HR layout
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HR layout

28.03.2005 | 00:25
Piko, veleštovani majstore, zadužio si nas mnoge svojim osobnim uradkom oko sređivanja funkcionalnosti HR layouta. Sad kad koristimo Mac OS X 10.3.8, imamo ih na raspolaganju cijelu hrpu. Što odbaciti ? Uz to vezani su i HR fontovi.
iWorks, odnosno Pages 1.0.1. ne prepoznaje masu naših Cro fontova, Kako to uskladiti ? Molim odgovor na nivou neznalica, ( Unicode- Roman - CE, TT fontovi ), unaprijed puno zahvalan, a vjerujem da zanima i mnoge druge koji se vole igrati ili služiti sa našim slovima !
Hvala unaprijed svim ostalim štovanim znalcima, a prvenstveno grafičarima.
28.03.2005 | 13:04
Ha, .....ovo je već "prožvakano" puno puta.

Oni koji rade na OS X i koriste unicode aplikacije neka koriste sistemsku tipkovnicu. Ona bi trebala raditi sa svim Hrvatskim fontovima (roman, unicode, CE, ISO, ....neki fontovi ne rade na OS X, a zašto, opisati ću malo niže). Također se može koristiti i stara tipkovnica sa OS 9 koja će se u novijim aplikacijama ponašati kao unicode tipkovnica (razlika je samo da će ova biti stalno uključena).

Ukoliko trebate koristiti neku stariju aplikaciju koja ne podržava unicode onda se koristi Roman layout i to može i onaj "stari" sa 9-ke ili onaj koji sam stavio za download na Jabučnjaku i svojoj stranici (isti su).

Tzv. univerzalni ili HRRU objedinjuje Unicode i Roman layout unutar jednog filea i sa istim KCHR ID te iskorištava mogućnost BSD-a odn. OS X-a da po defoltu koristi unicode gdje god može, ....a ako aplikacija to ne podržava onda koristi Roman layout. Napravljen je zato da može biti stalno uključen (zato jer sistemski nije), a sistem po potrebu "uključuje" potreban layout unutar njega.

Napravljen je i CE layout u dvije verzije, ....samostalno i kao kombinacija sa Unicode tipkovnicom. Ovaj zadnji zbunjuje dosta korisnika jer se čini da CE tipkovnica funkcionira u novijim aplikacijama, dok u nekima ne radi slovo (dj ili đ). ....pasus gore opisuje kako radi i ova i HRRU tipkovnica.

CE layout je napravljen za korištenje CE layouta u "starijim" aplikacijama radi kompaktibilnosti sa Windowsima (Office X, ....onaj stari a ne 2004) i za izradu Web-a u aplikacijama koje ne podržavaju unicode (GoLive, ....Dreamweawer MX (ne MX 2004)), te za ispunjavanje obrazaca u Internet Exploreru za Mac-a. I služi SAMO ZA TO. S obzirom da je večina narečenih aplikacija nadograđena i podržava unicode, jedina svrha korištenja ove tipkovnice je korištenje Adobe GoLive programa za izradu Web-a, sve dok se i on ne nadogradi. Nakon toga svrha ovog layouta nestaje.

QWERTZ su iste tipkovnice kao i gore samo sa rasporedom znakovlja prilagođenom USB tipkovnicama koje se mogu kupiti u HR a da im proizvođač nije Apple. I napravljene su po rasporedu znakovlja na IBM tipkovnici model: KB-9910 koju IBM isporučuje uz svoje PC-e.

Zašto neki fontovi ne rade u OS x a radili su u OS 8-9.x !!!

Greška je u samom fontu. Fontovi koji ne rade su oni koji u headeru nemaju navedeno za koji su encoding napravljeni. Kako je OS X u biti unicodan, on ne zna što da radi sa takvim fontom te ga "smatra" da je napravljen po US encodingu te ga kao takvog i tretira pa naravno u takvom fontu ne rade naše kvake. Kod takvog fonta ne pomaže korištenje niti jedne tipkovnice za OS X i to zato što se unutar kernela sve translatira u unicode. Tj. iako vi koristite roman tipkovnicu u staroj aplikaciji koja ne podržava unicode sa roman fontom, sistem to ne interpretira tako nego ovako:
pritisnuta tipka sa roman layoutom --> pretvori u unicode --> prevedi trenutni font u unicode tablicu (TU DOLAZI DO GREŠKE) --> prikaži na ekranu UNICODE znak koji je pritisnut sa UNICODE tipkovnicom --> ukoliko aplikacija podržava unocode, ...ti je kraj, a ukoliko aplikacija ne podržava unicode --> prevedi znak u ROMAN encoding korištenjem ROMAN ID-a koji je u ROMAN layoutu trenutno aktivne tipkovnice (ovdje dolazi do greške sa PS fontovima)

Takav font će bez greške raditi u OS 9 kada se koristi HR tipkovnica (Roman ili CE, zavisno od fonta) zato što OS 8-9.x ne provjerava encoding fonta nego ovisno o layoutu prikazuje znak koji se nalazi na određenoj poziciji u fontu a poziciju mu kazuje layout.

Daklem, ....ako vam ne radi neki font u OS X, a radio je u 9-ki, treba taj font otvoriti sa nekom alikacijom za editiranje fontova i spremiti ga tako da mu se kao encoding navede Mac-Croatian.

Ako nekom nije jasno, .....ja ću probat i jednostavnije objasniti.

Također dosta korisnika ima više instanci istih fontova instalirano, a dofaultni je onaj koji nema HR slova a onaj koji ih ima uopće nije aktivan. TO SU ONI FONTOVI KOJI U FontBook-u imaju "točkicu" pored imena. Takve fontove treba otvoriti (U FontBooku), ....napraviti CustomPreview (šđč枊ĐČĆŽ) i isključiti one koji taj preview ne prikažu kako treba. .... ukoliko ih je više koji rade OK, a koristite i aplikacije koje ne podržavaju unicode treba ostaviti onaj koji je TrueType ili Type1 a ne OpenType. .....najjednostavnije se to vidi da prikaže font file (jabuka + R).
28.03.2005 | 17:14
Piko najljepše ti hvala na nesebičnom trudu i iscrpnom odgovoru. Vjerujem da si ovime mnogima otklonio glavobolju.
Ujedno koristim prigodu na današnji Uskrsnji ponedjeljak, da tebi i tvojima najbližima zaželim svako dobro uz najveći Božiji blagoslov !
29.03.2005 | 11:00
Piko, zanima me zasto u ne-unicode aplikacijama nije dobro koristiti OpenType fontove, naime imam masu OT fontova koji normalno rade u FHMX-u, sa SuitcaseX1.
neznam, mozda je to krivo.
29.03.2005 | 22:35
Ak ti rade OT fontovi u ne-unicode aplikacijama.... SUPER. Jedan si od rijetkih koji ima OT font koji je u ne-unicode dijelu (u biti je to prvi dio fonta kojem mogu pristupiti i aplikacije koje ne podržavaju unicode, ...a on je cijeli unicode, na da bi jasnije objasnio ja ću taj dio zvati ne-unicode dio) kodiran po Mac-Croatian-Roman standardu. Takvih je fontova malo, a malo ih je jer se dobiju tako da se pravilno encodirani i pravilno napravljeni Mac-Croatian-Roman font koji je Type1 ili TrueType prekonvertira u OpenType.

Većina OpenType fontova nažalost ne radi i to zato jer se u ne-unicode dijelu nalaze uglavnom znakovi podrebni za US encoding a svi ostali znakovi (ako ih ima) se nalaze u unicode području i da bi se njima pristupio treba unicode layout i aplikacija koja ga podržava.

U još gorem slučaju nema uopće definicije po kojem su encodigu znakovi u ne-unicode području u fontu, pa kao i sa Roman fontovima .... možda je HR, možda je US, možda su u šumi..... a Mac OS X kaže nemam pojma, .....ali kako je to OTF font ja ću ga cijelog proglasiti Unicode, ....pa takav RADI !!! ali samo sa aplikacijama koje podržavaju unicode uz pripadajući layout.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 4 minuta
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.
  • damir1: pozzz svima , da li ima netko problema s iOS 18.6 ? hvala
  • mbp2009: Odlično za PBZ, ali vidim sad da je baterija katastrofa pa onda ću preskočiti dok to ne srede
  • Damirst: Koristim aplikaciju PBZ, istalirao sam public verziju 26 i sve uredno radi
  • Borisone: Čak i da sada radi, možda ju slijedeća public beta skrši
  • Borisone: Prevelika kocka. Ako na iPhonu imaš internet bankarstvo i/ili ostale bitne aplikacije ne savjetujem prelazak na novu slijedeću veliku verziju dok nije na prvoj reviziji (npr. iOS 26.1)
  • mbp2009: Ekipa, itko na ios PB? Zanima me par stvari ali brine me samo pbz aplikacija
  • Yonkis: Ozzy se pridružio legendama :(
  • stefanjos: RIP ozzy!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Air, jura22, marioart, Riba, Anonimci (810)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO