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO