macbook iz SAD-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

macbook iz SAD-a

25.08.2008 | 03:57
pozdrav, macovci..naime, chuo sam da se ne placha carina na rachunala i slichnu opremu iz SAD-a, vech samo PDV od 22% na cienu kupljenog proizvoda..htio sam kupiti macbook white 2,4 ghz, koi u zemlji preko bare koshta 1300 USD..pa me zanima da li je navedena informacia u vezi necarinjenja tochna, te da li je isplativo..u protivnom, dakle ako nie isplativo i ako je informacia netochna, zanima me gdje je moguche naijeftinie prochi s novim macbookom, poshto je kod nas ciena dosta visoka u odnosu na americhku..hvala unapried!!
25.08.2008 | 11:11
Informacija je točna... A možeš proć preko granice i najvjerojatnije te neće nitko pitat ni za PDV.
25.08.2008 | 12:34
a postupak je, pretpostavljam, isti i ako mi netko to poshalje iz SAD-a? jer ne putujem, ali imam kolegu tamo, pa mi on mozhe kupit i poslat..
27.08.2008 | 01:30
Ne baš... moraš platit poštarinu, a na carinskoj pošti če ti ga uredno otvorit i naplatit porez- i to na cijenu + poštarinu... izači če te oko 6900 kunica (1099$ +oko 100$ postarine pa sve to + 22%) osnovni model... i dobit češ mekonju iz amerike sa njihovom tipkovnicom... radije nađi nekoga sa firmom u nas kupi laptop i za dva mjeseca vrati porez pa te dode 6977 kunica (po trenutnom cjeniku m-computersa...),
mislim da ne vrijedi tu muku i cekanje osim ako ti ga nece osobno donijeti...
27.08.2008 | 19:06
boki je napisao:
Ne baš... moraš platit poštarinu, a na carinskoj pošti če ti ga uredno otvorit i naplatit porez- i to na cijenu + poštarinu... izači če te oko 6900 kunica (1099$ +oko 100$ postarine pa sve to + 22%) osnovni model... i dobit češ mekonju iz amerike sa njihovom tipkovnicom... radije nađi nekoga sa firmom u nas kupi laptop i za dva mjeseca vrati porez pa te dode 6977 kunica (po trenutnom cjeniku m-computersa...),
mislim da ne vrijedi tu muku i cekanje osim ako ti ga nece osobno donijeti...

da..ali je stvar u tome da ja hochu 2,4 ghz macbook, a ne 2,1..u nas koshta 10, 309 kn..tako da che me mac nakon povratka poreza koshtati sitno vishe od 8 somova..a prerachunao sam kolko bi me koshtao americhki..s poshtarinom je 1250 dolara..na to ide pdv..a poshto uzimam prek firme, opet imam povrat..i dobivam ipod touch od 8 gb, koi mislit prodat..eto..pa mie ovo recimo jeftinia opcia, zar nie?
02.09.2008 | 21:00
2.4 model: 1,299$ i na tu cijenu ide porez koji ovisi o državi u kojoj si ga kupio ( ja sam iphone uzimao u illinoisu - 10%)
to je total od 1428.9$ na to dodaj 100$ poštarine pa imaš 1528$ i onda ti na to carinik naplati PDV-1864$
znači uredno platiš 8 915.5 kuna, pa ti vidi jel se isplati nekako na to vračat onih 22% poreza jer stvarno nenam kako se to radi kad privatna osoba salje firmi iz inozemstva ili češ ga uzeti u nas za 10.205kn znači 1200 kunica više i vratit si 22% bez ikakvih problema i na kraju ga platiti 8.365,50 kn
Jedino je problem sa tim ipod touchom jer i meni bi bila primamljiva ta ideja... :-D
ali ako ti nije važan touch sačekaj malo ubrzo stiže redizajn, bar tako pričaju....
02.09.2008 | 21:02
Lipo stavi na papir šta ti se isplati, ali ja sam te samo upozorio na moguče probleme prilikom slanja macbooka iz amerike... radije nadji nekoga da ti ga donese, to je daleko najbolja opcija..
03.09.2008 | 01:48
pretpostavljam da prichash o redizajnu macbooka..zvuchi primamljivo prvo se moram rieshiti svoje 2 mjeseca "stare", dva put upaljene mashine..HP-ovog notebooka..na potencialno pitanje zashto sam to uopche kupio, nisam kupio, dobio..pa ako netko od vas zna nekog lud za nechim takvim, eto, ja bi svog rado utrzhio..
03.09.2008 | 14:09
Ma stvarno !
Ako ne korigiraš pisanje mogli bi te bojkotirat.Ispada da nas zaje...š.A to uopće nije lijepo od tebe.
Čini mi se da i većina ima isto mišljenje.Mošus ti je već to napisao a i Smajo,imaj obzira.
03.09.2008 | 19:29
A i Đuro mu je već napisao. Ali čovjek je na to odgovorio kako se tako navikao i tako već godinama piše.

Istina je da bića određenog (preniskog) kvocijenta inteligencije nisu sposobna promijeniti navike, ali ja sam mislio da iLood ne spada među njih. Međutim, tko zna...

iLood, HP notebook možeš prodati samo nekom tko ga nikad nije imao. Ja ne poznajem nikog tko je kupio HP notebook dvaput.
05.10.2008 | 22:36
evo ljudi, još jedno pitanje..čuo sam da postoji mogućnost da mac kupljen u sad-u možda ne bi radio (neke stvari, tipa wireless networka i tome slično) jer se razlikuju standardi, te ako je to istina, da li se može kupiti "europski" macbook u sad-u..?
05.10.2008 | 23:17
Da skratimo, to što si čuo nije istina.
06.10.2008 | 00:38
super, hvala! konacno mogu narucit mac!
06.10.2008 | 15:43
Bravo, ili da prevedemo: Super, sad konačno možeš naručiti iMac!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 8 sati
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?