Štrih iz photoshoopa ??
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Štrih iz photoshoopa ??

12.07.2007 | 00:10
Pozdrav jabučnjaci

Štrih ili posebne boje, se najuspiješnije separiraju u vektorskim programima. Nema više freehanda )))))

Danas sam na poslu radio neke vizitke u photoshopu i kasnije doznao da moraju ići iz posebnih boja a ne iz cmyka.
Uz pomoć kolegice uspio sam to srediti na jedan malo mukotrpniji način, uklanjanjajući pojednie kanale i preko selective colors komande nabrijavao 100 % za te štrihove.

Postoji li neki lakši način da se to sredi u photoshopu?

Ej, di su Zvonimir i ostali?

Hvala
13.07.2007 | 05:31
Zašto PhotoShop, pogotovo za vizitku, a i vektorsku grafiku ?!
Ja vektore radim isključivo u CorelDRAW-u ver. 11 (za MAC-a), malo je sporiji u OSX,
ali zato leti pod WIN na Intel 2.0 Mac-u s 2GB memo.
13.07.2007 | 07:07
FOLIO je napisao:
Zašto PhotoShop, pogotovo za vizitku, a i vektorsku grafiku ?!
Ja vektore radim isključivo u CorelDRAW-u ver. 11 (za MAC-a), malo je sporiji u OSX,
ali zato leti pod WIN na Intel 2.0 Mac-u s 2GB memo.

Morao sam složiti jedan transparentni background, a to mi je bilo najjednostavnije napraviti u PHS. Bar mi se u tom trenu tako učinilo
Btw, phs je djelomično i vektorski program.
17.07.2007 | 07:41
a adobe indesign i illustrator???
18.07.2007 | 07:49
Kay je napisao:
a adobe indesign i illustrator???

Složio sam to kasnije kao vektor u FH.
20.07.2007 | 12:17
Možda je tu došlo do terminološke zabune. Ono što bi bio \"štrih\" ja iz konteksta pretpostavljam da su spot boje. Može se to u Photoshopu, ali to nema veze što mu je pen tool na neku foru i vektorski. Photshop će on svoje layere i kanale uvijek farbati kockicama; pen-tool služi isključivo za crtanje obreza, ili ekonomično spremanje selekcija koje ti svako malo trebaju, a ne možes ih (zbog formata, npr. jpega) ili zbog prostora na disku ili malog bandwidtha (ako fajl šalješ) - spremati u selekciju u alpha kanalu.

Ja sam znao raditi višebojne spot kombinacije odavno, kad je PS nudio samo 4 kanala samo za procesne boje (cmyk). Prevara je bila u tome što sam svaki spot-obojeni kanal (npr. zlatna, fluorescentna boja...) fejkao, pridodijelio nekom od cmyk kanala. Separirao ga procesno, a onda sam znao što će se iz kojega kanala/filma tiskati.

Ako je to za sito ili neki sličan oblik tiska (tampon), onda su i kanali u Photoshopu doista morali biti štrih (tj. 1 bit) bez polutonova. Morao sam te pojedine kanale doista pretvarati u oštri black 100% i Black 0&, pa makar bili izraženi u rastrošnih 8 bita. Štrih, forma slike bez polutonova fino se s fotografiranim predlošcima postiže komandom Image->Adjust->Threshold, ali je geometriju (svakako tipografiju) uvijek lakše crtati vektorski, za što je Photoshop beskrajno prmitivan, zahtjevan za storageom i procesroski gladan za uvijek osrednji rezultat.

Bazično sam te poslove radio u PostScript drawing programima, sve tamo od Illustratora 88 i FreeHanda 0.9. Dobar primjer PostScript crtaćeg programa na PC-u je i danas (ne računajući Illustrator) nenadmašni Micrografx Designer. Ti programi imaju vrlo visoku \"prvu štengu\" učenja, ali kada sam je prešao, i kada sam se navikao da su oni u samom djeovanju puno manje \"snappy\" nego neki drugi crtaći programi (jer izravno spremaju u natovnom fajlu već kompajlirani PostScript kod) oduševio me FreeHand (Illustrator volim puno manje). CorelDraw je po svojoj strukturi HPGL program, neprecizan, uvijek s nativnim navođenjem korisnika na jeftina i kič rješenja, a prevođenje iz njega crteža u PostScript išlo je uvijek prljavo, završavalo uvijek pregolemim fajlovima, koji bi počesto na profesionalnom printanju zapeo. Na inkjetu je Corel uvijek bio \"besprijekoran\".
No, dobro...
Photoshopu sam se priklanjao jer vektorki programi (kao ni danas) ne dopuštaju pretapanje jednoga spot tona u drugi, ferlauf. Nerazumno, jer kad radiš s PostScript crtanjem znaš da samo na pravom mjestu možeš upisati koliko ti krupan treba biti raster, pa makar velik kao krumpir. Pa s tim \"krumpirima\" imaš i \"Štrih\", ali i zadovoljavajući rasterski, pa i kojiput estetski efekt.
Vektorski programi (osim blesavog Corela) spot boju dopuštali su \"ferlaufirati\" samo prema bijelom. Glupo.

A nekad sam doista želio jednu boju (npr. metalnu), provući npr. kroz linijski raster (crte kao na TV) i pretopiti u bijelu spot boju, od pigmenta (a ne \"u ništa\") za tisak na nekoj nativno tamnoj podlozi, materijalu. Pa sam prihvaćao da će fajlovi biti monstr-veliki, od mnogo dpi, da bi oblina rasterske točke bila prihvatljivo oštra, a ne izdajnički nazubljena. Tada bih se trebao naoružati strpljenjem, jer bi se u toj kombinaciji (filters->Pointilize->Color Halftone) procesor bio gadno naznojio. Ali rezultat je bio - wow!
21.07.2007 | 17:56
MAK je napisao:
Možda je tu došlo do terminološke zabune. Ono što bi bio \"štrih\" ja iz konteksta pretpostavljam da su spot boje.

Thanks
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana, 5 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO