Goran Paulin 15.12.15

Kada računalo koristite za grafičke poslove prije ili kasnije posegnete za grafičkim tabletom. Točnije, kupite nešto iz Wacomove ponude uzimajući u obzir raspoloživi prostor na radnom stolu, vlastiti budžet i, ne manje važno - što koristi kolega. Zato većina "grafičara" završi s nekim Intuosom ispred sebe i potpuno je zadovoljna dok god negdje ne proživi svoje prvo Cintiq iskustvo.

Taj, sa stalkom čak 25 kilograma težak "komadić" opreme, zahvaljujući činjenici da crtamo po ekranu, koordinaciji oko-ruka daje novi smisao jer omogućava gledati točno tamo gdje nam je ruka, a ne pola metra dalje, što je slučaj s grafičkim tabletima lišenim vlastitog ekrana. No, zbog nimalo popularne cijene, Cintiq ipak ostane samo mokri san većine profesionalaca.

Wacom je s vremenom proizveo manje i jeftinije Cintiqe, a Microsoft im je odlučio konkurirati sa svojim Surface Pro tabletima. Apple je za to vrijeme mantrao kako je olovka najveće Zlo nakon disketnih uređaja. A onda je, 9. rujna ove godine, Phil Schiller odlučio odgovoriti na Jobsovo retoričko pitanje "Who wants a stylus?" - od sada: svi.

Apsolutno nevjerojatno!

U kontekstu iPad obitelji, iPad Pro nije posebno zanimljiv - očito je veći i nešto teži od iPad Air 2. Povećan je prostor između ikona i to je manje-više sve na što se treba priviknuti. Ako vaš jednostavno mora biti najveći, ne tražite drugi razlog - kupite ga.

iPad Pro i Pencil
Radost početka školske godine: nove bilježnice i olovke!

Ali ako za život zarađujete "olovkom", postojanje alternativa Wacomu izazvat će vam glavobolju jer ćete morati odlučiti hoćete li se, hipnotizirani Appleovom propagandom, upustiti u nepoznato (iPad Pro + Pencil), prijeći na mračnu stranu (Surface Pro), kupiti Cintiq "za siromašne" (Companion) ili prodati bubreg i učlaniti se u teretanu (Cintiq).

Ako inzistirate na Appleovom softveru, s gornje liste možete prekrižiti Surface Pro. Ovaj, u mnogočemu odličan tablet, radi isključivo s Windowsima. Točka. Cintiq Companion, kada radi kao samostalan tablet, također radi isključivo s Windowsima pa ako vam je bitno samostalno korištenje - iz istog razloga možete prekrižiti i njega. Ako ga pak planirate koristiti u funkciji grafičkog tableta spojenog na računalo, i dalje je u igri. Punokrvni Cintiq ostaje vjeran konceptu grafičkog tableta i sa svojih 27" radne površine ni ne trudi se biti portabilan - uredno se spaja na Mac i omogućava korištenje svog OS X softvera.

S obzirom da o iPadu Pro i olovci ne znamo još ništa, izbor se čini jednostavan - prodati bubreg. Nije da crtate s njim.

No, ako inzistirate na zadržavanju bubrega, a pritom ste još uvjereni da za te pare potez kista ne bi smio primjetno kasniti, misli će vam se vraćati na Schillerove hvalospjeve preciznosti Olovke: propagandni mit ili konačno nešto upotrebljivije od svega do sada viđenog?

Unboxing
Štreberski uredno, ništa novo

Znatiželja nerijetko prevlada razum pa je tako i u našem slučaju, nakon predstavljanja iPada Pro i Olovke, odluka koji grafički tablet kupiti kao zamjenu za Intuos, pala na novorođenče. S puno nade da će Apple ispuniti očekivanja koja se, kao i uvijek, sam potrudio napuhati.

Fury vs. Klitschko

Nisam fetišist - zanima me isključivo može li obaviti posao i da li je isplativ u odnosu uloženo:dobiveno pa ću preskočiti komentiranje mirisa upravo otvorene kutije.

Prilikom raspakiravanja na stolu je bio i Air 2 pa mi je pažnju privukla boja ugašenog ekrana. Dok Air 2 baca na ljubičasto, Pro vuče na zelenkasto. U tom trenutku požurio sam upaliti oba - dobra vijest: kad se ekrani upale, prikazuju podjednako vjerne boje.

iPad Pro vs iPad Air 2
Air vs Mini ili Pro vs Air?

Veličina se čini kao prednost, a hoće li težina biti problem, pokazat će praksa - ovisit će o tome hoće li se koristiti položen na stolu, uspravljen na nekom stalku (Smart Keyboard?) ili "na koljenima". Ako niste mutant, držanje u ruci ionako nije opcija jer je jedna potrebna za držanje olovke, a druga više nego dobrodošla za usputno pipkanje opcija.

Olovka
Nema šanse stajati na uhu, kladim se!

Raspakiravanje Olovke bilo je zanimljivije od Proa jer se u kutiji, uz samu olovku, nalaze jedan rezervni vrh i žensko-ženski Lightning port adapter.

Dodaci olovci
Umjesto iŠiljila - rezervni vrh

Pro i Olovka, izvađeni svaki iz svoje kutije i odloženi na stol, nisu međusobno svjesni postojanja onog drugog. Možete ih iskombinirati jedino tako da Olovkom podbočite Pro i tako dobijete blagi nagib. Na žalost, neupotrebljiv je jer Pro počne kliziti zahvaljujući glatkoći Olovke.

Olovka

Stoga se prva serija testova nametnula sama od sebe: zanimalo nas je može li se Olovku zataknuti za uho, može li se njome češkati uho i može li se gristi (Olovka, ne uho). Rezultati su poražavajući. Za razliku od Wacomove anatomske olovke koja savršeno pristaje gotovo svakom uhu, Applova je, prvenstveno zbog težine, neupotrebljiva - moguće je postići ekvilibrij, ali traži previše truda. Češkanje uha je no-no jer se magnetna kapica (poklopac Lightning porta) lako odvaja i ostaje tamo gdje je ne želite. A ni s grickanjem se nećete usrećiti jer je plastika pretvrda. Ukratko, ako vam je sve to bitno - nabavite običnu olovku.

S obzirom na nemogućnost zaticanja olovke iza uha, sljedeća ideja bila je pokušati iskoristiti Wacomov pen stand za odložiti olovku u uspravnom položaju. Neće ići. Preuska je i preteška, a stand je preplitak. Nema druge no odložiti je na stol i nadati se da se neće otkotrljati jer, za razliku od ostalih olovaka, čini se potpuno simetričnom i nema na sebi nijednu izbočinu koja bi spriječila kotrljanje.

Odložena - ne miče se. Težina joj pomaže ne samo ostati na mjestu nego i uvijek se izvrnuti na stranu na kojoj se vidi natpis "Pencil" ugraviran na metalnom obodu ispod magnetne kapice. Teoretičari zavjera bi iz ovoga mogli izvući zaključak da Apple testira tehnologiju za pokoriti Vegas - možda... iDice, igrače kocke upravljive Apple Watchem?

Kad sam Olovku slučajno primakao lijevom rubu Proa - zalijepila se za njega. Magnet rezerviran za spoj sa Smart Keyboardom. Na trenutak sam se ponadao da je dovoljno jak za je zadržati na mjestu podignutu od stola, ali i tu sam se razočarao - skliznula je. Unaprijed se veselim vidjeti pen stand u Apple Storeu - pretpostavit ću da će služiti i kao punjač.

Slijed pristajanja

Vrijeme je za međusobno upoznati Pro i Olovku. Nije potrebno ni pročitati uputu da bi se došlo na ideju ubosti jedno u drugo. Učinjeno. Pro je ponudio Pairing opciju, jedan klik (prstom) je bio dovoljan za potvrditi i odspojenom Olovkom može se kliktati po ekranu.

Pairing
Dating servis za iPade i Olovke

Prilikom tapkanja po ikonama snaga pritiska ne igra nikakvu ulogu pa se Olovka čini prilično uzaludnom. Jedina razlika u odnosu na dosadašnje olovke bucmastih vrhova je u tome što ova ne prekrije cijelu ikonu i što, uvjetno rečeno, mekano klizi po staklu. Ako imate višegodišnje iskustvo korištenja Intuosa, činit će vam se da Wacomova olovka mekše klizi po plastici nego Applova po staklu. No, to nije fer usporedba jer Wacomova olovka istovremeno puno grublje klizi po Cintiqu nego Appleova po Prou. Dakle, u fer usporedbi na staklu, ako volite klizavo - dopast će vam se.

Olovka ubodena u iPad ujedno se i puni. Prvi put kad je ispraznite (na što će vas iPad upozoriti kad joj baterija padne na 5%), taman kad pomislite da imate alibi za nerad, spoznat ćete da je već nakon 15 sekundi provedenih u Lightning portu Olovka spremna za dodatnih pola sata rada. I šiljenje bi duže trajalo! Kada je napunjena "do vrha", traje 12 sati. Sam iPad nudi 10 sati autonomije što znači da ćete se puno prije umoriti crtajući "u komadu" no što oboje postane neupotrebljivo.

Za razliku od iPada koji ima indikator stanja baterije, Olovka ne pokazuje nikakve znakove života. Iako se na prvi, drugi, a i treći pogled čini da neka LED lampica ne bi škodila (za dodatno trošiti bateriju?) zapravo je nepotrebna - jer iPad Pro ima novi widget - za prikaz statusa baterije svih na njega spojenih uređaja. Zabavno je (barem prvi put) ubosti Olovku u iPad pa gledati kako se brzo puni dok se iPad gotovo neprimjetno sporo prazni.

Baterija
Tko kaže da nema struje?

Ono što nije zabavno je gledati Olovku kako viri iz iPada - jednostavno miriše na nevolju. I to barem $99 skupu nevolju ako slučajno odvalimo Olovku u tom položaju. Ako povučemo i iPad, izračunajte sami.

Punjenje
Oprez, bode!

Dobra vijest je Olovku ne moramo nužno gurati u iPad. Možemo je jednako tako ubosti u, recimo, iPhone. Bit ćemo uskraćeni za spomenuti widget za prikaz baterije, ali punit će se. A možemo je i, koristeći prethodno spomenut žensko-ženski Lightning port adapter spojiti kabelom u USB port. Ako je tako spojenu nastavite koristiti, očekujte flashbackove iz vremena kada Wacom nije bio jedini proizvođač tableta i kada su olovke bile spojene kablovima s računalom. Ako vam sjećanja sežu dovoljno daleko prisjetit ćete se i light-pen iskustava na CRT televizorima. Brrr.

Uzor Hrvatskim željeznicama

A sada ključno pitanje: može li se na iPadu Pro crtati?

Ako nemate problema s osjećajem "crtanja po staklu" - može. I to bez obzira ciljate li bitmap crtanje, vektorsko crtanje ili, neočekivano, ali posebno zabavno, 3D crtanje.

Jedino što iPad Pro nudi out-of-the-box je Notes app. Kako radi s Olovkom? Isto kao i s prstom - primitivno. Jedina razlika je u tome što olovka (u ovom slučaju kao alat unutar Notes) reagira na pritisak Olovke.

Korisnik bi (s pravom) očekivao prepoznavanje rukopisa u dotičnoj aplikaciji (a i u drugima), ali i tu će uslijediti razočaranje - jedino prepoznavanje rukopisa je ono kad sami raspoznate što ste napisali u vlastitoj žvrljotini. Vjerujem da će se to promijeniti u dogledno vrijeme: kad svladate kaligrafiju ili kada Olovka uđe u masovniju uporabu - što god se prije dogodi.

U svom tom Notes razočaranju propustit ćete primijetiti jednu bitnu sitnicu - nema kašnjenja. Odnosno ima ga, ali je neprimjetno i samo za sebe, a u odnosu na konkurenciju može se reći "nema ga". Ne idemo za tim jer očekujemo takvo ponašanje, ali Wacom korisnici, uspješno izdresirani na kašnjenje poteza, vjerojatno će imati dojam da im Pro čita misli i da potežu ruku po unaprijed nacrtanim potezima. 1:0 za Phila.

iOS se brine da nas prilikom crtanje s Olovkom ništa ne ometa te će zato odgoditi razne notifikacije. Ako su vam notifikacije važnije od onoga što trenutno radite, a iPad na kojem crtate jedini iOS/OS X uređaj putem kojih ih možete primiti u tom trenutku to može biti i nedostatak. Vjerujem da će većini korisnika to ipak biti prednost.

Zadnja "sitnica" je prilično pouzdano ignoriranje dlana koje omogućava crtanje s rukom u prirodnom položaju, s dlanom na crtaćoj površini. Kažem "prilično" jer se koža dlana može smežurati na takav način da prvi dodir ekrana, pogotovo kad je polagan, bude s malom površinom koju iPad tumači kao "prst" - kad dlan spustimo "bez oklijevanja" tih problema nema. Kako god, implementacijom detekcije dlana opravdali su i drugi dio obećanja s prezentacije - zasluženih 2:0 za Phila!

Investicijska ulaganja

Adobe se potrudio pripremiti nekoliko iPad Pro aplikacija i moram priznati da je napravio dobar posao. Testirali smo Adobe Photoshop Sketch (bitmap crtanje) i Adobe Illustrator Draw (vektorsko crtanje). Obje aplikacije su besplatne i utoliko pozivaju da ih sami isprobate. Toliko su međusobno slične da je najveći problem u nekom trenutku znati u kojoj ste od njih. To im je ujedno i prednost jer ne morate učiti dva različita korisnička sučelja i logiku kojom rade.

Adobe Photoshop Sketch
Kauč izdanje Photoshopa

Sketch ono što radi radi besprijekorno, a Draw ima problema sa zastajanjem tijekom crtanja - ako zastanemo "iscuri" tinta i nastane velika točka nakon koje obično slijedi undo i ponavljanje poteza. Vjerujem da će Adobe to ispeglati s nekim budućim updateom. Radovi u galerijama oba softvera dokazuju koliko kvalitetni radovi mogu u njima nastati. Onaj tko traži zamjenu za bilježnicu za crtkaranje, ne mora tražiti dalje od njih.

No, bilježnicu za crtkaranje, set olovaka pa i šiljilo, može se kupiti za bitno manje novca. Ubacimo li čak i pristojan skener u košaricu, za prenijeti crteže u digitalni format, još uvijek nismo potrošili više od desetine cijene Proa s Olovkom. Kako onda ostvariti povrat investicije?

Kao i obično - dodatnim ulaganjem.

Za simboličnih (u odnosu na cijenu hardvera) 7,49 USD možemo kupiti Procreate. Procreate koji je u međuvremenu dogurao do verzije 3, odličan je crtaći program za iOS uređaje i prvi koji je dobio podršku za Olovku. Ima dovoljno opcija za ugodno crtanje, ali promatran usporedo s Adobe Sketchem, vidljivo je da su korisnička sučelja još uvijek u povoju - svaki je neke stvari riješio bolje, a da se sve dobro iz njih ugradi u neki treći program, još uvijek bi se moglo unaprijediti štošta.

Procreate
Najbolje što trenutno možete kupiti za Olovku

Prva verzija koju smo testirali bila je 3.0.1 i imala je primjetno kašnjenje iscrtavanja poteza pri dodiru Olovke s površinom. Vrlo brzo, u istom potezu, kašnjenje bi postalo neprimjetno, ali ponovilo bi se već u sljedećem. Ono što su i Notes i Sketch radili izvrsno, Procreate je radio jedva na nivou konkurencije. Srećom, vrlo brzo je izašao 3.0.2 i riješio taj problem pa je u ovom trenu Procreate iskustvo s Olovkom odlično. Zanimljivo je da Procreate Olovku smatra osnovnim uređajem za upravljanje, a druge olovke (Adonit Jot, Pencil by FiftyThree, Pogo Connect i Wacom Intuos Creative Stylus) je potrebno posebno odabrati u izborniku.

I Sketch i Procreate pokazuju impresivno ponašanje pri tiltanju Olovke. Zahvaljujući obliku vrha, za razliku od ostalih e-olovaka, bojanje ukošenom Olovkom neodoljivo podsjeća na doživljaj koji pruža njezin drveni predak.

Vidoviti Matt i Iscjeljitelj Giovanni

Da li je crtanje na samostalnom tabletu plus ili minus u odnosu na crtanje na desktopu? Ključna prednost je kao i ona s papirnatom bilježnicom: manje distrakcija (barem dok bilježnice ne počnu slati notifikacije i javljati da moramo apdejtati ovo ili ono). Dosadašnje crtanje "prstom" bilo je igrarija. Ovo već postaje ozbiljno.

Ali što ako nam ipak treba nešto više od bilježnice? Hoćemo li žaliti za Cintiqom na kojem se vrte punokrvni Photoshop i Illustrator?

U početku sigurno hoćemo. Alternative koje koriste desktop operativne sustave svakako su u prednosti kad ovisimo o profesionalnim alatima. Problem može biti riješen na nekoliko načina: kreiranjem Pro aplikacija za tablet od strane, primjerice, Adobea ili konvergencijom OS X i iOS operativnih sustava prema kojoj definitivno idemo. Prvo je skupo, a drugo je neminovno, ali nedovoljno blizu da bi se Pro i Olovka isplatili već danas. Apple je mogao privremeno "premostiti" problem, ali za sad je rješenje prepustio svojim bivšim inženjerima - tvorcima Astropada, već uhodanog rješenja za mirroranje desktop ekrana na tabletima. Astropad je i prije dolaska Olovke radio upotrebljivo, ali s Olovkom je dobio krila - za 24,99 USD, koliko košta kod nas, možete iPad Pro pretvoriti u Cintiq. Zapravo možete ga pretvoriti u Cintiq koji ne kasni.

Astropad
Astrofantastično!

Autori Astropada uspjeli su tipično "It just works!" Apple iskustvo prenijeti u svoj softver. Nakon što kupite Astopad za iPad, s njihovih stranica skinete OS X verziju i obje pokrenete, ako su oba uređaja na istoj mreži ili međusobno spojeni USB kablom, jednostavno sve radi kako je zamišljeno - iPad prikazuje cijeli ili dio desktopa, a preko njega i nekoliko konfigurabilnih virtualnih gumba. Autori napominju da je podrška za iPad Pro i Olovku tek u razvoju iako na prvi pogled nije jasno što to znači s obzirom da sve radi u skladu s očekivanjima. Astropad zapravo streama sliku u 60 FPS-a koristeći vlastitu Liquid tehnologiju koja je skoro 3 puta brža od Appleovog AirPlaya. U dužem i konkretnijem radu, dogodi se da Astropad izgubi kontakt s računalom pa spomenuti disclaimer dobije pravi smisao - radi dobro, ali proći će još netko vrijeme prije no što počne raditi savršeno.

U svakom slučaju novo je iskustvo moći ozbiljan grafički posao raditi na dovoljno velikom ekranu tableta, Olovkom, s kauča, koristeći pritom desktop softver.

Praktičan problem Astropada je manjak tipkovnice. Virtualnih gumba ima ograničen broj, a napikavanje minijaturnih ikona desktop aplikacija ili konstantno zumiranje i odzumavanje, nisu sretne opcije. Zato je jednostavnije raditi na njemu u blizini fizičke tipkovnice ili na nekoj površini na kojoj bi se mogao iskoristiti Smart Keyboard - to, na žalost, nije kauč. A ni Smart Keyboard za dodatnih 169 USD nije neko veselje.

Dugoročno, čini mi se da je Astropad privremeno rješenje i da Pro aplikacije imaju daleko više smisla - ključ njihovog uspjeha bit će podjednako u funkcionalnosti (u smislu opcija koje nude u odnosu na svoje desktop pandane) i u ergonomiji korisničkog sučelja. Funkcionalnost je pritom manji problem - pravi izazov su korisnička sučelja.

Izazov za strpljive

Iako imam naviku povremenog korištenja Intousa za 3D poslove (sculpting), nisam imao nikakvih očekivanja da će iPad Pro i Olovka donijeti nešto radikalno na tom području. Mnogi priželjkuju na njemu vidjeti Zbrush iako nema nikakvih naznaka da bi se to doista moglo i dogoditi.

No, zato je tu nova "igračka" - uMake. uMake je definiran kao "next generation design tool". Kada malo razmislite kako bi zapravo trebao izgledati alat sljedeće generacije za dizajniranje padne vam na pamet da bi bilo zgodno, ako već ne može oživjeti to što se nacrta, da barem nekako može premostiti 2D i 3D. Upravo to radi uMake. Prostoručne poteze olovke (uzimajući pritom, estetike radi, i snagu pritiska u obzir) pretvara u krivulje koje zapravo crtamo u prostoru. Iako u početku djeluje neukrotivo, nakon što shvatimo logiku navigacije i crtanja po radnim plohama te iskoristimo njegove asistencije za crtanje raznih okomica i drugih smislenih poteza, vrlo brzo možemo doći od crteža u prostoru do 3D objekata.

uMake
Crtanje u perspektivi dobilo je novo značenje

Osnovna verzija je besplatna, a ukoliko želimo eksportirati kreirane 3D objekte ili koristiti naprednije opcije, na raspolaganju su nam mjesečna (19,99 USD) ili godišnja (199,99 USD) pretplata. Trenutačno se nudi i promotivni popust (25%).

Preporučam isprobati i imati dovoljno strpljenja za upoznati se s načinom na koji radi jer zabava kreće tek nakon toga.

Džepni biljar

A kad smo kod zabave, prije nego petros pita može li se na tome (iPad Pro) igrati - može, naravno. Većini sve ovo gore nabrojeno može djelovati kao igranje (što dobrim dijelom i jest). Trenutno me zabavlja Ensign koji definitivno nije primjeren za komentiranje grafičkih i zvučnih igraćih sposobnosti iPada Pro pa ostajem pri tome da iPad Pro nije posebno zanimljiv u odnosu na prethodnike. Znamo da je brži, da ima bolje zvučnike i veći ekran pa ni igranje ne može biti lošije.

Trivije radi, prvo što mi je palo na pamet za iskoristiti Pro i Olovku je - biljar. Zabavilo bi me probati napucavati virtualne kuglice s Olovkom s obzirom da bi se prirodnije moglo upravljati s nagibom štapa i snagom udarca. S obzirom da je Unity doslovno neki dan, s verzijom 5.3, dobio podršku za Pencil API, očekujem da to netko napravi prije mene - i veselim se probati.

Potom očekujem primjenu Olovke i u raznim igrama s rezanjem voća i konopaca.

Budućnost je... sutra?

iPad Pro s Olovkom je za neobavezno crtkaranje super. Potiče na crtanje pa bi bilo lijepo da je svima dostupan, što, zahvaljujući cijeni, definitivno nije slučaj.

Za profesionalnu upotrebu je na granici upotrebljivog, ali takvu bih ocjenu dao i bitno skupljem Cintiqu, a tisuće korisnika, naviknuti na najbolje što su do sada mogli kupiti, ne bi se složilo sa mnom. Zato je poštenije reći da će oni koji su zadovoljni sa Cintiqom, biti zadovoljni, ako ne i zadovoljniji, s iPadom Pro i Olovkom.

Iako mu nalazim primjenu u svakodnevnom poslu (pa utoliko zadovoljava i kriterij isplativosti), zapravo mi djeluje kao jedan od Applovih eksperimenata koji, između ostalog, treba ispitati (ili čak "utabati") način konvergencije dva postojeća OS-a. Neće me iznenaditi ako, s obrazloženjem da im je cilj poticati prodaju Olovke, svi tableti, pa čak i budući iPhone dobiju podršku za nju. A neće me iznenaditi ni ako je dobiju ekrani desktop strojeva i notebooka. 27" iMac idealan je kandidat za postati Cintiq 27QHD "killer". Pritom me najviše zanima kako će riješiti stalak jer eksperiment s Lampom, za kojeg bih se kladio da je išao u ovom smjeru, nije sretno završio - mogu oni i bolje.

Jedno je sigurno: ponudit će nam ono što tehnologija u danom trenutku bude omogućavala, a da je, prije svega, profitabilno po njih. I uvjerit će nas da nam to treba. A mi ćemo, naravno, kupiti i pokušati pronaći primjenu kako bismo opravdali vlastitu investiciju - pa makar i dudlanjem na koljenima.

 

Komentari  

dpasaric
15-12-2015 | 19:34
Inspirativno štivo! :) Volio bih ga imati kao kućni tablet, ali vjerojatno nije baš zgodan za nosanje okolo. Opet, ako je netko umjetnik i voli raditi u prirodi, zašto da ne! Mora da Monument Valley izgleda predobro na tome! :)

Nisi ništa napisao o zvučnicima, a navodno je to sada bitno bolje u odnosu na sve dosadašnje iPade - i koliko sam shvatio "rotira i zvuk" ovisno kako ga držiš jer ima 4 zvučnika?
Djipi
+1 15-12-2015 | 21:40
Subjektivno, nije najsretniji "kućni tablet" baš zbog veličine - praktičnije je držati Air u ruci nego njega. Valjda ga ono "Pro" po definiciji čini više "radnim" nego uređajem "za zabavu" - tome ide u prilog i Olovka te kompletna priča u kojoj je primarno u ulozi grafičkog tableta.

Što se pak zvučnika tiče, istina je, rotira zvuk i bolji je nego na prethodnicima, ali opet - ne znam kome je to zapravo namijenjeno jer je, barem po mojem iskustvu, najsretniji zvuk na svim iOS uređajima onaj koji dolazi preko slušalica i u tom smislu gotovo da bih se složio s blasfemičnom idejom da se zvučnike jednostavno ukloni iz tableta. Toj ideji u prilog ide i činjenica da nam je neposredan okoliš toliko zasićen multimedijskim uređajima i bukom koju proizvode, da slušalice doista postaju imperativ mirnog suživota. Dok se to ne dogodi (a znamo da neće), veselit će sve koji rado proizvode "buku". :)
Anonimac
+2 15-12-2015 | 23:09
Hvala na trudu i napisanoj recenziji. Više manje sam upoznat s većinom stvari oko iPad Proa, njegove tipkovnice i olovke, ali uvijek me veseli pročitati još neko viđenje stvari iz prve ruke.

Mislim da je Apple s ovim tabletom išao na više tipova korisnika.
1. Korisnici kojima je desktop OS tlaka ili nepotreban, ali žele veliki ekran kao na laptopu, s dovoljno snage za sve konzumentske zahtjeve. (Puno ljudi koristi računala SAMO za internet, gledanje videa i pregledavanje slika)
2. Korisnici koji žele zamijeniti laptop s tabletom, ali da na njemu mogu i raditi određene poslove (novinari, izvjestitelji, općenito ljudi iz medija, crtači, “light” dizajneri i sl.) i za to su utrpali i dodatnu tipkovnicu kao i olovku

Osobno sam isprobao iPad Pro na nekoliko minuta i “igrao” se u Paper aplikaciji, koja je super za skiciranje, kao i u Pixelmator aplikaciji koju inače koristim na OS X-u za rad sa slikama i prilično me sve oduševilo, ali i dalje se ne smatram kupcem ovakvog uređaja, jer jednostavno uz trenutni iPad Air2 i MBP ovo mi se čini nepotrebnim :-)

P.S.
U samoj recenziji naišao sam na jedan (po meni) ne baš ispravan navod.

1.”Apple je za to vrijeme mantrao kako je olovka najveće Zlo nakon disketnih uređaja. A onda je, 9. rujna ove godine, Phil Schiller odlučio odgovoriti na Jobsovo retoričko pitanje "Who wants a stylus?" - od sada: svi.”

- ovo nije stylus, a pogotovo nije “stylus” koji je Jobs spominjao. Ovo je baš olovka, koja služi za crtanje na tabletu. Nit je za pisanje, nit je za napikavanje, već baš za crtanje.
U prilog tome govori i posebno ugrađeni hardware u olovku, ali i u sam ekran iPad Proa. Tako da se nikako ne slažem s mišljenjem da je Apple predstavio stylus (onaj o kojem je Jobs retorički govorio).
petros
16-12-2015 | 00:13
Apple kaže da ovaj iPad ima super-jaku grafiku i zato me zanima da li ste možda probali neku baš zahtjevnu 3D igru na njemu? Kako to radi i da li je možda takav iPad onda sretan izbor za ovisnike o igrama koji nisu od stolnog kompa, a jak laptop im je preskup? Mogu misliti kako bi bilo meni igrati se na ovome nakon mog iPod Toucha, kao kino nakon kućnog TV! 8)
Josip R.
-2 16-12-2015 | 10:16
Vjerujem da je olovka zabavna za crtanje i super kvalitetna ali tih 99$ je puno na zapadu a kod nas 2 do 3 puta skuplje. :(
Ali opet to je cijena za one koji žele imati nešto prvi. S vremenom ju unaprijede samo je pitanje hoće li spustiti cijenu ili ne?
Djipi
16-12-2015 | 12:22
@Anonimac: ovi pod (2), ako budu činili značajan udio korisnika, su mi zagonetka jer u trenutku kad tabletu počnu dodavati (usputno, nimalo jeftinu!) tipkovnicu, pretvarajući ga time u notebook, dobit će notebook-igračk u na kojem su osuđeni na konzumaciju iOS aplikacija. Dijelim mišljenje da je vlasnicima Air2, kojima Olovka nije bitna, Pro nepotrebna investicija. Što se tiče same Olovke ona je po definiciji stylusa - stylus. Apple je, marketinški, nema razloga nasilno ograničavati na crtanje pa vjerujem da ćemo u skorije vrijeme ugledati Inkwell na iOS-u, a potom (ili usputno) i razne primjene stylusa koje do sada nisu nikome padale na pamet - taj dio me posebno veseli.

@petros: na tabletima nema posebno zahtjevnih 3D igara izuzev onih koje su već optimizirane za prethodnu generaciju tableta pa na Prou rade jednako dobro kao i na Airu. Tableti su fokusirani na casual gaming i nema naznaka da će se to promijeniti u skorije vrijeme. Ali da igre poput The Room serijala na njemu i lijepo rade (brzina) i lijepo izgledaju (veličina ekrana, kvaliteta prikaza i zvuka) - definitivno. Da li bih ga kupio (samo) zbog toga? Ne bih.

@Josip R.: poznavajući Apple, simbolično će spustiti cijenu Olovke kad naprave Olovku 2, Novu Olovku ili Olovku Pro.
Josip R.
16-12-2015 | 14:09
Lijepo je vidjeti da je Jabučnjak malo oživio po pitanju recenzija. Do nedavno ih je bilo na kapaljku ili svake prijestupne.
Baš je lijepo pročitati ovako članka i neki osobni dojam, kao nekad na MK. :)
Borisone
16-12-2015 | 15:48
Odlično napisan osvrt!
MacSlavko
17-12-2015 | 16:45
Bravo Djipi!
Silly question, but: pretpostavljam da Olovka radi samo s ipad Pro (ili možda i s Air/Air2 ili još bolje s 3D Touch Screen na iP6S / iP6S Plus)?
Drugo, i dalje mi nije jasno zašto Lightning port ne može biti Mag Safe. Užasava me pomisao što će (kad-tad) biti kad netko slučajno zapne za Olovku koja je uštekana u iPad...

PS: ima li negdje u RH za nabaviti Olovku (iStyle nema ni naznaka dolaska...)?
Djipi
+1 18-12-2015 | 00:06
@MacSlavko: Da, Olovka, na žalost, za sada radi samo s iPad Pro. Ovaj "za sada" ne znači da će proraditi sa dosadašnjim modelima iOS uređaja već da možemo očekivati podršku za neke buduće.

Što se tiče zapinjanja za Olovku uštekanu u iPad - i mene zanima kako bi se i što točno polomilo, ali nekako nisam imao volje probati. ;)

Vezano za nabavljanje u Hrvatskoj - moram priznati da se nisam nadao da će stići do mene prije Nove godine, ali ugodno me iznadilo što se uopće moglo (i može) naručiti kod domaćih dobavljača (ova je stigla preko Kreativnog).
Finn
30-12-2015 | 14:08
vidim da nitko ne želi o očitom pa ću ja. Dudlanje na koljenima - WTF?!!
Finn
+1 30-12-2015 | 14:10
NAJJAČI ČLANAK IKAD NA JABUČNJAKU! :D :D
dpasaric
30-12-2015 | 18:09
Eto ga, prikriveni provokator, a baš smo svi do tebe tu jezičnu doskočicu (doodle = šarati) pristojno ignorirali! :D
Anonimac
30-12-2015 | 18:15
Sada i Samsung ima veliki tablet, pa me zanima zašto bi kupio skupi Apple iPad Pro? Ima li neka konkretna prednost osim te olovke koja radi pod kutem?
Finn
30-12-2015 | 19:13
:D :D :D :D
ja sam mislio da je to geekovska subverzivnost. ;)
Vlter Ri
08-01-2016 | 19:11
Pozdrav svima, imam jedno pitanje koje je usko vezano, pošto sam nedavni korisnik Apple - ovih proizvoda, zanima me zašto Pogo Conect2 olovka jednostavno ubije bateriju za nekoliko sati rada, mislim na bateriju tableta. Ruku na srce, baterija mi traje kada ne crtam dva do tri dana uz nekakvo par satno korištenje, no dogodilo mi se da nemam do kraja napunjenu bateriju i odem nekamo (često putujem avionima po svijetu) i onda u trenutku inspiracije ostanem na paničnom traženju utičnice (???)
Drugo, nisam pazio kada sam kupovao olovku (sa Pogo Connect nisam bio jako oduševljen) pa sam uzeo Wacomm Intuos Creative Stylus2 koji navodno ne radi sa Air 2 tabletom, radi li sa iPad Pro? Sada sam u Emiratima odakle vam ovo i pišem i ovdje iPad Pro stoji od 990-1400$ ovisno o modelu pa sam na granici da ga uzmem i prodam iPad Air 2....

Može koji pametan savjet?

Pozdravljam autora članka. Članak je Super i za mene baš čini mi se u pravom trenutku...
Djipi
11-01-2016 | 16:25
@Anonimac - ako dvojiš, odnosno ako ti navedeno u članku nije značajna prednost iPada Pro i dovoljan ti je samo veliki ekran, slobodno kupi Samsung.

@Vlter Ri - nisam koristio Pogo olovku tako da ne mogu konkretno odgovoriti. Mogu samo teoretizirati da ima veću potrošnju (baterije tableta) zato što suboptimalnije razmjenjuje s njim podatke (dakle, problem potrošnje vezane za BT komunikaciju). Ni Wacomov Creative Stylus 2 nisam imao prilike probati s iPad Pro, ali čitao sam da postoje problemi vezani uz detekciju styulsa pod određenim kutevima. hoće li biti (softverski) riješeni ili ne - vidjet ćemo (Appleu se svakako neće žuriti). Na tvom mjestu bih svakako isprobao olovke koje imam u trgovini. Ili, ako novac nije problem, a postojeće olovke nisu imperativ za buduće korištenje, jednostavno bih uzeo iPadPro i njegovu Olovku (Olovka je zanemarivi dio cijene samog Proa).
Vlter Ri
11-01-2016 | 21:53
@ Djipi -Hvala puno, tako sam i ja mislio, pa ono kud puklo da puklo. Kupio sam iPad pro i sada sam u nabavci olovke, ko bi reko, u Dubai-u jednostavno - nema, no za sada mi se ni ne žuri ali bi je volio kupiti tu jer navodno stoji 90-100$ a kod nas malo prolazi tu cjenu. Ovdje sam sam iPad platio 1100$ (još je zapakiran jer moram po njega na kopno) i to je dobra cjena jer mi se čini da je ipak 350$ jeftiniji, pa ostaje još i za olovku a na odmet ne bi došla ni "futrola" sa tipkovnicom, no idem redom...

@ anonimac - Jedno vam mogu reći, da nakon duuugih godina opiranja preskupim (za mene onda) Apple-ovim proizvodima odlučio sam koristiti Samsung i koristio sam ga od 2002 godine u obliku svih i uvijek "zadnjih", novo izašlih proizvoda i nisam bio razočaran, pogotovo jer je dotični tablet koji danas više ne koristim (Note 10,1) trpio svakakva sr... i software, skinute (čitaj maznute) sa svih strana, jednako kao i kada posjeduješ PC sa maznutim software-om i praviš se da je cijeli svijet tvoj (jer svi tako čine pa što ne bi i ti), a trgovcima je glavna fora:"Želite biti slobodni, kupite Samsung". Jednom sam zaboravio dotični tablet i kupio Air2 i onda sam shvatio da sam na uštrb "slobode" bio zakinut po pitanju svega što je neopisivo bolje tako da mogu reći iz svog iskustva samo jedno; Kvaliteta ne košta ništa, ono što košta je nekvaliteta... Danas imam Mac Book Pro, (nekad je PC bio zakon) i tako redom do iPhonea, a Samsung je dobar proizvod za nerazvijene zemlje gdje ionako ne možete doći do kvalitetnih stvari (Turkmenistan, Uzbekistan, Angola itd..Azija većinom....) Mislim da moje mišljenje djeli puno njih koji su prešli na "skupi" Apple..

Još jednom, puno hvala.
Ady
17-01-2016 | 14:23
Dobar osvrt. Krajem prošle godine sam prodao svoj Wacom Intuos M i iPad Air te dao priliku iPadu Pro u svom studiju i svakodnevnom švrljanju. Ukratko uređaj def. obećava.
Kad smo kod mana, nekako najveća hardverska / produkt dizjan zamjerka jeste što za razliku od Wacom i sl. proizvoda pencil nema brisač niti bilo kakve dodatne gumbe. Osim veoma čudnog način aktivacije olovke tu je i taj neugodni zvuk vrha pena koja zvoni o touch površinu i jednostavno se ne možete oteti osjećaju da će nešto, negdje ili nekad da popuca :) Dužina olovke je također upitna.
Što se cijene tiče većina kvalitetnijih penova koje sam imao priliku probati su od prilike u istom rangu, obzirom da je ovo vjerovatno najprecizniji pen za iPad do sad ne čudi me tako visoka cijena.
Očito je da će Apple morati da detaljno pristupi ozbiljnom redizajnu kad na meni dođe nova verzija.

Što se softvera tiče lično preferiram eksperimentalne i generativne aplikacije koji ima priličan broj ali opet nikad dovoljno. A što sto se tiče samog crtanja bez da previše razbijate glavu ovo je must have selekcija:
ProCreate za slobodno crtanje, Pixelmator u službi zamjene mobilnog Photoshopa i dobro mu ide za sad te na kraju "Autodeskov" iDraw kad su vektori u pitanju.
Adobe ima zanimljive ideje kad govorimo o interakciji ali bi se trebao uozbiljiti po pitanju organizacije i funkiconalnosti te umjesto gomile polu aplikacija napraviti jednu do dvije upotrebljive.

Radujem se ovoj godini jer vjerujem da ćemo imati priliku isprobati mnogo ozbiljnija iPad rješenja za profesionalce.
bigallzg
21-04-2016 | 15:49
Super Djipi!
Toliko sam o ovome cesto razmisljao sta moze sa olovkom iPad Pro.
Kod mene je bas sve Apple ne zbog popularnosti nego sto sam odrastao uz Mac
Cini mi se da je zanimljivo ovo sve sto si napisao ali velika prednost po meni je crtanje u Photoshopu jer su njegove mogucnosti neusporedive sa ovim aplikacijama iz iPad Pro.
Da je preko iPad Pro moguce crtati u Photoshopu ja bi danas ga kupio a ovako je to za mene samo jedan iPad koji ima olovku. Posto imam iPad Air nevidim ovo kao nesto mnogo naprednije. Veselim se u buducnosti vidjeti iPad da je moguce crtati u Photoshopu i tada bi volio to imati na stolu
Djipi
21-04-2016 | 16:02
Pa moguće je (crtati u Photoshopu preko iPada Pro), koristeći spomenuti Astropad. Nije super sretno (pogotovo u usporedbi s Procreatom), ali ako iz nekog razloga baš MORA biti Photoshop, više je nego podnošljivo - pogotovo u odnosu na alternativnu opciju (Cintiq). Ali, zanima me, što (u kontekstu CRTANJA) Photoshop može, a da Procreate za to nije dostatan (i primjeren)?
bigallzg
21-04-2016 | 19:29
Djipi je rekao:
Pa moguće je (crtati u Photoshopu preko iPada Pro), koristeći spomenuti Astropad. Nije super sretno (pogotovo u usporedbi s Procreatom), ali ako iz nekog razloga baš MORA biti Photoshop, više je nego podnošljivo - pogotovo u odnosu na alternativnu opciju (Cintiq). Ali, zanima me, što (u kontekstu CRTANJA) Photoshop može, a da Procreate za to nije dostatan (i primjeren)?Sorry to nisam skuzio da se moze koristeci Astropad crtati u photoshopu. To je onda skroz drugo a zasto pa valjda zato sto sam se navikao na photoshop kroz hrpu godina.
Gledajuci malo cijene Cintiq kosta duplo vise od iPad Pro i uvjek je vezan za desktop Mac a iPad Pro mozes nositi gdje te volja.
Definitivno ću još malo pogledati iPad Pro i Astropad
Skoro pa si me nagovorio na iPad Pro!
Djipi
21-04-2016 | 19:39
Svakako probaj prije kupovine i budi siguran da zadovoljava tvoje konkretne (Photoshop) potrebe. Ipak je malo preskupa igračka za kupiti jer te netko "nagovorio". :)
bigallzg
22-04-2016 | 01:25
Djipi je rekao:
Svakako probaj prije kupovine i budi siguran da zadovoljava tvoje konkretne (Photoshop) potrebe. Ipak je malo preskupa igračka za kupiti jer te netko "nagovorio". :)


Ok ne brini nebum kupio napamet hehehe. A kako si zadovoljan njegovom brzinom? Davor je napisao da ima cetri zvucnika pa to mora biti bolje od iPad Air ha?! Posto si koristio Wacom i sada iPad Pro sta mislis o olovci odnosno jesu li rezultati slicni ili isti?
Djipi
22-04-2016 | 11:44
Nemam prigovor na brzinu ni na kvalitetu zvuka. Dapače. A "rezultati" definitivno ne ovise o olovci jer sposobniji od mene mogu s komadom ugljena nacrtati ono za što meni ne bi pomogao ni 42" Cintiq. :) Svodi se, kao i većina toga u životu, na naviku. Ja sam naviknut na plastikom-na-pl astiku s Intuosa i Pencil na Prou mi je jednostavno "drugačiji". Ako pustim Wacom da sakuplja prašinu, neću se nakon nekog vremena sjećati kako je izgledalo plastikom-na-pl astiku pa će mi Pencil biti još bolji. Ali olovci i dalje sve pohvale - ako te zanima samo kako se ona ponaša, obavezno probaj Procreate ili neki drugi nativni softver (a ne kemiju preko Astropada) jer samo tako možeš dobiti pravi osjećaj koliko je zapravo dobra.
bigallzg
22-04-2016 | 18:15
bigallzg je rekao:
Djipi je rekao:
Svakako probaj prije kupovine i budi siguran da zadovoljava tvoje konkretne (Photoshop) potrebe. Ipak je malo preskupa igračka za kupiti jer te netko "nagovorio". :)


Ok ne brini nebum kupio napamet hehehe. A kako si zadovoljan njegovom brzinom? Davor je napisao da ima cetri zvucnika pa to mora biti bolje od iPad Air ha?! Posto si koristio Wacom i sada iPad Pro sta mislis o olovci odnosno jesu li rezultati slic
ni ili isti?Sada sam jos pogledao neke testove na YouTube i mogu reci da je to bas to evo link https://m.youtube.com/watch?v=LWDzAVYqr8Q
Tip bas retusira fotku i to tako precizno i lagano. Ja definitivno cu to kupit
Hvala Djipi
Pozdrav

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 44 minuta
 • smayoo: Ako netko u Zagrebu ima radni stroj s grafuljom GeForce 3090Ti ili 3080Ti i/ili Quadro RTX A5000 ili A4500 ili malo slabijom, i Windowsima, imam prijatelja koji bi hitno trebao na takvom stroju kratko testirati jedan specifični softver pa molim da mi se javite privatnom porukom. Hvala!
 • m@xym: Korisnički isprženi diskovi nebi trebali predstavljati nikakav problem, samo moraju biti zatvoreni (na način da više nije moguće dosnimavanje nove muzike) jer većina auto-radija koje sa kojim sam imao iskustva, nisu mogli čititi diskove sa otvorenim session-om
 • drpongrac23: U iTunes se može snimiti playlista kao AUDIO CD, samo je pitanje da li auto čita pržene diskove
 • mbp2009: nisam skinuo pjesmu nekih 10 godina haha
 • Siky97: ekipa... uzeo sam dream car iz 2004.g. i nemam bt i aux...samo cd haha ... zna li tko koje programe koristiti na meku za skidanje glazbe da mi cd čitač u autu to može pročitat
 • Kloba: Putinu pak fali da pripoji još samo Mars Ruskoj Federaciji - uglavnom - u super smo dobu živi :D
 • Kloba: No vidim da ga Biden opasno sustiže, neki dan je javno pozvao suradnicu da mu se javi - iako je dotična već nekoliko (dana, tjedana?) pokojna... Senili lagano i on
 • Kloba: A jbg, Trumpa nisam pratio uopće, a na ovo sam naletio u nekom dokumentarcu koji nema veze s njim, nego je tip spomenuo baš taj meme - pa reko da vidim
 • mbp2009: ali čudi me kako nisi znao, to je već meme barem 5 godina haah
 • mbp2009: meni se takvi gafovi dogode svaki dan, izgleda da sam onda kreten teški
 • Kloba: U prvih deset sekundi se sve čuje... :D
 • Kloba: Nisam znao da je Trump ispao ovako glup na sastanku sa Cookom: [link]
 • ZeljkoB: Zna li tko kada nova posiljka Apple Watch Ultra stize u iStyle ?
 • andy: realno nema utjecaj na bateriju jer backlight jednako blješti bez obzira na profil
 • andy: mislim da u životu display profil nisam micao s defaulta
 • mbp2009: dečki, koji display profile koristite? sad malo vrtim na rMBP i ovaj apple rgb mi paše puno više nego colour LCD, ima to nekakav utjecaj na bateriju?
 • dpasaric: Danas, od 20 sati nadalje, prvi dan proslave u Pikiju! :)
 • ZeljkoB: Ja pitao Telemach za eSIM i doslovno mi rekli da ne znaju i da pratim objave na webu.
 • Zdravac: Bio danas u Telemach-u, rekli su do kraja godine će biti podrška za eSim. Rade na tome.
 • andy: i ovdje i u Austriji mi je uvijek na LTE. iPhone 12, A1
 • andy: kad se već spominje 5G, ima li još itko da ga ne može uhvatiti nigdje?
 • alojz: Telemach uopće ne podržava iPhone 5G, a kamoli eSIM. Možda kad updateaju mrežu i dobe licencu od Apple-a budu i to
 • Zdravac: thanks
 • ZeljkoB: Samo A1 i HT za sada
 • ZeljkoB: [link]
 • Daddo: U HR samo A1 i T-mobile.
 • Zdravac: Zna li netko da li Telemach HR podržava eSim?
 • dpasaric: Držim palčeve za svemoćnu baku! :)
 • zoranowsky: @dpasaric, sve je u rukama baka-servisa :)
 • dpasaric: Rezervirajte si petak i subotu! Ili barem jedan od ta dva dana! :)
 • Junuz: Hvala soffoklo
 • mbp2009: update na watchos 9, nakon 4-5 dana privikavanja, sat ima izuzetno dugo trajanje baterije. Jutros u cca 7:30 ga skinuo s punjača na 100%, trenutno je na 74%, SE je u pitanju, tako da nemam always on display, za svaki slučaj.
 • 1v@n: Koliko je danas realno tražiti za iPad Pro LTE 12.9’ (2. gen) s 512 GB. Apple Keyboard cover, Apple Pencil i još nešto dodataka. Nemam neku potrebu riješiti ga se, ali me svrbi da bih uzeo takav, ali noviji 11 ili 12.9
 • Soffoklo: Za sad se još možeš vratiti na iOS 15.6.1. Odi ovdje [link] odaberi svoj iPhone i skini zadnju dostupni iOS 15 verziju
 • Junuz: Jeli neko zna za mogućnost vraćanja iphona na prethodni OS.16 mi pravi probleme u viberu kucam poruku a ona nestane.Primatelj je dobije ali ja to neznam.Takođe mi nedođu poruke već naknadno.I jezički problemi na zaključanom ekranu.Miješa septembar sa rujan i sl
 • Junuz: Partizanska eskadrila,vođa njemačkih lovaca.U dobrom duhu te vrste filmova gine od partizanskog oficira.
 • smayoo: Je, svi ga znamo kao zlog SS-oficira. A Stevo Žigon je najpoznatiji YU Gestapovac. :)
 • m@xym: Praktično nema partizanskog filma ili serije u YU filmografiji, u kojoj Radko nije glumio njemačkog oficira (imao je tvrdi slovenski izgovor)
 • m@xym: ako nikad nisi gledao neki njegov film ili seriju, onda si dosta mlad.
 • mbp2009: ekipa, koristi li itko sketchup i ,po mogućnosti, v-ray plugin
 • smayoo: Neka mu je lijepa vječnost!
 • mbp2009: nekim čudom sam čuo za njega, ali nikad nisam gledao film
 • mbp2009: nisam gledao njegove filmove, rip
 • m@xym: Umro Radko Polič
 • 1v@n: *fileove
 • 1v@n: Ne znam zašto bi ga itko uspoređivao s Garminom i Suuntom. Evo, ja prvi kao korisnik Fenixa 6X Pro ne razmišljam o drugom satu, sve dok ne naprave nešto što može nadmašiti ova 2 tjedna na jednom punjenju. A kad već hoće biti sat za planinare hobiste, onda bi dobro došla i podrška za .GPX filmove i topografske offline karte.
 • Borisone: Čekaj da se ekipa počne buniti kako nema 5G na 40 metara dubine.
 • mbp2009: nitko ni ne očekuje da ga garmin i suntoo neće pojesti :)
 • mbp2009: pa taj watch ultra i je više za neke hobiste nego ozbiljne ekstremne sportaše
 • 1v@n: Ma i da može dublje, kako ćeš upravljati njime?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Daddo, Dijete, drlovric, Ender, Kumar, Riba, tino1, Anonimci (370)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.79 Seconds

Provided by iJoomla SEO