Program za stvaranje rječnika, leksikona i sličnog
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Program za stvaranje rječnika, leksikona i sličnog

19.02.2009 | 16:31
Budući da nisam programer, tražim neki program (po mogućnosti besplatan) koji bi bio neka vrsta praznog rječnika/leksikona/enciklopedije (dakle rječnika u kojega JA upisujem riječi i opise riječi). Pritom ne bi bilo loše da je za opis pojedine riječi predviđeno više od jednog retka i da se sve to skupa može pretraživati.
Kopao sam po internetu, ali nisam ništa pametno našao.

Pa ako netko zna odakle početi, neka javi.
Ili da krenem programirati?
21.02.2009 | 14:21
U nedostatku boljeg, mislim da ti i Excel može pomoći. U jednom listu, kojeg nazoveš "rjecnik" upisuješ u lijevi stupac pojmove, a u desni objašnjenja. U drugom listu (ili čak u drugoj XLS datoteci) uz pomoć nekoliko standardnih formula (bez programiranja) napraviš pretragu i ispis objašnjenja (prijevoda ili čega već) za pronađenu/odabranu riječ.

Nije neka elegancija, ali može raditi. Na opisan način može raditi i u NeoOfficeu koji je besplatan (za slučaj da nemaš već kupljen MS Office). Numbers zaboravi.
24.02.2009 | 14:54
Hvala na savjetu, no kad čujem riječ Excel diže mi se kosa na jabuci
šalim se, pokušao sam i ne da nije elegancija, nego je slon u staklarnici suptilniji od toga (da ne govorimo o brzini kad mu staviš kojih stotinjak riječi i opisa).
Padne li ti/vam štogod drugo na pamet, samo naprijed s idejama.
Pozdrav!
24.02.2009 | 18:21
poigrati se mozda s MS accessom i bazama?
25.02.2009 | 09:36
Meni je bilo dosadno pa sam se malo poigrao...
www.vieweditor.com/proba.zip
Uglavnom to je ideja koju želite? da bi bilo ono sta ste zeljeli treba jos dodati pretragu i nacin spremanja? ili sam ja to krivo shvatio... :-D
26.02.2009 | 19:10
Baci oko ovamo

http://www.dicts.info/

U sekciji "dictionary applications" imaš poveliki izbor, među kojima gotovo svi omogućavaju i dodavanje, a ne samo pretragu.

S obzirom da je okosnica sitea zbirka public domain rječnika, to neće biti problem vidjeti koji je to format pa kreirati jedan prazan i onda ga puniti proizvoljno.

Koliko vidim, nema izričito OS X aplikacija, ali ima ih određen broj cross-platform (Java) što na OS X radi bez problema ako imaš instaliran Java Runtime Environment.

Nešto od toga te jamačno može zadovoljiti.
27.02.2009 | 16:42
@Boki: Jednostavno i samim time jako simpatično, no nedostaju neke stvari (osim pretraživanja, tu su i mogućnost šireg opisa pojma, pa copy/paste funkcija i neke sitnice). Hvala na trudu.

@smayoo: Odlična stranica, skinuo sam par stvari pa ću pogledati kako funkcioniraju kad dođem doma.
01.03.2009 | 00:56
FSDance je napisao:
@Boki: Jednostavno i samim time jako simpatično, no nedostaju neke stvari (osim pretraživanja, tu su i mogućnost šireg opisa pojma, pa copy/paste funkcija i neke sitnice). Hvala na trudu.

Ma nije tu bilo puno truda... ovo postano je 15 min posla, a sve ostalo se moze rjesiti, samo je potrebna zelja i dobra volja... Ali eto kako vidim smayoo je rjesio problem...
05.03.2009 | 14:50
Još uvijek nemam zadovoljavajući program, oni sa www.dicts.info/ ili ne rade na macu ili ne nude opciju new dictionary (ne treba mi add word, jerbo ih imam par tisuća i nema smisla da ih trpam s nekim drugim jezikom).
Stoga Boki, ne daj se obeshrabriti samo nastavi ako ti se da nastaviti
05.03.2009 | 19:45
Gledaj, ako imaš već gotoov rječnik, tada je to samo pitanje formata. OVo su public domain rječnici i sigurno se ne radi o nekom kompliciranom formatu. U kojem je formatu tvoj rječnik?
06.03.2009 | 12:05
smayoo je napisao:
Gledaj, ako imaš već gotoov rječnik, tada je to samo pitanje formata. OVo su public domain rječnici i sigurno se ne radi o nekom kompliciranom formatu. U kojem je formatu tvoj rječnik?

Wordow dokument. Format pojam-tabulator-opis-novi red
06.03.2009 | 17:17
E, točno takav ti i treba. Umjeto Wordom, otvori ga Text editom i onda ga snimmi kao plain TXT UTF-8.
Onda skini http://www.dicts.info/files/sda.zip i unzipaj ga kamo želiš. Otvori novonastali folder i u njemu otvori folder data. Tamo ćeš naći već neke demo rječnike koje možeš i ne moraš obrisati. Dodaj i ovaj tvoj, snimljen kao txt, ne doc - pazi! obavezno ekstenzija .txt.

EXE verzije samog programa možeš i obrisati, a JAR verziju možeš pokrenuti na Macu (to je Java verzija programa). Također imaš i source ako te veseli probati to "zakurblati" u Xcodeu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 12 minuta
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO