Cijena kvarova...?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Cijena kvarova...?

• matx
  • Posjetitelj
11.09.2010 | 18:41
E ovako.. vec sam pitao sta se isplati kupit... pa sad neznam dali cu uzeti neki Powerbook G4 za nekih 250-300 eur ili neki Macbook iz oglasa do max 5000 kn..

zanima me koliko otprilike kosta neki HDD, procesor ili neki drugi dio sa ugradnjom za Powerbook i za neki noviji Macbook... ?
11.09.2010 | 18:53
HDD i memorija košta jednako kao i za PC laptop odgovarajućih karakteristika. CPU u načelu ne možeš mijenjati. Ugraditi možes sam prateći jasne upute sa www.ifixit.com ili ako nisi baš vješt mogu ti pomoći na www.iservis.hr
Ja ne bih preporučio kupovinu PPC hardvera, to je davno napuštena aritektura.
  • matx
  • Posjetitelj
11.09.2010 | 19:21
Aha... ako sam dobro shvatio hocete reci da PPC (pocket PC)ima istu arhitekturu kao i "zastarjeli" Powerbook pa su tesko nabavljivi dijelovi??
....jos me zanima dali je jednostavno bilo kome izmjeniti neku komponentu na npr. Macbook AIR-u jer mi izgleda stvarno krhko...
11.09.2010 | 20:06
Pod PPC mislio sam na PowerPC arhitekturu (procesor) koji se koristio u PowerBooku. Nije stvar u dijelovima već u činjenici da operativni sustav i sve više softvera ne dolazi u PowerPC verziji.
Što se zamjene dijelova tiče ovisi o modelu i seriji, recimo zamijeniti hard disk na aluminijskom MacBooku je bilo trivijalno, nije uopće trebao otvarati kućište. Kod Aira je to vjerojatno nešto složenije, ali nisam nikada proučio detalje.
  • User
  • Posjetitelj
11.09.2010 | 20:10
matx je napisao:
Aha... ako sam dobro shvatio hocete reci da PPC (pocket PC)ima istu arhitekturu kao i "zastarjeli" Powerbook pa su tesko nabavljivi dijelovi??
....jos me zanima dali je jednostavno bilo kome izmjeniti neku komponentu na npr. Macbook AIR-u jer mi izgleda stvarno krhko...

PPC = PowerPC, a ne PocketPC. Btw "PowerPC" znači Power Performance Computing (i POWER ima svoju kraticu još...) i nema veze s PC-em. To je arhitektura procesora na kojoj su se bazirali Macovi do 2006., totalno nekompatibilna s X86 koja se koristi danas

Btw mislim da se sa zamjenom komponenti u Airu nećeš puno usrećit, iako nemam iskustva s time pa svakako provjeri.
  • User
  • Posjetitelj
11.09.2010 | 20:14
Eh da, svakako preporučam MacBook
11.09.2010 | 21:18
Dok se radi o kvaru standardno nabavljive komponente cijena je jednaka PC kvaru - dakle, RAM, disk i slične stvari. Ako krepa motherboard, napajanje, ekran ili nešto baš Apple specifično cijena originalnih dijelova je paprena - na toj razini da su popravci starijih strojeva gotovo neisplativi. Ljudi se tada obično snađu kupovinom dijelova na eBayu ili od rashodovanih strojeva.
11.09.2010 | 22:41
Ja iskreno ne znam previse ljudi koji su mijenjali maticne ili ekrane ni na win strojevima, jednostavno je to najcesce potpuno neisplativo tako da tu neke razlike nema.
  • User
  • Posjetitelj
11.09.2010 | 23:38
Slazem se s MoschuS-om, vidio sam kod nekoliko ljudi takve kvarove na PC-ima i uvijek je ploču bilo totalno neisplativo popravljat jer se za tu cijenu mogao kupit novi laptop

Iako, za kolekcionarsku mašinicu a-la PowerBooka G4 12" ljudi bi još nešto i iskeširali, ali za PC sigurno ne

I još uvijek mi je žao što su ugasili PowerBook i iBook kao brandove, daleko su mi bolje ulazili u uho od MacBook (Pro)
  • matx
  • Posjetitelj
12.09.2010 | 00:20
Polako shvacam:cheer:

sad me zanima koji su to sve modeli proizvedeni nakon 2006. god. sa tom X86 arhitekturom procesora (osim iBooka - primjetio sam da su im ekrani 12" a to mi je malo peremalo) ako bi slucajno uletio neki mada bi najbolje kupio neki s garancijom iz oglasnika... i jos ako netko zna koji sve modeli imaju one senzore (za vodu...) koji ponistavaju garanciju...?
  • User
  • Posjetitelj
12.09.2010 | 11:55
Svaki "Intel" Mac ti je na X86 32- ili 64-bitnoj arhitekturi, jer su na njoj bazirani i svi Intelovi i AMD-ovi procesori (uz iznimku Itaniuma). Zato na novijim Macovima i možeš nativno vrtit Windowse jer su i PC-i bazirani na X86, dok na PowerPC Macovima to nisi mogao.

Sve što nosi ime MacBook, MacBook Pro i Mac Pro je 100% sigurno na X86, a iMac i Mac Mini su jedini strojevi koji su zadržali imena iz PowerPC doba tako da jedino u tom slučaju moraš pripazit koji kupuješ. Ako nosi oznaku G3, G4 ili G5 onda je PowerPC.

PowerBook, iBook i PowerMac serije strojeva su na PowerPC-u i nemaju svojih X86 verzija, jer su ih naslijedile gore navedene.

Da skratim:
X86 aka Intel = novo i kupuj
P(ower)PC = staro i ne kupuj

P.S. Zadnji Mac OS X (Snow Leopard) se niti ne može instalirat na PPC strojeve.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, dpasaric, Ender, Riba, rusty, Anonimci (672)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO