softver za disk dijagnostiku
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

softver za disk dijagnostiku

02.10.2009 | 09:10
Toliko sam nahvalio moj macbookpro u ovih 10tak mjeseci koliko ga imam da sam raspad ugrađenog Hitachievog 250GB HDD osjetio kao šaku u oko. Povrh svega mi smeta da me Time machine u zadnja dva mjeseca odkada nije uspješno napravio backup nije mogao upozoriti da se nešto u disku kuha (svugdje na webu je greška koju je prijavljivao prikazana kao česta uz napomenu da će vjerojatno kod slijedećeg backupa biti sve OK).
Moja molba glasi:
Koji bi softver mogao poslužiti da na disku (kada ga spojim preko USBa) provjerim stanje fajlova i uopće stanje diska?
Napomena: probao sam Disk Warrior ali nisam s njim to uspio.
02.10.2009 | 11:19
DiskWarrior je program različit od ostalog software-a za popravak i bez sumnje najučinkovitiji. Kažem to iz svog iskustva ali to govore i recenzije tog software-a. U svakom slučaju je obvezni dio moje programske kolekcije. Ali to nije software za sveobuhvatnu dijagnostiku. Nije ga potrebno koristiti dok ne zatreba, ali kad zatreba često je jedini koji može nešto učiniti. Na sreću, već ga se dugo nisam sjetio.
Za dijagnostiku će ti više pomoći TechTool Pro, koji je i izgledom najviše "fancy", a posjeduje mogućnost podrobnog pregleda i nudi razne mogućnosti popravka i još ponešto. Po mom mišljenju, nije mi izbliza toliko efikasan kao DiskWarrior.
Program koji još koristim je Onyx. Open source komad softwarea koji koristim za "redovito" održavanje, što mu je i prvenstvena namjena. Određena dijagnostika je moguća i s ovim software-om.
DiskWarrior i TechTool Pro su programi koje je najbolje startati s posebnog diska da bi bili u potpunosti učinkoviti. Nema puno koristi od njih ako se startaju sa sistemskog diska, dok se Onyx može startati sa sistemskog diska.
DiskWarrior i TechTool Pro su shareware dok je Onyx freeware (donationware).
Ne treba zaboraviti i Mac OS instalacijski disk koji sadrži software za dijagnostiku i popravak.
Postoji još podosta software-a s užim ili širim spektrom djelovanja, pa nije loše malo istražiti i taj segment ponude.
02.10.2009 | 19:46
Sve to skupa što si nabrojao za dijagnosticiranje pokvarenog HDD-a (koji nije crkao skroz nego crkava malo po malo) ne vrijedi pol pi... hladne vode.

Govorim iz osobnog iskustva. Svi ti alati se oslanjaju na SMART dijagnostiku samog diska koja očito ne vrijedi za takve slučajeve, jer je uredno svaki put (testirao sam tridesetak puta s n različitih softvera). Disk mi je crkavao mjesec i pol dana, par puta izazvao kernel panic, dvaput skrahirao cijeli OS, sve to prije nego mi je napokon crkao i odbio poslušnost tako da je bilo nedvojbeno jasno da je upravo HDD u kvaru.
03.10.2009 | 09:51
smayoo je napisao:
Sve to skupa što si nabrojao za dijagnosticiranje pokvarenog HDD-a (koji nije crkao skroz nego crkava malo po malo) ne vrijedi pol pi... hladne vode.

Hahaha...palac gore... misliš na ovaj tip problema:
•... Što ti misliš da radiš Dave?...
•... Znam da nije sve bilo savršeno sa mnom, ali sada vas uvjeravam, vrlo povjerljivo, da će sve biti ponovo u redu. Sada se mnogo bolje osjećam...
•... Dave, stani. Stani, hoćeš li? Stani, Dave. Hoćeš li stati, Dave? Stani, Dave. Strah me je. Strah me je. Dave. Dave, moj um odlazi. Ja to osjećam. Ja to osjećam. Moj um odlazi. Nema dvojbe u vezi s time. Ja to osjećam. Ja to osjećam. Ja to osjećam. S...trah me je...
(tekst preuzet s: hr.wikiquote.org/wiki/2001:_Odiseja_u_svemiru)

Slažem se da za crkavajući HDD nema pouzdanog software-a koji će to dojaviti. Moja zapažanja su više bila namijenjena problemima vezanim za strukturu direktorija ili korupciju file-a, iako i ta problematika je na današnjem Mac OS X-u, u usporedbi sa sistemom 10.1 ili 10.2, puno manja. Velika većina tih problema bila je vezana za upotrebu fontova, a današnji Mac OS X s tim puno bolje izlazi na kraj.
03.10.2009 | 10:11
I ja se slažem da tu nema puno pomoći. Da mi nije Davor rekao da mogu dobiti novi jer je pod garancijom rado bi ga bacio kroz prozor. Kako je HDD djelomično čitljiv softver mi treba da mi nekako označi fajlove koji se ne daju čitati da izvučem što se da izvući. Kada sada kopiram fajl koji je oštećen, proces kopiranja stane u jednom trenutku i tako se beskonačno vrti (a i na prekid kopiranja treba pričekati par minuta).
03.10.2009 | 10:41
Ako to radiš preko funkcije Restore u Disk Utility programu ja bih ti savjetovao da pričekaš dok program ne završi (ako treba i koji sat).
Inače, za spašavanje fajlova ja imam neloša iskustva s programom Data Rescue II.
http://www.prosoftengineering.com/products/data_rescue.php
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 35 minuta
  • miomika: nebi niti ja preporučio RAM servis....bez da se ITKO ljuti.
  • cariblanco: Ja sam našao stari filter u boji, dok još nije bilo kolor-tv, ako netko ima crno-bijeli, ja mu taj filter poklanjam :)
  • zvone: Ljudi imam neke screen protectore za 12 pro i par caseova. Zena ima novi mob a ostali stari dodaci. Ako netko zeli pokupiti na podrucju Zagreba.
  • drlovric: Ja koristim FluidVoice diktiram vise od 70% mailove, kao i text poruka.
  • smayoo: :D
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)
  • Bertone: Eto današnje mladeži, vozi i piše poruke,... ajd se sad sam kazni :)
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO