Program za stvaranje rječnika, leksikona i sličnog
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Program za stvaranje rječnika, leksikona i sličnog

19.02.2009 | 16:31
Budući da nisam programer, tražim neki program (po mogućnosti besplatan) koji bi bio neka vrsta praznog rječnika/leksikona/enciklopedije (dakle rječnika u kojega JA upisujem riječi i opise riječi). Pritom ne bi bilo loše da je za opis pojedine riječi predviđeno više od jednog retka i da se sve to skupa može pretraživati.
Kopao sam po internetu, ali nisam ništa pametno našao.

Pa ako netko zna odakle početi, neka javi.
Ili da krenem programirati?
21.02.2009 | 14:21
U nedostatku boljeg, mislim da ti i Excel može pomoći. U jednom listu, kojeg nazoveš "rjecnik" upisuješ u lijevi stupac pojmove, a u desni objašnjenja. U drugom listu (ili čak u drugoj XLS datoteci) uz pomoć nekoliko standardnih formula (bez programiranja) napraviš pretragu i ispis objašnjenja (prijevoda ili čega već) za pronađenu/odabranu riječ.

Nije neka elegancija, ali može raditi. Na opisan način može raditi i u NeoOfficeu koji je besplatan (za slučaj da nemaš već kupljen MS Office). Numbers zaboravi.
24.02.2009 | 14:54
Hvala na savjetu, no kad čujem riječ Excel diže mi se kosa na jabuci
šalim se, pokušao sam i ne da nije elegancija, nego je slon u staklarnici suptilniji od toga (da ne govorimo o brzini kad mu staviš kojih stotinjak riječi i opisa).
Padne li ti/vam štogod drugo na pamet, samo naprijed s idejama.
Pozdrav!
24.02.2009 | 18:21
poigrati se mozda s MS accessom i bazama?
25.02.2009 | 09:36
Meni je bilo dosadno pa sam se malo poigrao...
www.vieweditor.com/proba.zip
Uglavnom to je ideja koju želite? da bi bilo ono sta ste zeljeli treba jos dodati pretragu i nacin spremanja? ili sam ja to krivo shvatio... :-D
26.02.2009 | 19:10
Baci oko ovamo

http://www.dicts.info/

U sekciji "dictionary applications" imaš poveliki izbor, među kojima gotovo svi omogućavaju i dodavanje, a ne samo pretragu.

S obzirom da je okosnica sitea zbirka public domain rječnika, to neće biti problem vidjeti koji je to format pa kreirati jedan prazan i onda ga puniti proizvoljno.

Koliko vidim, nema izričito OS X aplikacija, ali ima ih određen broj cross-platform (Java) što na OS X radi bez problema ako imaš instaliran Java Runtime Environment.

Nešto od toga te jamačno može zadovoljiti.
27.02.2009 | 16:42
@Boki: Jednostavno i samim time jako simpatično, no nedostaju neke stvari (osim pretraživanja, tu su i mogućnost šireg opisa pojma, pa copy/paste funkcija i neke sitnice). Hvala na trudu.

@smayoo: Odlična stranica, skinuo sam par stvari pa ću pogledati kako funkcioniraju kad dođem doma.
01.03.2009 | 00:56
FSDance je napisao:
@Boki: Jednostavno i samim time jako simpatično, no nedostaju neke stvari (osim pretraživanja, tu su i mogućnost šireg opisa pojma, pa copy/paste funkcija i neke sitnice). Hvala na trudu.

Ma nije tu bilo puno truda... ovo postano je 15 min posla, a sve ostalo se moze rjesiti, samo je potrebna zelja i dobra volja... Ali eto kako vidim smayoo je rjesio problem...
05.03.2009 | 14:50
Još uvijek nemam zadovoljavajući program, oni sa www.dicts.info/ ili ne rade na macu ili ne nude opciju new dictionary (ne treba mi add word, jerbo ih imam par tisuća i nema smisla da ih trpam s nekim drugim jezikom).
Stoga Boki, ne daj se obeshrabriti samo nastavi ako ti se da nastaviti
05.03.2009 | 19:45
Gledaj, ako imaš već gotoov rječnik, tada je to samo pitanje formata. OVo su public domain rječnici i sigurno se ne radi o nekom kompliciranom formatu. U kojem je formatu tvoj rječnik?
06.03.2009 | 12:05
smayoo je napisao:
Gledaj, ako imaš već gotoov rječnik, tada je to samo pitanje formata. OVo su public domain rječnici i sigurno se ne radi o nekom kompliciranom formatu. U kojem je formatu tvoj rječnik?

Wordow dokument. Format pojam-tabulator-opis-novi red
06.03.2009 | 17:17
E, točno takav ti i treba. Umjeto Wordom, otvori ga Text editom i onda ga snimmi kao plain TXT UTF-8.
Onda skini http://www.dicts.info/files/sda.zip i unzipaj ga kamo želiš. Otvori novonastali folder i u njemu otvori folder data. Tamo ćeš naći već neke demo rječnike koje možeš i ne moraš obrisati. Dodaj i ovaj tvoj, snimljen kao txt, ne doc - pazi! obavezno ekstenzija .txt.

EXE verzije samog programa možeš i obrisati, a JAR verziju možeš pokrenuti na Macu (to je Java verzija programa). Također imaš i source ako te veseli probati to "zakurblati" u Xcodeu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 4 sati
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi