HR layout
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HR layout

28.03.2005 | 00:25
Piko, veleštovani majstore, zadužio si nas mnoge svojim osobnim uradkom oko sređivanja funkcionalnosti HR layouta. Sad kad koristimo Mac OS X 10.3.8, imamo ih na raspolaganju cijelu hrpu. Što odbaciti ? Uz to vezani su i HR fontovi.
iWorks, odnosno Pages 1.0.1. ne prepoznaje masu naših Cro fontova, Kako to uskladiti ? Molim odgovor na nivou neznalica, ( Unicode- Roman - CE, TT fontovi ), unaprijed puno zahvalan, a vjerujem da zanima i mnoge druge koji se vole igrati ili služiti sa našim slovima !
Hvala unaprijed svim ostalim štovanim znalcima, a prvenstveno grafičarima.
28.03.2005 | 13:04
Ha, .....ovo je već "prožvakano" puno puta.

Oni koji rade na OS X i koriste unicode aplikacije neka koriste sistemsku tipkovnicu. Ona bi trebala raditi sa svim Hrvatskim fontovima (roman, unicode, CE, ISO, ....neki fontovi ne rade na OS X, a zašto, opisati ću malo niže). Također se može koristiti i stara tipkovnica sa OS 9 koja će se u novijim aplikacijama ponašati kao unicode tipkovnica (razlika je samo da će ova biti stalno uključena).

Ukoliko trebate koristiti neku stariju aplikaciju koja ne podržava unicode onda se koristi Roman layout i to može i onaj "stari" sa 9-ke ili onaj koji sam stavio za download na Jabučnjaku i svojoj stranici (isti su).

Tzv. univerzalni ili HRRU objedinjuje Unicode i Roman layout unutar jednog filea i sa istim KCHR ID te iskorištava mogućnost BSD-a odn. OS X-a da po defoltu koristi unicode gdje god može, ....a ako aplikacija to ne podržava onda koristi Roman layout. Napravljen je zato da može biti stalno uključen (zato jer sistemski nije), a sistem po potrebu "uključuje" potreban layout unutar njega.

Napravljen je i CE layout u dvije verzije, ....samostalno i kao kombinacija sa Unicode tipkovnicom. Ovaj zadnji zbunjuje dosta korisnika jer se čini da CE tipkovnica funkcionira u novijim aplikacijama, dok u nekima ne radi slovo (dj ili đ). ....pasus gore opisuje kako radi i ova i HRRU tipkovnica.

CE layout je napravljen za korištenje CE layouta u "starijim" aplikacijama radi kompaktibilnosti sa Windowsima (Office X, ....onaj stari a ne 2004) i za izradu Web-a u aplikacijama koje ne podržavaju unicode (GoLive, ....Dreamweawer MX (ne MX 2004)), te za ispunjavanje obrazaca u Internet Exploreru za Mac-a. I služi SAMO ZA TO. S obzirom da je večina narečenih aplikacija nadograđena i podržava unicode, jedina svrha korištenja ove tipkovnice je korištenje Adobe GoLive programa za izradu Web-a, sve dok se i on ne nadogradi. Nakon toga svrha ovog layouta nestaje.

QWERTZ su iste tipkovnice kao i gore samo sa rasporedom znakovlja prilagođenom USB tipkovnicama koje se mogu kupiti u HR a da im proizvođač nije Apple. I napravljene su po rasporedu znakovlja na IBM tipkovnici model: KB-9910 koju IBM isporučuje uz svoje PC-e.

Zašto neki fontovi ne rade u OS x a radili su u OS 8-9.x !!!

Greška je u samom fontu. Fontovi koji ne rade su oni koji u headeru nemaju navedeno za koji su encoding napravljeni. Kako je OS X u biti unicodan, on ne zna što da radi sa takvim fontom te ga "smatra" da je napravljen po US encodingu te ga kao takvog i tretira pa naravno u takvom fontu ne rade naše kvake. Kod takvog fonta ne pomaže korištenje niti jedne tipkovnice za OS X i to zato što se unutar kernela sve translatira u unicode. Tj. iako vi koristite roman tipkovnicu u staroj aplikaciji koja ne podržava unicode sa roman fontom, sistem to ne interpretira tako nego ovako:
pritisnuta tipka sa roman layoutom --> pretvori u unicode --> prevedi trenutni font u unicode tablicu (TU DOLAZI DO GREŠKE) --> prikaži na ekranu UNICODE znak koji je pritisnut sa UNICODE tipkovnicom --> ukoliko aplikacija podržava unocode, ...ti je kraj, a ukoliko aplikacija ne podržava unicode --> prevedi znak u ROMAN encoding korištenjem ROMAN ID-a koji je u ROMAN layoutu trenutno aktivne tipkovnice (ovdje dolazi do greške sa PS fontovima)

Takav font će bez greške raditi u OS 9 kada se koristi HR tipkovnica (Roman ili CE, zavisno od fonta) zato što OS 8-9.x ne provjerava encoding fonta nego ovisno o layoutu prikazuje znak koji se nalazi na određenoj poziciji u fontu a poziciju mu kazuje layout.

Daklem, ....ako vam ne radi neki font u OS X, a radio je u 9-ki, treba taj font otvoriti sa nekom alikacijom za editiranje fontova i spremiti ga tako da mu se kao encoding navede Mac-Croatian.

Ako nekom nije jasno, .....ja ću probat i jednostavnije objasniti.

Također dosta korisnika ima više instanci istih fontova instalirano, a dofaultni je onaj koji nema HR slova a onaj koji ih ima uopće nije aktivan. TO SU ONI FONTOVI KOJI U FontBook-u imaju "točkicu" pored imena. Takve fontove treba otvoriti (U FontBooku), ....napraviti CustomPreview (šđč枊ĐČĆŽ) i isključiti one koji taj preview ne prikažu kako treba. .... ukoliko ih je više koji rade OK, a koristite i aplikacije koje ne podržavaju unicode treba ostaviti onaj koji je TrueType ili Type1 a ne OpenType. .....najjednostavnije se to vidi da prikaže font file (jabuka + R).
28.03.2005 | 17:14
Piko najljepše ti hvala na nesebičnom trudu i iscrpnom odgovoru. Vjerujem da si ovime mnogima otklonio glavobolju.
Ujedno koristim prigodu na današnji Uskrsnji ponedjeljak, da tebi i tvojima najbližima zaželim svako dobro uz najveći Božiji blagoslov !
29.03.2005 | 11:00
Piko, zanima me zasto u ne-unicode aplikacijama nije dobro koristiti OpenType fontove, naime imam masu OT fontova koji normalno rade u FHMX-u, sa SuitcaseX1.
neznam, mozda je to krivo.
29.03.2005 | 22:35
Ak ti rade OT fontovi u ne-unicode aplikacijama.... SUPER. Jedan si od rijetkih koji ima OT font koji je u ne-unicode dijelu (u biti je to prvi dio fonta kojem mogu pristupiti i aplikacije koje ne podržavaju unicode, ...a on je cijeli unicode, na da bi jasnije objasnio ja ću taj dio zvati ne-unicode dio) kodiran po Mac-Croatian-Roman standardu. Takvih je fontova malo, a malo ih je jer se dobiju tako da se pravilno encodirani i pravilno napravljeni Mac-Croatian-Roman font koji je Type1 ili TrueType prekonvertira u OpenType.

Većina OpenType fontova nažalost ne radi i to zato jer se u ne-unicode dijelu nalaze uglavnom znakovi podrebni za US encoding a svi ostali znakovi (ako ih ima) se nalaze u unicode području i da bi se njima pristupio treba unicode layout i aplikacija koja ga podržava.

U još gorem slučaju nema uopće definicije po kojem su encodigu znakovi u ne-unicode području u fontu, pa kao i sa Roman fontovima .... možda je HR, možda je US, možda su u šumi..... a Mac OS X kaže nemam pojma, .....ali kako je to OTF font ja ću ga cijelog proglasiti Unicode, ....pa takav RADI !!! ali samo sa aplikacijama koje podržavaju unicode uz pripadajući layout.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 23 sati
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO