Cache levels u Photoshopu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Cache levels u Photoshopu

10.02.2009 | 22:04
Buduci da mi je ostalo samo 1,5 GB na glavnom hardu krenula sam malo cistiti. Skuzila sam da mi je ubjedljivo najveci folder Library (69 GB), a u njemu Application Support > Adobe (64 GB) od cega Bridge 45 GB i File Browser 11 GB. Uglavnom se to odnosi na Cache, Thumbnails. inace, Cache levels u Photoshopu mi je postavljen na 6. Sad, da li cu napraviti problem ako ispraznim taj folder? Na koliko da postavim cache levels u Photoshopu?

Tnx
10.02.2009 | 22:42
Sigurno možeš prazniti samo foldere koji se doslovno zovu "Cache", sve ostalo ne diraj.

Cache level ti je sasvim OK staviti na 4.

1.5 GB slobodno na disku je neprihvatljivo za bilo kakav rad, a kamo li za Photoshopanje. Mora da ti je stroj trenutačno bolno spor. Napravi 10-20 GB slobodno pod obavezno, a scratch disk od Photoshopa se u pravilu uvijek stavlja na fizički drugi disk (ako ga imaš) radi brzine.

Također, kada imaš tako malo slobodnog prostora, onda niti sistemska defragmentacija ne može raditi svoj posao i sve se sunovraćuje u bezdan sporosti. Nadam se da imaš barem 4 GB RAM-a, pa da ti page-oute ne radi svaki tren.
11.02.2009 | 00:45
Sto je s folderom PhotoshopCS? Nalazi se u Library > Application Support > Adobe > FileBrowser. Ima 19 GB, cak 63 853 filova, koji mi isto izgledaju nepotrebno Please, reci da to mogu obrisati. Saljem print screen.
Inace, imam 4,5 GB RAM-a i jest, u zadnje vrijeme je bio spor. Glede toga, zasto Photoshop u Preferences, Memory & Image Cache pod Memory Usage "vidi" available RAM 3072 MB, kad ja imam 4,5 GB? Maximum Used by Photoshop mi je na 75 %. Je li to u redu?
Trece, imam dva unutrasnja harda i tri eksterna. Da li je dobra ideja instalirati Photoshop na drugi interni, na kojem nije sustav? Na njemu makar imam preko 600 GB slobodnog prostora.
print_2.jpg
11.02.2009 | 01:22
Idemo po redu...

Koju verziju PS-a koristiš?

Na stroju na kojem sam u ovom trenu imam CS 3 Master Collection i cijeli Adobe folder u Application Supportu mi je 852 mega. File Browser folder uopće nemam, moguće zato jer uopće ne koristim njegov browser. Moguće da je u tvom slučaju tamo nekakav cache od toga, ali teško mi je reći napamet. U svakom slučaju 19 giga je daleeeko previše za to i mislim da to možeš "zaderati". U najgorem slučaju ćeš ponoviti instalaciju.

Ovo s 3072 MB je normalno, više puta se o tome pričalo ovdje, malo pročešljaj forum. Sve Adobe aplikacije imaj taj limit za samu aplikaciju, ali to ne znači da OS ne koristi ostalo. Dakle, slobodno odvrni to do kraja, a sav "višak" koji imaš iskoristiti će OS X koji će dodatni RAM koristiti kao veliki disk cache.

Nije bitno gdje je Photoshop instaliran, bitno je gdje mu je u prefsima postavljeno da mu je scratch disk. Taj dio obavezno stavi na neki disk na kojem nije sistem i na kojem imaš barem 20-30 giga slobodno.

Rastereti sistemski disk, na koju foru na drugom imaš 600 slobodno, a prvi je totalno začepljen? Ako držiš libove od iTunesa i iPhotoa na njemu - to je npr. zgodno prebaciti na neki drugi disk, itd... puteva je mnogo da se dobije prostor na njemu.
11.02.2009 | 12:45
Redom:
Koristim CS 2. File browser mi sluzi kao fantastican preglednik fotki, jer ima bas one opcije koje mi trebaju (ja sam fotograf i svaki dan sredjujem na stotine fotki). Kad pogledam te nesretne filove u tom velikom folderu, cini mi se kao da su to neki medju-file-ovi, bar kad vidim imena.

Scratch disk mi je drugi interni, gdje nije sustav i gdje imam dosta mjesta, tako da sam bar to napravila kako treba

A glede zacepljenosti. Ideja je bila da je jedan hard za privatne stvari (mjuza, igrice i sl) a ostala cetiri za posao. Svojedobno sam htjela rasteretiti hard pa sam iTunes folder prebacila na externi, i nije radilo. Zasto? To je i meni enigma...
11.02.2009 | 22:47
Zato jer se u iTunesima onda treba setirati nova lokacija foldera za library. To je barem lako.
11.03.2009 | 08:51
Photoshop CS ti ionako ne moze koristiti vise od 2 GB memorije.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi