Neke stvari nerviraju :-(
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Neke stvari nerviraju :-(

20.03.2008 | 19:14
1. Kako u Wordu 2008 i gdje defaultno podesiti razmak izmedju redova, a da on bude normalan, a ne velik kao na mojoj slici?

Taj problem kod ranijeg Worda nisam imao. Uvijek mi stoji After: 10 i moram to podesavati i s teskocom.

2. Kako kod iMaca (valjda nije vazno kod kog Maca, imam ih vise) podesiti da mi se nakon iskljucenja i ukljucenja kompjutera, ne pojavi americka tastatura na pocetku, nego hrvatska? Zaboravim na to, pocnem nesto pisati, pa vidim da nemam nase dijakriticke znakove.

Nervira, zar ne

Sta bih ja da nema naseg Jabucnjaka i da ne mogu da prosetam po njemu gdje se svi razumijemo.

Riba, Riba! Opet problemi sa slikom. Uvijek kaze da je prevelika, a nije.
Prilozi:
20.03.2008 | 22:18
Što se Worda tiče, nisam ga još isprobao na Mac-u, ali inače po iskustvu iz worda s windoza - Sve što želiš da u wordu bude default, dakle da se s takvim podešenjem probudi, trebaš definirati u Normal document templateu.

Za početak otvori Word s friškim praznim dokumentom. Probaj naći (ja ti pišem na pamet windoze menije, a ti vidi...) Format pa Styles pa tamo odaberi Normal stil i editiraj ga. Prored i razmak ispred i iza paragrafa, poravnavanje, uvlačenje prvog retka, itd. se podešava pod Paragraph. Osim toga možeš podesiti defaultni jezik, font, još svašta nešto.

Kad si namjestiš sve što si htio, snimiš promjenu (Apply, OK, što već) i onda pomoću File pa Save As prazan dokument snimi kao document template (dot), i to na mjesto gdje ti Word sprema sve Templates (to će ti biti negdje u tvom home direktoriju, pod Office pa Templates ili tako nekako) - na wordu za win se ovo mjesto podešava i iščitava pomoću Tools pa Options, a na Macu je vjerojatno pod Word pa Preferences, pa onda File Locations.
21.03.2008 | 09:53
Sve sto sam pokusao, opet isto. Preveliki razmak izmedju redova. Ako oznacim tekst, i u Alignment Spacing (pt) izbrisem pod After broj 10, odnosno, stavim na nulu, onda mi je prored normalan.
Prilozi:
21.03.2008 | 19:50
Hm, služimo li se mi istim jezikom?
21.03.2008 | 22:33
Sic!
21.03.2008 | 23:16
Naizgled sve je kako bi trebalo da bude kod W 2008. Ipak, W 2004 radi kao urica, a W 2008. zeza.
Prilozi:
22.03.2008 | 01:39
Dobro, to znači da ti je Normal style dobro definiran. A da li ti je to snimljeno u Normal.dot? Ako jest, da li je Normal.dot snimljen na pravo mjesto? Ako i to jest, da li Word 2008 koristi Normal.dot ili neki drugi template?
22.03.2008 | 09:52
Nisam ništa radio osim sto sam napravio instalaciju. Pronasao sam ovo i vidim da nema nastavka dot i stavljen je Normal automstski u ovaj folder. MW 2004 imao je nastavak .doc
MW 2008. moze imati nastavak .docx, ako ukljucim Append file extension. Ako ne ukljucim, nemam nikakvog nastavka. Sada je pitanje gdje to treba staviti
Prilozi:
22.03.2008 | 13:51
Koliko sam te razumeo imas problem sa extenzijom,ako je to ides na preferences,pa ides na save pa odaberes extension i stavis koja ti odgovara i on ga tako snima
Prilozi:
22.03.2008 | 15:11
Imam, ustvari, problema s novim Wordom 2008., koji mi kada pocinjem da pisem, pravi veliki razmak izmedju redova i to ne mogu podesiti na stari nacin kako sam to imao u ranijem Wordu. To bi bio taj Normal.

Necu valjda uvijek ici na podesavanje razmaka u Formatting Paletti pod Alignment and Spacing sa 10 na 0?

Eto, to je to.

miljko je napisao:
Koliko sam te razumeo imas problem sa extenzijom,ako je to ides na preferences,pa ides na save pa odaberes extension i stavis koja ti odgovara i on ga tako snima
Prilozi:
22.03.2008 | 19:12
Laki je napisao:
Nisam ništa radio osim sto sam napravio instalaciju. Pronasao sam ovo i vidim da nema nastavka dot i stavljen je Normal automstski u ovaj folder. MW 2004 imao je nastavak .doc
MW 2008. moze imati nastavak .docx, ako ukljucim Append file extension. Ako ne ukljucim, nemam nikakvog nastavka. Sada je pitanje gdje to treba staviti

To ti je taj Normal, definitivno - njega moraš \"pregaziti svojim nakon što si napravio željene izmjene\". Da li mora ili ne mora imati ekstenziju na Macu ne znam, ali svakako moraš negdje definirati \"Save As Type\" da ne bude Microsoft Word Document, nego Microsoft Word Template
22.03.2008 | 20:19
Jednostavno, ovaj Normal se nalazio tu odmah nakon instalacije. Kliknem li na njega, otvori se stranica i nakon sto pocnim pisati, sve je u redu: razmak mi odgovara.

Otvorim li novu stranicu iz samog programa, After moram sa 10 smanjiri na 0 (nula), pa cu onda imati normalan razmak.

E, steta je sto se ne javlja niko ko ima Macintosh. Jedino se pitam da li ovaj Normal treba da stoji ovdje ili u nekom folderu? Tu je bio.

Ostaje mi jedino da nakon otvaranja nove stranice svaki put podesavam After.

Word 2004 je bio bolji
Prilozi:
22.03.2008 | 23:57
Nonsens. Zar bi pristao na to da svako jutro prije nego sjedneš u auto za ići na posao moraš podešavati kut paljenja ili radni minimum???

Taj normal možeš kopirati bilo kamo i ako s te bilo koje lokacije napraviš dvoklik, otvorit će ti se sve OK. I to ti je isto neki kakav-takav workaround - kopiraj si Normal na desktop ili u dock umjesto osnovne Word ikone.

Ali stvar je u tome da Wordu treba reći gdje mu stoje template-i. Onda on u tom folderu mora naći Normal.dot u kojem je sve podešeno kako tebi paše.

Dakle, traži u podešenjima worda nešto kao \"file locations\" i tamo vidi koji je folder za \"document templates\".

Inače, imam ja Mac, samo nemam na Mac-u Office.
23.03.2008 | 13:03
smayoo je napisao:
Nonsens. Zar bi pristao na to da svako jutro prije nego sjedneš u auto za ići na posao moraš podešavati kut paljenja ili radni minimum???

Naravno da me to ne odusevljava.

Taj normal možeš kopirati bilo kamo i ako s te bilo koje lokacije napraviš dvoklik, otvorit će ti se sve OK. I to ti je isto neki kakav-takav workaround - kopiraj si Normal na desktop ili u dock umjesto osnovne Word ikone.

Tako sam i uradio, ali, nije to rjesenje.

Ali stvar je u tome da Wordu treba reći gdje mu stoje template-i. Onda on u tom folderu mora naći Normal.dot u kojem je sve podešeno kako tebi paše.

Ne mogu to pronaci.

Dakle, traži u podešenjima worda nešto kao \"file locations\" i tamo vidi koji je folder za \"document templates\".

U sve moguce sam stavljao Normal, ali nista.

Inače, imam ja Mac, samo nemam na Mac-u Office.

Javice se valjda neko ko zna kako se u Afteru defaultno izbrise taj broj 10.
  • DanielV
  • Posjetitelj
18.10.2009 | 02:15
Rijeseno...

1. Open Word.
2. Go to Format » Styles...
3. Highlight Normal in the Styles selection window, then press Modify.
4. In the new window that opens, check the Add to Template box (lower left).
5. Now choose Paragraph from the pop-up menu in the lower left corner of that same window.
6. In the new window, change the After setting to 0.
7. Click OK twice to close windows, then press Apply in the main Style window.
8. Quit Word and re-open.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 42 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, robee, Anonimci (458)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi