Word - još uvijek neriješen problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Word - još uvijek neriješen problem

29.11.2009 | 14:57
Nikako i nikada nisam uspio riješiti problem da mi Word zadrži izbrani font (ne uvijek), nego mi stalno vraća na Times New Roman.

Ovo se odnosi kada izaberem tastaturu za ćirilicu koja mi potreba kod uređenja nekih knjiga.

Da li je problem to što na Macu imam instaliran Times New Roman i Times?
29.11.2009 | 16:08
A da pokušaš sa pejdjisima...
29.11.2009 | 21:53
U Wordu se to uvijek rješava korištenjem document templatea. Ono što želiš da bude uvijek kad se word probudi, to se pohranjuje u NORMAL.DOT

Uzmi prazni dokument, u njemu podesi sve što želiš (font, poravnanje, defaultni jezik za spellcheck...), onda napravi Save As, pa kao tip odaberi DOT (Document Template) umjesto DOC i daj ime NORMAL (točno tako, nikako drugačije).

Ako se ponaša isto kao Word na Windowsima, on će to automatski snimati u mapu gdje čuva templateove (to je vjerojatno negdje u ~/Library...).

Nažalost, ne mogu ti preciznije pomoći jer ne koristim Word na Macu.

Općenito, slažem se s Mackom - ako si već na Macu, zašto se mučiš s Wordom?
29.11.2009 | 22:17
Ideš u Format, odabereš Style, zatim na Normal style primjeniš Modify, zatim primjeniš Formatting koji god želiš( vrsta fonta, bold, orjentacija teksta itd.....) i na kraju odabereš Add to template. Nakon toga potvrdiš sa OK i onda sa Apply. Word će ubuduće sa Normal templateom koji se otvara po Defaultu uvijek otvarati sa Normal Style-om kojeg si u prethodnim koracima generirao.
30.11.2009 | 10:43
Ili, ukratko, odaberi font koji želiš da bude defaultni i onda cmnd + D: make this font default, yes i to bi trebalo biti to....
30.11.2009 | 10:43
Nije stvar u tome. Ako pokušam da stvorim template, ili hoću da izaberem neki font ćirilice u italiku koji ima malo slovo t ili p s crticom iznad, a ne ono dosadno malo t ćirilice koje liči na m latinice (rusko t), word ne da da ga izaberem, nego mi ga uvijek postavlja na Times New Roman. Dakle ne mogu da izaberem taj font u italicu.

Za one koji ne znaju ćirilicu to je ovakvo slovo:
Font.jpg
30.11.2009 | 10:47
Sad je pitanje: koji word? Kakvi su to fontovi? Unicode ili roman? Hm, ne znam, jel ima roman na ćirilici?
Naime, word (office 2003) je, ako se ne varam, carbon aplikacija i ne radi baš optimalno na macu. Zato nemreš u njemu koristit spell checker itd...
Ako je novi, 2008. onda ne znam, jer sam ga samo probal i odmah skinul; teško smeće koje se miče i samo udavi komp.
Možda da probaš neooffice, Smayoo je tu car. Ja koristim Bean i super sam zadovoljan; cocoa aplikacija.
Zapravo, ajde probaj istu stvar napisati u text editu i vidi imaš li tamo problema? A onda se možeš prebaciti u pages koji su čisto solidan komad softa za obradu texta...
30.11.2009 | 10:50
To zvuči kao da font koji biraš nema italik set. Kako si uopće siguran da taj font ima italik ako ga ne možeš odabrati?
30.11.2009 | 10:59
U TextEditu i OpenOffice.org, kao ponekada i u InDedsignu... sve radi noramlano. U InDesignu npr. dobijem to t ako upotrijebim font Warnoc Pro. Imam željeni font, malo slovo t ćirilice s crticom... Font npr. Adamant BG. Naravno da moram imati određeni font koji ima takva slova.

Nema druge, nego konačno bacati ovo smeće od worda i naučiti se na Pages, TexEdit ili OpenOffice.

Pages nemam.
30.11.2009 | 12:00
iWork možeš skinuti s neta na www.apple.com Imaš grace period od mjesec dana da ga isprobaš. nakon toga možeš kupiti serial i sve pet. Ako ti se to ne mili, a text edit ti je malo prerudimentaran, imaš Neooffice koji je donationware i u koji se Smayoo kune. A tu je i Bean, koji je isto besplatan i napredniji je od textedita, ali nije tako sveobuhvatan kao neki office. No, ako sam dobro shvatio, ti text samo ukucavaš i onda ga importiraš u indesign te tamo određuješ sve ostalo, tj. prijelom? Onda ti je text edit, a i Bean POSVE dovoljan.. Da ne spominjemo da u njima radi i spell checker. E, sad, ne znam jel postoji baza riječi za srpski, ali ako ima, onda bu ti šljakalo i to...
30.11.2009 | 12:46
Pretpostavljam da u srpskom ima barem upola manje pravopisnih nedoumica nego u hrvatskom, s obzirom da ne moraju razmišljati o "ije" i "je", nego samo o č i ć.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 51 minuta
  • drlovric: Ma ide to bez problema. Ja sam uvijek azurirao sve strojeve prvi dan. Nisam imao problema, ali generalno nije pametno :)
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgleda da izlazi oko 19.00 sati po našem vremenu. Očekuje ze velika gužva prilikom downloada
  • dpasaric: Možda za neki nebitni stroj za početak...
  • dpasaric: Ne znam, ja ne bih žurio. :)
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.02 Seconds