Software kupljen u inozemstvu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Software kupljen u inozemstvu

21.01.2008 | 17:18
Vrijedi li licenca na software kupljen u npr. SADu kod nas u Hrvatskoj?
21.01.2008 | 17:39
Ne vidim zašto ne bi vrijedila?
Samo mislim da na to još trebaš platiti carinu i još ako plaćaš porez, država luda za tobom
21.01.2008 | 18:31
malo sam kombinirao iLife, iWork i Leopard (sve family packovi) dodju u Powercoma 3300kn a u SADu oko 2000kn. Uz PDV od 22% to je 2440kn i još carinu to bi moglo doć do 2700kn max. Opet je ušteda od 600kn da ti netko to donese a to njet malo.
21.01.2008 | 19:02
Samo kaj ti to neko mora donesti fizički, Nema kupnje preko neta pa slanja poštom; regional restrictions A ako već nosi fizički, onda možeš uredno zamračit i pDV i carinu pa je isplativost još veća;)
21.01.2008 | 23:38
he he baš si genijalac
22.01.2008 | 10:24
Djuro genijalac je napisao:
A ako već nosi fizički, onda možeš uredno zamračit i pDV i carinu pa je isplativost još veća;)

Ako ćemo već tako (\"zamračit i pDV i carinu\"), zašto uopšte kupovati i plaćati inostrani (naglašavam - inostrani!) software?
Sav neophodni software nam je, ionako, relativno lako dostupan na Internetu i to potpuno besplatno, ako izuzmemo troškove mrežnog povezivanja!
Oni kojima su \"problem\" PDV i carina mogu se lako osloboditi poslednjih ostataka malogradjanskog licemerja otvoreno se pridružujući robin-hudovskom i antiglobalističkom, tzv. Share The Wealth pokretu (npr. na: http://www.codez4mac.com), gde se apsolutno ništa i nikome ne plaća, već se bona fides razmenjuje sa osobama istih ili veoma sličnih S/W interesovanja i etičkih opredeljenja.
Moralnost takvog stava podupirem ponešto ciničnim ali ipak jakim argumentom koji je upotrebio mladi Steve Jobs: \"It's better to be a pirate than join the navy.\"

Druge S.Jobs zanimljivosti: en.wikiquote.org/wiki/Steve_Jobs
(\"We don't believe it's possible to protect digital content...What's new is this amazingly efficient distribution system for stolen property called the Internet -- and no one's gonna shut down the Internet. And it only takes one stolen copy to be on the Internet. And the way we expressed it to them is: Pick one lock -- open every door. It only takes one person to pick a lock. Worst case: Somebody just takes the analog outputs of their CD player and rerecords it -- puts it on the Internet. You'll never stop that. So what you have to do is compete with it.\")
22.01.2008 | 20:31
Pa, kad smo već zagazili u te etičko-moralne vode, moje je mišljenje da svačiji pošten rad treba pošteno platiti.

Za mene to znači da ću shareware koji nađem zaista korisnim zaista i platiti, makar i ne morao (jer je lako naći serial). Štoviše, platiti ću potporu i freeware developeru ako koristim njegov uradak dugo i zadovoljan sam.

Ali isto tako sam mišljenja da napuhanu cijenu neetičnog trgovačkog aparata neću platiti. Govorim o knjizi od čije cijene od 150 kn autor dobije niti 30, tiskara upola toliko, a ostalo razgrabe razne pijavice. Ili o komadu glazbe gdje je s autorom i izvođačem ista stvar. Ili o komadu softwarea koji napišu mali Indijci za šaku riže a nama ga prodaju za 1000 Kn. Sic!

Ali ne treba se zanositi robinhoodovštinom. Krađa je krađa, ma koliko je mi ukrašavali. Naravno da je razlika između krađe kruha zato što si gladan i pljačke banke zato što si gramziv, ali sve je to krađa.

BTW, vjerojatno nas je ovdje dosta koji bez grižnje savjesti koristimo ukradeni software. A koliko nas ima koji bismo ukrali npr. kruh da možemo neprimjećeno. Ili ne platili cugu u bircu?
22.01.2008 | 21:30
Djuro genijalac je napisao:
Samo kaj ti to neko mora donesti fizički, Nema kupnje preko neta pa slanja poštom; regional restrictions A ako već nosi fizički, onda možeš uredno zamračit i pDV i carinu pa je isplativost još veća;)

Genijalno

Još neka napiše adresu, ime i prezime i naziv firme ))))))
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.
  • damir1: pozzz svima , da li ima netko problema s iOS 18.6 ? hvala
  • mbp2009: Odlično za PBZ, ali vidim sad da je baterija katastrofa pa onda ću preskočiti dok to ne srede
  • Damirst: Koristim aplikaciju PBZ, istalirao sam public verziju 26 i sve uredno radi
  • Borisone: Čak i da sada radi, možda ju slijedeća public beta skrši
  • Borisone: Prevelika kocka. Ako na iPhonu imaš internet bankarstvo i/ili ostale bitne aplikacije ne savjetujem prelazak na novu slijedeću veliku verziju dok nije na prvoj reviziji (npr. iOS 26.1)
  • mbp2009: Ekipa, itko na ios PB? Zanima me par stvari ali brine me samo pbz aplikacija
  • Yonkis: Ozzy se pridružio legendama :(
  • stefanjos: RIP ozzy!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Maxxy, Riba, rusty, VanjusOS, Anonimci (1252)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO