Razmjena programa
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Razmjena programa

03.03.2005 | 17:32
Prčkajuči malo po mreži, vidio sam da ima dosta razmjena
programa na nekim sajtovima, e sad mene zanima dali bi to bilo moguče
učiniti i na Jabučnjaku? Kako su za Mac ipak rjeđi programi, a puno nas bi ih recimo koristilo za kučne radinosti a ne za biznis, bilo bi simpatično da svaki od nas ima mogučnost isporbati nešto novo i ponudi ono što ima pa komu treba nek izvoli, tu bi se mogle nači i igrice što bi večinu ipak razveselilo (ja ih imam jedno 10-tak), naravno sve to nebi trebalo prelaziti graice legalnosti, dali je to stvarno moguče na Jabučnjaku?
  • ozren
  • Posjetitelj
03.03.2005 | 22:02
da ne prelazi granice ilegalnisti, nije.
03.03.2005 | 22:08
Istina, iako ovisi s koje strane granice gledas.
04.03.2005 | 02:00
Umjesto toga, bolje bi bilo da postoji nekakva sobica na Jabucnjaku u kojoj bi ekipa ostavljala linkove i kratke opise nekih jako korisnih aplikacija.
Po kategorijama. A oni koji procitaju mogu ostavljati svoje komentare na program.

Recimo, prije par dana sam otkrio Alias SketchBookPro i odusevljen sam njime!
Umjesto da otvaram novu temu u Forumu koja ce se zaboraviti za par tjedana, mogao bih samo u toj sobici, u kategoriji Graficki programi, kratko opisati o cemu je rijec o ostaviti link. A sve jabucare koje zanimaju graficki programi vidjeli bi sto je novoga i mogli bi odmah isprobati aplikaciju!

Riba, sta mislis?
04.03.2005 | 11:21
pa što ne dobiješ isti rezultat ako to postaš u forum? Isto možeš ostaviti link, napraviti screenshotove i sl. Ovako, po mojem mišljenju to se razvlači već na više mjesta, a sad ima sve na jednom. I ovak i onak će se link zaboraviti, mislim....trebat će se scrollati do toga
04.03.2005 | 12:09
Pa postoji mjesto gdje se idu recenzije softvera. A moze te to komotno i na naslovnicu, nije bas da je jako prometno tamo. Mogu se napraviti i podkategorije ali nema smisla dok je ovako pusto...
04.03.2005 | 15:51
pa što ne dobiješ isti rezultat ako to postaš u forum?

Forum je rijec koja sama po sebi i u prijevodu znaci nekakav (potencijalni) nered.
Ako na glavnoj stranici imas mali box sastrane koji vodi do stranice s KRATKIM opisima programa (a ne recenzijama sa shotovima -- to je za novinare i usidjelice) i linkom, stvar je rjesena a web tehnologija upotrebljena na pravi nacin.

Na toj stranici automatski se izbace posljednji dodaci, te islistaju sve kategorije softwera koje se opisuju. Kad se ispisu, mozes ih izlistati po ocjenama (recimo, svatko moze kliknuti ocjenu 1-5 i ocijeniti program ako ga je isprobao), po datumu ili abecedno (najlakse).

Pa postoji mjesto gdje se idu recenzije softvera.

Sve sto je dulje od dva klika je zamorno, a najzamornije je pisati dosadne recenzije. Ja sam recimo crko dok sam napisao recenziju za Powerbooka. To je koncept iz 19. stoljeca. Treba ograniciti kolicinu informacija na recimo 500 znakova, plus link. Bez slika. Takav se opis napise za par minuta. Pored svega toga postavit dugmad 1-5, za ocjene koje daju oni koji isprobaju program. Izlistavanje abecedno, po datumu ili po ocjenama. I to je sva mudrolija.

A Jabucnjak najednom postane puno interaktivniji i zanimljiviji pridoslicama koji tragaju za ovim ili onim softwerom.
04.03.2005 | 18:35
Pa nigdje nije propisano kolika recenzija mora biti, pogledaj npr. moju recenziju Powerbooka Dakle onaj dio se ne zove "Dosadne recenzije softvera", vec "Recenzije softvera". Razumijem ja o cemu govoris jer i sam imam hrou utilityja koje bih htio podijeliti s drugima, ali me muci da je ovo sto opisujes nista drugo nego Versiontracker. S druge strane imam neke ideje pa cu vidjeti kako bi se nesto slicno moglo realizirati.
04.03.2005 | 18:41
Na toj stranici automatski se izbace posljednji dodaci, te islistaju sve kategorije softwera koje se opisuju. Kad se ispisu, mozes ih izlistati po ocjenama (recimo, svatko moze kliknuti ocjenu 1-5 i ocijeniti program ako ga je isprobao), po datumu ili abecedno (najlakse).

To što hoćeš već ima na www.versiontracker.com i www.macupdate.com ali bez recenzija.... mislim da bi ovo + recenzija prešlo van okvira i svrhe samog Jabučnjaka....
Ono što je zbog nečeg posebno interesantno može i na naslovnicu ili u članke.... za sve ostalo je tu Forum koji je ionako posložen po kategorijama.
05.03.2005 | 09:54
mislim da bi ovo + recenzija prešlo van okvira i svrhe samog Jabučnjaka....

A sta je svrha Jabucnjaka? Lajanje na Windowse?
Svrha svakog racunala je korisnik, a put do te svrhe je softwer.
Bez softwera nema ni racunala ni korisnika, pa sve sto ide u prilog opisu softwera, te toplih preporuka, vise je nego dobrodoslo svakom korisnku. Plus, kada boravis na Jabucnjaku, trebao bi ti samo jedan klik do mog opisa Aliasa SketchBook Pro, recimo ... Na Versiontrackeru za to dobiti trebas kliknut petnaest puta i znati tocno sto trazis ... to je bezveze.
06.03.2005 | 16:14
Pa nemoj koristiti versiontracker .... koristi macupdate .

Za nešto skinuti ti treba jedan klik..... za opis i dojmove usera također..... a iz opisa na proizvođača još jedan klik.....

Možeš pregledavati software po kategorijama taako da ne trebaš znati koji točno program tražiš..... itd.

Daklem sve već ima. Ako netko baš hoće nešto na Jabučnjaku, .... ma ko mu brani da napiše članak ili da pokrene temu u forumu.... kao što je već više puta napravljeno.

Svrha Jabučnjaka ? ....pa po meni da se ljudi sa hrvatskog govornog područja mogu posavjetovati u vezi nekog problema, prikazati svoje dojmove, dati ideju ili savjet gdje se nešto kod nas može kupiti, probati, što kupiti i sl. na svima ovdje razumljivom jeziku. (ne znaju svi engleski baš tak dobro )
06.03.2005 | 19:08
Ja razmišljam slično kao Piko. Ako baš imamo neki program koji nas oduševi - imamo rubriku za članke s prikazima softvera i vozi. Za ostalo je forum sasvim ok.
06.03.2005 | 19:47
Ja shvacam na sto zvonimir puca, ali mislim da u biti vec imamo sve potrebno za to. Ja sam sa isto zabavljao idejom o popisu "must have" utilityja. No takav popis opet ovisi o svakom covjeku pojedinacno...
Najelegantnija forma je nesto poput forma Web Linkova u kojem bi mogli ubacivati kratke opise softvera kojeg smatramo esencijalnim sa linkom na home page? To je prilicno jednostavno za izvesti a ideja mi se svidja.
06.03.2005 | 20:21
Sve sto je dulje od dva klika je zamorno

Pa upravo tvoji postovi su, bez zamjerke, vrlo dugački, mislim, meni odgovara ovakav koncept, za recenziju imam, kao i većina mAc korisnika, Version ili macupdate, jedino ako nije neka stvarno COOL stvar, a o pljuvanju Windowsa nisam do sad imao takav dojam, eventualno ponešto na vikalici, a to i tako doživljavamo ko Knjiga dojmova
11.03.2005 | 04:25
Btw. jel ima tko mozda UT 2004 za mac-a? jako bi ga htio igrat!
11.03.2005 | 10:22
Najelegantnija forma je nesto poput forma Web Linkova u kojem bi mogli ubacivati kratke opise softvera kojeg smatramo esencijalnim sa linkom na home page? To je prilicno jednostavno za izvesti a ideja mi se svidja.

Riba je genije.
To sam i mislio. I vjerojatno zakomplicirao time sto bi programi bili u kategorijama (cisto radi snalazenja), ali to uzmi sa zrnom soli -- nije tesko izvesti, ali ako hoces.
11.03.2005 | 10:25
Pa upravo tvoji postovi su, bez zamjerke, vrlo dugački, mislim, meni odgovara ovakav koncept, za recenziju imam, kao i većina mAc korisnika, Version ili macupdate

Pod ovim mislis da su vecina korisnika power korisnici i da znaju se lako snaci. Mislim da bas i nije tako. Po kolicini upita raznih vrsta po Jabucnjaku vidim da vecina ipak nije nasigurnu niti u pitanju sto imaju u racunalu.

A je, ako su mi postovi dugacki, moje isprike. No znam da su nekim ljudima ovdje i pomogli.
11.03.2005 | 11:53
Dali postoji mogucnost da se na Jabucnjaju u nekakvoj sobici ostavljaju torrenti ? Mislim ako tu naravno postoji granica legalnosti?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?
  • dpasaric: Vidim da vam treba više ljubavi, pa nešto s puno pozitive... :)
  • dpasaric: Novi članak na naslovnici! :)
  • drlovric: Ako imamo nekog vlasnika pausalnog obrta, molim da mi se javi. Hvala.
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D
  • drpongrac23: Mješate RAM i takt CPU na PC-u i na Mac-u. Dva potpuno različita OS-a koji iskoristavaju resurse na potpuno drugačiji način. Mac je Mac, a PCje PC.
  • Bertone: ??
  • drpongrac23: Mješate RAM 8

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, temeljnik, zoranowsky, Anonimci (427)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO