MacBook Pro za budućeg studenta
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro za budućeg studenta

19.06.2012 | 17:50
Pozdrav svima!
Kao budući student (arhitekture/građevina) razmišljam da si kupim jedan MacBook Pro pa imam par pitanja

Razmišljao sam o najnovijem MBP 13'' ili 15'' inčnom modelu obavezno sa SSD od 128 ili više GB.

1) Pošto mi se ne sviđa baš ideja kupovanja polovnih laptopa zanima me gdje bih to mogao najeftinije kupiti?
Gledao sam malo po Apple Storeu (italija, švicarska,usa, kanada) i cijene za 13'' model su između 8300-9300kn, a za 15'' 12000-13000kn.Je to okej cijena ili bih negdje mogao i jeftinije proć?

2)Pošto će mi trebat razno razni CAD i ostali software zanima me mogu li sve to nać za OS X ili makar neku dobru alternativu?

3)Kako nekakav osnovnovni 13''ili 15'' MBP ( znaci i5/i7,4gb ram, Intel HD 4000...) se nosi sa zadacima u gore navedenim programima? Dali je nedostatna ova intelova grafika pa mi se više isplati uzeti 15'' koji ima GT 650M gore?

4) Pošto sam siguran da ću laptop kupit vani, kako stojim s garancijom? Npr kupim u USA i onda mi nesto rikne,mogu li poslat u zg na servis ?

Eto toliko za sad!
Hvala vam
19.06.2012 | 19:32
Razni CAD alati postoje (AutoCAD, ArchiCAD). Ostali software postoji (mada nisi specificirao za koje primjene). Ja bi išao ipak na jaču grafičku. Što se cijene tiće Švicarska je zgodna jer možeš povrat poreza ostvariti. Garancija ti vrijedi svigdje čak i ono produženo jamstvo.
Pitao si za cijenu, pa vidiš po AppleStoreovima kolika je, a tolika je i kod ovlaštenih trgovaca. Vani kupljeni MBP nema našaslova na tipkovnici i ako te to ne smeta eto kupuj.
Morš znati kako je i 13" i 15" malo za CAD programe, te ti savjetujem neki veći monitor 22"-24".
19.06.2012 | 20:11
Šta se tiče tipkovnice,to mi ne smeta a 22'' ekran imam tako da mi je prenosivnost bitnija..
Hm,vidjet cu šta se tiče grafike,ako ostane $$
19.06.2012 | 23:17
Ako imaš eksterni display i moibilnost ti je bitna je bi svakako išao na 13". Mac naćalost nije najsretnije rješenje za CAD (pretraži forum za slične teme). Garancija je međunarodna, dakle možeš ga nositi na servis bilog dje. U načelu je bolje i brže nositi ga u Austriju/Italiju nego kod nas.
21.06.2012 | 02:09
Kao završeni student savjet: uzmi neki pc ultrabook (Air klon) i nekakav umjereno jaki pc desktop. Sve bi trebalo stati u 10000kn.
Dva kompjutera (i eksterni disk za backup) su nužnost na faksu. Pitaj one koji su gubili godine zbog crknutog HDD-a.

Mac kao studentsku platformu za CAD zaboravi. Hardverski su savršeni (pogotovo trajanje baterije) ali softver je ili nepostojeći ili neadekvatan. Windowsi u Bootcampu su polurješenje u koje se ne bi pouzdavao.
Na arhitekturi se uglavnom radi u Autocadu/Rhinu/Sketchupu/Photoshopu/3ds Maxu. S iznimkom Photoshopa, svi su ti programi daleko inferiorniji na Macu ili uopće ne postoje. Da ne kažem da je sve piratsko i da uokolo kruže isključivo Win kopije.

Na koncu svega, možeš ići protiv struje i gurati "think different" filozofiju, ali vjeruj na riječ, bit će puno važnijih stvari oko kojih ćeš gubiti živce, tako da će ti ovo postati samo jedan u nizu kamenja oko vrata. Nepotrebno.
17.07.2012 | 00:19
Da ne ponavljam isto i ovdje, evo drugog threada, s maltene istom temom i gotovo posve oprečnim zaključkom. Definitivno nije ovako loše kako IceClimber piše. Što se piratskog tiče, studenti ne moraju koristiti piratski AutoCAD jer imaju pravo na besplatni edukacijski.

Ali, nije to prvi put. Kod nas svatko radije ukrade, makar mu se nudi i besplatno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 14 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa