Gdje kupiti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Gdje kupiti?

03.04.2022 | 19:42
Da ne navlaćimo temu oko jezika, iako su hrvatski, bosanski i srpski možda u korijenu slični, hrvatski i slovenski definitivno nisu.

Da, razumijemo se sa slovencima (donekle), ali se isto tako razumijemo i sa česima, ukrajincima i poljacima, jer koristimo slavenske jezike. Neću se praviti da sam lingvist, ali čujem dovoljno slovenskog da mogu tvrditi da je slovenci (po sluhu) spoj kajkavskog narječja sa utjecajem njemačkog i malo lokalnog dijalekta.

Fun fact: srpski jezik ima svoj layout, iako je identičan CRO/SLO layout-u: kbdlayout.info/KBDYCL/

Edit:
Ponuda se rasprodala. Ima još modela sa INT tipkovnicom
  • overtherainbow
  • Posjetitelj
05.04.2022 | 07:55
Val76 kaže:
Mi smo kuci kupili Apple iMac 24", M1 8-Core CPU, 8-Core GP silber, deutsch, 8 GB RAM, 512 GB SSD MGPD3D/A za 1385 eura na Gravisu. Preko tvrtke i kad se unese OIB odmah skida PDV. Preko Gravisa smo vec jako puno toga kupili. iPhone, slusalice, itd. Citajuci ovaj forum shvatio sam da to sta radi Gravis nije ok i protivi se ugovoru s Apple-om. Bez obzira na to iskustvo kupovine na Gravisu nam je uvijek bilo brzo i ugodno.

Mali hint, uvijek nedjeljom bude x broj proizvoda dodatno snizen u formi neke vikend ponude.
Eto

Kako se na Gravisu kupuje preko tvrtke? Je li trebam napravit novi profil ili mogu kod postojeceg dodat novu adresu? Takoder sam poslao privatnu poruku vezano za to pitanje.
05.04.2022 | 08:16
Mi smo napravili dva profila, privatni i poslovni. Za poslovni se kreira profil, unesu potrebni podaci i ceka se provjera Gravisa koji ce poslati ponudu umanjenu za PDV.

Odgovorio sam tu ako ce netko jos trebati info da ima
05.04.2022 | 09:15
Naravno, firma najprije mora biti preko naše porezne uprave upisana u registar eu vat id.
ec.europa.eu/taxation_customs/vies/viesh...?selectedLanguage=EN

Svaki trgovac prije nego odobri naplatu bez poreza mora provjeriti u tom registru je li EU VAT ID kupca upisan u taj registar, i valjan. Tipično, EU VAT ID neke hrvatske firme je isti kao OIB firme, s prefiksom HR, ali nije uvijek tako (ne znam zašto ni o čemu ovisi).

Nakon kupovine, taj EU VAT ID račun bez poreza treba obratiti računovodstvo kupca te obračunati kao predporez (ili platiti) hrvatski PDV na plaćeni iznos.
06.04.2022 | 13:37
Evo da javim povratno. Danas stigao MacBook Pro 14", odlična mašina.

Kao dugogodišnji korisnik Windows-a, još se moram naviknuti na nešto drugačije kratice, ali otom potom..

Ako netko kao i ja bude u prilici nabaviti SLO model po znatno nižoj cijeni, jedina (apsolutno jedina) razlika je što će popratna dokumentacija (koju, budimo ozbiljni, nitko ne čita) doći na slovenskom. Druge razlike nema. Tipkovnica je ista kao i HR layout (jer je HR/SLO isto, kao što smo ranije zaključili).

Tako da, ako negdje naiđete na dobru ponudu, navalite odmah. Ponuda koju sam ja iskoristio se rasprodala u manje od 2 dana, a bilo je preko 30 MacBook-a (14" i 16") na stanju.
06.04.2022 | 13:44
Gdje ste kupili?
06.04.2022 | 18:46
Val76 kaže:
Gdje ste kupili?

Preko vikenda je bila akcija na Mall.hr sa 25% popusta.

Mislim da trenutno još uvijek traje Mac Days akcija u više manje svim većim web shopovima (Sancta Domenica, Svijet Medija itd.), ali njihova akcija je samo na MacBook Air i MacBook Pro 13".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO