05.01.2012 | 15:13
Ako se još nekom dogodilo kao i meni da mu odjednom više ne funkcioniraju Coherence i Crystal modovi u Parallelsima, odnosno Seamless mode u VirtualBoxu, ili kako se već zove takav mode u VMwareu (to je mod u kojem se prozori svih aplikacija native stroja i virtualnog stroja prikazuju ravnopravno, u jedinstvenom radnom prostoru - umjesto da se prozori aplikacija virtualnog stroja prikazuju unutar glavnog prozora virtualnog stroja), problem potražite u nedavnom updateu vašeg omiljenog antivirusa za windowse.
Naime, u zadnje vrijeme se anti-virus programi, odnosno onaj njihov rezidentni dio koji služi za real-time zaštitu, sve više petljaju u rad procesa na windowsima pa kad ti procesi učine nešto što se njima učini sumnjivim, oni to jednostavno onemoguće. Ali pri tom ništa ne kažu, nego se treba sjetiti da problem može biti u njim pa ići kopati u logove.
Konkretno, ja na windowsima koristim
www.freeav.com, ali po netu sam našao da su ljudi imali sličan problem s Kasperskym, NODom, Avastom...
Rješenje je da se u podešenjima od antivirusa nađe mjesto gdje se definira whitelista procesa koji su provjereni i koje on ne treba kontrolirati te se tamo upiše proces ili service koji odrađuje coherence/seamless mode.
U mom konkretnom slučaju, ide se desnoklik na kišobran u trayu, pa Configure, pa se uključi expert mode gore lijevo, pa pod Realtime protection, Scan, Exceptions, klik na gumb Processes pa se u listi aktivnih procesa nađe coherence.exe koji pripada Parallelsima i odabere se, pa se onda sa Add doda u listu iznimaka. I onda, naravno, nezaobilazni reboot.
Dosta vremena prođe od prilike do prilike kad moram bootati windowse i zaboravim već kolikom su me frustracijom ispunjavali...