MacBook Pro za budućeg studenta
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro za budućeg studenta

19.06.2012 | 17:50
Pozdrav svima!
Kao budući student (arhitekture/građevina) razmišljam da si kupim jedan MacBook Pro pa imam par pitanja

Razmišljao sam o najnovijem MBP 13'' ili 15'' inčnom modelu obavezno sa SSD od 128 ili više GB.

1) Pošto mi se ne sviđa baš ideja kupovanja polovnih laptopa zanima me gdje bih to mogao najeftinije kupiti?
Gledao sam malo po Apple Storeu (italija, švicarska,usa, kanada) i cijene za 13'' model su između 8300-9300kn, a za 15'' 12000-13000kn.Je to okej cijena ili bih negdje mogao i jeftinije proć?

2)Pošto će mi trebat razno razni CAD i ostali software zanima me mogu li sve to nać za OS X ili makar neku dobru alternativu?

3)Kako nekakav osnovnovni 13''ili 15'' MBP ( znaci i5/i7,4gb ram, Intel HD 4000...) se nosi sa zadacima u gore navedenim programima? Dali je nedostatna ova intelova grafika pa mi se više isplati uzeti 15'' koji ima GT 650M gore?

4) Pošto sam siguran da ću laptop kupit vani, kako stojim s garancijom? Npr kupim u USA i onda mi nesto rikne,mogu li poslat u zg na servis ?

Eto toliko za sad!
Hvala vam
19.06.2012 | 19:32
Razni CAD alati postoje (AutoCAD, ArchiCAD). Ostali software postoji (mada nisi specificirao za koje primjene). Ja bi išao ipak na jaču grafičku. Što se cijene tiće Švicarska je zgodna jer možeš povrat poreza ostvariti. Garancija ti vrijedi svigdje čak i ono produženo jamstvo.
Pitao si za cijenu, pa vidiš po AppleStoreovima kolika je, a tolika je i kod ovlaštenih trgovaca. Vani kupljeni MBP nema našaslova na tipkovnici i ako te to ne smeta eto kupuj.
Morš znati kako je i 13" i 15" malo za CAD programe, te ti savjetujem neki veći monitor 22"-24".
19.06.2012 | 20:11
Šta se tiče tipkovnice,to mi ne smeta a 22'' ekran imam tako da mi je prenosivnost bitnija..
Hm,vidjet cu šta se tiče grafike,ako ostane $$
19.06.2012 | 23:17
Ako imaš eksterni display i moibilnost ti je bitna je bi svakako išao na 13". Mac naćalost nije najsretnije rješenje za CAD (pretraži forum za slične teme). Garancija je međunarodna, dakle možeš ga nositi na servis bilog dje. U načelu je bolje i brže nositi ga u Austriju/Italiju nego kod nas.
21.06.2012 | 02:09
Kao završeni student savjet: uzmi neki pc ultrabook (Air klon) i nekakav umjereno jaki pc desktop. Sve bi trebalo stati u 10000kn.
Dva kompjutera (i eksterni disk za backup) su nužnost na faksu. Pitaj one koji su gubili godine zbog crknutog HDD-a.

Mac kao studentsku platformu za CAD zaboravi. Hardverski su savršeni (pogotovo trajanje baterije) ali softver je ili nepostojeći ili neadekvatan. Windowsi u Bootcampu su polurješenje u koje se ne bi pouzdavao.
Na arhitekturi se uglavnom radi u Autocadu/Rhinu/Sketchupu/Photoshopu/3ds Maxu. S iznimkom Photoshopa, svi su ti programi daleko inferiorniji na Macu ili uopće ne postoje. Da ne kažem da je sve piratsko i da uokolo kruže isključivo Win kopije.

Na koncu svega, možeš ići protiv struje i gurati "think different" filozofiju, ali vjeruj na riječ, bit će puno važnijih stvari oko kojih ćeš gubiti živce, tako da će ti ovo postati samo jedan u nizu kamenja oko vrata. Nepotrebno.
17.07.2012 | 00:19
Da ne ponavljam isto i ovdje, evo drugog threada, s maltene istom temom i gotovo posve oprečnim zaključkom. Definitivno nije ovako loše kako IceClimber piše. Što se piratskog tiče, studenti ne moraju koristiti piratski AutoCAD jer imaju pravo na besplatni edukacijski.

Ali, nije to prvi put. Kod nas svatko radije ukrade, makar mu se nudi i besplatno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 15 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, IgorD, Riba, robertM, ^SuperUnknown^, Anonimci (2415)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO