HR layout
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HR layout

28.03.2005 | 00:25
Piko, veleštovani majstore, zadužio si nas mnoge svojim osobnim uradkom oko sređivanja funkcionalnosti HR layouta. Sad kad koristimo Mac OS X 10.3.8, imamo ih na raspolaganju cijelu hrpu. Što odbaciti ? Uz to vezani su i HR fontovi.
iWorks, odnosno Pages 1.0.1. ne prepoznaje masu naših Cro fontova, Kako to uskladiti ? Molim odgovor na nivou neznalica, ( Unicode- Roman - CE, TT fontovi ), unaprijed puno zahvalan, a vjerujem da zanima i mnoge druge koji se vole igrati ili služiti sa našim slovima !
Hvala unaprijed svim ostalim štovanim znalcima, a prvenstveno grafičarima.
28.03.2005 | 13:04
Ha, .....ovo je već "prožvakano" puno puta.

Oni koji rade na OS X i koriste unicode aplikacije neka koriste sistemsku tipkovnicu. Ona bi trebala raditi sa svim Hrvatskim fontovima (roman, unicode, CE, ISO, ....neki fontovi ne rade na OS X, a zašto, opisati ću malo niže). Također se može koristiti i stara tipkovnica sa OS 9 koja će se u novijim aplikacijama ponašati kao unicode tipkovnica (razlika je samo da će ova biti stalno uključena).

Ukoliko trebate koristiti neku stariju aplikaciju koja ne podržava unicode onda se koristi Roman layout i to može i onaj "stari" sa 9-ke ili onaj koji sam stavio za download na Jabučnjaku i svojoj stranici (isti su).

Tzv. univerzalni ili HRRU objedinjuje Unicode i Roman layout unutar jednog filea i sa istim KCHR ID te iskorištava mogućnost BSD-a odn. OS X-a da po defoltu koristi unicode gdje god može, ....a ako aplikacija to ne podržava onda koristi Roman layout. Napravljen je zato da može biti stalno uključen (zato jer sistemski nije), a sistem po potrebu "uključuje" potreban layout unutar njega.

Napravljen je i CE layout u dvije verzije, ....samostalno i kao kombinacija sa Unicode tipkovnicom. Ovaj zadnji zbunjuje dosta korisnika jer se čini da CE tipkovnica funkcionira u novijim aplikacijama, dok u nekima ne radi slovo (dj ili đ). ....pasus gore opisuje kako radi i ova i HRRU tipkovnica.

CE layout je napravljen za korištenje CE layouta u "starijim" aplikacijama radi kompaktibilnosti sa Windowsima (Office X, ....onaj stari a ne 2004) i za izradu Web-a u aplikacijama koje ne podržavaju unicode (GoLive, ....Dreamweawer MX (ne MX 2004)), te za ispunjavanje obrazaca u Internet Exploreru za Mac-a. I služi SAMO ZA TO. S obzirom da je večina narečenih aplikacija nadograđena i podržava unicode, jedina svrha korištenja ove tipkovnice je korištenje Adobe GoLive programa za izradu Web-a, sve dok se i on ne nadogradi. Nakon toga svrha ovog layouta nestaje.

QWERTZ su iste tipkovnice kao i gore samo sa rasporedom znakovlja prilagođenom USB tipkovnicama koje se mogu kupiti u HR a da im proizvođač nije Apple. I napravljene su po rasporedu znakovlja na IBM tipkovnici model: KB-9910 koju IBM isporučuje uz svoje PC-e.

Zašto neki fontovi ne rade u OS x a radili su u OS 8-9.x !!!

Greška je u samom fontu. Fontovi koji ne rade su oni koji u headeru nemaju navedeno za koji su encoding napravljeni. Kako je OS X u biti unicodan, on ne zna što da radi sa takvim fontom te ga "smatra" da je napravljen po US encodingu te ga kao takvog i tretira pa naravno u takvom fontu ne rade naše kvake. Kod takvog fonta ne pomaže korištenje niti jedne tipkovnice za OS X i to zato što se unutar kernela sve translatira u unicode. Tj. iako vi koristite roman tipkovnicu u staroj aplikaciji koja ne podržava unicode sa roman fontom, sistem to ne interpretira tako nego ovako:
pritisnuta tipka sa roman layoutom --> pretvori u unicode --> prevedi trenutni font u unicode tablicu (TU DOLAZI DO GREŠKE) --> prikaži na ekranu UNICODE znak koji je pritisnut sa UNICODE tipkovnicom --> ukoliko aplikacija podržava unocode, ...ti je kraj, a ukoliko aplikacija ne podržava unicode --> prevedi znak u ROMAN encoding korištenjem ROMAN ID-a koji je u ROMAN layoutu trenutno aktivne tipkovnice (ovdje dolazi do greške sa PS fontovima)

Takav font će bez greške raditi u OS 9 kada se koristi HR tipkovnica (Roman ili CE, zavisno od fonta) zato što OS 8-9.x ne provjerava encoding fonta nego ovisno o layoutu prikazuje znak koji se nalazi na određenoj poziciji u fontu a poziciju mu kazuje layout.

Daklem, ....ako vam ne radi neki font u OS X, a radio je u 9-ki, treba taj font otvoriti sa nekom alikacijom za editiranje fontova i spremiti ga tako da mu se kao encoding navede Mac-Croatian.

Ako nekom nije jasno, .....ja ću probat i jednostavnije objasniti.

Također dosta korisnika ima više instanci istih fontova instalirano, a dofaultni je onaj koji nema HR slova a onaj koji ih ima uopće nije aktivan. TO SU ONI FONTOVI KOJI U FontBook-u imaju "točkicu" pored imena. Takve fontove treba otvoriti (U FontBooku), ....napraviti CustomPreview (šđč枊ĐČĆŽ) i isključiti one koji taj preview ne prikažu kako treba. .... ukoliko ih je više koji rade OK, a koristite i aplikacije koje ne podržavaju unicode treba ostaviti onaj koji je TrueType ili Type1 a ne OpenType. .....najjednostavnije se to vidi da prikaže font file (jabuka + R).
28.03.2005 | 17:14
Piko najljepše ti hvala na nesebičnom trudu i iscrpnom odgovoru. Vjerujem da si ovime mnogima otklonio glavobolju.
Ujedno koristim prigodu na današnji Uskrsnji ponedjeljak, da tebi i tvojima najbližima zaželim svako dobro uz najveći Božiji blagoslov !
29.03.2005 | 11:00
Piko, zanima me zasto u ne-unicode aplikacijama nije dobro koristiti OpenType fontove, naime imam masu OT fontova koji normalno rade u FHMX-u, sa SuitcaseX1.
neznam, mozda je to krivo.
29.03.2005 | 22:35
Ak ti rade OT fontovi u ne-unicode aplikacijama.... SUPER. Jedan si od rijetkih koji ima OT font koji je u ne-unicode dijelu (u biti je to prvi dio fonta kojem mogu pristupiti i aplikacije koje ne podržavaju unicode, ...a on je cijeli unicode, na da bi jasnije objasnio ja ću taj dio zvati ne-unicode dio) kodiran po Mac-Croatian-Roman standardu. Takvih je fontova malo, a malo ih je jer se dobiju tako da se pravilno encodirani i pravilno napravljeni Mac-Croatian-Roman font koji je Type1 ili TrueType prekonvertira u OpenType.

Većina OpenType fontova nažalost ne radi i to zato jer se u ne-unicode dijelu nalaze uglavnom znakovi podrebni za US encoding a svi ostali znakovi (ako ih ima) se nalaze u unicode području i da bi se njima pristupio treba unicode layout i aplikacija koja ga podržava.

U još gorem slučaju nema uopće definicije po kojem su encodigu znakovi u ne-unicode području u fontu, pa kao i sa Roman fontovima .... možda je HR, možda je US, možda su u šumi..... a Mac OS X kaže nemam pojma, .....ali kako je to OTF font ja ću ga cijelog proglasiti Unicode, ....pa takav RADI !!! ali samo sa aplikacijama koje podržavaju unicode uz pripadajući layout.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 16 sati
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • imjasminh: 399 - ispod toga stvarno nemogu...
  • imjasminh: Apple Watch Ultra 2, 49mm Titanium Blue/Black - 450 eur - bump
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO