Slovo po slovo... switch
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Slovo po slovo... switch

17.02.2006 | 02:31
Hello ma(c)heri... molim savjet - pretty please...

Malo odgođeno, ali imam dobre izglede nabaviti si ove godine (barem) jednog Mactela. U medjuvremenu, rekoh, let's 'try b4 you buy'. Vezano uz to, zanimaju me 2-3 stvari:

1) kako doci do najnovije varijante OSXa koju bih mogla instalirati na PC* i sto treba podesiti da bi i funkcioniralo?

2) kako bi funkcionirao Mac OSX kupljen u trgovini, a instaliran na PC (neki frendovi bi si mozda instalirali na komp na poslu, pa da ne bude...)? Vezano uz ovu pricu, postoji i razmisljanje da se na jednu particiju instalira Linux, a na drugu MacOSX. Tu bi moglo biti jos pitanja, ali za ovaj put neka ostane na ovom.

3) kako u svrhe suzivota Windowsa i Maca (za PC* iz pitanja br. 1) iskoristiti raspolozivi (novi, svjezi, jos neotvoreni ) eksterni 160GB IDE HDD i postojeci laptop?
[li] za eksterni HDD: Razmisljala sam da eksterni podijelim na particije, tako da bude instaliran Win & Mac, ili Linux & Mac. (Za opciju s Linuxom racunala sam da bih za Windows programe mogla koristiti VMWare ili sl. - i poslovno i privatno moram ostati 'u stosu' s Windowsima i inima.) Obzirom da imam i jedan ca 8,4 GB HDD od ex-kucnog kompa, mozda bi se i to moglo iskoristiti.

Koji je najbolji redoslijed instalacije, obzirom na razlicite datotecne sustave, i mogu li raditi boot s takvog (i uopce nekog) externog HDDa? (Znam da se u CMOSu bira redoslijed bootanja - pa ako moze s CDa ili FDDa, mozda bi moglo i s nekog drugog drivea.)

• za laptop: pitam se sto je pametnije
    i. ostaviti windowse (mogu umjesto njih staviti i linux), pa za Mac bootati s nekog drugog uređaja, CDa itd.
    ii. premjestiti sustav tako da mi je Mac na laptopu, a
    iii. napraviti dual boot
    iv. ???

• *Btw, u slucajevima 1) i 3) radi se o HP nx7000 s (malo je reci) prepunjenih 40 GB, 1.5 GHz Centrino, 512 RAM, ATi Radeon 9200 64 MB, a cilj je u neko relativno skoro vrijeme staviti isti na klupu za rezerve i kao kapetana postaviti neki MacBook (nasljednika iBooka ili PowerBooka). (Za kod kuce bih poslije vjerojatno uzela iMac, sto zbog umjetnicko-strucnog dojma, sto zbog ekipe kojima bi to mogla biti najbolja sansa da se rijese knedle u grlu i unaprijede svoje informaticke vjestine.)

Muchos gracias!!!
    17.02.2006 | 02:48
    Inace, i da mogu, ne bih sad odmah uzela novi Mac-Intel - prvi macici su prvi macici (dosta me vitla i ovaj HP sto ga sad imam), i ne zelim da mi nesto pokvari dozivljaj novog Maca. Neka se i Apple sw i hw prvo jos koji mjesec malo sabere s Intelima...
    17.02.2006 | 09:14
    Auh, mnogo toga na jednom mjestu

Prvo, trk na win2osx.net/forum/ i www.osx86project.org.
    Onda na maxxuss.hotbox.ru.

Onda se javiti

Pozdrav
    17.02.2006 | 10:47
    Neke slicne sam vec i nasla, ali ne znas kome vjerovati i koliko. Svakako cu posjetiti te koje si preporucio, thanks very much. Naravno, ne sada (odoh u horizontalu), but first thing in the morning (as if it already wasn't ;D)

Talk to you later
    09.03.2006 | 02:47
    Ne znam da li si dobio poruku via private... (status report re HDD i OSX)
    13.03.2006 | 08:29
    Ima li netko OSX 10.4.3 (ili upgradeano na 10.4.4 kao native), ili noviji, da pouzdano funkcionira za Intel na DVD-u?
    Thx
    Moderatori: Bertone
    • Stranica:
    • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 36 minuta
    • dpasaric: [link]
    • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
    • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
    • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
    • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
    • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
    • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
    • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
    • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
    • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
    • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
    • Borisone: [link]
    • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
    • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
    • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
    • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
    • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
    • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
    • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
    • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
    • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
    • Yonkis: [link]
    • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
    • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
    • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
    • superstric: obavljeno
    • Yonkis: Obavio svoje
    • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
    • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
    • imenso: Hvala!
    • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
    • zoranowsky: Ispunjena anketa
    • smayoo: ispunjena
    • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
    • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
    • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
    • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
    • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
    • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
    • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
    • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
    • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
    • cariblanco: [link]
    • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
    • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
    • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
    • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
    • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
    • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
    • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO