Program za stvaranje rječnika, leksikona i sličnog
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Program za stvaranje rječnika, leksikona i sličnog

19.02.2009 | 16:31
Budući da nisam programer, tražim neki program (po mogućnosti besplatan) koji bi bio neka vrsta praznog rječnika/leksikona/enciklopedije (dakle rječnika u kojega JA upisujem riječi i opise riječi). Pritom ne bi bilo loše da je za opis pojedine riječi predviđeno više od jednog retka i da se sve to skupa može pretraživati.
Kopao sam po internetu, ali nisam ništa pametno našao.

Pa ako netko zna odakle početi, neka javi.
Ili da krenem programirati?
21.02.2009 | 14:21
U nedostatku boljeg, mislim da ti i Excel može pomoći. U jednom listu, kojeg nazoveš "rjecnik" upisuješ u lijevi stupac pojmove, a u desni objašnjenja. U drugom listu (ili čak u drugoj XLS datoteci) uz pomoć nekoliko standardnih formula (bez programiranja) napraviš pretragu i ispis objašnjenja (prijevoda ili čega već) za pronađenu/odabranu riječ.

Nije neka elegancija, ali može raditi. Na opisan način može raditi i u NeoOfficeu koji je besplatan (za slučaj da nemaš već kupljen MS Office). Numbers zaboravi.
24.02.2009 | 14:54
Hvala na savjetu, no kad čujem riječ Excel diže mi se kosa na jabuci
šalim se, pokušao sam i ne da nije elegancija, nego je slon u staklarnici suptilniji od toga (da ne govorimo o brzini kad mu staviš kojih stotinjak riječi i opisa).
Padne li ti/vam štogod drugo na pamet, samo naprijed s idejama.
Pozdrav!
24.02.2009 | 18:21
poigrati se mozda s MS accessom i bazama?
25.02.2009 | 09:36
Meni je bilo dosadno pa sam se malo poigrao...
www.vieweditor.com/proba.zip
Uglavnom to je ideja koju želite? da bi bilo ono sta ste zeljeli treba jos dodati pretragu i nacin spremanja? ili sam ja to krivo shvatio... :-D
26.02.2009 | 19:10
Baci oko ovamo

http://www.dicts.info/

U sekciji "dictionary applications" imaš poveliki izbor, među kojima gotovo svi omogućavaju i dodavanje, a ne samo pretragu.

S obzirom da je okosnica sitea zbirka public domain rječnika, to neće biti problem vidjeti koji je to format pa kreirati jedan prazan i onda ga puniti proizvoljno.

Koliko vidim, nema izričito OS X aplikacija, ali ima ih određen broj cross-platform (Java) što na OS X radi bez problema ako imaš instaliran Java Runtime Environment.

Nešto od toga te jamačno može zadovoljiti.
27.02.2009 | 16:42
@Boki: Jednostavno i samim time jako simpatično, no nedostaju neke stvari (osim pretraživanja, tu su i mogućnost šireg opisa pojma, pa copy/paste funkcija i neke sitnice). Hvala na trudu.

@smayoo: Odlična stranica, skinuo sam par stvari pa ću pogledati kako funkcioniraju kad dođem doma.
01.03.2009 | 00:56
FSDance je napisao:
@Boki: Jednostavno i samim time jako simpatično, no nedostaju neke stvari (osim pretraživanja, tu su i mogućnost šireg opisa pojma, pa copy/paste funkcija i neke sitnice). Hvala na trudu.

Ma nije tu bilo puno truda... ovo postano je 15 min posla, a sve ostalo se moze rjesiti, samo je potrebna zelja i dobra volja... Ali eto kako vidim smayoo je rjesio problem...
05.03.2009 | 14:50
Još uvijek nemam zadovoljavajući program, oni sa www.dicts.info/ ili ne rade na macu ili ne nude opciju new dictionary (ne treba mi add word, jerbo ih imam par tisuća i nema smisla da ih trpam s nekim drugim jezikom).
Stoga Boki, ne daj se obeshrabriti samo nastavi ako ti se da nastaviti
05.03.2009 | 19:45
Gledaj, ako imaš već gotoov rječnik, tada je to samo pitanje formata. OVo su public domain rječnici i sigurno se ne radi o nekom kompliciranom formatu. U kojem je formatu tvoj rječnik?
06.03.2009 | 12:05
smayoo je napisao:
Gledaj, ako imaš već gotoov rječnik, tada je to samo pitanje formata. OVo su public domain rječnici i sigurno se ne radi o nekom kompliciranom formatu. U kojem je formatu tvoj rječnik?

Wordow dokument. Format pojam-tabulator-opis-novi red
06.03.2009 | 17:17
E, točno takav ti i treba. Umjeto Wordom, otvori ga Text editom i onda ga snimmi kao plain TXT UTF-8.
Onda skini http://www.dicts.info/files/sda.zip i unzipaj ga kamo želiš. Otvori novonastali folder i u njemu otvori folder data. Tamo ćeš naći već neke demo rječnike koje možeš i ne moraš obrisati. Dodaj i ovaj tvoj, snimljen kao txt, ne doc - pazi! obavezno ekstenzija .txt.

EXE verzije samog programa možeš i obrisati, a JAR verziju možeš pokrenuti na Macu (to je Java verzija programa). Također imaš i source ako te veseli probati to "zakurblati" u Xcodeu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 9 sati
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO