Koji program koristiti
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji program koristiti

07.12.2007 | 19:54
Trebam za jedan izlog napraviti oko 100 listova A4 formata reklama za prodaju određenih proizvoda. Htio bih da svaki taj list bude lijepo dizajniran. Ništa baš posebno: naslov, fotografija, ispod kratki tekst i cijena.

Koji program ovdje koristiti? Ilustrator ili InDesign? Word mi je za to siromašan.

Posebno bih htio da fotografije budu dobro obrađene sa razlicitim rubovima (zaobljenim kutovima, sjenke rubova, feather... itd.

Jos nesto, fotografije na laserskom stampacu su mi nezadovoljavajuce kvalitete, ali mogu proci. Ostaje li mi da kupim tintni pisac? Imao sam ga i tamo su fotografije bile idealne. Koji kupiti?

Pozdrav,

Laki
08.12.2007 | 03:58
E Laki, ponekad mi se čini da ti nas malo zafrkavaš.
Ali ok je

1. Od tih programa što si naveo, ja bih odabrao Illustrator.

2. Da li se radi od stotinjak istih ili različitih letaka ili plakata?

3. Ako hoćeš da imaju neke zajedničke elemente, koristi InDesign i master stranice.

4. Naravno da će ti ink jet štampač printati bolje fotke od laserskog.
08.12.2007 | 04:34
Ne, prijatelju. Ne zafrkavam, ali tek pod stare dane ucim. Kako mnogo toga ne znam, kada mi bas nesto hitno treba sto ne mogu sam da prokuzim kako ide, pitam. Izvinjavam se svima ako sam takav utisak ostavio.

Npr. Pokusao sam da u Photoshopu otkrijem je li moguce dobiti fotografiju sa zaobljenim uglovima i nisam uspio. Zasto bi mi sve fotografije imale ostre uglove.

U Ilustratoru sam jednom to dobio, ali ne znam kako jer kasnije to nisam mogao.

I meni se u prvi trenutak ilustrator cinio logicnim izborom. Medjutim, kasnije sam vidio da mi InDesign daje vece mogucnosti. Dobio sam fotografije razlicitih uglova, dodao sam im pomocu Object > Corner Effects> Drop Shadov ili Feather... neke meni potrebne detalje. Sigurno i Ilustrator i InDesign nude mnogo toga jos, ali ja mnogo toga, priznajem, ne znam. Ali, ucim

Radi se oko stotinjak istih reklama, ali bi bilo da svaka po necemu bude drukcija. Sve stoje u tri izloga.

Shvatio sam i sam. Moram kupiti jedan ink jet štampač, ali i s mogucnoscu štampanja i na CD. Vjerovatno i s A3 formatom.

Frankie je napisao:
E Laki, ponekad mi se čini da ti nas malo zafrkavaš.
Ali ok je

1. Od tih programa što si naveo, ja bih odabrao Illustrator.

2. Da li se radi od stotinjak istih ili različitih letaka ili plakata?

3. Ako hoćeš da imaju neke zajedničke elemente, koristi InDesign i master stranice.

4. Naravno da će ti ink jet štampač printati bolje fotke od laserskog.
08.12.2007 | 06:25
Laki je napisao:

Radi se oko stotinjak istih reklama, ali bi bilo da svaka po necemu bude drukcija. Sve stoje u tri izloga.

To je ogroman posao, ali bi ga izrada matičnih stranica (master pages) dosta olakšala.

Ovo je recimo tutorials za ID CS, ali sve je to isto više manje
Potraži malo po netu još ako je šturo.

desktoppub.about.com/od/indesigntutorials/ss/id_master.htm
17.12.2007 | 16:03
Matične stranice se koriste uglavnom kod izrade višestraničnih publikacija. Knjiga, novina, kataloga, brošura, prospekata itd.
Te se stranice ne tiskaju, ali na njih možeš i moraš umetnuti elemente koje će sadržavati tvoj grafički projekt. Kod knjiga ili novina to su paginacije, logotipovi, margo, okviri za tekst, okviri za grafike itd.

Ne moraš imati samo jednu matičnu stranicu, možeš ih imati više.
Prilozi:
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO