softver za disk dijagnostiku
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

softver za disk dijagnostiku

02.10.2009 | 09:10
Toliko sam nahvalio moj macbookpro u ovih 10tak mjeseci koliko ga imam da sam raspad ugrađenog Hitachievog 250GB HDD osjetio kao šaku u oko. Povrh svega mi smeta da me Time machine u zadnja dva mjeseca odkada nije uspješno napravio backup nije mogao upozoriti da se nešto u disku kuha (svugdje na webu je greška koju je prijavljivao prikazana kao česta uz napomenu da će vjerojatno kod slijedećeg backupa biti sve OK).
Moja molba glasi:
Koji bi softver mogao poslužiti da na disku (kada ga spojim preko USBa) provjerim stanje fajlova i uopće stanje diska?
Napomena: probao sam Disk Warrior ali nisam s njim to uspio.
02.10.2009 | 11:19
DiskWarrior je program različit od ostalog software-a za popravak i bez sumnje najučinkovitiji. Kažem to iz svog iskustva ali to govore i recenzije tog software-a. U svakom slučaju je obvezni dio moje programske kolekcije. Ali to nije software za sveobuhvatnu dijagnostiku. Nije ga potrebno koristiti dok ne zatreba, ali kad zatreba često je jedini koji može nešto učiniti. Na sreću, već ga se dugo nisam sjetio.
Za dijagnostiku će ti više pomoći TechTool Pro, koji je i izgledom najviše "fancy", a posjeduje mogućnost podrobnog pregleda i nudi razne mogućnosti popravka i još ponešto. Po mom mišljenju, nije mi izbliza toliko efikasan kao DiskWarrior.
Program koji još koristim je Onyx. Open source komad softwarea koji koristim za "redovito" održavanje, što mu je i prvenstvena namjena. Određena dijagnostika je moguća i s ovim software-om.
DiskWarrior i TechTool Pro su programi koje je najbolje startati s posebnog diska da bi bili u potpunosti učinkoviti. Nema puno koristi od njih ako se startaju sa sistemskog diska, dok se Onyx može startati sa sistemskog diska.
DiskWarrior i TechTool Pro su shareware dok je Onyx freeware (donationware).
Ne treba zaboraviti i Mac OS instalacijski disk koji sadrži software za dijagnostiku i popravak.
Postoji još podosta software-a s užim ili širim spektrom djelovanja, pa nije loše malo istražiti i taj segment ponude.
02.10.2009 | 19:46
Sve to skupa što si nabrojao za dijagnosticiranje pokvarenog HDD-a (koji nije crkao skroz nego crkava malo po malo) ne vrijedi pol pi... hladne vode.

Govorim iz osobnog iskustva. Svi ti alati se oslanjaju na SMART dijagnostiku samog diska koja očito ne vrijedi za takve slučajeve, jer je uredno svaki put (testirao sam tridesetak puta s n različitih softvera). Disk mi je crkavao mjesec i pol dana, par puta izazvao kernel panic, dvaput skrahirao cijeli OS, sve to prije nego mi je napokon crkao i odbio poslušnost tako da je bilo nedvojbeno jasno da je upravo HDD u kvaru.
03.10.2009 | 09:51
smayoo je napisao:
Sve to skupa što si nabrojao za dijagnosticiranje pokvarenog HDD-a (koji nije crkao skroz nego crkava malo po malo) ne vrijedi pol pi... hladne vode.

Hahaha...palac gore... misliš na ovaj tip problema:
•... Što ti misliš da radiš Dave?...
•... Znam da nije sve bilo savršeno sa mnom, ali sada vas uvjeravam, vrlo povjerljivo, da će sve biti ponovo u redu. Sada se mnogo bolje osjećam...
•... Dave, stani. Stani, hoćeš li? Stani, Dave. Hoćeš li stati, Dave? Stani, Dave. Strah me je. Strah me je. Dave. Dave, moj um odlazi. Ja to osjećam. Ja to osjećam. Moj um odlazi. Nema dvojbe u vezi s time. Ja to osjećam. Ja to osjećam. Ja to osjećam. S...trah me je...
(tekst preuzet s: hr.wikiquote.org/wiki/2001:_Odiseja_u_svemiru)

Slažem se da za crkavajući HDD nema pouzdanog software-a koji će to dojaviti. Moja zapažanja su više bila namijenjena problemima vezanim za strukturu direktorija ili korupciju file-a, iako i ta problematika je na današnjem Mac OS X-u, u usporedbi sa sistemom 10.1 ili 10.2, puno manja. Velika većina tih problema bila je vezana za upotrebu fontova, a današnji Mac OS X s tim puno bolje izlazi na kraj.
03.10.2009 | 10:11
I ja se slažem da tu nema puno pomoći. Da mi nije Davor rekao da mogu dobiti novi jer je pod garancijom rado bi ga bacio kroz prozor. Kako je HDD djelomično čitljiv softver mi treba da mi nekako označi fajlove koji se ne daju čitati da izvučem što se da izvući. Kada sada kopiram fajl koji je oštećen, proces kopiranja stane u jednom trenutku i tako se beskonačno vrti (a i na prekid kopiranja treba pričekati par minuta).
03.10.2009 | 10:41
Ako to radiš preko funkcije Restore u Disk Utility programu ja bih ti savjetovao da pričekaš dok program ne završi (ako treba i koji sat).
Inače, za spašavanje fajlova ja imam neloša iskustva s programom Data Rescue II.
http://www.prosoftengineering.com/products/data_rescue.php
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 2 minuta
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO