softver za disk dijagnostiku
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

softver za disk dijagnostiku

02.10.2009 | 09:10
Toliko sam nahvalio moj macbookpro u ovih 10tak mjeseci koliko ga imam da sam raspad ugrađenog Hitachievog 250GB HDD osjetio kao šaku u oko. Povrh svega mi smeta da me Time machine u zadnja dva mjeseca odkada nije uspješno napravio backup nije mogao upozoriti da se nešto u disku kuha (svugdje na webu je greška koju je prijavljivao prikazana kao česta uz napomenu da će vjerojatno kod slijedećeg backupa biti sve OK).
Moja molba glasi:
Koji bi softver mogao poslužiti da na disku (kada ga spojim preko USBa) provjerim stanje fajlova i uopće stanje diska?
Napomena: probao sam Disk Warrior ali nisam s njim to uspio.
02.10.2009 | 11:19
DiskWarrior je program različit od ostalog software-a za popravak i bez sumnje najučinkovitiji. Kažem to iz svog iskustva ali to govore i recenzije tog software-a. U svakom slučaju je obvezni dio moje programske kolekcije. Ali to nije software za sveobuhvatnu dijagnostiku. Nije ga potrebno koristiti dok ne zatreba, ali kad zatreba često je jedini koji može nešto učiniti. Na sreću, već ga se dugo nisam sjetio.
Za dijagnostiku će ti više pomoći TechTool Pro, koji je i izgledom najviše "fancy", a posjeduje mogućnost podrobnog pregleda i nudi razne mogućnosti popravka i još ponešto. Po mom mišljenju, nije mi izbliza toliko efikasan kao DiskWarrior.
Program koji još koristim je Onyx. Open source komad softwarea koji koristim za "redovito" održavanje, što mu je i prvenstvena namjena. Određena dijagnostika je moguća i s ovim software-om.
DiskWarrior i TechTool Pro su programi koje je najbolje startati s posebnog diska da bi bili u potpunosti učinkoviti. Nema puno koristi od njih ako se startaju sa sistemskog diska, dok se Onyx može startati sa sistemskog diska.
DiskWarrior i TechTool Pro su shareware dok je Onyx freeware (donationware).
Ne treba zaboraviti i Mac OS instalacijski disk koji sadrži software za dijagnostiku i popravak.
Postoji još podosta software-a s užim ili širim spektrom djelovanja, pa nije loše malo istražiti i taj segment ponude.
02.10.2009 | 19:46
Sve to skupa što si nabrojao za dijagnosticiranje pokvarenog HDD-a (koji nije crkao skroz nego crkava malo po malo) ne vrijedi pol pi... hladne vode.

Govorim iz osobnog iskustva. Svi ti alati se oslanjaju na SMART dijagnostiku samog diska koja očito ne vrijedi za takve slučajeve, jer je uredno svaki put (testirao sam tridesetak puta s n različitih softvera). Disk mi je crkavao mjesec i pol dana, par puta izazvao kernel panic, dvaput skrahirao cijeli OS, sve to prije nego mi je napokon crkao i odbio poslušnost tako da je bilo nedvojbeno jasno da je upravo HDD u kvaru.
03.10.2009 | 09:51
smayoo je napisao:
Sve to skupa što si nabrojao za dijagnosticiranje pokvarenog HDD-a (koji nije crkao skroz nego crkava malo po malo) ne vrijedi pol pi... hladne vode.

Hahaha...palac gore... misliš na ovaj tip problema:
•... Što ti misliš da radiš Dave?...
•... Znam da nije sve bilo savršeno sa mnom, ali sada vas uvjeravam, vrlo povjerljivo, da će sve biti ponovo u redu. Sada se mnogo bolje osjećam...
•... Dave, stani. Stani, hoćeš li? Stani, Dave. Hoćeš li stati, Dave? Stani, Dave. Strah me je. Strah me je. Dave. Dave, moj um odlazi. Ja to osjećam. Ja to osjećam. Moj um odlazi. Nema dvojbe u vezi s time. Ja to osjećam. Ja to osjećam. Ja to osjećam. S...trah me je...
(tekst preuzet s: hr.wikiquote.org/wiki/2001:_Odiseja_u_svemiru)

Slažem se da za crkavajući HDD nema pouzdanog software-a koji će to dojaviti. Moja zapažanja su više bila namijenjena problemima vezanim za strukturu direktorija ili korupciju file-a, iako i ta problematika je na današnjem Mac OS X-u, u usporedbi sa sistemom 10.1 ili 10.2, puno manja. Velika većina tih problema bila je vezana za upotrebu fontova, a današnji Mac OS X s tim puno bolje izlazi na kraj.
03.10.2009 | 10:11
I ja se slažem da tu nema puno pomoći. Da mi nije Davor rekao da mogu dobiti novi jer je pod garancijom rado bi ga bacio kroz prozor. Kako je HDD djelomično čitljiv softver mi treba da mi nekako označi fajlove koji se ne daju čitati da izvučem što se da izvući. Kada sada kopiram fajl koji je oštećen, proces kopiranja stane u jednom trenutku i tako se beskonačno vrti (a i na prekid kopiranja treba pričekati par minuta).
03.10.2009 | 10:41
Ako to radiš preko funkcije Restore u Disk Utility programu ja bih ti savjetovao da pričekaš dok program ne završi (ako treba i koji sat).
Inače, za spašavanje fajlova ja imam neloša iskustva s programom Data Rescue II.
http://www.prosoftengineering.com/products/data_rescue.php
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 58 minuta
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

^SuperUnknown^, Anonimci (525)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO