Macbook Air nejasnoće
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Air nejasnoće

31.07.2012 | 21:29
Pozdrav svima , novi sam na forumu jer sam prije desetak dana postao vlasnik novog MB Aira .
Ono što mi nije jasno,jer ovo je moj prvi susret sa OS Xom,na koji način ovaj stroj arhivira fajlove.
Naime nakon deset dana druženja sa ovom igračkom,stanje na disku je sljedeće:
743 Mb audia - nisam skidao nikakvu glazbu - iTunes čist
1,45 Gb Photosa - ništa prebacivao sa fotića
4,75 Gb Appsa - instalirao jedino VLC player
46 Mb backup
10,5 Gb Other
Dakle preko 15 Gb zauzeća bez ikakvo downloada ili kopiranja sa drugih uređaja . Dosta sam toga pročitao i sve se svodi na to,ako sve radi OK , nije važno što je na hardu.Ispada da ću za par tjedana imati puni SSD od 128 Gb bez da uređaj uopće koristim za bilo što osim surfanja ?
Eto,ako netko ima komentar kako je to kod njega ili da zna kako sam osvojio toliku hrpu Gb-a , bio bih zahvalan .
Samo da pripomenem,ja sam prvi vlasnik,nije bio prije korišten .
31.07.2012 | 21:48
Jura, dobro došao. Kad kupiš novi Mac, na disku, uz sam OS, dolazi još dosta toga. Prije svega aplikacija (iPhoto, iTunes, iMovie, iWeb, Garage Band, Pages, Numbers i Keynote demo, tako da 4,75 GB (usput, GB je gigabajt, a Gb je gigabit, memorija se mjeri u neštobajtima) nije nešto osobito puno. Ovo "Other" je vjerojatno operacijski sustav - sam Darwin (BSD unix ispod haube), Mac OS X, itd.

46 MB backupa je nešto bezveze, ne znam što.

Photos - pogledaj u ~/Pictures. Možda dolazi nekih fotki preinstaliranih. Nemam Liona pa ne znam koliko se u tom pogledu razlikuje od Snowa.

Audio - pogledaj u ~/Music - ista priča kao za photos. Ako ne nađeš ništa, onda istražujemo dalje.

Za slučaj da ne znaš, ~ je oznaka za tvoj home folder, onaj koji se zove tvojim korisničkim imenom, a inače se nalazi u /Users folderu
31.07.2012 | 22:13
Hvala na brzom odgovoru . Prekopao sam sve foldere - music , pictures , downloads - sve prazno .
Onih 4,75 GB(ha?) u apps može biti Mountain Lion kojeg kupih,ali ovo drugo me baš smeta.
Pozz
31.07.2012 | 22:32
OK, onda ajmo ovako - koji je to softver koji ti je dao tu statistiku - kolko fotki, koliko muzike, itd?

Probaj Omni Disk Sweeper. On je puno konkretniji - točno ti pokaže gdje je koliko gigabajta pa onda možemo analizirati što je to.
01.08.2012 | 10:55
Ovo stanje mi pokazuje "About this Mac...Storage" .
Skinuo OmniDiskSweeper .
Stanje : private 4GB , library 3,9GB , APPS 3,5GB , System 3,3 GB , User 1,1GB. Da li znaš iz kojih foldera se smije brisati a odakle ne ?
01.08.2012 | 11:40
Ne bih ti preporučio to brisanje. Gotovo sigurno je da ćeš nešto systemsko pobrisati, i onda ti neće šljakati onako kako bi trebalo. I onda ćeš ti biti ljut govoriti ćeš da je OS X s*anje.

cca 15GB je sasvim normalno na novom Air-u. Ako ti ne trebaju, pobriši iPhoto, iMovies, ali na način da otvoriš launchpad, i tamo stisneš X. ili ovako; osxdaily.com/2011/06/20/uninstall-mac-applications/

Moj ti je savjet da raznorazne fileove jednostavno ne brišeš!
01.08.2012 | 13:52
Tako sam i ja mislio , presumnjivo mi to sve izgleda za brisanje .
Hvala na savjetima .
01.08.2012 | 14:23
Ne znam što je "private" tog foldera nema kod mene na Snow Leopardu
"/Library" (imaš i /Users/imekorisnika/Library, ali ovdje govorimo o ovom sistemskom), "/System" i "/Applications" nikad ne čačkaj ako zaista ne znaš što radiš
/Users sadrži sve home foldere svih korisnika + shared sadržaj. Zlatno pravilo kaže da ne diraš tuđe accounte, nego samo svoj, dakle /Users/tvojekorisnickoime, koji se skraćeno naziva "~" ili "home folder". Tu su tvoji dokumenti i multimedijski sadržaji, a u ~/Library su raznorazna za tebe specifična podešenja aplikacija koje koristiš, tvoji mailovi, tvoj browser cache, a u ~ je još tvoja iTunes fonoteka, iPhoto fototeka, itd. U principu ono što smiješ brisati bez da se desi neka sistemska havarija je *isključivo* ono što je unutar tvog ~ foldera.
01.08.2012 | 20:40
smayoo kaže:
Ne znam što je "private" tog foldera nema kod mene na Snow Leopardu

Na OSX 10.7 i 10.8 se u Private/var/vm nalaze sleepimage i pagefile.
01.08.2012 | 20:56
Hvala. Dakle, ni to ne diraj.
01.08.2012 | 21:41
Uf,uf..,jel mogu bar touchpad dirati ?
01.08.2012 | 22:41
01.08.2012 | 22:55
jura3561 kaže:
Uf,uf..,jel mogu bar touchpad dirati ?

smayoo ti je sve lijepo objasnio. Uz to ti evo slike mog Air-a nakon skoro godine dana - nešto preko 17GB

A s lijeve strane slike sam ti poslikao Finder. Na lijevoj strani imaš svoje foldere Documents, Pictures, Music...
E ono što ti je u njima, briši do mile volje. .D Aplikacije također smiješ brisati!...
2012_08_01_21_50_45.jpg
Prilozi:
01.08.2012 | 23:08
Ali ti imas samo jednu pjesmu Kety Perry
01.08.2012 | 23:43
Znam i ja da mogu iz svojih foldera brisati što hoću,stvar je tome što su prazni.
17GB za godinu dana? To će moj imati do petka , ako ga previše ne diram .
02.08.2012 | 02:10
@jura daj ne paničari...evo ti moje slike mog air_a nakon pol godine.Imam dosta slika i filmova na njemu i sve radi za 5
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 2 minuta
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Ender, Riba, tino1, Anonimci (527)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO