fax shareing
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

fax shareing

22.04.2009 | 16:44
U windows okruženju - obično mac korisnici ga imaju na poslu. javljaju se problemi kompitabilnosti ili neki drugi sistemski sukobi. Jedan takav je moj pokušaj da na mreži nađem multifunkcionalni printer-scaner-fax uređaj. Naime volio bih da mogu primati i slati faxove sa istog i tako lakše organizovati svoj posao.

Da li možda neko zna kako napraviti postavke, instalirati drivere, ukratko osposobiti fax. Također da li ima veze ako je uređaj uključen preko serijskog porta a ne preko USB-a na računar i da li ja mogu na takav način njemu pristupiti i koristiti ga kao fax. Dakle govorim da li mogu pristupiti njemu samo preko mreznog kabla?
22.04.2009 | 22:21
Nisam siguran da sam shvatio pa ću pokušati ponoviti

1. printer-scanner-fax nije mrežni (direktno spojen na mrežu)
2. PSF je spojen na neki Windows PC
3. PSF je spojen preko serijskog porta (RS232) na taj PC
4. taj PC i MAC su u istoj mreži

Da li je to konfiguracija?

Ako jest, ja ti samo mogu reći svoje iskustvo s HP OfficeJet PSF uređajima (3 različita do sad). Printanje preko mreže radi. Radi i faksiranje, s tim što možeš preko mreže printati na fax, ali onda se moraš odšetati do tog PC-a na kojeg je spojen PSF i tamo utipkati broj faksa na koji se šalje. Glupo. Ali tako radi...

Canon IR-2570CI kojeg imamo u firmi i koji je spojen direktno na mrežu prihvaća normalno i printanje i fakseve s Maca kad instaliraš Mac drivere koje nađeš na Canon siteu.

Ako želiš detaljniju pomoć, budi malo precizniji:

1. koji je to PSF uređaj?
2. koji su windowsi na PC-u na kojeg je spojen?
3. imaš li na Macu instaliran odgovarajući driver (da li uopće postoji?)?
4. gdje ti je točno zapelo?
23.04.2009 | 09:09
upravo kako si opisao konfiguraciju, takvu imamu u firmi>

1. printer-scanner-fax nije mrežni (direktno spojen na mrežu)
2. PSF je spojen na neki Windows PC
3. PSF je spojen preko serijskog porta (RS232) na taj PC
4. taj PC i MAC su u istoj mreži

Multifunkionalni uređaj je HP LaserJat 3030.

Imam Instaliran paket HP printer drivera v. 1.1.1. od 90 MB (instalirana preko apple update-a)
Te drivere sam intalirao zbog jednog multi uređaja kojeg imam kući koji radi perfektno, ali taj uređaj nema faks.

Moj problem je što ne mogu primiti ni poslati faxa sa svog maca, mozda nisam napravio dobre postavke na printer and fax preferences...

A da, racunar ima XP (taj na koji je priključen multifax (:
23.04.2009 | 09:27
Kako sam ti i napisao - ne vjerujem da to ikakvim podešenjima možeš postići jer PSFovi od HPa koje ja znam fakseve šalju i primaju samo s računala na koje su neposredno spojeni. Sorry.
23.04.2009 | 22:11
Da malo ukradem thread...

Jel se moze OSXov fax printer shareati na PCja a da ga ovaj zna koristiti? Windozi ga vide ali driveri...
23.04.2009 | 23:42
može sa bonjourom. Znam da radi printanje ... za faxanje nisam siguran jer ne koristim tu funkciju.
Dakle printer je spojen na maca sa usbom ... instalira se bonjour na win stroj. U system preferensima maca se enabla printer shareing .... i onda se on pojavi u izboru printera na win stroju.
Radi izvrsno sa textualnim ... vecinom i PDF fileovima ... fotke i opcenito veliki fileovi nisu bas sjajni.
all in all ...prilicno jednostavan satup i ok funkcionalnost
24.04.2009 | 14:21
smayoo hvala na iscrpnom obrazlozenju, potencirat ću email u komunikaciji s klijentima, mada fax još neki ljudi ne mogu ničim zamjeniti - ultimativno zahtjevu!!! (:
24.04.2009 | 15:32
Ako se radi o nekoj mikro-firmi (par ljudi), jednostavno nabavi USB data switch tako da možeš po potrebi preštekati uređaj direktno sebi, a ne preko mreže.

Ako se radi o iole većoj firmi, pregrizite govno i kupite fax server. Ima modela kod kojih se fax šalje s "print to fax" pa takav, dakle treba Mac printer driver, ali i onih kod kojih šalješ mail s PDFom u attachmentu i brojem faksa u subjectu. Dodatna prednost je što dolazne fakseve primaš na mail. Oni prvi su jeftiniji. Možeš se raspitati npr. na www.pelcom.hr
24.04.2009 | 15:38
ecvis17 je napisao:
može sa bonjourom. Znam da radi printanje ... za faxanje nisam siguran jer ne koristim tu funkciju.
Dakle printer je spojen na maca sa usbom ... instalira se bonjour na win stroj. U system preferensima maca se enabla printer shareing .... i onda se on pojavi u izboru printera na win stroju.
Radi izvrsno sa textualnim ... vecinom i PDF fileovima ... fotke i opcenito veliki fileovi nisu bas sjajni.
all in all ...prilicno jednostavan satup i ok funkcionalnost

Ne treba ništa instalirati na PC. Dovoljno je u System Preferences kod printera zakvačicati "share this printer", a pod Sharing uključiti "Enable File Sharing" i još pod Options "Enable SMB sharing". Sa PC-a u windows exploreru pronaći Maca (npr. tipkati dva backslasha pa ime stroja ili njegovu IP adresu, ili ga naći pod "entire network" ) pa će se pokazati i dijeljeni printeri. Desnoklik na željeni i "Connect". Nakon toga je printer dostupan iz svih Windows aplikacija.

Ako ga želiš trajno instalirati na Windowsima, kao driver moraš odabrati bilo koji Apple LaserWriter sa PostScriptom (dolazi preinstaliran s Windowsima), a UNC path utipkati ručno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi