Layout tipkovnice za OSX i Win
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Layout tipkovnice za OSX i Win

27.06.2010 | 11:12
Uskoro uzimam novi Mac pa se dvoumim koju tipkovnicu uzeti: HR ili International.

Stvar je u ovoj famoznoj HR Apple tipkovnici, koja nema veze sa HR Windows layoutom (koji je kao standard).
Pošto ću često koristiti virtualizirane/bootcamp windowse, volio bih imati nekakav layout koji je kompatibilan sa oba OS-a.
Isto tako, najviše vremena provodim u "grafičkim" programima gdje se dosta shortcutova odnosi na {}[]/\ i slične znakove. Lightwave je npr. sav orjentiran na te tipke, što poprilično ubrzava rad na US layoutu, ali ga ubija na HR layoutu (prstolomljenje).
Na Mac HR tipkovnici situacija je najgora, jer zahtijeva kombinaciju shift+option+tipka što je prilično nezgodno za izvesti jednom rukom.
A i ne volim ovaj uski enter na HR aluminijskoj tipkovnici. Od milja ga zovem ŽENTER iz razumljivih razloga!

Jedino što točno ne znam što je zapravo Apple International layout?
US, UK ili nešto treće?
27.06.2010 | 11:39
Uzmi neku third party PC tastaturu sa HR layoutom i koristi "Croatian-PC" keyboard u OS X-u. Meni je uglavnom vrsta tipkovnice nebitna, napamet znam raspored tipki na oba layouta pa je switcham po potrebi sa Command+Space.
27.06.2010 | 13:27
Zaboravio sam napomenuti da je u pitanju MB Pro. Zato se i mislim toliko, zbog fancy backlighta i sl...

Meni su prioritet zapravo "zagrade" a ne naši znakovi, jer njih znam na pamet, a i kad pogriješim slovo, rezultat je vidljiv na ekranu i popravim ga odmah.

Ove zagrade, koliko ih god dugo koristim, uvijek nešto krivo stisnem (pogotovo na hr mac layoutu gdje ni nisu ucrtane). Onda mi se u Lightwaveu nešto krivo selektira i sje*e, a ja se čudim u čemu je problem.
27.06.2010 | 15:59
Ja ne znam što je Apple International Layout. Ribu moram ispraviti, tj. dopuniti - Croatian-PC layout na Macu nije potpuno istovjetan "HR" layoutu na Windowsima - razlika je upravo u []{}\|~€ i ostalim znakovima koji se dobivaju na Alt i Alt+Shift, što je u ovom slučaju najvažnije.

IceClimber, ako su ti []{} stvarno toliko bitni znakovi, kupi onda obični US Layout, ili neki, ne znam kako bi se taj zvao, koji je engleski, ali ima te 2 tipke više (onu gdje je Ž i onu gdje su < i > ), da ti ne fale kad prebaciš na Croatian layout.

Inače, meni je osobno Apple Cro layout, što se tih [ ] { } \| tiče, praktičniji od Windows layouta, iako oba znam napamet. Razlog:

Na Windowsima se ti znakovi dobivaju isključivo u kombinaciji s desnim alt-om (AltGR). Uglate zagrade su na F i G, a vitičaste na B i N. Pomoćne tipke (Shift, Ctrl, Alt. Fn) uvijek stišćem ili palcem, ili malim prstom. Alt mi je za mali prst predaleko, pa onda ostaje palac. I onda "lomim" desnu ruku hvatajući FGBN preko palca.

Na Appleu su uglate na Š i Đ, a vitičaste isto na Š i Đ, samo još sa shiftom. Palac na alt, mali prst na shift, a Š i Đ srednjim prstom i prstenjakom. Puno brže. I puno rjeđe griješim.
27.06.2010 | 20:23
Ma trudim se izbjegavati prstolomljenje koliko mogu. Evo baš ovih dana imam tremor u malom prstu lijeve ruke od intenzivnog korištenja Autocada. Te Ctrl+s te ESC, te ultra-glupi ctrl+Z undo...

Hebote, kojem idiJotu je palo na pamet ostaviti Undo (koji je valjda najčešće korišteni shortcut) kao ctrl-z na QWERTZ tipkovnicama (zamijenjen y i z za vas koji ne koristite pc tipkovnice ). Samo pogled na tipku ctrl i onda na tipku z (fina dijagonala)je dovoljan da se skuži koja je to "fantastična" kombinacija. Mogli su stavit ctrl+7, to bi bilo još bolje.

Znam da se sve to da softverski riješiti, ali ne radi se uvijek na svom računalu i sa svojom tipkovnicom.

Jedino što me brine je ako uzmem laptop sa US layoutom što sam mu u startu srezao vrijednost ako ga budem prodavao.
27.06.2010 | 20:38
Ima ona narodna poslovica o ovcama i novcima...

BTW, i na Macu je undo cmd+Z. Dakle, ako koristiš QWERTZ layout (hrvatski), imat ćeš isti problem u sve i jednoj aplikaciji. Ja ne koristim Undo toliko često pa mi to nije toliko bolno.

A za ESC i ctrl+s u AutoCADu fakat ne kužim zašto ti oni ne odgovaraju?
27.06.2010 | 22:05
Ma to za undo mi stvarno nije jasno zašto na nivou OS-a nije riješeno drugačije. Da se zamijene Z i Y kad su u pitanju shortcutovi na qwertz-u i stvar rješena.

Što se Autocada tiče, nije tu problem ni jedan shortcut ako ga se umjereno koristi, ali ako je stiska pa 12h nabadaš po tastaturi, e onda sve boli.
Srećom Acad ima komandnu liniju pa se manje više sve svodi na jednu tipku + space, čak ni shift nije problematičan, ali ctrl i escape me ubiju kad ih lovim malim prstom. A teško je mijenjati navike... a lupanje ESC malim prstom u Acadu je za karpalni tunel ekvivalent pušenju dvije kutije cigareta dnevno za pluća. Ali nastojim smanjiti... prvenstveno količinu posla, a onda i prstolomljenje.
03.01.2011 | 17:36
Sori što postam na stari topic, ali bolje nego da otvaram novoga.

Ja sam si naštrikao svoj layout koji potpuno podržava korištenje Windows PC tipkovnice na Macu. Sva slova i specijalni znakovi nalaze se gdje je označeno na PC tipkovnici (znači []@{} na Alt + FGVBN respektivno). Isto rade i preglasi, a znak ^ se dobiva kao Alt+3+3.

Za instalaciju treba raspakirati zip i onda:

sudo cp -R Hrvatski\ -\ PC.bundle /Library/Keyboard\ Layouts
sudo chown -R 0:0 /Library/Keyboard\ Layouts/Hrvatski\ -\ PC.bundle

Nakon toga keyboard layout vide svi korisnici u System Preferences>>Language & Text>>Input Sources kod Hrvatski - PC.

Lijepi pozdrav svima!

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: KeyboardLayout_Hrvatski_PC.zip
Veličina datoteke: 6267
<< Ovo je ispravljena zadnja verzija 1.1 (13.1.2012)
Prilozi:
03.01.2011 | 18:35
Hvala jonnie!
03.01.2011 | 18:55
Karma, jonnie!
  • Sank
  • Moderator
  • 221
03.01.2011 | 20:12
Thumbs Up jonnie!
05.02.2011 | 14:43
Zeznuh znakove "[" i "]". Evo ispravljene verzije.

Datoteka za prilog:

Prilozi:
13.01.2013 | 20:35
Ažurirao sam staru verziju keyboard layouta i sada u potpunosti podržava hrvatsku PC tipkovnicu. U odnosu na prethodnu verziju, ova ima kreiranje svih dijakritičkih znakova pomoću Alt+2,3,4,5,6,7,8,9,0,',+ kombinacija, dolazi u bundle formatu s ikonom, a ima i ispravljene neke omanje greškice. Jedina razlika u odnosu na Win je ta što Caps Lock i Shift ne daju mala, nego opet velika slova - ali drugačije ne ide.

Za instalaciju treba raspakirati zip i onda:

sudo cp -R Hrvatski\ -\ PC.bundle /Library/Keyboard\ Layouts
sudo chown -R 0:0 /Library/Keyboard\ Layouts/Hrvatski\ -\ PC.bundle

Nakon toga keyboard layout vide svi korisnici u System Preferences>>Language & Text>>Input Sources kod Hrvatski - PC.

Datoteka za prilog:

13.01.2013 | 23:08
Nakn dugog niza godina koristenja yusci, crosci, winlayout US i sl vec vise od 2 godine preferiram (ako je to moguce) samo US (moze i International) layout. Da bi dobio naše znakove prilaogodio sam International layout na način da naše znakove dobijem pritiskom na Alt i [ ] ; ' \ i Alt-Shift { } : " |

Prilažem i layout file "InterCro" koji treba smjestiti u ~/Library/Keyboard\ Layouts
Možda nekome dobro dođe.

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: InterCro.zip
Veličina datoteke: 7594
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 44 minuta
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO