09.01.2005 | 13:37
Ako sam dobro shvatio, ono sto zapravo zelis je orkestrirati svoje skladbe. Naravno da za vecu kvalitetu treba izdvojiti i vise love, tako da prvo moras vidjeti koliko mozes love izdvojiti za tvoj setup.
Garageband je entry level, i on u spoju s nekom jeftinijom usb klavijaturom (do 1000kn) moze posluziti kao dobro polaziste. Ako nabavis takvu klavijaturu, ona u sebi sadrzi midi interface, pa je jedan usb slot rijesio pitanje midi-a.
Logic express bi bio korak dalje jer je daleko bolje optimiziran (mozes tjerati vise virtualnih instrumenata) a ima i freeze opciju kojom jednostavno mozes osloboditi cpu te dodati jos koji instrument vise. (Logic express cca 2000 i nesto kuna).
Logic pro je zavrsni korak u toj liniji, i on ti nudi i postprodukcijske alatke no zbog cijene (cca 8000kuna) dohvatljiv je ipak onima koji ce njegovim koristenjem ponesto i zaraditi .
I Express i Pro linija imaju integrirane notation editore (ne vrhunske, ali upotrebljive).
Ovo nije jedina linija koja se nudi, ali mi sluzi kao primjer kako bi trebao razmisljati: odabrati proizvod koji sukladno rastom tvojih potreba mozes upgrade-irati. Npr. GarageBand instrumenti i uradci se mogu koristiti i otvarati u Express i Pro verziji.
No, to je nazalost tek pocetak
Za koliko toliko upotrebljive zvukove orkestra, trebas i neki paket koji sadrzi kvalitetno samplirane zvukove. Zasad je najprihvatljiviji (po cijeni) Garritan personal orchestra
www.garritan.com/ (cca. 1800kuna),no iako dovoljno kvalitetan i on ima svojih nedostataka. Profesionalni paketi zvukova dodju i po 40.000 kuna. Potreba svih kvalitetnijih paketa je puno rama, pa ispod 1gb rama ne treba niti razmisljati.
Tu je naravno i pitanje boljeg sound convertera (u slucaju da zelis sam usnimavati klarinet i sax). Tu tek vlada pravo sarenilo; od Digidesignova Mbox-a, 2kanalnog usb audio interface (cca 5000 kuna, uz njega ide i softverski paket pro tools le), pa do fantasticnih firewire Metric Halo interfacea (2kanalnih ili 8kanalnih cca 10.000 kuna). Mnogo ljudi koristi i Edirol i M-Audio, koji jesu jeftiniji (cca 5000 kuna) visekanalni firewire interface-i, ali osobno nisam previse zadovoljan kvalitetom tih convertera. Ima jos gomila opcija, no ukoliko nemas potrebu za usnimavanjem zvuka u racunalo mozes taj moment ostaviti za kraj svojeg setup-iranja i koristiti Macov CoreAudio.
Postoji i drugo rjesenje, koje koristi moj frend koji se bavi orkestracijom (iako na PCu, ali setup funkcionira i na Macu). On koristi Finale(
www.finalemusic.com), music notation editor (oni isto imaju entry, mid i pro verzije, pro verzija je cca 4000 kuna) u kombinaciji s gore spomenutim Garritanom, i dobiva zaista impresivne rezultate.
Nadam se da sam barem malo pomogao
Sretno!